bux.sk
knihy, ktorými žijete
Úvodná stránka Neprehliadnite
Buxcafe Knižné podcasty Eknihy na Bux.sk







V mori žijú krokodíly

Vydavateľ: IKAR (IKAR, a.s.)
Jazyk: slovenský
Formát:Kniha
Poradie vydania:1.
Nie je na sklade. 
Informácie o dostupnosti

Posledná zmena: 02.05.2024 02:57

Ďalšie podoby titulu:
Formát: E-KNIHA
cena od: 5,50 €
  • Informuj priateľa

Obsah knihy: V mori žijú krokodíly

Ak sa narodíš v Afganistane v nesprávnom čase na nesprávnom mieste, môže sa stať, že hoci si len dieťa malé ako kozľa a jeden z najlepších hráčov v hre buzul-bazi, ktosi si nárokuje na tvoj život. Tvoj otec zomrel, keď pracoval pre bohatého majiteľa. Náklad kamióna, ktorý šoféroval, sa strati a ty by si mal byť „odškodné“. Preto keď zabúchajú na dvere, utekáš sa schovať. Ale časom si priveľký, aby si sa zmestil do diery, ktorú vykopala tvoja mama. Jedného dňa ti preto povie, že musíte odcestovať. Odprevadí ťa do Pakistanu, pohladí ti vlasy, ty jej sľúbiš, že sa staneš slušným človekom, a nechá ťa samého.

Týmto tragickým prejavom lásky sa pre Enaiatollaha Akbariho začína život predčasne dospelého a jeho neuveriteľná cesta, ktorá ho privedie cez Irán, Turecko a Grécko až do Talianska. Odysea, na ktorej sa stretol s ľudskou úbohosťou i šľachetnosťou, mu napriek všetkému nezotrela z tváre imponujúci úsmev ani zmysel pre iróniu.
Enaiatollah napokon našiel miesto, kde chcel zostať a zostarnúť. Toto je jeho príbeh.

Z talianskeho originálu Nel mare ci sono i coccodrilli (B. C. Dalai editore, Miláno 2010) preložil Roman Sehnal.

Dostupné verzie titulu

V mori žijú krokodíly Elektronická kniha

Detaily o knihe

Názov: V mori žijú krokodíly

Originálny názov: Nel mare ci sono i coccodrilli

Objednávací kód -

Zobraziť podrobnú špecifikáciu

Hodnotenie čitateľov

nic moc (salome, 7.6.2013) Odpovedať

neoslovila ma
podobnych knih s touto tematikou som uz precitala niekolko a tato je jedna z tych najhorsich. pripadala mi ako trochu viac rozvity cestopis

Krajina (Ľudmila Kormanská, 5.3.2012) Odpovedať

vrelo odporúčam
Po prečítaní tejto si človek naozaj uvedomí, v akej krajine žijeme a v akej krajinách ľudia žijú. Môžme byť radi, že nemáme vojnu....

Zivot je prilis kratky... (Jana Kabinova, 16.1.2012) Odpovedať

vrelo odporúčam
Tato uzasna a inspirativna kniha ma primäla opat raz si uvedomit, ake mam stastie, ze mozem zit v krajine, kde nezuri vojna, a ze moje problemy v porovnani s prekazkami, akymi sa musel borit hlavny hrdina, su len obycajnymi hlupostkami, a ze zivot je prilis kratky na to, aby som sa nimi zaoberala.

pravdivý pribeh (Veronika, 15.1.2012) Odpovedať

príjemné čítanie
Pravdivý príbeh, obdivuhodný a odvážny chlapec, niekoľko pekných myšlienok.....Dozviete sa aké pomery vládnu v krajine ako Afganistán...Je to cesta malého chlapca Enaiatollaha za slobodou pri ktorej musí dospieť....

