bux.sk
knihy, ktorými žijete
Úvodná stránka Neprehliadnite
Buxcafe Knižné podcasty Eknihy na Bux.sk







Židovka

Vydavateľ: IKAR (IKAR, a.s.)
Jazyk: slovenský
Formát:Kniha
Poradie vydania:1.
Nie je na sklade. 
Informácie o dostupnosti

Posledná zmena: 19.03.2024 03:51

Ďalšie podoby titulu:
Formát: E-KNIHA
cena od: 8,30 €
  • Informuj priateľa

Obsah knihy: Židovka

Sofia Maniševičová je dcéra Židovky odvlečenej nacistami do Osvienčimu počas druhej svetovej vojny. Detstvo a mladosť prežíva v Československu, v rodine, kde sa dodržiavajú židovské sviatky a zvyky. Pod vplyvom spoločnosti, ale aj rodiny, ktorá nalieha, aby sa vydala len za Žida, sa Sofia rozhodne pre útek. Chce byť slobodnou Židovkou a dúfa, že vo vysnívanej Amerike stretne aj osudovú lásku.
Podarí sa jej to? Bude mať Sofia bohatstvo, lásku, slávu, vieru alebo príde o to najdôležitejšie – rodinu a milovaných?
Židovka je sugestívny, emocionálny príbeh o snoch, náboženstve, láske, komunistickom Československu, slobodnej židovskej Amerike, o strate, neúnavnom boji, hľadaní podstaty, trpkosti života, o šťastí a vrtkavosti osudu.

Dostupné verzie titulu

Židovka Elektronická kniha

Detaily o knihe

Názov: Židovka

Objednávací kód -

Zobraziť podrobnú špecifikáciu

Hodnotenie čitateľov

Židovka - skvelá kniha (Daniela, 10.6.2016) Odpovedať

vrelo odporúčam
Každá kniha, ktorá sa dostane pod ruky čitateľa by mala byť silná a emotívna. Teda tak je to u mňa. Slabé knihy ma neoslovia a nebavia ma v ich čítaní pokračovať. K tejto knihe som sa dostala na odporučenie predavačky v kníhkupectve. A teda dala som jej šancu. Silný príbeh o silnej žene, ktorý miestami vyznieva až neuveriteľne a ktorý Vás po jeho prečítaní donúti aspoň na chvíľu zamyslieť sa nad životom. Mám veľmi rada skutočné príbehy v knižnej podobe, ktoré zachytávajú celý život hlavnej postavy. Páčilo sa mi spracovanie, židovský duch, ktorý sa niesol každou stránkou v knihe, informácie z čias druhej svetovej vojny a spôsob akým bola kniha zakončená. Toto bola jedna z najlepších kníh, aké som kedy čítala. Neodkazovala len na ťažký život židov, odkazovala na silu hlavnej hrdinky, ktorá si ide za svojím presvedčením a začína si plniť sny. Pri čítaní som sa vážne zamýšľala nad životom, nad svojimi snami a cieľmi, plakala som pri nej. Vyvolala vo mne niečo krásne a cenné... neopísateľné pocity a emócie. A o tom by mala kniha byť. Navyše, ak sa jedná o skutočnú udalosť. Vrelo odporúčam ľuďom, ktorí majú pocit, že v nich narastá stereotyp zo života, alebo majú radi knihy na zamyslenie-. aj ja skláňam poklonu pred autorkou, ktorá všetko písala v jednoduchom štýle, ale s hlbokou pointou. Myslím, že každý človek by mal poznať históriu krajiny, v ktorej žije a históriu národov, či ľudí, ktorí tvoria našu minulosť. Myslím, že Andrea napísala knižku zaujímavú, pútavú, takú, pri ktorej môžeme plakať, nad ktorou sa dá premýšľať, ktorá v nás zanechá množstvo pocitov, otáznikov. Gratulujem autorke, že dokázala písať aj o takejto téme, to nedokáže podľa môjho názoru každý. Držím palce a teším sa na ďalšiu knihu :)

