bux.sk
knihy, ktorými žijete
Úvodná stránka Neprehliadnite
Buxcafe Knižné podcasty Eknihy na Bux.sk







Barový kvet

Vydavateľ: IKAR (IKAR, a.s.)
Jazyk: slovenský
Formát:Kniha
Poradie vydania:1.
Nie je na sklade. 
Informácie o dostupnosti

Posledná zmena: 28.04.2024 02:54

  • Informuj priateľa

Obsah knihy: Barový kvet

Cez deň je Tokio typické rušné japonské veľkomesto, zato v noci sa mení na „plávajúci svet“, ukio, v ktorom muži po odchode z práce hľadajú únik v početných baroch.
Hoci Američanku Leu Jacobsonovú fascinoval japonský jazyk a kultúra, ťažko si po príchode na ostrovy zvykala na život v prísne štruktúrovanej japonskej spoločnosti. Keď ju vyhodili z materskej školy, kde učila angličtinu, našla si prácu hostesky v nočnom klube na tokijskej Ginze. Každý večer sa premieňala na bábiku, ktorej úlohou je lichotiť mužom, flirtovať, nalievať im alkohol a popíjať spolu s nimi. Práca hostesky, odvodená od tradície gejše, Leu svojím falošným leskom priam pohltila.
Keďže Leino vnímanie reality poznačilo popíjanie alkoholu, za čo ju vlastne platili, a keďže každý večer sa musela premieňať na ženu, akou v skutočnosti nebola, začala sa strácať v tejto zradnej hre fantázií. Postupne zistila, že je takmer nemožné vyslobodiť sa z pavučiny tohto životného štýlu.
Autorka nám približuje súčasnú, európskej verejnosti málo známu a aj ťažko pochopiteľnú kultúru Japonska. Ponúka autentický pohľad na bežný život obyvateľov Tokia, metropoly krajiny, kde je hlboko zakorenená úcta voči autoritám a blaho spoločnosti je povýšené nad individuálny prospech. Tradične dominantní muži si za to nárokujú aspoň ilúziu vlastnej dôležitosti, „plávajúci svet“, kde aj obyčajnému prepracovanému úradníkovi padajú ženy k nohám – i keď za poplatok.
Ukio je pominuteľný ako krása kvetu, deštruktívny ako oheň, opojný a návykový ako alkohol...

Z anglického originálu Bar Flower (St. Martin’s Press, New York, USA) preložila Tamara Chovanová.

Detaily o knihe

Názov: Barový kvet

Originálny názov: Bar Flower

Objednávací kód -

Zobraziť podrobnú špecifikáciu

Hodnotenie čitateľov

Barovy kvet (Zuzana, 11.8.2013) Odpovedať

vrelo odporúčam
Od tejto knihy som sa nevedela odtrhnúť a doslova som ju zhltla..autorka v nej ponúkla pohľad na dve odlišné kultúry a osud ženy,ktorej som občas závidela,občas ju ľutovala,občas nechápala..príbeh je veľmi pútavý,odporúčam :)

Barový kvet (Daniela, 6.8.2013) Odpovedať

vrelo odporúčam
Pre túto knihu som sa rozhodla na základe jej stručného obsahu. Námet podľa skutočnej udalosti, prostredie Japonska a osudy hostesiek v nočných baroch ma inšpirovali prečítať si príbeh jednej z nich. Autorka nie je spisovateľka, no napriek tomu vedela celkom dobre napísať svoje zážitky a vydať knihu, ku ktorej sa ešte určite vrátim. Páčila sa mi sonda do japonskej kultúry z pohľadu cudzinky a aj pár japonských výrazov. Jediné čo mi prekážalo bolo, že autorka príliš zhusťovala čas a príbeh dosť hnala. Kniha je skvelá, asi aj preto že autorka veci, ktoré opisuje zažila na vlastnej koži. Je chvíľami až fascinujúce čítať ako funguje život v Japonsku, ako sa všetci snažia existovať v naoko dokonalej harmónii a súlade. Je neuveriteľné že niekto žije podľa pravidiel typu „nikdy sa nesprchuj prvá, nech ťa akokoľvek ponúkajú“ či „tvár sa, že spodná bielizeň neexistuje“ alebo "ak ťa niekam pozvú dvakrát odmietni a príď až keď ťa pozvú tretíkrát" ... A to je len začiatok výnimočného skutočného príbehu! Samozrejme odporúčam prečítať si ...

