bux.sk
knihy, ktorými žijete
Úvodná stránka Neprehliadnite
Buxcafe Knižné podcasty Eknihy na Bux.sk







Skôr než zaspím

Vydavateľ: IKAR (IKAR, a.s.)
Jazyk: slovenský
Formát:Kniha
Poradie vydania:1.
Nie je na sklade. 
Informácie o dostupnosti

Posledná zmena: 29.03.2024 02:53

  • Informuj priateľa

Obsah knihy: Skôr než zaspím

Keď človek stratí pamäť, akoby prišiel o všetko...

Christine, žena v zrelom veku, sa každé ráno zobúdza po boku cudzieho muža, v cudzom dome. V zrkadle nespoznáva vlastnú tvár. Ten muž jej každé ráno opakuje, že je jej manžel a že utrpela stratu pamäti pri dopravnej nehode. Lenže do nasledujúceho rána sa všetky spomienky z jej pamäti znova vymažú. Christine veľmi túži byť ako ostatní ľudia, zistiť, kto vlastne je a čo sa udialo v minulosti. Lekár ju presvedčí, aby si písala denník. Zapisuje si všetko, čo sa udeje počas dňa a na čo si spomenie z minulosti. A tak každé ďalšie ráno si denník prečíta a znova pomaly objavuje seba a svoj predchádzajúci život.

Z minulosti postupne vystupujú na povrch rôzne záhadné udalosti. Christine netuší, či to je pravda, či pracuje jej fantázia, alebo narušená pamäť...

Román S. J. Watsona vznikol na základe niekoľkých štúdií ľudí trpiacich amnéziou.

Z anglického originálu Before I Go To Sleep (Doubleday, London 2011) preložila Miriam Ghaniová.

Pozrite si trailer ku knihe Skôr než zaspím

 

Detaily o knihe

Názov: Skôr než zaspím

Originálny názov: Before I Go to Sleep

Objednávací kód -

Zobraziť podrobnú špecifikáciu

Hodnotenie čitateľov

zaujímavý príbeh (Sisa, 3.5.2014) Odpovedať

vrelo odporúčam
Veľmi som sa tešila na túto knihu, ktorá samozrejme nesklamala,, Hltala som jednu stranu za druhou a stále som nechápala ako to je možné, čo mi uniká, či vari doktor je nejaký psychopat? Či ona má nejaké psychické problémy? Upodozrievala som kadekoho, ale "vinníka" nie :-) Koniec mal neskutočné grády a ani som nedýchala. Odporúčam :-)

Skôr než zaspím (Danka, 7.8.2013) Odpovedať

vrelo odporúčam
Príbeh je majstrovsky podaný. Osobne som bola veľmi prekvapená, keď som zistila, že S.J.Watson nie je žena, pretože kniha je písaná z istej časti denníkovou formou, no musím povedať, že to autor zvládol bravúrne. A to nehovorím o štýle jeho písania. Christine (hlavná hrdinka) nevie, čo v jej živote je skutočne pravda, čo len výplod fantázie, a čo dôsledok narušenej pamäti. Rozlúštenie tejto záhady prináša neočakávané odhalenie, ktoré vás primrazí na mieste a chvíľku budete len tak s otvorenými ústami hľadieť na stránku posiatu čiernymi písmenami. Teda, tak to bolo aspoň u mňa :D Je to fakt úžasné dielo, ktoré vás donúti byť hore dlho do noci. Jediné čo mi prekážalo bol absolútny koniec knihy. Na môj vkus bol až príliš príliš americký a príliš pritiahnutý za vlasy. Tí čo to čítali asi vedia, o čom hovorím. A možno nie… Pravdaže, toto je môj subjektívny názor a netvrdím, že vy nemôžete mať iný. Ale dané ukončenie mierne naštrbilo úžasný pocit, ktorý som mala z knihy. Kniha je skvelá! Vrelo odporúčam. Napínavá, nečakané zvraty, veľmi zaujímavá. Knihy, ktoré prečítam zvyknem posunúť ďalej, no túto si určite nechám.

super kniha (Slávka Škarupová, 14.7.2013) Odpovedať

vrelo odporúčam
kniha ma veľmi zaujala, nevedela som sa od nej odtrhuť, závar trošku sklamal, ale inak super kniha

Výborná (Berdakova Veronika, 13.6.2013) Odpovedať

vrelo odporúčam
nečakaný koniec, naozaj ale úžasná bola celá kniha..

