bux.sk
knihy, ktorými žijete
Úvodná stránka Neprehliadnite
Buxcafe Knižné podcasty Eknihy na Bux.sk







Obvinenie

Vydavateľ: Tatran (Vydavateľstvo TATRAN, spol. s r.o.)
Jazyk: slovenský
Formát:Kniha
Poradie vydania:1.
Nie je na sklade. 
Informácie o dostupnosti

Posledná zmena: 28.03.2024 02:46

Ďalšie podoby titulu:
Formát: E-KNIHA
cena od: 8,90 €
  • Informuj priateľa

Obsah knihy: Obvinenie

Žijeme v spoločnosti, v ktorej sa podľa posledných odhadov každoročne rieši viac ako 500 prípadov sexuálneho zneužívania a domáceho násilia. Okrem vysokého čísla znepokojuje aj to, že nezanedbateľná časť obvinení sa ukáže ako vykonštruovaná a neopodstatnená a naopak, mnohé opodstatnené prípady sa zľahčujú a pred súd sa nikdy nedostanú. Vladimír Otčenáš, hlavný hrdina knihy Obvinenie, je bežný občan Slovenskej republiky. Má ženu, dve deti a prácu, ktorá ho baví. Pre svoju rodinu svojpomocne postavil rodinný dom na pozemku svokrovcov. So ženou a jej rodinou má drobné nezhody, ale je presvedčený, že ich má každý a že sa časom upravia. Jeho žena však jedného dňa podá na manžela trestné oznámenie za sexuálne zneužívanie dcér a spraví mu zo života peklo. Nemá veľa dôkazov, ale pomáha jej matka, skorumpovaný justičný systém, aparát psychológov, nekompetentných štátnych úradníkov a hlavne predsudky. Počas 13 mesiacov, ktoré Vladimír Otčenáš strávil vo väzbe, príde o rodinu, majetok a s podlomeným zdravím sa ocitne na samom dne spoločnosti.
Román je inšpirovaný skutočnými udalosťami a denníkovou formou zachytáva zápas človeka, ktorý sa aj v pekle všednosti snaží nestratiť ľudskosť a nezanevrieť na spoločnosť napriek tomu, že v jeho prípade fatálne zlyhala.

------------
Je nesmierne ľahké niekoho krivo obviniť a inštitúcie len veľmi nerady podrobujú svoje rozhodnutia kritickému náhľadu. Ten istý systém, ktorý neochránil mnohé obete pred agresormi, posadil na 13 mesiacov do vyšetrovacej väzby nevinného človeka, ignoroval a dodnes ignoruje celý rad jeho práv. A preto je nezákonnosť to, čoho sa na Slovensku treba stále báť. Môže sa to stať komukoľvek.

Detaily o knihe

Názov: Obvinenie

Objednávací kód -

Zobraziť podrobnú špecifikáciu

Hodnotenie čitateľov

Smutny pribeh, ktory moze stretnut kazdeho z nas (zuzana, 10.6.2016) Odpovedať

vrelo odporúčam
Knihu som precitala za dva dni. Dalo by sa aj skor, ale sama som potrebovala pauzu na predychanie fungovania nasho pravneho systemu a nenavisti, ktora moze nevinnemu cloveku radikalne zmenit zivot. Kazdy z nas si moze urobit obraz na fungovanie nasej justicie, cez televiziu a noviny. Tento pribeh poukazuje na konkrétneho cloveka a jeho osobnu skusenost, ktora ho priviedla z bezneho zivota do najhorsieho sna. Ako inak nazvat obvinenie zo zneuzivania vlastnych deti. Zatknutie a pobyt vo vazeni. Boj s veternymi mlynmi v snahe obhajit svoju pravdu. Castokrat neludske podmienky vo vazbe len kvôli niekomu kto sa rozhodol zit zivot bez toho druhého. Doslovne. Ake lahke je cloveka dostat na dno.A ake nesmierne tazke je sa z toho dna dostat. Hlavnemu hrdinovi drzim palce a hoci nemam rada typicky knizny happyend, v tomto pripade by som sa ho velmi rada dockala.

Obvinenie - kniha, ktorá sa vám vryje pod kožu ... (Daniela, 8.1.2015) Odpovedať

vrelo odporúčam
Túto knihu som zatúžila prečítať hneď, keď som ju zaregistrovala na Bux-e a preto som si ju aj objednala. Dej tejto knihy mi ostane v pamäti určite dlho. Monológy autorov sú prepracované a uveriteľné. Do kože väzňa sa dokázali vcítiť viac než dobre. To, čo obvinený odhaľuje o našom justičnom systéme je totiž miestami až desivé, no pritom jednoducho a jasne popísané-s dávkou nadhľadu. To je práve jedna z tých knižiek, o ktorej budete rozprávať svojim známym ... je to totižto silný príbeh, na ktorom je desivé aj to, že sa môže stať každému z nás. Zo dňa na deň sa ocitnúť v base, len tak, pretože spoločnosť funguje na istých predsudkoch. Každá ďalšia stránka knihy rúca ilúziu o tom, ako to v slovenskej justícii a väzniciach funguje. Veľmi by ma zaujímalo ako žije človek, ktorého osud bol predlohou knihy, dnes. Deprimovala ma najmä svojvôľa a ľahostajnosť k utrpeniu iných zo strany tých, čo majú moc a cítia sa s ňou beztrestní. A tiež ma mrazilo zo zákernej zlomyseľnej zloby, ktorej sú schopné niektoré ženy - tiež s vedomím, že aj keď ich zlomyseľnosť náhodou vyjde najavo, táto spoločnosť im celkom nič neurobí... Nemožno si robiť ilúzie, že keby si túto knihu prečítala každá trestná sudkyňa,kolízna opatrovníčka či vyšetrovateľka, možno by vo svojich úsudkoch (a rozsudkoch) boli o čosi zodpovednejšie, ľudskejšie, empatickejšie. Ale určite by celej našej spoločnosti pomohlo, keby v nej ŽIADNY človek nemohol mať neoprávnený pocit beztrestnosti - najmä nie ten, ktorému bola zverená moc rozhodovať o osudoch, či živote iných. Obdivujem odvahu autorov knihy byť takí otvorení! Knižka je síce napísaná v trochu monotónnom tóne, no určite nenechá ani jedného čitateľa chladným. Vrelo odporúčam!

Pridajte svoj komentár


(nebude zverejnený)
Koľko je šesť plus tri?

V odpovedi prosím používajte iba číslice.

Knihy

Výber žánrov

Beletria pre dospelých

Cestovanie, mapy

Česká literatúra

Deti do 10 rokov

Deti nad 10 rokov

Fond na podporu umenia

Jazyky, vzdelanie

Literatúra faktu

Odborná literatúra

Populárne náučná pre dospelých

Slovenská literatúra


Darčekové predmety a ostatné

Hovorené slovo

Hudobné CD

Knihy na počúvanie

Počítačové hry a aplikácie

DVD



x