bux.sk
knihy, ktorými žijete
Úvodná stránka Neprehliadnite
Buxcafe Knižné podcasty Eknihy na Bux.sk







Moc a šťastie

Vydavateľ: IKAR (IKAR, a.s.)
Jazyk: slovenský
Formát:Kniha
Poradie vydania:1.
Nie je na sklade. 
Informácie o dostupnosti

Posledná zmena: 28.04.2024 02:54

  • Informuj priateľa

Obsah knihy: Moc a šťastie

Sigrid-Maria Grössingová farbisto rozpráva príbehy viacerých významných historických osobností z celého sveta. Čitateľ sa dozvie neznáme súvislosti a podrobnosti zo života mocných, ktorí rozhodovali o osudoch ríše. Boj o moc a slávu sa väčšinou viedol neľútostne, tvoril neoddeliteľnú súčasť života panovníkov a pokojné obdobia bez vojen boli skôr výnimkou. Autorka nám približuje aj súkromie protagonistov, kde často tvrdá výchova a nanútené sobáše vyústili do katastrofy. Tak to bolo v prípade Filipa II., ktorý je z histórie známy ako necitlivý človek a ktorého tragédia osobného života prinútila obrniť sa železným pancierom. Ani rakúska cisárovná Alžbeta nenašla šťastie po boku Františka Jozefa a tragický osud stihol aj jej syna Rudolfa.
Grössingovej portréty historických osobností sú ideálnou možnosťou, aby sme lepšie pochopili zložité historické súvislosti a cez pútavý čitateľský útvar prenikli do sveta významných panovníkov.

Z nemeckého originálu Um Macht und Glück, Schicksale der Geschichte (Almathea Signum Verlag, A-Wien) preložila Elena Diamantová.

Detaily o knihe

Názov: Moc a šťastie

Originálny názov: Um Macht und Gluck

Objednávací kód -

Zobraziť podrobnú špecifikáciu

Hodnotenie čitateľov

Vynikajúce (Mária Klapáková, 31.8.2012) Odpovedať

vrelo odporúčam
V poslednom období som sa začala zaujímať o históriu. Aj z tohto dôvodu som siahla po tejto knihe. Kúpila som si ju na základe pozitívnych čitateľských referencií. Ja tiež hodnotím toto dielo ako veľmi dobrú knihu. Každá z poviedok je zaujímavá, lebo odkrývajú kľúčové udalosti rôznych osobností sveta, ktoré rozvíjali (niektorí viac, iní menej) národné dejiny. Najviac ma zaujali príbehy z Vatikánu. Minulosť len potvrdzuje, že peniaze a moc kazia charakter aj v duchovných sférach. Prostredníctvom tejto knihy som pochopila, že kupčenie s hodnosťou kardinála bolo na dennom poriadku a vymenovaný nemusel byť ani vysvätený. Svetskí hodnostári boli tiež iba ľudia. Poniektorí si to uvedomovali, aj preto im bol titul a s tým súvisiace povinnosti na príťaž. Chceli si užívať slobodu, šťastie, voľnosť a lásku, lenže ich stav im to často nedovoľoval.

Super (Veve, 27.8.2012) Odpovedať

príjemné čítanie
Túto knihu som si kúpila v nedávnom výpredaji na bux.sk a bola výborná. Kniha opisuje skutočné príbehy historických postáv z najvyšších kruhov, opisuje dobu v ktorej bola nutnosť dobrého vydaja častokrát prednejšia než svatba z lásky. Našla som v nej veľa zaujímavých historických niekedy aj vtipných faktov. Odporúčam všetkým milovníkom histórie.

hurááá (Lucia Mihalová, 20.12.2011) Odpovedať

vrelo odporúčam
Nieje pre mňa väčšej radosti, ako keď vyjde nová kniha z tejto edície, milujem takéto knihy a túto som dostala na meniny, prečítala som ju za dva večery a bola som nadšená :-)Už sa teším na vianoce, akú knižku mi donesie Jesusko :-)

Pridajte svoj komentár


(nebude zverejnený)
Koľko je šesť krát dva?

V odpovedi prosím používajte iba číslice.

Ukážky z knihy

Za nocou v Mayerlingu sa skrýva nejedna hádanka. Dodnes nie je jednoznačne objasnené, čo sa medzi večerom 30. januára 1889 a nasledujúcim ránom udialo v priestoroch poľovníckeho zámočka.

Smrteľné výstrely v Mayerlingu znamenali pre Františka Jozefa a Alžbetu stratu jediného syna a Helena Vetserová prišla o šestnásťročnú dcéru Mary, ale táto katastrofa mala omnoho ďalekosiahlejšie dôsledky a bola pre budúcnosť monarchie osudná. Korunný princ Rudolf stelesňoval pre všetkých, ktorí nesúhlasili s cisárovou konzervatívnou politikou zviazanou s tradíciami, nositeľa nádeje, lebo mal vlastné predstavy o modernom štáte, hoci s nimi mohol zoznamovať verejnosť len zašifrovane. A tento muž zrazu za záhadných okolností zomrel – mal len tridsať rokov.

Knihy

Výber žánrov

Beletria pre dospelých

Cestovanie, mapy

Česká literatúra

Deti do 10 rokov

Deti nad 10 rokov

Fond na podporu umenia

Jazyky, vzdelanie

Literatúra faktu

Odborná literatúra

Populárne náučná pre dospelých

Slovenská literatúra


Darčekové predmety a ostatné

Hovorené slovo

Hudobné CD

Knihy na počúvanie

Počítačové hry a aplikácie

DVD



x