Rôzni a pritom rovnakí (Veronika Talafová, 6.6.2016) Odpovedať

vrelo odporúčam
Vrelo odporúčam prečítať knihu- Židovka (Andrea Coddington). Kniha je síce už trošku staršia,ale veľmi kvalitná. Čitateľa vtiahne do deja, obohatí aj po kultúrnej stránke. Mne osobne priblížila život a tradície Židov. Všetci žijeme na rovnakej planéte, v rovnakom storočí a čase a predsa každý úplne inak. Osobne mi pomohla lepšie chápať, vidieť a vnímať svet židovského náboženstva. A pritom všetkom nestratila na pútavosti a napätí. Ak budete môcť, určite si ju prečítajte! Tato je jedna z kníh,ktorá mení človeka. :)

Príjemné čítanie (Dominika, 20.5.2014) Odpovedať

príjemné čítanie
Kniha je veľmi zaujímavá a myslím,že by si ju mal prečítať každý.Opisuje skutčný príbeh a skutočné životné situácie, preto to nie je kniha s typickými Happy Endami. Ak však hľadáte niečo príjemné a pútavé,určite siahnite po Židovke.

Život ženy (Karin Gálová, 19.5.2014) Odpovedať

príjemné čítanie
Historická kniha v ktorej sa nájde každá žena. Je to jedna z tých kníh, ktoré opisuje každodenný život ženy, ktorá bojuje so životom a za svoj šťastný život. Príjemná kniha, na skrátenie dlhých chvíľ.

výborná (Ivana, 18.5.2014) Odpovedať

príjemné čítanie
Jednoducho napísaná, nájde sa v nej každá žena bez ohľadu na pôvod či vieru. Kniha rozpráva o žene, ktorá sa v komunistickom režime pasuje so svojou "inakosťou" a chce žiť život bez okov. Je to veľmi pútavý príbeh.

Židovka (Martina Zelizňáková, 13.5.2014) Odpovedať

vrelo odporúčam
Podľa názvu som veľmi nebola nadšená, nerada čítam knihy z vojnového obdobia, ale bola som veľmi milo prekvapená, krásne napísaný príbeh, čítalo sa to úplne super, a nakoniec som bola rada, že som si túto knihu kúpila. Vrelo odporúčam! !!

...rozpravocka (Petra Bejšovcová, 11.5.2014) Odpovedať

príjemné čítanie
Dovolím si túto knihu porovnať s knihami Na smrť od Kariku,keďže oba tituly sa venujú židovskej problematike. Spájam pocity aj s osobnou návštevou Osvienčimu.Tu krutú podstatu a realitu holokaustu bravúrne vykreslil práve Karika. Coddington tieto skutočnosti spomínala okrajovo cez postavu matky. Hlavná hrdinka tohto príbehu sa borí s problémami života,ktoré prišli až po období holokaustu, nenúteným a predovšetkým veľmi odľahčeným spôsobom. Pri hlbšom zamyslení táto kniha dáva návod,ako si užívať všetko dobré,čo nás v živote stretlo,nevzdávať sa po prvom neúspechu a najmä byť sami sebou. Pre romantickejšie duše,ktoré majú radšej reálne "rozprávky" tento titul odporúčam. Pre silnejšie povahy,ktoré chcú pochopiť strasti holokaustu, sú to práve knihy Na smrť...

Židovka (Daša Šimonová, 7.5.2014) Odpovedať

príjemné čítanie
Nie som si istá, či je tento príbeh skutočný, ale na mňa tak pôsobil... krásne napísaný a dojímavý

