bux.sk
knihy, ktorými žijete
Úvodná stránka Neprehliadnite
Buxcafe Knižné podcasty Eknihy na Bux.sk







Jorge Mario Bergoglio. František – pápež chudobných

Vydavateľ: IKAR (IKAR, a.s.)
Jazyk: slovenský
Formát:Kniha
Poradie vydania:1.
Nie je na sklade. 
Informácie o dostupnosti

Posledná zmena: 29.03.2024 02:53

Ďalšie podoby titulu:
  • Informuj priateľa

Obsah knihy: Jorge Mario Bergoglio. František – pápež chudobných

ŽIVOT, MYŠLIENKY A SLOVÁ PÁPEŽA, KTORÝ ZMENÍ CIRKEV

„František, obnov môj dom!“ Traduje sa, že takto sa začalo povolanie Františka z Assisi, a takto prijal voľbu na pápežský stolec aj Jorge Mario Bergoglio. Vybral si meno, ktoré si dosiaľ nedal nijaký pápež.
Nový pápež, prekvapivo zvolený v konkláve, ktoré malo len päť skrutínií, vzbudil pozornosť sveta, meniac protokol a šíriac vlastný štýl ľudskosti, jednoduchosti a zvláštnej pozornosti k neveriacim.
Vatikanista Andrea Tornielli načrtáva osobnosť Božieho muža cez jeho slová a myšlienky, svedectvá a osobné spomienky: Je to mierny, srdečný človek, ktorý si za piliere svojej pastoračnej činnosti v Argentíne, trápenej sociálnou a ekonomickou nerovnosťou, zvolil evanjeliovú radikálnosť a posolstvo milosrdenstva.
V rozprávaní o jeho živote možno vidieť kľúč, ktorý nám pomôže pochopiť, v čom je Boží pastier nový, čím stelesňuje potrebu obnovy, už dlhší čas prítomnú vo všeobecnej cirkvi.
V poslednom rozhovore s A. Torniellim kardinál Bergoglio za najväčšie zlo cirkvi označil vzťahovanie na seba, márnivosť a karierizmus. Začiatok jeho pontifikátu predpovedá novú cestu, misijnú cestu cirkvi, ktorá bude blízka ľuďom. Táto úloha spája pápeža, kňazov i Boží ľud. Všetci by ju mali plniť spolu.

Z talianskeho originálu Jorge Mario Bergoglio. Francesco Insieme
(Edizioni Piemme Spa, Milano 2013) preložila Oľga Gavendová.

Detaily o knihe

Názov: Jorge Mario Bergoglio. František – pápež chudobných

Originálny názov: Jorge Mario Bergoglio. Francesco Insieme

Objednávací kód -

Zobraziť podrobnú špecifikáciu

Hodnotenie čitateľov

Papez chudobnych (Nika .J., 13.8.2013) Odpovedať

vrelo odporúčam
Oslovil ma samotný názov knihy, nakoľko nový pápež pôsobí veľmi pozitívne, páčia sa mi jeho názory, myšlienky a postoje k vážnym otázkam cirkvi aj čítanie bolo zaujímavé. Obsah a forma knihy ma veľmi oslovili, kniha je písaná štýlom, ktorý je vhodný pre každého aj menej náročného čitateľa. Hodnotím ako výbornú knihu a odporúčam všetkým.

Pridajte svoj komentár


(nebude zverejnený)
Koľko je šesť krát dva?

V odpovedi prosím používajte iba číslice.

Ukážky z knihy

„František je človek pokoja. Človek, ktorý miluje a ochraňuje stvorenie... Ako rád by som mal cirkev chudobnú a pre chudobných!“

„Pána nikdy neunaví odpúšťanie. Skôr nás unaví prosiť ho o odpustenie.“
Pápež František

POTREBUJEME OTVORIŤ ŠTRBINU, KTOROU PRENIKNE SVETLO NÁDEJE.

Prejde niekoľko minút, kým sa objaví nový pápež. Je 20.10. Po prvý raz v dejinách, ešte skôr než zvolený pápež vyjde na balkón baziliky, Vatikánske televízne centrum na okamih ukazuje Františka odetého do bieleho odevu, ako sa približuje k oknu. Pápež nemá oblečenú červenú mozzettu, lemovanú hermelínom, ktorú mu pripravili, a na pleciach nemá ani štólu. Až potom sa svet dozvedá, že nechcel použiť kráľovský odev; nehodí sa k pápežovi, ktorý si dal meno František. Nezmenil ani pápežský pektorál, ponechal si svoj biskupský kríž, ktorý nosil stále so sebou. Je zo železa, nie zlatý. Nie je v ňom vložený nijaký drahokam.
Nový pápež vychádza obklopený ceremoniármi a niekoľkými kardinálmi. Chcel, aby vedľa neho stál vikár Ríma Agostino Vallini. Len čo vyjde, zdvihne pravú ruku, aby pozdravil ľudí a potom zostane nehybne stáť a pozerá sa na námestie. Nehovorí nič, a zástup tlieska a volá Viva il papa! Nech žije pápež! Potom konečne začne hovoriť: „Bratia a sestry, dobrý večer...“

Knihy

Výber žánrov

Beletria pre dospelých

Cestovanie, mapy

Česká literatúra

Deti do 10 rokov

Deti nad 10 rokov

Fond na podporu umenia

Jazyky, vzdelanie

Literatúra faktu

Odborná literatúra

Populárne náučná pre dospelých

Slovenská literatúra


Darčekové predmety a ostatné

Hovorené slovo

Hudobné CD

Knihy na počúvanie

Počítačové hry a aplikácie

DVD



x