bux.sk
knihy, ktorými žijete
Úvodná stránka Neprehliadnite
Buxcafe Knižné podcasty Eknihy na Bux.sk







Najsmutnejší príbeh lásky

Vydavateľ: IKAR (IKAR, a.s.)
Jazyk: slovenský
Formát:Kniha
Poradie vydania:1.
Nie je na sklade. 
Informácie o dostupnosti

Posledná zmena: 12.06.2024 02:55

  • Informuj priateľa

Obsah knihy: Najsmutnejší príbeh lásky

Hlavnou protagonistkou románu je mladá vdova Grünová, ktorá prežíva ľúbostný vzťah s pánom Kohnom, manželom ochrnutej ženy a otcom mnohodetnej rodiny; obe postavy prechádzajú v zmenených časových a priestorových súradniciach transformáciami a vystupujú skôr ako symbol nenapĺňaného vzťahu dvoch ľudí, ktorých osudy sa zmietajú v neprajnej dobe. Románový dej s mnohými tragickými prvkami je podaný spôsobom, v ktorom preráža typický židovský humor, plný sĺz, žiaľu, bolesti a chápajúcej múdrosti ústiacej do čiastočnej rezignácie, no zároveň mobilizujúcej k ďalším pokusom, ako sa vyrovnať so situáciou, zachrániť si život aj isté hodnoty, ktoré život riadia. Nositeľkou takejto životnej filozofie je v románe najmä hlavná ženská postava, ktorá určite zaujme odvahou, s akou sa púšťa do (opakovaných) zápasov o kvapku ľudského šťastia.
Rukopis je nekompromisnou kritikou nielen fašistických zverstiev (prenasledovanie židov, cigánov, komunistov, transporty do táborov), ale aj ľudského chameleónstva, schopnosti meniť od základu politické postoje tak, aby vynášali človeku zisk.
Autor so svojím príznačným zmyslom pre grotesknosť až absurditu stvárňuje príbeh jednej nenaplnenej, priam zakázanej lásky v pohnutých časoch druhej svetovej vojny v stredoeurópskom priestore. Tento individuálny príbeh nesie v sebe aj všeobecnejšiu výpoveď o pokriveniach doby, ľudských charakterov, o ukrutnostiach, ktoré sa páchali, žiaľ, aj na území Slovenska, v časoch tragických udalostí, ktoré boli súčasťou našich dejín.
Etela Farkašová

Detaily o knihe

Názov: Najsmutnejší príbeh lásky

Objednávací kód -

Zobraziť podrobnú špecifikáciu

Hodnotenie čitateľov

Neskutočná kniha (Ľudmila, 14.5.2012) Odpovedať

vrelo odporúčam
Pri tejto knihe si človek dozaista poplače. Je v nej veľa pasáži, ktoré sú tak skutočné, že sa mi niekedy zdalo že je to o mne. Človek tu nájde veľa veľmi krásnych citátov, ktoré sa mu musia vryť do srdca. Veľmi som rada, že som si ju prečítala.

silný príbeh (Anetka, 5.2.2012) Odpovedať

vrelo odporúčam
Neskutočné??? Bohužiaľ nie, skutočné a dokonca veľmi skutočné. Nádherné a zároveň také smutné. Tento silný príbeh zakázanej lásky vdovy Grünovej a pána Kohna v období druhej svetovej vojny ma nenechal chladnou. Podobne, ako iné diela opisujúce život z tohoto obdobia, aj toto dielo je plné zverstiev páchaných na ľuďoch, pri ktorých mi naskočili zimomriavky a tisli sa slzy do očí. A pýtala som sa prečo? Ako toto človek mohol dopustiť? Môj obdiv patri hlavnej hrdinke, ktorá sa často až s neskutočným odhodlaním púšťa do boja za malý kúsok ľudského šťastia. Napriek ťažkej životnej situácii miluje život a neopúšťa ju typický židovský humor. Príbeh je plný bolesti, žiaľu, no aj životnej múdrosti. Obdivuhodný a poučný príbeh s krásnym posolstvom, ktorý stojí za prečítanie.

Pridajte svoj komentár


(nebude zverejnený)
Koľko je osem mínus tri?

V odpovedi prosím používajte iba číslice.

Ukážky z knihy

Vdova Grünová, už na rakúskom území, počúva streľbu osloboditeľov z Hradného vrchu a po meste za Dunajom a zrazu ju zasiahne vôňa kukuričného poľa, v akom sa s pánom Kohnom stratili, a omráči ju prenikavá vidina, neodbytne živý denný sen, koľaje, oslepujúce vlakové koľaje, prostred ktorých rastie strom, asi gaštan, pagaštan konský, ktorý na tej trati pre vlakové transporty vyrástol z ničoho nič, ako stromček strom stromisko dávno, keď sa druhá vojna menila na studenú. Vdove zviera útroby neznámy kŕč, lebo tie koľaje, ktoré mali pri takom stromisku predsa normálne dávno zhrdzavieť, sa lesknú a ligocú a oslepujú, akoby čas pre trať s transportom, s pánom Kohnom, nevedno kam, akoby ten prekliaty čas čas? čas! ešte nepominul. Vdova vojde do toho slnkom rozžeraveného poľa pri hranici a za spotený krk sa jej sype ostrý kukuričný peľ a prižmúri oči, akoby sa ten oslepujúci ligot ligot ligot koľají dal nevidieť a streľba nepočuť, no nepomáha to, možno aj preto, že pre ňu vojna stále trvá.

Ukážky stránok – pre zobrazenie čitateľného náhľadu kliknite na ukážku

Knihy

Výber žánrov

Beletria pre dospelých

Cestovanie, mapy

Česká literatúra

Deti do 10 rokov

Deti nad 10 rokov

Fond na podporu umenia

Jazyky, vzdelanie

Literatúra faktu

Odborná literatúra

Populárne náučná pre dospelých

Slovenská literatúra


Darčekové predmety a ostatné

Hovorené slovo

Hudobné CD

Knihy na počúvanie

Počítačové hry a aplikácie

DVD



x