Skvelá (Jana Suchá, 4.3.2013) Odpovedať

vrelo odporúčam
Pozitívne hodnotím všetko- štýl písania, psychológiu postáv, príbeh, napätie, gradáciu, zápletky- dielo ako celok. Nemám čo vytknúť. Vtiahne Vás to do deja a tak ľahko nepustí, lebo chcete vedieť, čo bude ďalej. :) Prečítanie stojí určite za to!

výborná (Bianka Benková, 2.3.2013) Odpovedať

vrelo odporúčam
Skvelá kniha . Napínavá . Nevedela som sa od nej odtrhnúť ! Film ( the wov ) stojí takisto za pozretie. :)

Skôr než neprečítam túto knihu, nezaspím (Daniela Piňáková, 3.3.2013) Odpovedať

vrelo odporúčam
Keď som si prečítala obsah knihy a recenzie na ňu, hneď som si ju objednala. Som veľmi rada, že som tak spravila. Mala som ju prečítanú do dvoch dní. Táto knižka patrí medzi tie, čo si ešte určite za nejaký čas prečítam. Perfektne spracovaná kniha s úžasným príbehom. Určite si nenechám ujsť film Before I go to sleep, ale na ten si ešte musíme počkať. Má v ňom hrať Nicole Kidman a Colin Firth, čo si myslím, že je výborné herecké obsadenie. Teším sa.

úžasný thriler (Andy, 18.5.2012) Odpovedať

vrelo odporúčam
Kniha je rozdelená do troch častí, čítame vlastne denník, ktorý si Christine píše, môžeme nahliadnuť do jej duše, do jej pocitov...Veľmi dobre spracovaný thriler, od ktorého som sa neodtrhla, kým som ho nedočítala. Úplne som sa vžila do kože Christine, prežívala som s ňou strach z neznámeho každé ráno, keď sa prebudila, aj štipku nádeje, že si bude aspoň trošku pamätať, čo sa stalo v predošlý deň. Spomienky sú častokrát to, čo nás drží nad vodou, bez nich by sme nevedeli, že sme boli šťastní. Christine spomienky nemá. Pamätá si len 24 hodín a každý deň začína akoby od začiatku. Na radu doktora si začína písať denník, avšak aj to, aby si ho ráno prečítala a aby ho vôbec našla, jej každý deň musí doktor pripomenúť. A tak si každé ráno číta (a my s ňou), kto je ona, koľko má rokov, že ten, vedľa ktorého sa zobudila, je jej manžel Ben...Postupne však napriek tomu vznikajú u nej pochybnosti a keď si jedného dňa prečíta na začiatku denníka „Never Benovi“, stráca pôdu pod nohami. Našťastie nie nadlho. S pomocou lekára sa jej darí rozplietať niť udalostí i spomienok a spolu s ňou zistíme, že skutočnosť je desivejšia, než sme si predstavovali.

vynikajúci román (Emily, 9.5.2012) Odpovedať

vrelo odporúčam
Výborne napísaný román, skvelý príbeh. Knihu som doslova zhltla za jeden deň, žiadne odkladanie neprichádzalo do úvahy. Amnézia...Počas čítania i dlho potom som sa snažila predstaviť si, aké to môže byť. Zobudiť sa a nič si nepamätať, nevedieť nielen to, kto leží vedľa mňa, ale ani to, kto som ja. Strašné. Christine Lucasová takto žije už niekoľko rokov. Postupne sa pred vami vynára jej príbeh, kúsok po kúsku, ako sa jej začínajú z mysle vybavovať niektoré zážitky, či len kratučké útržky. Snažíte sa ich spolu s ňou pospájať, čo sa nie vždy darí. Ste neustále v napätí, čo je v tomto žánri vítané. Koniec ma až tak neprekvapil, už som čo-to tušila, no to nič nemení na tom, že je to úžasná kniha, ktorá sa nedá neodporučiť ďalej.

Mrazivý psychologický thriller (Veronika Kmeťová, 11.4.2012) Odpovedať

vrelo odporúčam
Skôr než zaspím je mrazivý psychologický thriller, podaný majstrovským štýlom. Osobne som bola veľmi prekvapená, keď som zistila, že S.J.Watson nie je žena, pretože kniha je písaná z istej časti denníkovou formou, no musím povedať, že to autor zvládol bravúrne. Hlavná hrdinka nevie, čo je skutočne pravda, čo len výplod fantázie, a čo dôsledok narušenej pamäti. Rozlúštenie tejto záhady prináša neočakávané odhalenie, ktoré vás primrazí na mieste a chvíľku budete len tak (s otvorenými ústami) hľadieť na stránku posiatu čiernymi písmenami. (Teda, tak to bolo aspoň u mňa :D) Je to naozaj úžasné dielo, ktoré vás donúti byť hore dlho do noci. Dennis Lehane, autor sfilmovaného bestselleru Prekliaty ostrov o tejto knihe povedal: "Je to výnimočný thriller, z ktorého vám budú nervy brnieť ešte dlho po dočítaní." Musím len súhlasiť. Ja som o príbehu premýšlala ešte dlho po tom, čo som knihu odložila na policu.

