bux.sk
knihy, ktorými žijete
Úvodná stránka Neprehliadnite
Buxcafe Knižné podcasty Eknihy na Bux.sk







Farba citov

Vydavateľ: IKAR (IKAR, a.s.)
Jazyk: slovenský
Formát:Kniha
Poradie vydania:1.
Nie je na sklade. 
Informácie o dostupnosti

Posledná zmena: 28.03.2024 02:44

  • Informuj priateľa

Obsah knihy: Farba citov

Dvadsaťdvaročná slečna Štíhla sa práve vrátila domov po absolvovaní univerzity Ole Miss. Vysokú školu síce skončila, ale v štáte Mississippi sa píše rok 1962 a jej matka nebude šťastná, kým jej dcéra nebude mať na prste zásnubný prsteň. Štíhla zvyčajne nachádzala útechu u svojej obľúbenej slúžky Constantine, ktorá ju vychovala, ale Constantine zmizla a Štíhlej nikto nechce prezradiť kam.

Aibileen je čierna slúžka, múdra a hrdá žena a práve vychováva sedemnáste biele dieťa. Keď pre nedbanlivosť nadriadeného zahynul jej syn, niečo sa v nej pohlo. Je oddaná malému dievčatku, o ktoré sa stará, hoci vie, že to obom môže zlomiť srdce. Minny je zas Aibileenina najlepšia priateľka a možno najodvážnejšia žena v celom Mississippi. Vie výborne variť, ale nedokáže udržať jazyk za zubami, preto príde o ďalšiu prácu. Napokon si nájde prácu v rodine, ktorá je v meste nová a nepozná jej povesť. Jej nová pani má však vlastné tajomstvá. Tieto ženy sa veľmi líšia, ale aj tak sa spoja pri spoločnom tajnom projekte, ktorý ich všetky vystaví veľkému riziku, pretože ich dusia pravidlá vládnuce v ich meste. A tieto pravidlá raz treba zmeniť.

Kathryn Stocketová vytvorila výnimočné ženské postavy, odhodlané bojovať za to, aby sa ich mesto zmenilo a aby sa ženy – matky, dcéry, opatrovateľky, priateľky – pozerali jedna na druhú inak. Vzrušujúci, dojímavý román Farba citov je zároveň plný humoru a nádeje.

Je to nadčasový, univerzálny príbeh o hraniciach, ktoré uznávame, ale aj o tých, ktoré prekračujeme.

 

Detaily o knihe

Názov: Farba citov

Originálny názov: The Help

Objednávací kód -

Zobraziť podrobnú špecifikáciu

Hodnotenie čitateľov

Skvelá kniha naplnená skrytým posolstvom (Veronika M., 10.1.2015) Odpovedať

vrelo odporúčam
Dojímavý príbeh plný citov. Názov knihy v slovenčine dokonale vystihuje podstatu, že naše city sú úplne rovnaké a nezáleží na tom, či sme biely, Afričan alebo Ázijec. Rozplače, pobaví a tak trochu primäje k tomu, aby ste sa na ostatných pozerali cez iné okuliare 

Ciernobiely svet - Farba citov (Eva Mútňanová, 29.5.2014) Odpovedať

V Prahe som natrafila na knihu Ciernobiely svet, uputala ma svojim obalom, hrubkou... no bola pisana cesky..tak som si ju nakoniec nekupila. preslo niekolko mesiacov a raz som si za odmenu za skusku kupila knihu Farba citov... netusila som ze je to vlastne ta ista kniha, az po case ked som videla uputavky na film. Dodnes som ho nevidela, a ani pravdepodobne neuvidim... bojim sa ze mi skazi dojem z knihy, ktora je uzasna.Roman, ktory ma za ulohu ukaza svetu velku pravdu, pred ktorou si ludia zakrivaju oci.City predsa farbu nemaju, tak mali by sa delit na cierne a biele? Pribeh lasky, emocii, priatelstva,nenavisti,zlosti,"novodobeho otroctva". urcite nebude stratou casu, ked si ju precitate... ja sa k nej este urcite totiz vratim :)