Úžasná kniha (Katka, 12.8.2013) Odpovedať

vrelo odporúčam
Aj keď skutočné príbehy čítam najradšej, priznám sa, že som od tohto diela neočakávala veľa... Myslela som si, že celá kniha bude len negatívnym a smutným príbehom o osude Židovského národa. No ostala som veľmi milo prekvapená.Knihu som prečítala na dvakrát.Silný príbeh o silnej žene, ktorý miestami vyznieva až neuveriteľne a ktorý vás po jeho prečítaní donúti aspoň na chvíľu zamyslieť sa nad životom. Mám veľmi rada skutočné príbehy v knižnej podobe. Páčilo sa mi spracovanie, židovský duch, ktorý sa niesol každou stránkou v knihe, informácie z čias druhej svetovej vojny a spôsob akým bola kniha zakončená. Kniha úplne ma dostala a určite ju budem odporúčať ďalej!

realna (Blanka, 3.6.2013) Odpovedať

vrelo odporúčam
pri čítaní tejto knihy som sa vrátila späť do osemdesiatych rokov, ...reálne opísané obdobie socializmu, ale aj vojnové roky, autentické Košice! Kniha ale nie je o politike, ale o reálnom živote ženy, hľadajúcej svoje šťastie aj za cenu opustenia rodiny na Slovensku. Krása!

skvelá kniha (Andrea, 28.3.2013) Odpovedať

príjemné čítanie
Je mojou prvou knihou, ktorú som čítala od tejto autorky. Milo ma prekvapila. Je veľmi dobre napísaná, ľahko sa číta. Bola som veľmi rada, že som sa mohla viac dozvedieť o skutočnom príbehu židov, ich zvykoch a náboženstvu a aj o Košiciach v tej dobe.

židovka (marcela, 27.3.2013) Odpovedať

vrelo odporúčam
Super kniha ,už dávno som nič tak dobre nečítala.Bola som milo prekvapená.

vynikajuca kniha (Jarmila, 25.3.2013) Odpovedať

vrelo odporúčam
Fantasticka kniha.

ŽIdovka (Daša Šimonová, 19.3.2013) Odpovedať

vrelo odporúčam
Odporúčam hlavne ľudom, čo už nevedia čo od dobroty... pre mňa veľmi poučné a dojímavé.

Židovka (Zdenka Povolná, 13.3.2013) Odpovedať

vrelo odporúčam
Prvá kniha, ktorú som od tejto autorky čítala a musím uznať,milo ma prekvapila, tým viac, že išlo o skutočný príbeh.Dáva názorný príklad nám všetkým, že keď sa niečo chce,naozaj sa to dá. Je však nevyhnutné bojovať do poslednej chvíle a nikdy sa nevzdávať nádeje. Tá totiž umiera posledná ;) Myslím, že viac opisovať nemusím, stačí si ju prečítať!! :)

:D (Martina, 7.3.2013) Odpovedať

vrelo odporúčam
perfektná kniha :D počas čítania som ešte bola aj v Osvienčime takže to moje pocity z knihy dosť prehĺbilo a keď hlavná postava rozprávala o svojej matke ktorá tam bola tak som s ňou všetko prežívala :D jednoducho úžasná :D

perfektná kniha (Zuzana, 4.3.2013) Odpovedať

vrelo odporúčam
kniha je úžasná, krásny príbeh, nevedela som sa od nej odtrhnúť :)

židovka (Andrea Spišáková, 3.3.2013) Odpovedať

vrelo odporúčam
Priznávam, že sa mi do čítania tejto knihy vôbec nechcelo, no keď som po nej napokon siahla, nemohla som sa odtrhnúť. Veľmi, veľmi dobrá kniha, z ktorej som sa navyše dozvedela čo-to o židovských zvykoch ale aj o tom, ako to s nimi bolo... Vrelo odporúčam! :)

