bux.sk
knihy, ktorými žijete
Úvodná stránka Neprehliadnite
Buxcafe Knižné podcasty Eknihy na Bux.sk







Čierna kniha katolíckej cirkvi...a neuveď nás do pokušenia

Vydavateľ: NOXI (NOXI, s.r.o.)
Jazyk: slovenský
Formát:Kniha
Poradie vydania:1.
Nie je na sklade. 
Informácie o dostupnosti

Posledná zmena: 28.03.2024 02:45

  • Informuj priateľa

Obsah knihy: Čierna kniha katolíckej cirkvi...a neuveď nás do pokušenia

Katolícka cirkev si už dvetisíc rokov nárokuje vedúcu pozíciu vo sférach morálky a duchovna – a pritom veriacich podchvíľou znepokojuje škandálmi.
Cirkevní predstavitelia reagujú vždy rovnako: tvária sa, že nič nevidia a nepočujú.
Michael Hebeis poukazuje na to, že túžba po moci a ignorovanie obetí majú korene v systéme katolíckej cirkvi. V knihe uvádza zoznam hriechov a prešľapov, ktoré siahajú od antisemitizmu až po pedofíliu, a naznačuje, ako bezohľadne cirkev v niektorých prípadoch presadzuje svoje záujmy. Mali by si ju prečítať nielen kritici cirkvi, ale aj sklamaní veriaci.

DR. MICHAEL HEBEIS (nar. 1959) je právnik zaoberajúci sa históriou cirkvi, katolík. Napísal dizertačnú prácu na tému cirkevných dejín, pôsobí v Drážďanoch v slobodnom povolaní ako poradca. Dlhé roky pracuje v cirkevných združeniach a nadáciách.

Detaily o knihe

Názov: Čierna kniha katolíckej cirkvi...a neuveď nás do pokušenia

Objednávací kód -

Zobraziť podrobnú špecifikáciu

Hodnotenie čitateľov

Konečne... (Karin, 28.5.2014) Odpovedať

vrelo odporúčam
Ako to už býva, tie najsilnejšie inštitúcie na svete majú za sebou vždy nejakú tú nie najlepšiu minulosť. Inak to nie je ani s katolíckou cirkvou. Po stáročia sa realizovali rôzne nekalé machinácie, ktoré tejto inštitúcii zabezpečovali moc. Taktiež sa v knihe spomínajú činnosti niektorých hodnostárov, ktoré sa diametrálne líšia od prvotnej náplne cirkvi.Je však poburujúce ako môžu títo ľudia beztrestne žiť pretože sú pod ochrannými krídlami cirkvi. Konečne kniha ktorá vnáša svetlo do tých oblastí cirkevného života o ktorých sa doteraz iba šuškalo ale málokto sa opovážil vysloviť to nahlas. Táto kniha objasňuje všetky tie nekalé činnosti cirkvi, ktoré boli doteraz ukryté pod rúškom tajomstva. Vrele odporučím hlavne tým ľuďom, ktorý vidia veľký rozdiel medzi vierou v Boha a činnosťou cirkvi.

Cierna kniha... (Nika.J., 20.8.2013) Odpovedať

vrelo odporúčam
Kniha ktorá na trhu chýbala. Kniha, v ktorej sú stručne a prehľadne opísané fakty a zločiny, ich prepojenie so súčasnou dobou, náväznosti minulosti na prítomnosť. Zločiny, pred ktorými si RKC tak rada zakrýva oči a tvári sa akoby sa nikdy nestali.Zločiny, pri ktorých zomreli milióny ľudí a ktoré neboli dodnes ospravedlnené, nad ľudskými životmi sa iba mávne rukou, veď to už vraj bolo pred stovkami rokov... Klobúk dole pred autorom, ktorý knihu napísal naozaj nekomerčne, dokonca v nej vyzdvihuje aj predstaviteľov cirkvi, ktorí sa snažili o nápravu alebo potrestanie zločinov...čo im však nebolo umožnené z vyšších kruhov...lebo táto organizácia je prehnitá zvnútra a je len otázkou času, kedy sa ľuďom otvoria oči a uši...že pre svoju vieru túto skorumpovanú organizáciu nepotrebujú...možno to potrvá ešte stovky rokov, kým ovečky v kostoloch pri štrganí mincami a šuchotaní bankoviek pochopia, že platia sexuálny prehrešky a excesy kňazov... Predajme Vatikán, zachráňme svet! V Boha verím aj bez moralistov, ktorí vodu kážu a víno pijú. Skvelý titul, ktorý by som zaviedla ako povinné čítanie v školách.