farba citov (Martina Zelizňáková, 19.5.2014) Odpovedať

vrelo odporúčam
Zaujímavá kniha, úplne super príbeh, je to také na zamyslenie, čo bolo niekedy a myslím, že stále je tabu, aby boli černosi spolu s bielymi v jednej miestnosti, bare, kine.....palec hore pre slečnu Štíhlu, že napriek všetkému sa dala na takúto cestu, ktorá bola aj pre ňu dosť nebezpečná, a bojovala za práva tých druhých žien, a vlastne aj za svoj vlastný názor. Ešte dlho po prečítaní knihy som mala v sebe ten zvláštny pocit, že tota kniha nebola strata času. .......Vrelo odporúčam.

The help (Barbora, 18.8.2013) Odpovedať

vrelo odporúčam
Knihu som dočítala včera ale moje pocity boli veľmi silné, preto som si to chcela nechať prejsť hlavou a tak som sa rozhodla, že komentár napíšem až dnes.Neviem, kde začať. Žiadnu podobnú knihu som nečítala, okrem Odviate vetrom, ale to sa napočíta, pretože to nebolo z perspektívy "farebnej". Musím povedať, že k tejto knihe a ku spisovteľke určite prechovávm úctu, pretože nie všetci sú odvážni a píšu o témach, o ktorých sa moc nehovorí. Je to zarážajúce, že ešte aj v tejto dobe existuje segregácia, rasisti...že hodnotíme ľúdí nie podľa správania, výchovy, ale podľa farby. V tejto knihe je veľmi krásne opísaný vzťaj malej Mae Mobly a jej vychovávateľky, je tu veľa scén, ktoré ma dohnali a keď si na nej spomeniem aj doháňajú k slzám. Drzá ale vtipná Minny, na tú sa nezabúda, a samozrejme, odvážna slečna Štíhla. Kombinácia troch žien s rozdielnymi osudmi a predsa sa dali dokopy, aby niečo spoločne stvorili a možno aj zmenili svet. Táto kniha je skvelá, moje pocity neopísateľné, keby bola v ponuke, neváham a kúpim si ju. Chcela som napísať nejaký pekný komentár, neviem, či sa mi topodarilo, ale táto kniha si zaslúži len tie najlepšie recenzie...

Farba citov (Daniela, 7.8.2013) Odpovedať

vrelo odporúčam
Ku knihe som sa dostala takpovediac omylom a som veľmi rada, že sa tak stalo. Silný príbeh, napriek vážnej téme je to miestami veľmi vtipné a aj poriadne napínavé. Názov knihy plne vystihuje myšlienku knihy- city nemajú farbu a preto sa nemôžu deliť na čierne a biele. Román o veľkej sile a odvahe ukázať svetu holú pravdu bez ohľadu na prípadne dôsledky. Úprimne a živo vykreslené prostredie, predsudky, ľudia.... Úplne som sa zžila s dejom a plakala a smiala sa spolu s hlavnými hrdinkami ...Vrelo, naozaj vrelo odporúčam túto knihu, ktorá je písaná naozaj pútavo. Veľmi krásne, silné príbehy - neľahké osudy žien pre konávajúce životné prekážky, ktoré prináša doba v ktorej žijú. Odporúčam prečítať si!

farba citov (Veronika Hertlová, 7.3.2013) Odpovedať

vrelo odporúčam
krásna kniha o obdivuhodnej sile žien,ktoré aj napriek tomu že sa ich dennodenne snaží niekto presvedčiť že sú menejcenné len preto že sú "farebné" dokážu bojovať o svoju česť svojou láskou a dôvtipom..Veľmi silná kniha, ešte dlho mi hlavné hrdinky behali hlavou..určite vrelo odporúčam

film (pooh, 22.11.2012) Odpovedať

príjemné čítanie
ja vam dam len jednu radu, urcite si najprv precitajte knihu a az potom pozrite film... ja som to spravila naopak a uz to nikdy neurobim... po pozreti filmu sa ta kniha nedala citat, no urcite bola vyborna... vobec mi nefungovala predstavivost, pretoze postavy som mala v hlave zafixovane z filmu a vytacali ma aj mnohe pozmenene dialogy... verim vsak tomu, ze keby to spravim obratene, tak je to uzasny zazitok, pretoze film bol...