Prekvapenie! (alebo ako som to nečakala...) (Simona Bagová, 21.8.2012) Odpovedať

vrelo odporúčam
Milión odporúčaní. Miliónkrát moja tvrdá hlava a miliónkrát nie, ďakujem. Na milión prvýkrát som ju vzala do ruky a povedala - fajn. Nemám rada ťažké knihy - a tým nemyslím hrubé zväzky, ale knihy, nad ktorých každou druhou vetou treba dumať. K nim a však Židovka rozhodne nezaradila. Ponorila som sa do nej až na naliehavé odporúčanie mojej kamarátky, na ktorej názor vždy dám. Židovka sa mi čítala dobre, ľahko a stále som verila, že sa skončí dobre. Prelúskala som sa ňou za jeden deň a to som mala obavy z toho, že na ňu na poličke bude padať prach. Sofia je žena, ktorú sa oplatí obdivovať a Andre Coddington jej touto knihou vzala krásny hold, ktorý si jednoznačne zaslúži. Kniha bola napísaná tak, akoby mi ju sama Sofia hovorila pri kávičke. Ale je skvelá. Prečítajte si ju a nebudete ľutovať. Práve to bola veta, ktorú moja kamarátka povedala mne a ja som konečne privolila. Možno je jednou z kníh, ktorá ma naučila nehovoriť knihám nie len preto, že sa bojíme ich obsahu. A možno som vďaka nej pochopila, prečo mi dala mama židovské meno, ktoré v knihe vystupuje. :)

kniha Zidovka (erika, 6.10.2012) Odpovedať

priemerná kniha
ocakavala som od nej viac, no je pisana povrchne, o mesiac som si nepamatala z tejto knihy nic

slzy (Eva Biela, 24.5.2012) Odpovedať

príjemné čítanie
Knizku som dostala ako dar.Moc necitam takyto styl knih ale odvsade som pocuvala,ze je to dobre a ked som ju uz dostala tak som sa do toho pustila.Velmi pekna knizka.Pri urcitych pasazach som mala aj slzicky v ociach.Pekna dojemna knizka ktora stoji za precitanie!

Židovka (Anna Oravetzová, 12.5.2012) Odpovedať

vrelo odporúčam
Knižku som pôvodne kupovala ako dar, hoci som si nebola celkom istá, či bude stáť za to... Predsa len, veď vieme, knižné blogy príliš nešetria s kritikou na slovenských autorov, a ja som tiež nemala dobré skúsenosti... Až na svetlé výnimky... a toto bola jedna z nich. Príjemne ma to potešilo, bolo to osviežujúce, emocionálne, písané takým tým rýchlo pohlcujúcom spôsobom, keď si ani neuvedomíte a ste na konči... Silný príbeh, silná postava, hrdinka, skutočná žena... Vrelo odporúčam. dá sa tam nájsť veľa... nielen o živote, ale aj o kultúre, ktorá je menom tak známa, ale predsa tak cudzia.

Gabriela L. (Michal Lacza, 7.2.2012) Odpovedať

vrelo odporúčam
Kniha je perfektná. Mala som ju požičanú od kolegyni a ako sa vraví "čítala sa sama" :) perfektné i keď dosť smutné čítanie. Čo ma veľmi prekvapilo boli fakty o skupine Shalom. Som si v tom čase ani neuvedomila, že ich piesne boli tak späté so židovstvom. Už sa teším na Cudziu krv od A.Coddington.

Zase raz jedna kvalitná kniha (Zuzana Francúzová, 29.1.2012) Odpovedať

vrelo odporúčam
Sofiin životný príbeh je veľmi zaujímavý, plný neočakávaných zvratov a prekvapení. Je to zrejme jedna z najodvážnejších žien, aké si dokážem predstaviť. Je to tak trochu príbeh o našej histórii, tak trochu o Židoch a tak trochu o láske - medzi rodičmi a deťmi, medzi manželmi alebo k vlasti. Kniha sa ľahko číta, čitateľ ani nepostrehne, ako da dostal na koniec. Sofia ma prinútila zamyslieť sa nad tým, čo je v živote tým najdôležitejším.... Môže byť človek sám sebou so svojou jedinečnosťou aj napriek tomu, že chce byť súčasťou komunity veriacich, ktorá má svoje zaužívané zvyky? Čaká láska na každého, kto sa o ňu snaží, alebo sa treba uspokojiť s partnerom, ktorého mu/jej zvolila komunita? Myslím si, že Židovka je zaujímavým príbehom pre každého, ktorého zaujíma história 20. storočia a osudy emigrovaných Slovákov. Teším sa na ďalšie príbehy od p. Coddington.

