bux.sk
knihy, ktorými žijete
Úvodná stránka Neprehliadnite
Buxcafe Knižné podcasty Eknihy na Bux.sk







Motýľ, 2. vydanie

Vydavateľ: IKAR (IKAR, a.s.)
Jazyk: slovenský
Formát:Kniha
Poradie vydania:2.
Nie je na sklade. 
Informácie o dostupnosti

Posledná zmena: 16.05.2024 02:58

  • Informuj priateľa

Obsah knihy: Motýľ, 2. vydanie

Kniha bývalého galejníka z Francúzskej Guyany Henriho Charriera sa rozchytala vo Francúzsku týždeň po vyjdení v máji 1969, zakrátko sa ocitla na prvom mieste v rebríčku bestsellerov a v priebehu necelého roka vyšla v deviatich vydaniach. Tohto parížskeho dobrodruha, v podsvetí prezývaného Motýľ, roku 1931 ako dvadsaťpäťročného odsúdili na doživotie za vraždu, ktorú nespáchal. Celých trinásť rokov prežil v pekle galejí. Jediné, čo mu pomohlo udržať sa pri živote, bola nesmierna túžba dostať sa na slobodu, pričom ho neodradilo nič, ani neľudské tresty, ktoré nasledovali po každom nevydarenom úteku z ostrovov, ani strašná smrť priateľa, ani dva roky samotky. Podarilo sa mu to až roku 1944. Nový domov našiel vo Venezuele, kde sa ako počestný občan znovu zaradil do občianskej spoločnosti.
Po vyše dvadsiatich rokoch sa Charriere rozhodol zvečniť svoje neuveriteľné osudy a zobraziť hrôzy trestaneckých táborov. Vzniklo originálne dielo, ktoré zaujme stále nové generácie čitateľov nielen rozprávačským majstrovstvom, ale aj darom autora vniesť do autentických príbehov umeleckú presvedčivosť.

Z francúzskeho originálu Henri Charriere: Papillon (Robert Laffont, Paríž 1969) preložila Ružena Žiaranová-Dvořáková.

Detaily o knihe

Názov: Motýľ, 2. vydanie

Originálny názov: Papillon

Objednávací kód -

Zobraziť podrobnú špecifikáciu

Hodnotenie čitateľov

skvelá (stanka, 4.5.2014) Odpovedať

vrelo odporúčam
čítanie na jeden nádych! len veľmi neochotne som púšťala z rúk príbeh Motýľa. Ak je to naozaj životopisná kniha hlboko sa klaniam Charriérovi. Neuveriteľné dobrodružstvá nespravodlivo odsúdeného trestanca a jeho túžba po úteku a slobode vo mne držali napätie a zvedavosť až do konca. Zaujímavé čítanie o ľudských osudoch, priateľstvách na život a na smrť medzi ľuďmi, ktorí aj napriek tomu, že žijú na úplnom dne spoločnosti , dokážu byť často charakternejší a spravodlivejší ako ľudia behajúci medzi nami. Dávno som nečítala príbeh, ktorý by ma natoľko oslovil, prinútil premýšľať nad vlastnou silou. dočítala som ju včera a aj napriek 520tim stranám by som privítala ešte aspoň raz toľko. Blíži sa večer, čas kedy siaham po knihe a ja premýšľam, čím takúto knihu nahradím??

skvelá (Gabriela, 8.3.2013) Odpovedať

vrelo odporúčam
Prvýkrát som tento neskutočne silný príbeh o mužovi, ktorý sa nevzdáva čítala asi pred viac ako dvadsiatimi rokmi. Znova som po nej siahla a kniha mi opäť pomohla na chvíľu utiecť z reality a prežiť tento strhujúci príbeh, ktorý napísal život sám. Galejník prezývaného Motýľ si každého niečim získa, či svojou túžbou po slobode, či svojou ľudskosťou v neľudských podmienkach. Jeho "dobrodružstvá" zostanú v našom podvedomí dlho potom ako si ich prečítame. Táto kniha je pre mňa skvostom skutočnej literatúry.

motyl (Majka, 24.10.2012) Odpovedať

vrelo odporúčam
Tuto knihu som citala este v puberte a aj teraz sa na nu velmi tesim.

motyl (Dano, 12.7.2012) Odpovedať

vrelo odporúčam
Necitam vela knih, ale tato kniha stala za precitanie :)..odporucam

Motýľ (Zuzana Dundová, 27.2.2012) Odpovedať

vrelo odporúčam
Kniha, ktorá ozaj stojí za prečítanie. Kto nečítal nepochopí :)

motyl (Robo, 20.6.2011) Odpovedať

vrelo odporúčam
Jedna z najlepších a najzaujímavejších kníh akú som kedy čítal,ak nie najlepšia
Všetky komentáre (6)

Pridajte svoj komentár


(nebude zverejnený)
Koľko je päť krát dva?

V odpovedi prosím používajte iba číslice.

Ukážky z knihy

Zajtra nás majú nalodiť a zaviezť na Ostrovy spásy. Márna sláva, darmo som sa zo všetkých síl bránil, tentoraz, už o niekoľko hodín, ma internujú na celý život. Najprv si budem musieť odkrútiť dva roky samotky na Ostrove sv. Jozefa. Dúfam, že vyvrátim platnosť prezývky, ktorú mu dali trestanci: Požieračka ľudí.
Prehral som partiu, ale v duši sa necítim porazený.
Útechou mi je to, že v tomto superväzení si mám odsedieť len dva roky. Nesmiem podľahnúť šialenstvu, ktoré vyvoláva úplná samota; tento sľub, čo som dal sám sebe, musím dodržať. Mám recept, ako tomu uniknúť. Budem sa cítiť slobodným, zdravým, telesne zdatným, normálnym trestancom Ostrovov. Keď ma prepustia zo samoväzby, budem mať tridsať rokov.
Viem, úteky na Ostrovoch sú veľkou zriedkavosťou. Ale podaktorí predsa len odtiaľ zdrhli, i keď sa dajú zrátať na prstoch. Aj ja zdrhnem, to je isté.

Ukážky stránok – pre zobrazenie čitateľného náhľadu kliknite na ukážku

Knihy

Výber žánrov

Beletria pre dospelých

Cestovanie, mapy

Česká literatúra

Deti do 10 rokov

Deti nad 10 rokov

Fond na podporu umenia

Jazyky, vzdelanie

Literatúra faktu

Odborná literatúra

Populárne náučná pre dospelých

Slovenská literatúra


Darčekové predmety a ostatné

Hovorené slovo

Hudobné CD

Knihy na počúvanie

Počítačové hry a aplikácie

DVD



x