Farba citov (Inuš, 13.11.2012) Odpovedať

vrelo odporúčam
Kniha ma zaujala už názvom.Keď som si prečítala o čom vlastne je,tak som neváhala a objednala som si ju.Kniha ma chytila už po prvých stranách,nevedela som ju odložiť.Príbeh ma celkom pohltil,že som s nimi prežívala aj ten strach z odhalenia.Sú to príbehy slúžok,ktoré vás rozosmejú,pobavia,poučia,možno aj rozplačú.V tejto knihe prežijete všetky pocity. Dali sa na dobrú vec,no bolo to pre všetky veľmi riskantné.Najviac s mi páčil vzťah slúžky Aibileen a malej Mae Mobley.Majú sa veľmi radi a jedna druhú chránia.Určite si ju prečítajte,stojí to za to.

Nie je doôležitá farba pleti ale citov (Alexandra Podolová, 8.8.2012) Odpovedať

vrelo odporúčam
Veľmi silná kniha o vzťahoch medzi čenošskými slúžkami a ich bielymi paničkami v južanskom meste Jackson v štáte Mississippi v 60-tych rokoch 20- storočia. Pri jej čítaní som smiala, mala slzy na krajíčku, bola som dojatá a zhrozená tým čo dokáže človek spraviť človeku. Ťažko vyjadriť slovami úplne všetko, čo som cítila pri čítaní knihy. No možno pomôže, ak poviem, že som bola ochotná dlho do noci čítať, len aby som vedela, ako sa osudy všetkých zúčastnených budú vyvíjať. Aj napriek silnej téme, je spracovanie veľmi ľahko napísané a číta sa to takmer samo. Rozhodne odporúčam prečítať pre ten pocit hrdosti, že existujú ľudia, ktorí sa postavia za správnu vec, ale aj hanby a pokory, kvôli tým ľuďom, ktorí myslia len na seba a dokážu ľuďom naokolo viac ubližovať ako pomáhať.

nadherna kniha plna citov (jarka, 5.8.2012) Odpovedať

vrelo odporúčam
dostavame sa do ameriky 60-roky 20 storocia juh usa.je az neuveritelne ako pokorovane boli zeny tmavej pleti a co vsetko museli znasat od bielych juzanskych paniciek. Slecna Stihla sa rozhodla o tejto situacii napisat knihu a dostat sa do velkeho new yorku. tak sledujeme osudy 5 zien sluzok. pribehy su niekedy vtipne niekedy velmi smutne az tragicke. mne osobne sa pacila cernoska "Abileen"-(Uz neviem ako sa to spravne pise kniha sa mi tak pacila ze som ju pozicala kamatke)Rasizmus V tej dobe prekvital a medzi ciernymi obyvatelmi to riadne vrelo.Kto si chce precitat vtipnu a pritom vaznu knihu odporucam precitat.