Usmernenie (Romana Chovancová, 2.3.2013) Odpovedať

vrelo odporúčam
Prvých pár kapitol som to čitala z toho dôvodu , že keď som za ňu už vyhodila peniaze , tak si ju aspoň prečítam . No potom ako náhle sa hrdinka dostane do deja , ktorý má spád a začne pracovať v Tokiu , som sa od knihy nevedela odtrhnúť a teraz je to moja najobľúbenejšia kniha . Dokážem si ju čítať stále dookola . Je to kniha pre všetkých . Dokonca aj "mudrci " si prídu ,myslím si, na svoje , pretože kniha obsahuje veľa faktov a zaujímavosti o Japonsku . Ako som naznačila v nádpise , u mňa to je tiež usmernenie do života . Načo si mám dávať pozor , čím sa určite nechcem zaoberať , aj keď pravdupovediac v niektorých momentoch ma to naozaj lákalo .Príbeh je naozaj vyrozprávaný zaujímavo a uveriteľne .

netradičné čítanie s novými poznatkami (Miriama Džupinková, 15.11.2012) Odpovedať

K tejto knihe som sa dostala úplnou náhodou, kúpila som si ju vo vypradaji. Najprv ma neoslovila, ale hovorím si: "veľa nestojí, tak si ju kúpim". Veľmi ma oslovila. Páčilo sa mi najme situovanie deja. Japonsko ma vždy ako krajina lákala, zaujímavé pre mňa boli opisy ich zvykov. Dej ma fascinoval, tým čo zažívala predstaviteľka knihy. Naozaj bolo to niečo nové, niečo čo v našich končinách určite nezažijem. Odporúčam si prečítať túto knihu, v prípade ak vás fascinujú iné kultúry, zvyky, krajiny. Ja vôbec neľutujem, že som po tejto knihe siahla. Poučila ma, zabavila ma, okúzlila ma, fascinovala ma,...

pútavý príbeh (B. Benická, 12.11.2012) Odpovedať

vrelo odporúčam
túto knihu som "zhltla" za dva dni, príjemné, pútavé čítanie, ktoré vrelo odporúčam :)

vynikajúci príbeh (Martina, 9.11.2012) Odpovedať

vrelo odporúčam
túto knihu som dostala k narodeninám, no pre nedostatok času som sa k nej dostala až mesiac po narodeninách a prečítala som ju za 3 dni, tak ma dostala, veľmi sa mi páči, akým štýlom je napísaná, určite odporúčam, tým čitateľom, ktorí sa chcú dozvedieť niečo viac o živote v Japonsku.

výnimočný skutočný príbeh (Danka, 21.12.2011) Odpovedať

vrelo odporúčam
Kniha je skvelá,asi aj preto že autorka veci,ktoré opisuje zažila na vlastnej koži. Je chviľami až fascinujúce čítať ako funguje život v Japonsku,ako sa všetci snažia existovať v naoko dokonalej harmónii a súlade. Je neuveriteľné že niekto žije podľa pravidiel typu „nikdy sa nesprchuj prvá,nech ťa akokoľvek ponúkajú“ či „tvár sa, že spodná bielizeň neexistuje“ alebo "ak ťa niekam pozvú 2x odmietni a prídi až keď ťa pozvú tretí krát" a pritom váš osobný dôverný lekár nemá problém vyrozprávať vaše problémy komukoľvek na počkanie alebo vás vyhlásiť za nenormálnu pretože si kvôli strachu z lietania dáte tabletku na ukľudnenie.A to je len začiatok výnimočného skutočného príbehu..
Všetky komentáre (7)

Pridajte svoj komentár


(nebude zverejnený)
Koľko je tri krát dva?

V odpovedi prosím používajte iba číslice.

Ukážky z knihy

„Čo má hosteska v nočnom klube spoločné s gejšou?“ spýtal sa.
„Všetko a nič,“ odvetila som a zapálila som si cigaretu. „Aj hostesky, aj gejše pracujú v odvetví japonskej zábavnej kultúry, ktoré sa nazýva ,plávajúci svet‘. Patríme do vrchného rangu mizu šobai alebo vodného sveta, ktorý spadá do biznisu prchavých potešení.“
„Mám pod tým chápať sex?“
„Áno aj nie.“ Prevrátila som oči. „Obe funkcie sa považujú za súčasť sexbiznisu, ale ani hostesky, ani gejše nemajú v náplni práce sex. My skôr predávame fantázie. A práve povaha týchto fantázií odlišuje gejšu od hostesky. Kým gejša je kultúrna relikvia, hosteska je moderná, exotická. Gejša je prísne školená v oblasti tradičnej japonskej hudby, tanca a etikety. Takže jej fantázie sú autentické. Na rozdiel od gejše zahraničná hosteska ponúka fantázie úniku od prísnych pravidiel japonskej spoločnosti.“
„Tuším ste dosť unavená,“ podotkol, keď som si poriadne zívla a z dychu mi zrejme bolo cítiť alkohol.
„Správny postreh,“ poznamenala som posmešne. „Väčšinou sa vraciam domov až nadránom. Hostesky sú rovnaký nočný živel ako upíri. V zime, keď slnko zapadá veľmi skoro, niekedy aj celý týždeň nevidím slnečné svetlo.“

Ukážky stránok – pre zobrazenie čitateľného náhľadu kliknite na ukážku

Knihy

Výber žánrov

Beletria pre dospelých

Cestovanie, mapy

Česká literatúra

Deti do 10 rokov

Deti nad 10 rokov

Fond na podporu umenia

Jazyky, vzdelanie

Literatúra faktu

Odborná literatúra

Populárne náučná pre dospelých

Slovenská literatúra


Darčekové predmety a ostatné

Hovorené slovo

Hudobné CD

Knihy na počúvanie

Počítačové hry a aplikácie

DVD



x