výborná kniha:) (Petra Vojvodíková, 10.3.2012) Odpovedať

vrelo odporúčam
Veľmi ťažko sa mi odtŕhalo od tejto knihy. Príbeh fantastický, napínavý, zaujímavý. Prežívala som ho s hrdinkou. Musí byť hrozné trpieť amnéziou, akéhokoľvek typu, človek si v tomto stave fakt nemôže byť istý, kto mu vlastne hovorí pravdu a v podstate ani sám sebou. Takisto aj tu - mala som trocha chaos v tom, koho vlastne podozrievať a koniec ma vážne prekvapil, doslova som ho zhltla. Ak sa chcete aj vy dozvedieť, ako všetko dopadne - prečítajte - neoľutujete :)

výborná kniha (Lucia, 27.2.2012) Odpovedať

vrelo odporúčam
Vôbec neľutujem jej kúpu. Bola to skvelá voľba. Napínavý príbeh od ktorého som sa nevedela odtrhnúť, čítala som do noci a po par dňoch už nebolo čo:-) rozuzlenie prišlo naozaj trošku prirýchlo, ale napriek tomu som taký koniec nečakala, prekvapil... ja osobne som podozrievala niekoho iného :-)

super (Stanka Hanusová, 25.2.2012) Odpovedať

vrelo odporúčam
Táto kniha sa mi veľmi páčila a odporúčam každému čitateľovi, ktorý má rád napínavý dej a knihy od ktorých sa nemôže odtrhnúť.úžasný príbeh a aj hlavná postava, prekvapivý koniec, aj ked to tu už bolo spomenuté zdal sa mi prirýchly.Treba prečítať, skvelá kniha.

najlepsia kniha za posledne roky (Jana Ortova, 9.1.2012) Odpovedať

vrelo odporúčam
knizku som si kupila len tak pre radost a nemohla som sa od nej odtrhnut od prvej po poslednu stranu. napinave, brutalne dobre napisane, lahko citatelne a v ziadnom pripade nie brak. bravurne spracovany pribeh, sice rozuzlenie bolo take dost nepravdepodobne a dost "narychlo", ale ta knizka proste nemala chybu. najlepsia kupa minuleho roka a to nielen co sa kniziek tyka!!!

Naozaj dobrá kniha (Jana, 24.11.2011) Odpovedať

vrelo odporúčam
Tejto knihe sa nedá absolútne nič vytknúť. Dej vás chytí. Prežívala som s hrdinkou všetky druhy emócií a poviem vám bolo ich tam tak strašne veľa. A vtedy keď si už myslíte, že presne viete ako kniha skončí, opak je pravdou. Nechce sa mi veriť, že autor dokáže tak dokonalo opísať situácie v ponímaní ženy. Táto kniha ma emočne vyšťavila do bodky. Neskutočný príbeh, výborné spracovanie a dovolím si tvrdiť aj výborný preklad. Výborná, výborná, výborná...
Všetky komentáre (15)

Pridajte svoj komentár


(nebude zverejnený)
Koľko je jeden plus jeden?

V odpovedi prosím používajte iba číslice.

Ukážky z knihy

Zmätene som zatvorila oči. Chcel sa so mnou milovať? Bol pre mňa ako cudzí; hoci mi rozum hovoril, že odkedy sme sa vzali, každý deň zaspávame v jednej posteli, moje telo ho však poznalo sotva jeden deň.
„Som veľmi unavená, Ben,“ povedala som.
„Viem, drahá,“ zašepkal. Pobozkal ma na líce, na pery, na oči. „Viem.“ Rukami prešiel nižšie pod prikrývku a vo mne sa zdvihla vlna úzkosti, takmer paniky.
„Ben,“ namietla som. „Mrzí ma to.“ Chytila som mu ruku a zastavila ju. Odolala som nutkaniu znechutene ju odsotiť a namiesto toho som ju pohladila. „Som unavená,“ zopakovala som. „Dnes nie, dobre?“
Neodpovedal, odtiahol ruku a ľahol si na chrbát. Postupne z neho opadlo sklamanie. Nevedela som, čo dodať. Jedna časť môjho ja sa chcela ospravedlniť, no druhá, väčšia mi vravela, že som neurobila nič zlé. Tak sme ticho ležali v posteli bez dotyku, napadlo mi, ako často je to takto. Ako často príde do postele a túži po sexe, či naň niekedy mám chuť aj ja, alebo či mu ho vôbec dokážem poskytnúť. A či vždy, keď sa to stane, rozhostí sa také nepríjemné ticho.
„Dobrú noc, drahá,“ ozval sa po niekoľkých minútach a napätie sa rozplynulo. Počkala som, kým začne tlmene chrápať, potom som vykĺzla z postele. Tieto riadky píšem v hosťovskej izbe.
Tak veľmi by som si naňho chcela spomenúť. Aspoň raz.

Ukážky stránok – pre zobrazenie čitateľného náhľadu kliknite na ukážku

Knihy

Výber žánrov

Beletria pre dospelých

Cestovanie, mapy

Česká literatúra

Deti do 10 rokov

Deti nad 10 rokov

Fond na podporu umenia

Jazyky, vzdelanie

Literatúra faktu

Odborná literatúra

Populárne náučná pre dospelých

Slovenská literatúra


Darčekové predmety a ostatné

Hovorené slovo

Hudobné CD

Knihy na počúvanie

Počítačové hry a aplikácie

DVD



x