krasne... (iveta durindova, 19.1.2012) Odpovedať

vrelo odporúčam
dakujem kamaratke ktora mi tuto knihu odporucila:)) bol to naozaj velky zazitok precitat si to o to skor ze sa jedna o skutocny zivotny pribeh.....strasne vela som pochopila prave vdaka tejto knihe..este raz DAKUJEM!!

no neviem... (salviana999, 10.1.2012) Odpovedať

príjemné čítanie
No neviem,či tu nebudem za nejakú nevzdelanú osobu,ale aj ja som sa na túto knihu pod vplyvom reklamy tešila.Keď som mala možnosť ju čítať hneď som sa do nej pustila. Ale nezdieľam také veľké nadšenie,nejako ma to neoslovilo. Kniha bola pekná,len som čakala podľa niektorých recenzií oveľa viacej. Pravdu povediac ma aj trošku sklamala. Neviem presne kvoli čomu,ale podĺa tých chvál som ozaj čakala viac.

vyborna kniha (kikina, 13.9.2011) Odpovedať

vrelo odporúčam
skvela, proste KNIHA !

Skvela kniha (Marika, 13.6.2011) Odpovedať

vrelo odporúčam
Vyborna kniha, velmi som sa na nu tesila. Kedze som sama vyrastala v Porubke a teraz zijem v USA so Sofiou som sa vedela velmi stotoznit! Kniha je napisana tak krasne a nekomplikovane, ze som ju "zvladla" za niekolko hodin. Len skoda, ze nieje napisana aj v anglictine, poznam vela ludi, ktory by sa jej velmi potesili ak by bola prelozena.

Odporucam (Katarína Olíková, 5.5.2011) Odpovedať

vrelo odporúčam
Jedna z najlepsich knih, ake som mala moznost citat za posledne obdobie. Napisana pritazlivo, zhltla som ju za niekolko hodin. Napisana formou blizkou citatelovi. Fantasticka!

Krasna kniha - precitat ! (Patricia Mihalikova, 27.2.2011) Odpovedať

vrelo odporúčam
Sice som sa do knihy zacitala az asi na 3.krat - pre nedostatok casu atd - ale na dovolenke som ju " zhltla " za par hodin. Je to uzasna kniha, napisana pritazlivo, jednoducho, plna krasnych myslienok. Spolu so Sofiou som sa tesila, bala sa, plakala, modlila sa....a popritom som sa zamyslala nad vlasnym zivotom a uvedomila som si par dolezitych veci....Zaroven mi Zidovka prvykrat zblizka priblizila zivot Zidov, ich zvyky, nabozenstvo a neuveritelnu spolupatricnost. Zaver : knihu odporucam precitat, budete spokojni a mozno - ako ja - nadseniiiii ! Dakujem Andree a snimam klobuk pred Sofiou a obom drzim palce !

Zaujimava kniha (Katarina, 20.1.2011) Odpovedať

príjemné čítanie
Knizka je to zaujimava, to ano. Problem je v tom, ze prva polovica knihy (priblizne) je napisana slovencinou, ktora znie velmi neohrabane, niekedy az visi na hraniciach trapnosti, co nielen prekaza pri citani, ale aj stazuje citatelovi moznost szit sa so stvarnenymi postavami, ich pocitmi, myslienkami a osudmi. Prekvapilo ma vsak, ze druha polovica knihy (priblizne od kapitoly cislo 7) je napisana v jazyku krajsom, opracovanejsom a nenutenejsom. Zujimal by ma dovod pre tento rozdiel. Kazdopadne vsak doporucujem precitat si tuto knizku, pretoze obsahuje zaujimavy pribeh zo zivota, ktory je mnohym z nas znamy a blizky.

