bux.sk
knihy, ktorými žijete
Úvodná stránka Neprehliadnite
Buxcafe Knižné podcasty Eknihy na Bux.sk







Kolo, kolo mlynské

Vydavateľ: IKAR (IKAR, a.s.)
Jazyk: slovenský
Formát:Kniha
Poradie vydania:1.
Nie je na sklade. 
Informácie o dostupnosti

Posledná zmena: 16.04.2024 02:55

  • Informuj priateľa

Obsah knihy: Kolo, kolo mlynské

Kolo, kolo mlynské, hádam každý z nás pozná túto pesničku a zároveň detskú hru. V tejto knižke sa však ukrývajú aj mnohé iné, stačí len nájsť si čas a zahrať si ich, zaspievať či zarecitovať so svojimi ratolesťami. Maličkým možno zahádať aj hádanku, napríklad: Pod klobúkom na jednej nohe stáva. Čo je to? (Huba)
A pred spaním môžeme deťom prečítať rozprávku. Aj o dievčičke, čo slúžila u kozičiek, či o kocúrovi, čo sa v čižmách vybral do sveta. Alebo aj takúto, počúvajte, deti:
Bol na svete jeden mechúrik.
Bol na svete sám ako palec, nuž sa vybral do sveta.
Ako tak chodí po tom svete, z boka na bok sa prevaľuje, stretne slamku...

Hry, riekanky, rečňovanky, vyčítanky, pesničky, hádanky, príslovia, porekadlá, úslovia, vinše, koledy, balady, povesti, rozprávky.

Vybrala, zostavila a upravila Elena Slobodová.
Ilustrovala Katarína Gasko.
Notografické práce Stanislav Grich.

Detaily o knihe

Názov: Kolo, kolo mlynské

Objednávací kód -

Zobraziť podrobnú špecifikáciu

Hodnotenie čitateľov

obrovske sklamanie (Daniela Šurmanová, 25.2.2014) Odpovedať

som sklamaný(á)
kniha ma velmi sklamala, ako moze niekto prebasnit co je notoricky zname povodnej verzii - najhorsie dopadla basnicka "sluzil som, sluzil" - v knihe basen zacina ked som ja sluzil ....vysluzil si kuriatkoco sa vobec nerymuje s kura harabura, a a konci to dievcatom co place v komore - no riadna sprostost. A to nie je vsetko - historicky sa chodilo sluzit na 7 rokov ktosi "MUDRY" to prerobil na 10 rokov lebo vraj mame desiatkovu sustavu. Naozaj neodporucam kupit - radsej hladajte nieco co nie je pomenene ale je to klasika ktora sa rymuje - vrele odporucam knizocku MOJ MACIK - toho nik nezmenil

odpoveď na hodnotenie (Elena Slobodová, 4.6.2014) Odpovedať

U Jána Kollára sluha slúži 10 rokov. Narodnie spievanky I. II. vyšli po prvý raz r. 1834, 1835, čiže žiadna novinka. Okrem toho folklór sa na rozdiel od literárnych diel, ktoré by mali byť nemenné, vyznačuje variantmi. V každej dedine si text pesničky, melódiu, tanec, rozprávku atď. môžu pozmeniť podľa momentálnej situácie - to preto, že texty sa predovšetkým hovoria, hrajú, na texty sa tancuje... Aj dievča plače v komore je jeden z variantov.Neviem, akú úpravu pozná pani, je ich dosť, s tým sa bude musieť zmieriť. Folklór zbiera,zaznamenáva a porovnáva veľa zberateľov.

reakcia (šurmanová, 4.6.2014) Odpovedať

rozhodne moja verzia , ktoru ma naucili pomaly pred 60 rokmi, ja som ju naucila moje deti, synovca a netere, a posuva sa dalej po rodine a znamych je lahsia pre ucenie naspamat : Slúžil som, slúžil siedme leto, vyslúžil som si teľa za to. A to teľa žerie veľa A tá koza spadla z voza A to prasa kvikom zasa A tá morka len si dvorká A tá húska trávu kúska A tá kačka blato tlačká A to kura harabura pekne krásne krákorí po tom našom pitvory. a naucim to takto aj svoju vnucke a knihu hodim do kuta /obrazne povedane/. A aj tak si myslim ze dnesne deti by sa mali ucit aj stare slova a neprerabat vsetko len sucasnu gramatiku. To potom tak vyzera pri maturitach - staci si precitat stanovisko na internete - dnesne decka nerozumeju asi ani Hviezdoslavovi - napr. take Krvave sonety som volakedy vedela naspamat a nerobilo to ziadny problem.

Pridajte svoj komentár


(nebude zverejnený)
Koľko nôh má vrabec?

V odpovedi prosím používajte iba číslice.

Knihy

Výber žánrov

Beletria pre dospelých

Cestovanie, mapy

Česká literatúra

Deti do 10 rokov

Deti nad 10 rokov

Fond na podporu umenia

Jazyky, vzdelanie

Literatúra faktu

Odborná literatúra

Populárne náučná pre dospelých

Slovenská literatúra


Darčekové predmety a ostatné

Hovorené slovo

Hudobné CD

Knihy na počúvanie

Počítačové hry a aplikácie

DVD



x