Malo by to byť povinné čítanie (Martina B., 17.8.2013) Odpovedať

Vystihuje presne krízu cirkvi ako zastaranej, spolitizovanej a skorumpovanej inštitúcie, ktorá využíva naivitu ľudí vo svoj prospech (paradoxne hlavne materiálne, duchovno je len zásterka, aby ovečky prispeivali viac - česť výnimkám, ktoré ale nesedia vo Vatikáne, ale skutočne pomáhajú ľuďom) a nevie primerane reflektovať na svoje činy a chyby, ktoré boli spáchané v ďávnej či nedávnej minulosti. Žeby nádejou bol pápež František? - uvidíme, či jeho ideály neprevalcuje mašinéria túžby po moci. Malo by to byť povinné čítanie - pretože je rozdiel veriť v Boha a veriť cirkvi (veľkej nadnárodnej firme?) a jej predstaviteľom. Odporúčam hlavne fanatickým veriacim, ktorí veria všetkému čo počujú v kostole!

A neuveď nás do pokušenia … (Andy, 28.8.2012) Odpovedať

vrelo odporúčam
to je asi hlavné posolstvo, ktoré táto kniha nesie. Veľa toho, čo je v knihe, som tušila, ale mnohé informácie boli nové. To, čo sa deje dnes alebo čo sa dialo pred pár rokmi a prebehlo v médiách, má korene hlboko, hlboko v minulosti. Vrcholní predstavitelia od úplného začiatku podliehali opakovane pokušeniam. Nie je sa čomu diviť. Peniaze a moc sú veľkou motiváciou. Možnosť ovplyvňovať veci nielen cirkevné ale aj „svetské“, málo kto by odolal. A tak sa v mene cirkvi (neodvážim sa povedať v mene Boha, pretože ten s tým nemá nič spoločné) konali misie a z pohanov sa stávali kresťania. No za akú cenu? Aby sa vyhli vyvražďovaniu, tak súhlasili... a potom sa to cirkev snažila odčiniť vznikom škôl a nemocníc. Absurdné. Ak sa koná zlo v mene dobra, stále je to len zlo, hoci v krajšom kabáte. Je pre mňa nepochopiteľné, že dôjde k exkomunikácii rodičov malého 9-ročného dievčatka za to, že absolvovalo potrat po znásilnení. Je pre mňa nepochopiteľné, že cirkev sa stále odmietavo stavia k homosexuálom, no pred pedofilnými kňazmi dlhé, dhé roky zatvárala oči. Zneužité boli dievčatá, aj chlapci. Tam homosexualita neprekážala? Ani porušené zákony? Dlhé roky boli kňazi, ktorí pohlavne zneužívali deti len presúvaní z väčších farností na menšie a ešte menšie. A čakalo sa vlastne len na to, že sa zločin premlčí. Vedelo sa o tom, ale čakalo sa, kým niektorá obeť prehovorí. Obeť, ktorá sa cítila pošpinená, zahanbená. Obeť, ktorá si nezriedka siahla na život, či prepadla drogám. Mlčanie každého, na akejkoľvek hierarchickej úrovni v cirkvi, kto o zverstvách vedel, je pre mňa neodpustiteľné. Cirkev vždy stála a stojí za svojimi kňazmi, nech vykonali čokoľvek. Kto sa však zastal obetí? Detí, ktoré sa snažili v neraz neľahkej sociálnej situácii hľadať oporu v Bohu, v kostole, v kňazovi a miesto toho boli na nich páchané zverstvá. Kto im vráti stratenú vieru? Na nich nezáleží? Dokedy sa bude cirkev tváriť, že sa nič nestalo, že ani teraz v tejto chvíli sa nič nedeje? Nie nadarmo je niekedy cirkev prirovnávaná k mafii. Princíp je podobný - nevidím, nepočujem, mlčím. Otázne je, dokedy. Môžete si myslieť, že nie som veriaca. Som. No ja nehľadám Boha v kostole. Ak potrebujem Boha, viem, že je pri mne. Nájdem ho tam, kde ho potrebujem. Nájdem ho v srdci, nájdem ho v slnku, ktoré svieti, nájdem ho v daždi, ktorý kropí suchú zem, nájdem ho v detskom úsmeve... Na to, aby som našla Boha, nepotrebujem kostol. Jedna veta z knihy mi ešte veľmi dlho nevymizne z pamäti: „Do kostola sa chodím zhovárať s kňazom, nie s Bohom, veď Boh nechodí voliť.“ (G. Andreotti, predseda vlády v Taliansku 1972-1973). Viac asi ani netreba dodávať.