kniha ktora ma vsetko (erika, 6.1.2011) Odpovedať

vrelo odporúčam
skvela kniha....chvilami som mala pocit akoby som poznala Sofiu...uzasne citanie....skvele myslienky....klobuk dolu ked niekto vie dat take perfektne pismenka na papier....vdaka

odporucam (eli 412, 29.11.2010) Odpovedať

príjemné čítanie
Na tuto knihu som sa velmi tesila!! pocula som o nej same chvaly, ale najradsej si to preverim osobne. kedze byvam v kosiach prostredie pribehu mi nebolo cudzie a ako som sa docitala, hlavna hrdinka studovala na tej istej strednej skole ako ja!!!sofiu obdivujem za jej odvahu,to ze sa nebala odist do zahranicia a zacat odznova, kiezby som aj ja mala taku odvahu!!!

Zidovka (Anna Kellyova, 10.11.2010) Odpovedať

vrelo odporúčam
Kniha ma velmi oslovila a prečítala som ju jedným dychom. Pani Andrea Coddington píše úžasne a život pani Sofie ma natoľko oslovil,že som najbližší víkend /7.11.2010/ navštívila spolu s manželom a synom Porúbku pri Sobranciach a predovšetkým cintorín,kde odpočívajú jej predkovia /je od nás vzdialená asi 70 km/. Boli to nezabudnuteľné chvíle. Vážim si jej názory, postoje a múdrosť. S úctou Anka.

kniha ktoru sa oplati precitat (Jana, 20.10.2010) Odpovedať

vrelo odporúčam
Nevedela som sa odtrhnut od knihy :) krasne spracovany pribeh.
Všetky komentáre (35)

Pridajte svoj komentár


(nebude zverejnený)
Koľko je dva deleno dva?

V odpovedi prosím používajte iba číslice.

Ukážky z knihy

„Mama! Prečo nechodíme v nedeľu do kostola na omšu? Prečo sa nemodlíme Otčenáš? Prečo?“
„Sme Židia. Nebudem ti to donekonečna opakovať. Oni majú svoj kríž a tvrdia, že si ho nesú so sebou celý život. Neberieme im ho, Melanka… Musíš im ho nechať, aj to ich prežehnávanie. Už to nikdy neurob,“ povedala tónom, ktorému sa nikto neodvážil oponovať.
Sestra konečne zatvorila dvere. Prešla okolo mamy, ktorá ju chytila za ruku, a pokračovala: „My máme zase svoje, sme v menšine a nejako je to tak zariadené na svete, že sa musíme brániť. Ale nesmieme sa poddať. Si krásne dievča, chcem, aby si bola na seba, na svoju rodinu a na všetko, čím a kým sme, hrdá.“
„No veď práve o to ide.“
„Nemáš sa za čo hanbiť,“ trafila klinček po hlavičke mama.
Melánia sa rozplakala.
Trochu od zlosti, trochu od hanby a trochu od bolesti. Zľakla sa a poslúchla. Odvtedy vždy, keď sme prechádzali okolo kríža, zaryla oči do zeme a za toho boha sa nepozrela naľavo alebo napravo. Ani pred seba a za seba.
Často vravela, že by sa bola radšej pod zem prepadla. Naši ju už nechali. Aj jej zvesenú hlavu. Vedeli, že raz cez dedinu prejde s odhalenou zlatou Dávidovou hviezdou na tenučkej retiazke, ktorú si teraz skrývala a bude sa vzpriamene pozerať – ľuďom a krížu do očí.

Ukážky stránok – pre zobrazenie čitateľného náhľadu kliknite na ukážku

Knihy

Výber žánrov

Beletria pre dospelých

Cestovanie, mapy

Česká literatúra

Deti do 10 rokov

Deti nad 10 rokov

Fond na podporu umenia

Jazyky, vzdelanie

Literatúra faktu

Odborná literatúra

Populárne náučná pre dospelých

Slovenská literatúra


Darčekové predmety a ostatné

Hovorené slovo

Hudobné CD

Knihy na počúvanie

Počítačové hry a aplikácie

DVD



x