bux.sk
knihy, ktorými žijete
Úvodná stránka Neprehliadnite
Buxcafe Knižné podcasty Eknihy na Bux.sk







Idiot, 3. vydanie

Vydavateľ: ODEON (IKAR, a.s.)
Jazyk: slovenský
Formát:Kniha
Počet strán:688
Poradie vydania:3.
Na sklade 
Informácie o dostupnosti

Posledná zmena: 28.03.2024 02:44

Vaša cena: 14,90 € (vrátane DPH)
Bežná cena:19,90 €
Ušetríte: 5,- € (zľava 25%)
  • Informuj priateľa

Obsah knihy: Idiot, 3. vydanie

Do sveta plného zloby, falše, intríg a nelásky, do sveta mamony, karierizmu a nečestnosti privádza F. M. Dostojevskij svojho hrdinu, knieža Leva Myškina, v ktorom stvárnil svoju predstavu ideálne krásneho človeka. Úprimne, s detskou dôverčivosťou a s ľudskou spontánnosťou Myškin otvára srdce každému. Odpoveďou je najčastejšie otvorený výsmech. Jeho povaha však pôsobí ako magnet, burcuje aj najcynickejších, ale predovšetkým – znepokojuje.
Knieža Myškin sa usiluje pochopiť konanie každého človeka. Všetko prežíva spolu s ním. A pretože v ľudskom spolužití prevláda viac zloby a podlosti než dobra, nesie v sebe pocit zodpovednosti a viny za všetky krutosti života. Čoraz hlbšie je vťahovaný do zápasu vášní, až sa nakoniec stáva ich obeťou.

Možno ani s jednou svojou postavou nebol Dostojevskij tak hlboko spriaznený nielen vnútorne, ale i vonkajšími prejavmi ako s hrdinom románu Idiot. Levovi Myškinovi, tomuto spojeniu levej sily a myšej plachosti, pripísal aj vlastnú chorobu. Navyše ju spojil so všeobecne prijatou mienkou, že od čudáctva či dokonca duševnej menejcennosti u epileptikov je len krok ku genialite – aspoň v určitej životnej oblasti. Za oblasť geniality zvolil pre svojho hrdinu oblasť z hľadiska ideálu budúcnosti najťažšiu – oblasť ľudskej prirodzenosti, skutočne ľudských vzťahov medzi ľuďmi.
V románe sa ozývajú hrdinovia národných eposov, hrdinské piesne a rozprávky, ako aj ozveny zápasov ruskej a svetovej literatúry pri hľadaní ideálov pravdy, dobra a krásy. Idiot, v poradí piate rozsiahle dielo F. M. Dostojevského, sa stalo jedným z najčítanejších diel svetovej literatúry.

Z ruského originálu Idiot (Nauka, Leningrad 1973) preložili Felix Kostolanský a Hana Kostolanská.

Výhodná ponuka

Detaily o knihe

Názov: Idiot, 3. vydanie

Originálny názov: Idiot

Objednávací kód WE202409

Zobraziť podrobnú špecifikáciu

Hodnotenie čitateľov

Touto knihou to všetko začalo... (Tatiana Majerová, 28.6.2016) Odpovedať

vrelo odporúčam
Touto knihou začala moja náklonnosť k úžasnému ruskému autorovi, ktorý podľa mňa dokonale vykresľuje ľudské vnútro postáv. I keď ide o dosť rozsiahly román, ani jedna strana z knihy nie je na vyhodenie. Doslova a do písmená Vás príbeh pohltí. Hlavnou postavou je knieža Lev Myškin, jednoduchý, úprimný, láskavý, dôverčivý, ústupčivý, naivný,... no priam priťahujúci človek - postava, ktorá je tak otvorená svetu, že jeho nazeranie a spôsob myslenia, dokážu v človeku vytvoriť úžasné pocity plné otáznikov... Ako je možné, že to robí? Prečo? Ako môže byť tak naivný? A predsa i keď ide o postavu možno duševne slabšiu, chorľavú, čitateľa si od prvej strany podmaní. I keď príbeh sa odohráva v dávnej minulosti a je písaný realistickým perom, predsa i mnohí súčasní autori, by sa týmto dielom, prípadne tvorbou Dostojovského mohli v mnohom inšpirovať.Názov románu označuje hlavnú postavu, avšak ide o famózne popísanú postavu, ktorej vnútro, čistota, morálne zásady, nikoho z nás nenechajú chladnými. Dielo, ktoré stojí za prečítanie a i po rokoch sa k nemu človek s radosťou vráti.

Pridajte svoj komentár


(nebude zverejnený)
Koľko je štyri deleno dva?

V odpovedi prosím používajte iba číslice.

Táto kniha je súčasťou kompletu s týmito dielmi:

Kúpou kompletu ušetríte 4,90 €.

Knihy

Výber žánrov

Beletria pre dospelých

Cestovanie, mapy

Česká literatúra

Deti do 10 rokov

Deti nad 10 rokov

Fond na podporu umenia

Jazyky, vzdelanie

Literatúra faktu

Odborná literatúra

Populárne náučná pre dospelých

Slovenská literatúra


Darčekové predmety a ostatné

Hovorené slovo

Hudobné CD

Knihy na počúvanie

Počítačové hry a aplikácie

DVD



x