bux.sk
knihy, ktorými žijete
Úvodná stránka Neprehliadnite
Buxcafe Knižné podcasty Eknihy na Bux.sk







Západné Slovensko

Vydavateľ: IKAR (IKAR, a.s.)
Jazyk: slovenský
Formát:Kniha
Poradie vydania:1.
Nie je na sklade. 
Informácie o dostupnosti

Posledná zmena: 29.03.2024 02:53

  • Informuj priateľa

Obsah knihy: Západné Slovensko

Sprievodca Západné Slovensko uzatvára trojdielnu edíciu Slovensko krížom-krážom, ktorú tvoria zväzky Východné Slovensko a Stredné Slovensko. Všetky tri knihy tak umožnia čitateľom podrobne sa oboznámiť s touto nádhernou krajinou v srdci Európy. Snahou autorov bolo nielen predstaviť najznámejšie a najnavštevovanejšie miesta, ale previesť návštevníkov aj lokalitami, o ktorých sa vie menej a kam veľa turistov nezavíta, no napriek tomu – alebo možno práve preto – nie sú o nič menej zaujímavé.
Vymedzenie západného Slovenska zodpovedá tradičnému chápaniu tohto regiónu a zahŕňa Bratislavský, Nitriansky, Trenčiansky a Trnavský kraj, ktoré sú doplnené o Hornú Nitru s Prievidzou a Handlovou.
Opis každej oblasti dopĺňa mapa a nechýbajú ani praktické informácie o ubytovacích a parkovacích možnostiach, otváracích hodinách pamiatok a pod. Čitatelia určite ocenia aj tipy na výlety pre milovníkov pešej turistiky či cykloturistiky, ktorým je venovaná záverečná kapitola knihy.

Detaily o knihe

Názov: Západné Slovensko

Originálny názov: Západní Slovensko

Objednávací kód -

Zobraziť podrobnú špecifikáciu

Hodnotenie čitateľov

Knihu ešte nikto nekomentoval, budete prvý.

Pridajte svoj komentár


(nebude zverejnený)
Koľko je jeden krát dva?

V odpovedi prosím používajte iba číslice.

Ukážky z knihy

Historické centrum je vymedzené bývalým vnútorným opevnením (hradbami s baštami a bránami), ktoré v r. 1775 dala strhnúť Mária Terézia. Je ohraničené Staromestskou ulicou na západe, Kapucínskou ulicou, Hurbanovým námestím a Námestím SNP na severe, Kamenným námestím a Štúrovou ulicou na východe a Gorkého ulicou a Hviezdoslavovým námestím na juhu. Historické predmestia boli chránené vonkajším opevnením palisádového typu, ďalej od centra bol ešte tretí systém opevnenia so zemnými valmi (tzv. šiancami). Zo štyroch brán v mestskom opevnení sa zachovala jediná, Michalská brána***. Skladá sa z veže, barbakánu a mosta. Dolná hranolová časť veže je pôvodná stredoveká brána zo 14. – 16. stor., na ktorú po r. 1600 nadstavali šesťbokú časť, v r. 1758 pribudlo zakončenie v podobe barokovej helmice. Na severnej strane veže je neskorogotická kamenná doska s erbmi Uhorska, Bratislavy a rodu Jagelovcov. Vo veži je Múzeum zbraní – Michalská veža (otvorené celoročne), z ochodze je nádherný výhľad. V 15. stor. obranu brány posilnili zalomeným barbakánom, ktorý neskôr upravili na barokový meštiansky dom. V bývalej lekárni U červeného raka je Múzeum farmácie (otvorené celoročne) s pôvodným lekárenským zariadením z obdobia od 2. polovice 18. stor. do polovice 20. stor. Z mosta s dvoma barokovými sochami vidieť bývalú hradbovú priekopu a kúsok parkánových hradieb. V priechode pod Michalskou vežou je umiestnený nultý kilometer s udaním smeru a vzdialenosti do vybraných svetových miest. Michalská ulica*** vznikla v 14. stor. ako hlavná komunikácia mesta, na juhu na ňu nadväzuje Ventúrska ulica smerujúca k dôležitému dunajskému brodu.

Knihy

Výber žánrov

Beletria pre dospelých

Cestovanie, mapy

Česká literatúra

Deti do 10 rokov

Deti nad 10 rokov

Fond na podporu umenia

Jazyky, vzdelanie

Literatúra faktu

Odborná literatúra

Populárne náučná pre dospelých

Slovenská literatúra


Darčekové predmety a ostatné

Hovorené slovo

Hudobné CD

Knihy na počúvanie

Počítačové hry a aplikácie

DVD



x