a neuveď nás do pokušenia (tereza, 8.1.2020) Odpovedať

som sklamaný(á)
Autor tohto článku, nemá základné znalosti o cirkvi. Doporučujem biblické vzdelanie. Náuka cirkvi je božského (biblického) pôvodu. Sám Ježiš ju založil Mt 16, 18-19 Ty si Peter a na tejto skale postavím svoju cirkev...Treba rozlíšiť biblickú náuku a človeka, ktorý pácha hriech. Náuku treba prijať a hriech odsúdiť. A ak niekto nehľadá Boha v kostole, kde je reálne prítomný, musí rátať s tým, že ho vôbec nenájde. Hriechy nie sú len v cirkvi, ale vo všetkých spoločenských vrstvách,tie sú ostatne tiež medializované.

Prešľapy (Anna, 25.8.2012) Odpovedať

vrelo odporúčam
Každý človek to pozná. Robia ich ľudia, inštitúcie, systémy, ale...u tej "jedinej pravej" by sme to nepredpokladali. Aspoň nie podľa proklamácií a snahe viesť ovečky životom a hlavne tým správnym smerom. Nikdy v živote som k svojej viere cirkev nepotrebovala, keby to bolo inak, tak táto kniha dosť podstatným spôsobom otrasie mojou vierou. Veľa som vedela, niečo som tušila a určite som sa veľa dozvedela. Hlavne zo života pápežov a spôsobu fungovania tohto monštra. Odporúčam prečítať všetkým, ale hlavne tým, ktorí každý týždeň hádžu posledné drobné do zvončeka a každý rok sú vyzývaní zaplatiť cirkevnú daň.

Najsilnejšia organizacia (Lucia Krajčiková, 24.8.2012) Odpovedať

vrelo odporúčam
Vo Vatikane som chcela napisat

Najsilnejšia organizacia (Lucia Krajčiková, 24.8.2012) Odpovedať

vrelo odporúčam
Je tu vela komentou,ale len4 knihu čitali...Ani neviem ako začat neverila som vlastnim očiam čo všetko som sa dozvedela s knihy neuveritelne otvorilo mi to oči.Som katolička o cirkvi mam dlhe roky pochybnosti.Všetky davne hriechy cirkvi sa premietaju do sučastnosti a cirkev stale nieje ochotna priznat si chyby,zneuživanie deti uplny zakaz antikoncepcie,prezervativom ak človek ma AIDS.No je mi z toho na nič. A to nehovorím čo všetko pred nami taja a schovavaju,ale všetko je to ukrite vo Tatikan fuu tam toho musi byt...

Aj tak tam všetko nie je... (stenly, 12.8.2012) Odpovedať

...a ani nebude. Rád by som saspojil s autorom knihy, až bude písať pokračovanie. Žiadne výmysly. Fakty, realita, ba aj fotky...

Tajomná kniha? (Marian Havič, 9.8.2012) Odpovedať

vrelo odporúčam
Ešte som sa k tejto knihe nedostal a veľmi rád by som sa dozvedel, čo je obsahom a čo nové vyjde napovrch, čo bolo doteraz skryté po rúškom tajomstva...

