bux.sk
knihy, ktorými žijete
Úvodná stránka Neprehliadnite
Buxcafe Knižné podcasty Eknihy na Bux.sk







Američania v Hitlerlande - Výpovede očitých svedkov o ceste nacistov k moci a vojne

Vydavateľ: IKAR (IKAR, a.s.)
Jazyk: slovenský
Formát:Kniha
Poradie vydania:1.
Nie je na sklade. 
Informácie o dostupnosti

Posledná zmena: 28.03.2024 02:44

Ďalšie podoby titulu:
  • Informuj priateľa

Obsah knihy: Američania v Hitlerlande - Výpovede očitých svedkov o ceste nacistov k moci a vojne

Hitlerov vzostup k moci a cesta Nemecka do priepasti, ako to videli Američania – diplomati, vojaci, novinárski spravodajcovia a ďalší pracovníci s dlhodobým pobytom v Nemecku, spisovatelia, olympionici – všetci, ktorí zhrozene sledovali tieto procesy z bezprostrednej blízkosti. Práve vďaka tomu, že sa kniha Američania v Hitlerlande opiera o osobné svedectvá priamych účastníkov, ponúka pôsobivý, v mnohom až prekvapujúcu novátorský pohľad na toto detailne rozpitvané obdobie, o ktorom by sa mohlo zdať, že sa o ňom už nedá povedať veľa nového. Niektorí z Američanov, ktorí sa ocitli vo weimarskom a potom Hitlerovom Nemecku, boli iba náhodní pozorovatelia, iní zámerne strkali hlavu do piesku, našli sa medzi nimi aj apologéti nacizmu, väčšina však pomaly začala chápať, aké hrôzy sa dejú okolo nich, aj keď nie všetci si dokázali uvedomiť rozsah rodiacej sa katastrofy.
Do skupiny novinárov, ktorí prejavovali rastúce znepokojenie, patrili najmä William Shirer, Edgar Mowrer a Dorothy Thompsonová. Patrili sem však aj americkí diplomati, politici, historici, spisovatelia. Napríklad historik William Dodd, ktorého si prezident Franklin D. Roosevelt vybral za veľvyslanca v Hitlerovom Berlíne, opúšťal svoj úrad sklamaný. Dobrú povesť veľvyslanectva poškodila séria ľúbostných dobrodružstiev jeho dcéry Marthy z čias, keď ju ešte nadchýnali idey nacizmu. Na scéne bol aj George Kennan, ktorý sa po vojne preslávil ako architekt koncepcie zadržiavania komunizmu, ďalej budúci riaditeľ CIA Richard Helms, spolumoderátor prestížnej spravodajskej relácie televízie ABC Evening News a ďalší... Títo Američania svojimi priamymi poznatkami o Hitlerovi a jeho hnutí pomohli váhavým spoluobčanom pochopiť skutočný charakter nacistického Nemecka v čase, keď bezohľadne zlikvidovalo politických protivníkov, rozpútalo nenávistnú kampaň proti Židom a ďalším príslušníkom tzv. nižších rás, a keď začalo pripravovať svoju armádu a ľud na vojnu za ovládnutie sveta. Práve oni pomohli Američanom prichystať sa na roky boja, ktoré ich čakali.

Z anglického originálu Hitlerland, American Eyewitnesses to the Nazi Rise to Power (Simon & Schuster, New York 2012) preložil Peter Fridner.

Detaily o knihe

Názov: Američania v Hitlerlande - Výpovede očitých svedkov o ceste nacistov k moci a vojne

Originálny názov: Hitlerland: American Eyewitness To The Nazi Rise To Power

Objednávací kód -

Zobraziť podrobnú špecifikáciu

Hodnotenie čitateľov

Hluché oči, slepé uši (Miroslav Igaz, 21.6.2016) Odpovedať

vrelo odporúčam
Opäť jeden môj úlovok z výpredajov v malom kamennom kníhkupectve v okolí, ktorý sa tváril, že bude jemnou literatúrou faktu, ktorá asi neohúri počtom strán. Navyše, tematicky mi to nič do toho času nehovorilo. Ale sľuboval som si, že pri letmom dotyku s druhou svetovou vojnou to nebude nudné čítanie. Nuž, prekvapený som bol dvakrát – jednak poznámkovým aparátom na konci knihy (čiže žiadne výmysly, dámy a páni, autor pracuje s faktami a dokumentmi), jednak obsahom. Dalo by sa povedať, že kým celý svet v tridsiatych rokoch zaspal „na vavrínoch“ (nielen Briti, Francúzi, ale aj mnohí Američania – z ktorých napríklad Henry Ford nemal problém s Hitlerom otvorene sympatizovať), niekoľko málo odvážnych duší sa snažilo varovať verejnosť pred tým, čo znamenajú nacisti. Horšie však je, že málokto chcel počúvať... prišlo mi šokujúce čítať originálnu korešpondenciu a výroky diplomatov, ich rodín, novinárov a slávnych osobností, ktoré spájali dve veci: Berlín (respektíve Nemecko) a roky 1933-1943. Nemyslel som, že ma to až tak strhne, ale stalo sa. Je to miestami desivé, miestami zarážajúce, ale veľmi poučné čítanie. Vtedajšia ľudská slepota nás stála najkrvavejšiu vojnu v dejinách. Hádam sme sa už stihli poučiť (?).

Pridajte svoj komentár


(nebude zverejnený)
Koľko je šesť plus jeden?

V odpovedi prosím používajte iba číslice.

Ukážky z knihy

Dnes vládne všeobecné presvedčenie, že Hitlerove zámery boli od začiatku úplne jasné a jasné bolo aj to, že dôsledkom jeho politických koncepcií môže byť jedine druhá svetová vojna a holokaust. Pre väčšinu ľudí je ťažké pochopiť, ako je možné, že americkí novinári, diplomati, umelci, sociológovia a iní, ktorí v dvadsiatych a začiatkom tridsiatych rokov 20. storočia žili v Nemecku, prípadne ním precestovali, si okamžite nevšimli , čo sa dialo pred ich očami, a nevyhodnotili si to. Veď predsa mohli akoby z prvých divadelných radov, priam bezkonkurenčne, sledovať najdramatickejší príbeh 20. storočia. Niektorí z nich sa navyše nemuseli na Hitlera pozerať len zďaleka, ale stretli a zhovárali sa s ním aj osobne, či už ako s lokálnym agitátorom v Mníchove, alebo potom ako so všemocným diktátorom v Berlíne. Pre nich nebol Hitler iba nejaké abstraktné stelesnenie zla, ale reálny politik z mäsa a kostí. Niektorí Američania sa pokúšali „prečítať si ho“ už v jeho začiatkoch, iní až po prevzatí moci. A napokon aj tí z nich, ktorí nemali až také možnosti, mohli na vlastné oči pozorovať dôsledky jeho akcií.

Knihy

Výber žánrov

Beletria pre dospelých

Cestovanie, mapy

Česká literatúra

Deti do 10 rokov

Deti nad 10 rokov

Fond na podporu umenia

Jazyky, vzdelanie

Literatúra faktu

Odborná literatúra

Populárne náučná pre dospelých

Slovenská literatúra


Darčekové predmety a ostatné

Hovorené slovo

Hudobné CD

Knihy na počúvanie

Počítačové hry a aplikácie

DVD



x