Neuveriteľne úžasné (Dont worry be happy, 27.2.2012) Odpovedať

vrelo odporúčam
Krásna knižka, ktorá pohne srdcom každého človeka a prebudí v ňom city. Asi aj preto, je jej názov "Farba citov". Táto knižka vo mne prejavila veľmi veľa emócií, čo sa málo ktorej knižke podarí. Veľmi pekná myšlienka knihy "city nemajú farbu" a tak sa nemôžu rozlišovať čierne a biele city. Strašne som sa ponáhľala s čítaním, čo ma tak nesmierne pohltila. Je naozaj vynikajúca a myslím si, že očarila nie len mňa, ale aj mnoho a mnoho ďalších ľudí. Sú v nej veľmi krásne príbehy, ktoré sú neľahké a človeka veľmi rýchlo chytia za srdce. Niektoré príbehy zasa čloeka rozosmejú a vyčaria mu úsmev na tvári iba keď si na ne opäť spomenie. Ide o osudy žien, ktoré prekonávajú neľahké prekážky.... čo je veľmi fascinujúce. Musím povedať, knižku naozaj vrelo, vrelo odporúčam. Jej kvalitu ukazuje aj to, že táto knižka bola sfilmovaná a už len trailer vyzerá perfektne, avšak film je oveľa, oveľa lepší ako trailer. Ja osobne mám oveľa radšej knižky lebo v nich je oveľa viacej vecí a keď už tento film dostal Oscara, tak tento Oscar preukazuje že táto knižka je naozaj, ale naozaj excelentná čo môžem i ja potvrdiť.

Farba citov (Jozef Nalevanko, 30.1.2012) Odpovedať

vrelo odporúčam
Zaujíma kniha, ktorú odporúčam prečítať...

Príbeh plný farieb (Danka, 6.12.2011) Odpovedať

vrelo odporúčam
Krásna kniha z prostredia malého amerického mestečka v období kedy černosi a bieli neboli rovnocenní. Príbeh je plný jemnej lásky, bojazlivého priateľstva i veľkej odvahy, ktoré s dôvtipom bojujú proti nenávisti a odporu. Vrelo odporúčam, po prečítaní vo mne ešte dlho ostal pocit pokory..

Farba citov (Monika Drgová, 19.2.2011) Odpovedať

vrelo odporúčam
Krásna a hlavne vynikajúca kniha. Zaujala ma hneď od prvej vety a držala ma v napätí až po poslednú stránku... Vrelo odporúčam si ju prečítať, nebudete ľutovať...
Všetky komentáre (14)

Pridajte svoj komentár


(nebude zverejnený)
Koľko minút má hodina?

V odpovedi prosím používajte iba číslice.

Ukážky z knihy

Civiem na telefón v kuchyni. Tak dlho nám nikto nevolal, že mi telefón pripomína mŕtvu korytnačku. Všade panuje hrozné ticho – v knižnici, v lekárni, kde vyberám mame lieky, na High Street, kde si kupujem pásku do písacieho stroja, aj v našom dome. Vražda prezidenta Kennedyho pred necelými dvoma týždňami akoby umlčala celý svet. Akoby nikto nechcel prvý prerušiť ticho. Nič azda nie je dôležitejšie.
Telefón zazvoní len občas, aj to veľmi neskoro. Zvyčajne volá doktor Neal – oznamuje horšie výsledky krvných testov alebo dohodne ďalšie vyšetrenie. Často mi napadne, či to nebude Stuart, hoci naposledy volal pred piatimi mesiacmi. Napokon som nevydržala a priznala som sa mame, že sme sa rozišli. Mama sa zatvárila zhrozene, tak ako som predpokladala, ale, vďakabohu, len vzdychla a zdržala sa ďalších komentárov.
Zhlboka sa nadýchnem, vykrútim nulu a zavriem sa v komore. Nadiktujem miestnej spojovateľke nekonečne dlhé číslo a čakám.

Ukážky stránok – pre zobrazenie čitateľného náhľadu kliknite na ukážku

Knihy

Výber žánrov

Beletria pre dospelých

Cestovanie, mapy

Česká literatúra

Deti do 10 rokov

Deti nad 10 rokov

Fond na podporu umenia

Jazyky, vzdelanie

Literatúra faktu

Odborná literatúra

Populárne náučná pre dospelých

Slovenská literatúra


Darčekové predmety a ostatné

Hovorené slovo

Hudobné CD

Knihy na počúvanie

Počítačové hry a aplikácie

DVD



x