bux.sk
knihy, ktorými žijete
Úvodná stránka Neprehliadnite
Buxcafe Knižné podcasty Eknihy na Bux.sk







Odsúdený

Vydavateľ: EvitaPRESS (EPA store s.r.o)
Jazyk: slovenský
Formát:Kniha
Poradie vydania:1.
Nie je na sklade. 
Informácie o dostupnosti

Posledná zmena: 12.06.2024 02:57

Ďalšie podoby titulu:
Formát: E-KNIHA
cena od: 4,95 €
  • Informuj priateľa

Obsah knihy: Odsúdený

Desivý rodinný trojuholník – matka, syn a drogy.

Autentický príbeh milujúcej matky, ktorej lásku k synovi nezničia ani drogy. Kniha bez akýchkoľvek príkras, bez vymyslených postáv, bez túžby po senzácii – skutočný osud ženy, ktorej sa v živote naozaj „stalo všetko“.
Rovnako ako tisíce iných žien, aj Vlaďka zostane po rozvode sama s dospievajúcim synom Lukášom. Konečne s pocitom, že to najhoršie už má za sebou a pred sebou dosť času na to, aby si dala život do poriadku. Svojho syna miluje, no napriek tomu, alebo práve preto, si nevšimne, že berie drogy. Keď Lukášova závislosť vyjde najavo, je už neskoro. Nepomôže mu ani liečenie, nezachráni ho ani milujúca mama, ochotná pomáhať mu v každej situácii a za každú cenu. Lukáš skončí na ulici ako feťák schopný spraviť čokoľvek, len aby si mohol kúpiť svoju dávku - podvádza, vydiera a kradne. Ani po dvoch rokoch strávených vo väzení sa nedokáže vrátiť do normálneho života, droga ho opäť premôže. Mama je pre neho len zdrojom peňazí, no o všetky ju už dávno obral a ona sa pred ním musí skrývať...
Prvú reportáž o Lukášovi Hoffmannovi odvysielala televízia JOJ v roku 2006. Príbeh mladého muža, ktorý prešiel peklom drogovej závislosti, bol niekoľkokrát vo väzení, rok strávil v resocializačnom stredisku a napokon sa veľmi úspešne predstavil ako herec v televíznom seriáli Odsúdené, pozná celé Slovensko.
Kniha Odsúdený je autentickým príbehom jeho mamy. Na základe rozprávania Vladislavy Hoffmannovej ju napísala Eva Bacigalová, autorka knihy Čistá nuda.

Detaily o knihe

Názov: Odsúdený

Objednávací kód -

Zobraziť podrobnú špecifikáciu

Hodnotenie čitateľov

Škoda toho, že.. (Lucia, 23.9.2023) Odpovedať

vrelo odporúčam
Knihu som čítala vo väzení, pri večernom programe a prosila o silu, ktoru som videla v Lukasovi. Jeho príbeh som sledovala od začiatku....jeho mamky mi je ľúto.... ....a dnes, ja po 10tich rokoch normálneho života, už ako vydatá, šťastná, normálne žijúca matka....som si povedala,...Áno, dala som to ako ten Lukáš..... Lenže Lukasovi, niekde tam vonku, píše život druhú časť tejto knihy :-( je mi ho ľúto, zvlášť keď sama viem, že sa to dá a mal na to... no už aj 2-3 roky je opäť v príbehu knihy, ... inej, novej, horšej a smutnejšiej

Odsúdený za voľbu (Miroslava Pagáčová, 29.11.2012) Odpovedať

vrelo odporúčam
Motýlik, memento, requiem za sen... Kníh a filmov o drogách je nespočetne veľa. Ale keď sa vyrozpráva drsný a neprikrášlený príbeh o reálnom človeku, ktorý drogou žil, hneď je to zaujímavejšie. Začiatok, čiže opis života jeho matky, je skvelý, pretože dáva zázemie pre rozlet pesimistickej reálie. Spoznať drogu, podľahnúť jej a odsúdiť ju. O tomto celá kniha je. Ako je človek odsúdený a odsudzuje on sám. "Ja a drogy? Nie." To nemôže nikto povedať. Zlá situácia, zlé miesto a čas a v žilách vám zrazu prúdi ničivá sila. Obdivujem ľudí, ktorí boli prekonaní neživou vecou a dokázali sa z toho vykopať. Zahodiť zlú minulosť, nájsť si nový život a pomáhať druhým práve tým, že o svojom živote rozprávam ďalej. Na škole sme mali prednášku od hlavného hrdinu knihy. A bolo to ešte silnejšie než písané slová. To, ako mu preskakoval hlas ukazovalo, že ľutuje, čo kedy komu urobil. Ale tichý, no silný koniec vety sa pýši skúsenosťou; vyhral som nad smrťou.