Pootvorena čierna skrinka (Jana, 8.8.2012) Odpovedať

Recenzia ma zaujala už pred par týždňami, no ku knihe som sa zatiaľ nedostala (mam 4 rozčítane :D). Popravde sa na ňu chystám, nakoľko o prešľapoch cirkvi sa mnohokrát nehovorí (lebo sa to nepatrí, nesmie, neprislúcha nám to?). Je to ako pootvoriť čiernu skrinku a zistiť, že nie je vždy všetko také bezchybné ako sa prezentuje. A keďže zvedavosť je prirodzená pre každého človeka, tak ani tá moja mi nedá a kniha si ku mne cestu nájde :D Vo výhľade mám aj ďalšie s podobnou tematikou, len som sa nedopracovala k slovenskému resp. českému vydaniu.

čierna kniha (Majka K., 8.8.2012) Odpovedať

vrelo odporúčam
Ja by som si ju rada prečítala,pretože ja chodim do kostola a moj priateľ zase nie..a ma nazor na cirkev podobný ako táto kniha tak sa aspon uistim či ma pravdu...a utvorim si na to svoj názor!!!veľmi mi láka táto kniha mam ju na zozname darčekov na meniny :DDDD

Martina (Martina Gregová, 8.8.2012) Odpovedať

Tak toto by som si chcela prečítať. Veľmi by ma zaujímalo čítať si o odvrátenej strane strane jednej z najsilnejších ale hlavne najkontroverznejších cirkví dnešnej doby. Hoci som ateistka, bibliu som si prečítala a toto by ma zaujímalo ešte viacej. Som veľmi zvedavá, čo sa v nej píše, fakt už len názov sám o sebe je lákavý a mnohé napovedá.

potrebná (bennySK, 8.8.2012) Odpovedať

Každá kniha, ktorá odhaľuje pravdu, ktorá podnecuje diskusiu, ktorá spôsobuje hlavybôľ tým, o ktorých je, je potrebná kniha. Je akýmsi zrkadlom. Určite sa nebude páčiť všetkým, ale o to predsa nejde. Dôležitá je možnosť diskusie. Netreba zakazovať všetko, čo odkrýva to, čo sa deje za zatvorenými dverami. Aj keď ide o cirkev. Urobila veľa dobrého, ale ... áno, je tam to ale ... treba priznať, že nie všetko bolo len dobré. Svet nie je čierny ani biely. Taká je aj cirkev. Jej najvyšší predstavitelia by mali uznať krivdy, ktoré napáchali, myslím, že by to dosť pomohlo, je to lepšie, ako zametať smetie pod koberec, pretože smeti sa len hromadia a o tú kopu sa raz niekto potkne. Pedofilných kňazov by mali vylúčiť a nie presúvať na iné farnosti. Možno by bolo menej obetí, menej prepierania "špinavej bielizne" v médiách. Osobne sa radím medzi tých, čo veria, ale svojím vlastným spôsobom. Kostol prenechávam iným. Knihu som zatiaľ nečítal, ale nedá mi, nepovedať - vďaka za každú takúto knihu.

bude provokujuca (jarka, 8.8.2012) Odpovedať

Som zvedava ake pravdy vlastne kniha odhali vyvola diskusiu? Rozhodne som zvedava co autor odkryva o katolickej cirkvi

Kniha z kategórie - MUSÍM MAŤ (Andy, 8.8.2012) Odpovedať

vrelo odporúčam
Na knihu sa chystám, odkedy som zistila, že vyjde. Zatiaľ ju nemám, čakám na financie :), ale rozhodne táto kniha v mojej knihovníčke chýbať nebude. Som, aj nie som veriaca, nech si to každý vysvetlí po svojom, mám rada kontroverzné témy, témy, ktoré tnú do živého, témy, ktoré nenechajú nikoho chladným. A táto kniha vyzerá, že taká je. Poodhaľuje to, čo bolo roky skryté, takže ja určite neodolám.

