bux.sk
knihy, ktorými žijete
Úvodná stránka Neprehliadnite
Buxcafe Knižné podcasty Eknihy na Bux.sk







Ako si užívať život

Vydavateľ: IKAR (IKAR, a.s.)
Séria:Pohodoví rodičia (3.diel z 3)
Jazyk: slovenský
Formát:Kniha
Poradie vydania:1.
Nie je na sklade. 
Informácie o dostupnosti

Posledná zmena: 24.04.2024 02:53

  • Informuj priateľa

Obsah knihy: Ako si užívať život

Uvažovali ste niekedy, prečo sa deň čo deň v dopravnej zápche unúvate chodiť do práce? Má vaša práca vôbec nejaký zmysel? Alebo prečo je kultúra, ktorú prijímate, väčšinou len plytký brak a gýč? Preletela vám hlavou myšlienka, že azda predsa len existuje lepší, slobodnejší a šťastnejší život? Ak prikyvujete, potom je táto kniha určená vám. Tom Hodgkinson poctivo študuje dejiny, literatúru aj filozofiu, hľadá v nich inšpiráciu a predkladá projekt jednoduchšieho a slobodnejšieho spôsobu života. Kniha plná praktických tipov a inšpiratívnych úvah vás naučí zahodiť putá obáv, byrokracie, dlhov, nezmyselných vládnych nariadení, protivných domácich prác, supermarketov a mnohých ďalších nepríjemností, ktoré vám bránia v rozlete.
Ste pripravení užívať si život? Prečítajte si túto knihu a zistite to!
Z anglického originálu How to be Free (Penguin Books, London 2007)
preložila Zuzana Vilikovská.
Verše preložili Jana Kantorová-Báliková a Marián Andričík.

Detaily o knihe

Názov: Ako si užívať život

Originálny názov: How to be Free

Objednávací kód -

Zobraziť podrobnú špecifikáciu

Hodnotenie čitateľov

Tak a dočítané! (Veronika Slameňová, 24.8.2012) Odpovedať

vrelo odporúčam
Keď som sa dávnejšie dostala k Pohodovým rodičom, Hodgkinson si ma získal. Hneď som čakala na dvojku a teraz trojku. Dobre som sa opäť pobavila, aj zamyslela, v mnohom ma inšpiroval. Je neuveriteľné, ako sa naháňame, neraz zbytočne a sebaobetujeme sa a pritom netreba. Robíme všetko pre iných, snažíme sa uspokojiť všetkých naokolo, nebyť vyvrheľ, aby na nás neukazovali prstom, neohovárali nás, len aby bol „pokoj v dome“. Ale Hoddgkinson dobre hovorí – treba spomaliť, preradiť na nižšiu rýchlosť a nehnať sa. Načo? Áno, niečo nestihnete, nedotiahnete, ale nejde o život. Vyselektujte si dôležité veci, podstatné pre vás a rodinu, a tie urobte. Robila som si týždeň zoznam vecí, čo vybavujem, telefonujem, dokončujem a neuveriteľné, koľko nezmyselných hlúpostí ma oberá o čas. Koľko nepodstatných...tak som to obmedzila a hneď to bolo poznať na mojej pohode, nadhľade a všimli si to aj v mojom okolí. Želám to aj vám, nech vám záleží na dôležitých veciach a nie množstve nepodtstaných, ktoré vás oberajú o čas, energiu, nervy a pohodu. Všetko dobré!

Pridajte svoj komentár


(nebude zverejnený)
Koľko hodín má deň?

V odpovedi prosím používajte iba číslice.

Ukážky z knihy

Ďalšie jednoduché riešenie úzkosti je prijať fatalistickú teológiu. Katolíci, povedzme, sú menej úzkostní ako protestanti. Budhisti sú určite menej úzkostní ako židia. Ak uveríte, že nemôžete veľmi robiť nič, čo by malo iný zmysel, než len sa baviť, tak sa úzkosti zbavíte. Ak máte duševné nastavenie puritánov – teda pocit, že ste pre svet nesmierne dôležití a že skutočne záleží na tom, čo robíte – vaša úzkosť bude rásť. Zdôrazňovanie vlastnej dôležitosti plodí úzkosť (pozri kapitolu 24). Musíme sa naučiť, aby nám menej záležalo na veciach – nie v zmysle byť sebecký, ale skôr byť bezstarostný. Dnes sa propagujeme ako „ľudia, ktorým záleží“, a hádžeme kvety na hrob neznámeho, aby sme každému, kto by sa pozeral, dokázali, „ako nám záleží“,. „Mne sa veciach naozaj záleží,“ – tá fráza v podstate znamená len toľko, že si sami nakladáme na plecia problémy iných ľudí bez akéhokoľvek praktického úžitku. Hovoriť o tom, ako nám záleží, je pokrytecké.
Takže – osloboďte sa toho, že vám záleží, a od starostí. Stať sa veselým a bezstarostným človekom je vaša revolučná povinnosť ako hľadača slobody. Prestaňte pracovať, prestaňte nakupovať: začnite žiť. Oslavujte, pite. Jedzte kapúny a dobrú šunku. Pite korenisté vína a vyberané pivá. Nech sa vaše stoly prehýbajú od jedla. zavárajte džem a čatní. Hrajte na verklíku. Zaobstarajte si klavír. Práve som premenil svoju domovskú krčmu na hudobný klub. Objavili sme starý barový klavír, ktorý bol prakticky zadarmo. Takže teraz si môžeme spievať okolo starého nástroja. Tak ako je vaša úzkosť produktom vašej fantázie, hoci ovplyvnenej komerčným svetom, práve tak má vaša fantázia moc nahradiť ju jasavou radosťou.
JAZDITE NA BICYKLI

Knihy

Výber žánrov

Beletria pre dospelých

Cestovanie, mapy

Česká literatúra

Deti do 10 rokov

Deti nad 10 rokov

Fond na podporu umenia

Jazyky, vzdelanie

Literatúra faktu

Odborná literatúra

Populárne náučná pre dospelých

Slovenská literatúra


Darčekové predmety a ostatné

Hovorené slovo

Hudobné CD

Knihy na počúvanie

Počítačové hry a aplikácie

DVD



x