bux.sk
knihy, ktorými žijete
Úvodná stránka Neprehliadnite
Buxcafe Knižné podcasty Eknihy na Bux.sk







Hľadá sa Elizabeth

Vydavateľ: IKAR (IKAR, a.s.)
Jazyk: slovenský
Formát:Kniha
Poradie vydania:1.
Nie je na sklade. 
Informácie o dostupnosti

Posledná zmena: 29.03.2024 02:53

Ďalšie podoby titulu:
Formát: E-KNIHA
cena od: 10,90 €
  • Informuj priateľa

Obsah knihy: Hľadá sa Elizabeth

Čo spravíte, ak máte vyše osemdesiat rokov a vaša najlepšia priateľka Elizabeth odrazu nereaguje na volanie ani neotvára dvere, keď naliehavo klopete. Spozorujete nákladné auto naložené jej majetkom a nepríjemného syna vašej priateľky, ktorého váš záujem otravuje a hnevá. Nejasne tušíte, že starej priateľke sa stalo niečo zlé. Upozorníte na to svoju chápavú dcéru, políciu, hocikoho, kto je ochotný vás vypočuť, ale to je všetko. Nikto vám neverí, zaregistrujete blahosklonné pohľady, ľútosť, poučovanie, dobre mienené rady aj výčitky. Nachádzate sa totiž v etape svojho života, keď vás vek oberá o fyzickú silu, pamäť, nie však o odvahu a zmysel pre dobro. A tak vám neostáva nič iné, len sa pustiť do pátrania na vlastnú päsť... ale ako, keď už sama presne neviete, čo je realita a čo ilúzia, a musíte si pomáhať lístočkami a poznámkami?
Hlavná hrdinka Maud sa napriek tomu nedá odradiť. Ide predsa o záchranu človeka, odhalenie starých tajomstiev a nájdenie pravdy. Zároveň však aj o hľadanie pochopenia, o zachovanie toho, čo všetci potrebujeme práve vtedy, keď sme najslabší – ľudskej dôstojnosti a lásky.

Z anglického originálu Elizabet Is Missing (Viking, an imprint of Penguin Books, Londýn 2014) preložila Elena Diamanatová.

Dostupné verzie titulu

Hľadá sa Elizabeth Elektronická kniha

Detaily o knihe

Názov: Hľadá sa Elizabeth

Originálny názov: Elizabeth is Missing

Objednávací kód -

Zobraziť podrobnú špecifikáciu

Čitateľské recenzie

Hodnotenie čitateľov

Elizabeth (Sisa, 16.1.2015) Odpovedať

vrelo odporúčam
Priznávam, že nie som pripravená na starnutie.. Priznávam, že ako som starú pani Maud nenávidela tak som ju ľutovala.. Každý deň bola odhodlaná pátrať po stratenej priateľke.. Postupne sa však v jej zblúdenej mysli vynárajú spomienky na stratenú sestru.. Zabil ju niekto lebo pomáhala utečencom počas vojny? Alebo žiarlivý milenec? Či žiarlivý manžel? Mala vôbec milenca? A čo stratená Elizabeth? Kde sa nachádzala po celú dobu? Ak čakáte veľmi akčnú detektívku tak sa nedočkáte. Je skôr pre nenáročnejšieho čitateľa čo si chce oddýchnuť a dozvedieť sa o minulosti popletenej babičky. Napriek tomu sa priznám, že ma dielo prekvapilo a minulosť zamrazila.. A keď si predstavím, že koľko takých príbehov sa mohlo reálne stať....