Na zamyslenie... (Viera Šimonová, 8.8.2012) Odpovedať

Anotácia, recenzia aj komentáre k tejto knihe sú skvelé. Aj keď nie som veriaca, rešpektujem a tolerujem všetky náboženstvá. Katolícka cirkev je u nás najrozšírenejšia a prečítala som o nej niekoľko kníh. Určite by bolo zaujímavé prečítať si knihu aj z tej druhej, menej pozitívnej strany a utvoriť si vlastný názor. Táto kniha určite stojí za prečítanie...

Neodolám jej... (Eva Ferančíková, 8.8.2012) Odpovedať

vrelo odporúčam
Kde bola doteraz táto kniha že som ju neobjavila skôr? Zatiaľ som ju nečítala, ale ak ju dnes nevyhrám, tak si ju objednám. Po toľkých kladných komentároch a najnovšie aj rezenziách, neodolám...

že by...? (Daniela, 8.8.2012) Odpovedať

vrelo odporúčam
som nadšená..je to zaujimavejsie citanie ako čokoľvek ine.. chcem ju mať a tiež darovať..ale v kútiku duše by som chcela poznať nazor pani Zavadskej..Je to neskutočne môjmu srdcu blízka dáma..

Teším sa na čítanie (Anna Košová, 8.8.2012) Odpovedať

vrelo odporúčam
Chystám sa prečítať túto knihu. Nielen preto, že som veriaca, ale aj preto, že nie som katolík. Veľa som toho už prečítala na túto tému a každá kniha mi priniesla nový uhol pohľadu. preto sa teším.

Odolávala som, ale napokon podľahla (Libuša Smolinská, 2.8.2012) Odpovedať

vrelo odporúčam
a musím vrelo odporúčať. Koncentrované škandály, preľľapy, poklesky katolíckej cirkvi. Ak vás naozaj zaujíma, čo sa deje za svätými dverami, začítajte sa. Hebeis pritom neuráža, možno provokuje, ale tak to má byť. Kniha, ktorá vám neprenikne pod kožu, neprinúti vás zamyslieť sa, neinšpiruje, nejako vami nepohne, je zbytočná kniha. Táto vás rozhodne zaujme a som presvedčená, že ju autor nepísal z nenávisti, že by chcel ublížiť, ponížiť. Skôr chcel upozorniť na to, čo sa deje vnútri tejto megainštitúcie a aby sme sa zamysleli, prečo Vatikán financuje obchodovanie so zbraňami (prekvapujúce, však?), prečo sa sexuálne škandály tak rýchlo zametajú pod koberček... Veru, aj cirkev podľahla mnohým pokušeniam, má na svojom konte plno hriechov a táto kniha - ak si ju veriaci a cirkevná elita prečíta - môže otvoriť oči a nasmerovať lepším a čistejším smerom. Držím palce a ďakujem za takéto podnetné knihy.

šalom (salom, 3.8.2012) Odpovedať

rabín ťa pochváli za tvoj názor, šalom

Zaujímavé čítanie (S. Adamčíková, 2.5.2012) Odpovedať

vrelo odporúčam
Ja som neveriaca, tým sa teda nechválim hneď na úvod,ale vysvetľujem svoje zmýšľanie do budúcich riadkov. Na túto knihu som bola veľmi zvedavá.Vlastne veľa kníh ohľadne kresťanstva som čítala, ani neviem poriadne prečo..asi ma len zaujíma ,prečo je kresťanská cirkev najrozšírenejším náboženstvom sveta , prečo sa k nim hlásia dve miliardy veriacich, aj keď v skutočnosti takého pravého kresťana, ktorý si ctí cirkvou predpísané hodnoty a dodržuje prikázania asi ani nepoznám. Je až neuveriteľné, čo všetko si môžme prečítať o tom, čo sa za "svätými dverami " deje, koľko zverejnených hriechov sa bez vysvetlenia prečká mlčaním.Zaujímalo by ma, čo na túto knihu povedia ľudia,ktorý im veria,aj keď možno tí, ktorých názor by ma zaujímal, ani nebudú mať odvahu siahnuť po knihe,už po prečítaní jej názvu.Myslela som si, že táto kniha bude skôr bulvárneho charakteru ,ale je v nej skutočne množstvo faktov, ktoré síce rušia čítanie, teda aspoň mňa- laického a len zvedavého čitateľa,ale pôsobia dosť vierohodne a človek znalí veci ich určite ocení.Rada by som si prečítala stanovisko predstaviteľov cirkvi k tejto knihe ,aj keď to bude asi len moje , možno aj mnohých z nás "zbožné želanie"...V každom prípadne neprestanem sledovať ohlasy a recenzie na túto knihu. Jediná vec,ktorú by som po prečítaní vytkla, je názov- podľa mňa mali byť prvé dve slová v názve vymenené...