Krutá realita (Maja, 6.11.2012) Odpovedať

vrelo odporúčam
Smutné, hrozné a bolestivé. Príbeh ženy, ktorá trpela, ale stále mala silu dôstojne žiť. Je priam mrazivé poznanie, že takto sa žije popri drogách, kde ako matka nie ste schopná, ničomu napomôcť, ide to mimo vás a napriek sa vás to tak bytostne týka, vaša krv, vaše dieťa. Ešte teraz slzy v očiach. Až teraz chápem obavu Vladislavy, čitateľnú v celej jej tvári, keď televízia pre časom "oslavovala" Lukášovo "víťazstvo" nad drogami.

Realita bolí :/ (Roxy19 :), 21.8.2012) Odpovedať

vrelo odporúčam
Realita bolí, Realita zabíja, Realita je krutá, a častokrát človek v nej žiť nedokáže. Toto je príbeh muža, ktorého realita zložila na kolená. Pomohla mu dosťat sa na samé dno. Príbeh muža, ktorý prekonal sám seba. Ktorý prekonal realitu.

Drsný príbeh (Mária Koprivňaková, 11.5.2012) Odpovedať

vrelo odporúčam
Skutočný príbeh Lukáša, závislého od drog poukazuje na skutočnosť, ako hlboko môže mladý človek padnúť. Klobúk dole pred obetavosťou jeho matky. Musí to byť silná žena, keď sa nevzdala a bojovala za svojho syna. Veľmi ma potešilo, že jej pomoc nebola márna a Lukáš sa dokázal zbaviť drogovej závislosti. Musí to byť šikovný a talentovaný mladý muž, o čom svedčí jeho herecký výkon v seriáli Odsúdené. Držím mu palce a prajem plnohodnotný život v kruhu svojich najbližších

Odsúdený (Marta Juhászová, 8.5.2012) Odpovedať

vrelo odporúčam
Tak táto knižka je teda silná káva. Čítala som ju so zatajeným dychom, niektoré "nie moc príjemné" scény tam boli tak dopodrobna opísané, že som ich musela chvíľu predýchavať. Ručím za to, že túto knižku budete mať prečítanú za pár dní, nakoľko dej je tak napínavý, že sa od nej nebude chcieť odtrhnúť. Klobúk dole aj pred autorkou - matkou, ktorá je naozaj silná osobnosť - tak ako väčšina matiek :)

Odsúdený (Jana E., 8.3.2012) Odpovedať

vrelo odporúčam
Naozaj skvelá kniha!!! Čítala som ju so zatajeným dychom. Pri niektorých častiach som mala zimomriavky na tele. Určite ju však neodporúčam slabším povahám.

Odsúdený (Zuzana Dundová, 2.3.2012) Odpovedať

vrelo odporúčam
Po tejto knihe som veľmi túžila a keď som ju dostala musela som si ju hneď prečítať. Z ruky som ju pustila až keď som ju dočítala. Je to veľmi silný príbeh, občas som sa čudovala ako mohla byť matka taká slepá a nevidieť čo sa deje so synom. Vrelo odporúčam, silný skutočný príbeh, ktorý sa odohráva v mnohých domácnostiach.

Výborné čítanie (Dáša Gergelyová, 27.2.2012) Odpovedať

vrelo odporúčam
Výborná kniha,odporúčam prečítať.

Skutočné príbehy sa nie vždy čítajú ľahko (Daniela Tvrdoňová, 6.2.2012) Odpovedať

priemerná kniha
...a toto je jeden z tých prípadov. Autorka je zároveň aj hlavnou účastníčkou celého príbehu a neviem, nakoľko je to práca spoluautora, ale problémy a radosti bežnej rodiny sa jej podarilo vykresliť s takou ľahkosťou, že som sa miestami musela smiať, aj keď to boli veci vážne...ale veľmi realisticky podané. Problémy drogovej závislosti, tak ako pri iných závislostiach nepostihnú len dotyčného, ale aj, respektíve najmä jeho najbližších...a aj keď šťastný koniec v knihe nemusí byť koncom posledným, potešili ma rôzne útržky z novín a iné "dôkazy", že hlavný hrdina to naozaj aspoň na teraz zvládol.