krehky pribeh plny obrovskej tuzby (Danka, 13.1.2015) Odpovedať

vrelo odporúčam
Zaujimalo by ma, podla coho sa zaraduju v knihkupectvach knihy do sekcii. Tuto knihu som totiz v jednom z nich objavila pod nalepkou lubostny roman a je mi zahadou preco. Toto ani zdaleka lubostny roman nieje... 80-rocna Maud trpiaca (usudzujem ja) alzheimerom sa popi svojich vypadkoch pamate vracia do cias mladosti, do povojnoveho Londyna kde z nicoho nic zmizla jej starsia sestra. Nikdy sa nenasla. Naozaj zaujimave, putave citanie, vchadzanie do myslienok starej zeny, ktora castokrat nechape co sa to s nou deje. Nepoznava dceru, uvari si milovany caj len nato aby ho polozila na policku k dalsim 5-tim salkam, chce si iba uvarit vajicko, pusti plyn no zabudne skrtnut zapalkou. Vrecka i kabelku ma plnu listkov s poznamkami no ani tie nepomahaju. No prave vdaka tuzbe zit normalne, neskoncit zavreta v domove dochodcov, vdaka zableskom z minulosti nakoniec svoju milovanu sestru najde.. Skvela kniha, vrelo odporucam, nazov a anotacia, ktore evokuju patranie po stratenej kamaratke Elizabeth dokonale klamu.. Pri citani som bola v napati - celkom paradox s ohladom na okolnosti no inak sa nedalo. Hoci je Maud chora a ma problem s obycajnymi, beznymi vecami, jej neunavne patranie po kamaratke Elizabeth ma akysi svih. Neda sa len tak mavnut rukou a povedat, ze nema v hlave vsetko v poriadku, proste tam je nieco, co do pribehu vklada tajomno, nieco, co ma udrziavalo v neustalom napati aj ked nejde o ziadny krimi krvak. Prave naopak, pribeh Elizabeth je krehky, dojemny, prepleteny bolestou z minulosti. Miestami mi Maud bolo velmi, velmi luto. Knihu by som odporucila naozaj kazdemu bez vyhrady citatelskeho vkusu. Da sa z nej totiz vela naucit.

Pridajte svoj komentár


(nebude zverejnený)
Koľko je dva deleno dva?

V odpovedi prosím používajte iba číslice.

Ukážky z knihy

Spustila som sa na posteľ, vyhrabala som z kabelky pero a kúsok papiera: Prezrela som Elizabethin dom – URČITE tu nie je. Ukážem to Helen. Odložila som papier a zrazu som niečo počula. Predstavovala som si svoje uši, vztýčené ako psie, ostražité a bedlivé. Niekde v blízkosti sa ozvalo bzučanie. Poznám ten zvuk, je mi dôverne známy, spojený s Elizabeth. Je to mechanický zvuk, pomaly silnie a približuje sa. Stoličkový výťah. Šinie sa nahor ku mne. V ústach mi od hrôzy vyschlo. Nikto nie je v dome. Kto sa teda vezie na výťahu? Srdce mi búšilo stále prudšie, bojím sa, že pukne, a hoci sa mi podlamovali kolená, prinútila som sa zostať na mieste.
Výťah zastal. Nechcela som sa pohnúť, aby som sa neprezradila. Dlhú chvíľu som tam stála, takmer som nedýchala. Keď sa nič nedialo, hodila som na zem papierovú vreckovku skrkvanú do guľky, aby som vedela, kde som stála, a vykročila som k zábradliu. Výťah bol prázdny. Zastal v dvoch tretinách schodiska a nik tam nesedel. Civela som naň, pery sa mi chveli od strachu. Odtackala som sa do Elizabethinej izby a zamkla som sa.

Knihy

Výber žánrov

Beletria pre dospelých

Cestovanie, mapy

Česká literatúra

Deti do 10 rokov

Deti nad 10 rokov

Fond na podporu umenia

Jazyky, vzdelanie

Literatúra faktu

Odborná literatúra

Populárne náučná pre dospelých

Slovenská literatúra


Darčekové predmety a ostatné

Hovorené slovo

Hudobné CD

Knihy na počúvanie

Počítačové hry a aplikácie

DVD



x