Tejto knihe som dala (Marta Pliešovská, 20.12.2011) Odpovedať

vrelo odporúčam
5 hviezdičiek. Nadchla ma, rozplakala, nabila energiou, rozcítila a po jej dočítaní som sa cítila silnejšie, pevnejšie, odolnejšie. Nádherný príbeh malého chlapca, ktorý sa vydal cez Irán až do Talianska, aby našiel šľachetnosť, úprimnosť...ale hlavne normálny život. Opäť a zasa ma šokujú pomery v krajinách ako Afganistan a ďakujem Bohu, že žijem na pokojnom Slovensku. Z pera Gedu cítiť, že sa zaoberá problémami detí v núdzi, že sa im snaží sprostredkovať vzdelanie, pomôcť pri výchove. Strastiplná cesta malého Enaiatolaha je neuveriteľná, dýcha z neho nielen odvaha, vôľa, ale aj milá irónia, a vždyprítomný úsmev, ktorý roztápa ľady. Dokážem si predstaviť, aký musí byť človeka, ktorý žije v takých ťažkých a zložitých podmienkach, ked Taliban nešetrí ani školy, deti, učiteľov... Keď taký okolím poznačený malý človek nájde miesto, na ktorom chce zapustiť korene a zostarnúť. Aj zomrieť, no slobodný, šťastný a duchom vyrovnaný. Úžasná kniha. Odporúčam aj Majster šarkanov, Rez do živého.

Pridajte svoj komentár


(nebude zverejnený)
Koľko je jeden krát dva?

V odpovedi prosím používajte iba číslice.

Ukážky z knihy

Talibanci všetkých vyhnali na školský dvor, deti aj dospelých. Prikázali nám zoradiť sa do kruhu, deti vpredu, lebo sme boli menšie, dospelí vzadu. Do stredu potom priviedli učiteľa a riaditeľa. Riaditeľ si žmolil sako, akoby ho chcel roztrhať, plakal a otáčal sa napravo, naľavo, akoby čosi hľadal a nenachádzal. Učiteľ, naopak, len mlčky stál ako inokedy, ochabnuté ruky mu viseli pozdĺž tela, oči otvorené, no obrátené smerom dovnútra: mal pekné oči, ktoré všade navôkol vyžarovali dobro.
Ba omidi didar, deti, povedal. Dovidenia.
Pred zrakmi všetkých ich zastrelili.
Od toho dňa sa škola zatvorila, no život bez školy je ako popol.

Na tomto mi veľmi záleží, Fabio.
Na čom?
Vysvetliť, že Afganci a talibanci sú odlišní. Chcel by som, aby to ľudia vedeli. Vieš, koľko národností bolo medzi vrahmi môjho učiteľa?
Nie. Koľko?
Tých, čo prišli na tom džípe, bolo dvadsať. Možno neboli až dvadsiatich rôznych národností. No niektorí sa medzi sebou nevedeli ani dohovoriť. Pakistanci, Senegalčania, Maročania, Egypťania. Fabio, veľa ľudí sa domnieva, že talibanci sú Afganci, to však nie je pravda. Prirodzene, sú medzi nimi aj Afganci, no nielen oni: sú to ignoranti, obmedzenci z celého sveta, čo bránia deťom študovať, pretože sa boja, že tie by mohli pochopiť, že to, čo robia, nekonajú v mene boha, ale v mene svojich obchodov.
Povieme to jasne a nahlas, Enaiat, spoľahni sa. Kde sme to skončili?
V Kandaháre.

Ukážky stránok – pre zobrazenie čitateľného náhľadu kliknite na ukážku

Knihy

Výber žánrov

Beletria pre dospelých

Cestovanie, mapy

Česká literatúra

Deti do 10 rokov

Deti nad 10 rokov

Fond na podporu umenia

Jazyky, vzdelanie

Literatúra faktu

Odborná literatúra

Populárne náučná pre dospelých

Slovenská literatúra


Darčekové predmety a ostatné

Hovorené slovo

Hudobné CD

Knihy na počúvanie

Počítačové hry a aplikácie

DVD



x