Uff... (Emília, 23.1.2012) Odpovedať

vrelo odporúčam
... takéto príbehy píše len život...Čo by som dala za to, keby to rovnako pozitívne dopadlo aj v našej rodine. Prešla som všetkým, čo v tej knihe je. Jeden závislý, neúspešné liečenie, väzenie, ďalšie neúspešné liečenie, opäť väzenie, strata domova, ďalšie väzenie...ochota sa liečiť je, ale dôvera mi už chýba. Táto kniha mi dala aspoň malú nádej, že sa ten kolobeh dá pretnúť, ak sa chce. Lukášovi držím silno päste, nech mu to vydrží.
Všetky komentáre (11)

Pridajte svoj komentár


(nebude zverejnený)
Koľko je sedem krát dva?

V odpovedi prosím používajte iba číslice.

Ukážky z knihy

Prespávala som načierno v práci, sem-tam u známych či u kamarátky, párkrát ma prichýlila aj suseda, keď bolo jasné, že Lukáš nevie, že som len dve poschodia pod ním. Už som so sebou nosievala základnú hygienickú výbavu, zubnú kefku a pár kúskov bielizne, u ochotnej Božky som si mohla veci aj oprať. Keď som nenocovala u nej, volala mi a vždy mala katastrofické správy.
„Vlaďka, u vás je zas nejaký buchot.“
„Vlaďka, z vášho bytu ráno odchádzali s Lukášom aj traja Cigáni. Asi tam nocovali.“
„Vlaďka, zmizla tá vysoká tuja z tvojho balkóna.“
„Vlaďka, Lukáš ti sťahuje celý byt!!!“
Bolo mi to jedno, už som zachraňovala vlastný zdravý rozum. Nedalo sa. Lukáš síce nevedel, kde prespávam, no vyvolával mi každé tri hodiny vo dne aj v noci.
„Kde si, mami?“
„Nestaraj sa.“
„Nebola si už dávno doma...“
„Doma? Náš domov si zničil, Lukáš. Všetko, na čo som roky šetrila, aby sme to mali, si predal a prefetoval. Čo odo mňa, preboha, ešte chceš?“
„Príď domov, mami. Preberieme to všetko.“
Išla som. Až tak mi to bolo jedno. To, čo som videla, mnou však dokázalo otriasť. To, čo kedysi bolo naším domovom, sa zmenilo na holobyt. Prázdne izby, prázdne steny, všetko, čo sa dalo speňažiť, bolo preč.
„Nebudem tu ani minútu, Luky, nič ma tu nedrží. Rob si tu sám, čo chceš.“
„Nenávidíš ma, však?“
„Je mi úplne jedno, čo, kde a s kým robíš. Hoci aj v tejto diere.“
„Ty ma tu necháš?“
Všetko sa vo mne vzbúrilo.
„Pre mňa za mňa tu aj zdochni! Rozrúb to tu, zober si, čo chceš, a daj mi už konečne svätý pokoj. Ja som s tebou nadobro skončila.“ Slzy sa mi tlačili do očí, keď som na syna opäť vrieskala. Od bezmocnosti a úplného zúfalstva. Nezostal mi nič dlžný.
„Chápem, nechceš ma. Nechceš mi nič dať, lebo ma neznášaš. A vieš čo? Ty už nie si moja mater.“
Už som nevládala bojovať. Zostal mi len strach. Z toho, či toto je naozaj úplné dno, alebo klesneme ešte niekam hlbšie. Z toho, že pre vlastného syna som sa stala len zdrojom peňazí a on pre mňa zdrojom obrovských problémov.

Knihy

Výber žánrov

Beletria pre dospelých

Cestovanie, mapy

Česká literatúra

Deti do 10 rokov

Deti nad 10 rokov

Fond na podporu umenia

Jazyky, vzdelanie

Literatúra faktu

Odborná literatúra

Populárne náučná pre dospelých

Slovenská literatúra


Darčekové predmety a ostatné

Hovorené slovo

Hudobné CD

Knihy na počúvanie

Počítačové hry a aplikácie

DVD



x