Kresťanské cirkvi treba zakázať (kristus, 21.9.2012) Odpovedať

vrelo odporúčam
Kresťanská cirkev je najväčší diabol na Zemi a treba túto obchodnú a demagogickú organizáciu zakázať 1000 krát skôr ako fašizmus a komunistické strany. Prečítajte si Bibliu dostatočne podrobnú - aspoň 1500 strán. Však sú to také tuposti, chrapúňstva , vraždenie, svinstvá, ktoré všetky schvaľoval kresťanský Boh, teda židovský Boh v prospech vyvoleného národa, proti všetkým ostatným........ Prinútil by som prečítať takúto podrobnejšiu Bibliu všetkých tých, ktorí pravidelne chodia do kostola. Ručím Vám za to, že 90 % z nich by prestalo do kostola chodiť a veriť v také somariny. Ja som hlboko veriaci a verím v existenciu Boha, ale som si na 100 % istí, že tento šialený kresťanský Boh neexistuje. Neveríte mi?? Prečítajte si aspoň 1500 stranovú Bibliu ???? Však tí veriaci v takú obludu neexistujúcu musia byť duševne chorí. A doporučujem im ale, aby milovali aj svojho nepriateľa, a verili aj všetkým somarinám a hlavne musíte mať nádej..... ha, ha. Po prečítaní takejto podrobnejšej Biblie zostanú veriť len totálne hlúpi ľudia, ktorí nevedia logicky rozmýšľať, alebo fanatickí duševne chorí. Biblia neobstojí pred ani najjednoduchších logickým vysvetľovaním a argumentáciou. Ale je to logické, Biblia bola vytvorená tými najnižšími a najhoršími reinkarnáciami vo vražednom Ríme a po páde Ríma a bola napísaná len pre ovládanie ľudí. Al pretože je stará už 2000 rokov, tak je adekvátne naivná. Kresťanská cirkev nie je nič iné len obchodná organizácia. Túto organizáciu treba zakázať a zhabať všetok ich majetok a zaviesť novú štátnu cirkev, ktorá bude zodpovedať najnovším vedeckým objavom, ako funguje skutočný Boh a skutočné Božie zákony a nie tieto demagogické kresťanské klamstvá.

Čierna kniha ... (Zuzana, 28.2.2012) Odpovedať

vrelo odporúčam
Zaujímavé čítanie...človek sa pri čítaní dozvie veľmi veľa zaujímavých "vecí" nielen o cirkvi, ale celkovo o tom, ako sa ľudstvo správalo, na mnohé sa treba pozerať s nadhľadom, resp. s istou rezervou a niektoré myšlienky je potrebné "precediť" cez sitko vlastných informácii z dejepisu...množstvo faktografických údajov totiž nielenže brzdí čítanie, ale zároveň núti hľadať a overovať si informácie aj niekde inde...
Všetky komentáre (26)

Pridajte svoj komentár


(nebude zverejnený)
Koľko je päť krát dva?

V odpovedi prosím používajte iba číslice.

Ukážky stránok – pre zobrazenie čitateľného náhľadu kliknite na ukážku

Knihy

Výber žánrov

Beletria pre dospelých

Cestovanie, mapy

Česká literatúra

Deti do 10 rokov

Deti nad 10 rokov

Fond na podporu umenia

Jazyky, vzdelanie

Literatúra faktu

Odborná literatúra

Populárne náučná pre dospelých

Slovenská literatúra


Darčekové predmety a ostatné

Hovorené slovo

Hudobné CD

Knihy na počúvanie

Počítačové hry a aplikácie

DVD



x