bux.sk
knihy, ktorými žijete
Úvodná stránka Neprehliadnite
Buxcafe Knižné podcasty Eknihy na Bux.sk







Chlapec na drevenej debničke

Vydavateľ: Fortuna Libri (FORTUNA LIBRI, a.s.)
Jazyk: slovenský
Formát:Kniha
Poradie vydania:1.
Nie je na sklade. 
Informácie o dostupnosti

Posledná zmena: 20.05.2024 02:58

Ďalšie podoby titulu:
Formát: E-KNIHA
cena od: 6,20 €
  • Informuj priateľa

Obsah knihy: Chlapec na drevenej debničke

Neobyčajný príbeh človeka, ktorý ako malý chlapec vďaka vlastnej odvahe a nezvyčajnej ľudskosti prežil besnenie nacistov v okupovanom Poľsku.
Keď nacisti vtrhli do Poľska, Leon Leyson (Leib Lejzon) mal iba desať rokov. Jeho rodinu čakal rovnaký osud ako ostatných židovských obyvateľov Krakova – nútené vysťahovanie do novozriadeného geta. Neuveriteľné šťastie, vytrvalosť a statočnosť mu pomohli prekonať krutosti nacistov. Šľachetnosť a prefíkanosť Oskara Schindlera nakoniec nielen Leonovi, ale aj jeho rodičom a dvom zo štyroch súrodencov zachránili život.
Leyosonovo rozprávanie presvedčivo zachytáva nevinnosť malého chlapca, ktorý prežil neuveriteľné ukrutnosti. Na rozdiel od mnohých autobiografických diel zaoberajúcich sa holokaustom nevystupuje do popredia zatrpknutosť, nenávisť ani zloba. Je to autentické svedectvo o boji s osudom, o odvahe robiť správne rozhodnutia bez ohľadu na možné tragické následky a výpoveď o viere v ľudskú dôstojnosť.

Detaily o knihe

Názov: Chlapec na drevenej debničke

Objednávací kód -

Zobraziť podrobnú špecifikáciu

Hodnotenie čitateľov

Chlapec na drevenej debničke (Veronika Šoltysová, 29.6.2016) Odpovedať

vrelo odporúčam
Táto kniha mi skoro rok ležala na poličke pokiaľ prišiel rad na jej čítanie. Ľutujem, že som si ju nevybrala skôr. Skutočný príbeh o židovskom chlapcovi ma hneď zaujal a knihu som ,,zhltla" za pár hodín. Opisuje sa príbeh jednej rodiny, jedného chlapca, ktorí doslova prežívali peklo a napriek tomu mal Leon ,,šťastie v neštastí". Príbeh krutej pravdy, krutého života židov. Detailne rozpísané riadky určite chytia každého za srdce. Ani po prezretí množstva filmov z touto tématikou som sa nestretla s takou autentickosťou a detailizmom ako práve v tejto knihe. Hoci samotný život tejto rodiny (a nielen tejto ale všetých židov) sa čítal ťažko, najviac pre mňa sentimentáne stránky boli práve po prečítani Leonovho života po vojne.Vôbec si napríklad nedokážem predstavit, ako mohol on a mnoho dalších vydržať to vražedné pracovné nasadenie v tábore pri tak žalostnom prídelu jedla a v neustáléj hrôze o vlastný život.Bola to moja prvá kniha s takouto tématikou, no má u mňa 100% úspešnosť. Budem rada ak mi dá niekto tipy na podobné knihy. Myslím si že úryvky z tejto knihy by sa kľudne hodili aj do učebníc dejepisu, lebo som sa nestretla nikde s takýmto podrobným opisom začiatku, priebehu vojny zo strany židov. Nájdu sa tu aj prepojené líníe s filmom Schnindlerov zoznam, ktorý ma veľký úspech. Takže určite táto kniha by sa mala dostať viac do povedomia ľudí všetých vekových kategórií.

Naozaj úžasná (Ilona, 2.9.2014) Odpovedať

vrelo odporúčam
Krásna kniha, ktorá čitateľa zaujme hneď od začiatku a na konci určite vyroní nejednu slzu :( Boli to hrozné časy a určite aj vďaka tejto knihe, si túto hrôzu vieme lepšie predstaviť a tým pádom si vážiť to čo máme....

Chlapec na drevenej devničke-minirecenzia (Simona Holičovà, 21.5.2014) Odpovedať

vrelo odporúčam
Tuto knihu som dostala na Vianoce od sestry.Mam rada knihy podla skutočnosti a tak ma tato kniha dostala celu.Je to pribeh zidovskeho chlapca,ktory prezil holokaust aj vdaka tomu,ze mohol pracovat v tovarni Oscara Schindlera.Je to smutny,ale krasny pribeh o velkej odvahe celit svojmu osudu.Velmi pekne napisane,mala som zimomriavky a slzy v ociach,ked som knihu docitala.Jedna z najlepsich životnych pribehov.

Pridajte svoj komentár


(nebude zverejnený)
Koľko dní má týždeň?

V odpovedi prosím používajte iba číslice.

Knihy

Výber žánrov

Beletria pre dospelých

Cestovanie, mapy

Česká literatúra

Deti do 10 rokov

Deti nad 10 rokov

Fond na podporu umenia

Jazyky, vzdelanie

Literatúra faktu

Odborná literatúra

Populárne náučná pre dospelých

Slovenská literatúra


Darčekové predmety a ostatné

Hovorené slovo

Hudobné CD

Knihy na počúvanie

Počítačové hry a aplikácie

DVD



x