bux.sk
knihy, ktorými žijete
Úvodná stránka Neprehliadnite
Buxcafe Knižné podcasty Eknihy na Bux.sk







Ak zostanem

Vydavateľ: IKAR (IKAR, a.s.)
Jazyk: slovenský
Formát:Kniha
Poradie vydania:1.
Nie je na sklade. 
Informácie o dostupnosti

Posledná zmena: 29.03.2024 02:53

  • Informuj priateľa

Obsah knihy: Ak zostanem

Sedemnásťročná Mia má všetko, po čom kedy túžila – milujúcu rodinu, priateľa, dokonca ju prijmú na prestížnu umeleckú školu na druhom konci krajiny. Nevie sa rozhodnúť, či si má vybrať lásku a život s rodinou, alebo hudbu.
V jedno februárové ráno sa však všetko zmení – na výlete s rodičmi a s bratom cestou v aute na okamih spokojná zavrie oči..., a keď ich otvorí, stojí v priekope. Na jej okraji vidí ich havarované auto a jej rodičia ležia mŕtvi pri ceste. Krátko na to zbadá ďalšie telo. S prekvapením zisťuje, že hľadí sama na seba a spontánne sa pýta: Som mŕtva?
Ešte včera mala veľa možností, ktorými sa jej život mohol uberať, dnes stojí pred jedinou otázkou: Zostanem?

Kniha Ak zostanem je plná citu a určite vás chytí za srdce. Je to kniha o sile lásky, o zmysle rodiny a o tom, že všetci sa v istej chvíli musíme rozhodnúť.

Dostupné verzie titulu

Ak zostanem Elektronická kniha

Detaily o knihe

Názov: Ak zostanem

Originálny názov: If I Stay

Objednávací kód -

Zobraziť podrobnú špecifikáciu

Hodnotenie čitateľov

celkom ma zaujala (Kamila Horváthová, 21.5.2014) Odpovedať

príjemné čítanie
tak tato kniha ma chtila na zaciatku. je velmi zaujimavo napisana a nemohla som ju prestat citat. paci sa mi aj jej pribeh. :)

Naozaj odorúčam (Karolína Čechmanová, 12.8.2013) Odpovedať

vrelo odporúčam
K tejto knihe som sa dostala náhodou, keď bola v zľave. Podľa anotácie som čakala emocionálnu horskú jazdu. Aj som ju tak trochu dostala. Príbeh je napísaný z pohľadu Mie, väčšinou sa jedná o jej spomienky z dôležitých okamihov života. Nie veľmi na zaplakanie, čo? Ale keď som si uvedomila, že tie spomienky patria dievčaťu, ktoré je na prahu smrti a rozhoduje sa, či tu ostane bez rodiny... Ja som sa teda neudržala. Všetky vzťahy boli strašne realistické, ako aj postavy, ktoré sa nedali neobľúbiť i keď neboli dokonalé. Navyše ma zaujalo, že veľkú časť príbehu tvorí hudba: Mia je violončelistka, jej priateľ Adam je gitarista v hudobnej skupine a aj dokonca jej otec je bývalý hráč na bicie. Koniec bol úžasný, ale hodil by sa aj druhý diel

Vy by ste zostali? (Dominika Chrastová, 24.3.2013) Odpovedať

vrelo odporúčam
Pokojné ráno. Rodinka sa teší z nečakaného voľna spôsobeného snehom. V kuchyni sa vznáša vôňa kávy a mierne pripálených palaciniek. Otec navrhne, že by mohli podniknúť nejaké dobrodružstvo. Ostatní súhlasia, je to lepšie než by mali premárniť deň pred televízorom. Vyberú sa na návštevu k známym. Cesty sú mokré, v Oregone to už tak býva. Mia šťastne počúva tóny sonáty pre violončelo v kruhu svojej rodiny. V jednom okamihu sa všetko zdá byť dokonalé. Keď zrazu... Auto je na šrot. Nikto sa nenachádza na svojom mieste. Hudba prekvapivo stále hrá. Mia jediná vníma, čo sa deje, no nie zo svojho tela. Záchranári bojujú o jej život. V nemocnici musí Mia mimo svojho doráňaného tela čeliť krutej pravde, znášať zronené tváre blízkych, priateľov a Adama, jej lásky. Spomienky ju zasahujú celou silou a krutý fakt, že už nič nebude tak ako predtým sa jej bolestivo vrýva do mysle. Mia čoskoro zistí, že má na výber. Môže zo sveta odísť a vydať sa za svojou rodinou do neznáma, kde nebude cítiť žeravú bolesť zo straty. Alebo môže zostať po boku Adama, svojej najlepšej kamarátky Kim a v náručí budúcnosti, ktorej základom je škola Juilliard a útecha v podobe hry na violončelo. Musí sa preto rozhodnúť. Zostane? Táto kniha vo mne vyvolala nezabudnuteľnú zmes pocitov. Pokoj pri čítaní začiatku. Hrôzu pri nehode. Smútok v nemocnici. Napätie, zvedavosť, radosť a smiech v Miiných spomienkach. Podporovala som Kim a Adama v ich snahe dostať sa k Mii. Koniec ma nesklamal. Nesmierne ma dojal. Položila som si otázku, čo by som robila na Miinom mieste. Pozbierala by som energiu a odvahu, zahodila by som myšlienky na druhú, zbabelú možnosť a zostala by som? Akú cestu by ste si vybrali vy? Túto knihu jednoznačne odporúčam každému, kto rád číta emotívne príbehy. Knižka je malá, tenká, no dej je silný a pohlcujúci.

Zanechá dojem (Andrea Ďugová, 6.3.2013) Odpovedať

príjemné čítanie
Kto by to bol povedal, že v takej malej nenápadnej knižke sa skrýva taký silný príbeh :) Veľmi pútavé čítanie, ktoré vás nenechá chladnými. Nieje tam žiadna akcia, napätie, extra dejové zvraty, ale vôbec to tam nechýba. Je to knižka plná citov, myšlienok o živote a smrti, o tom čo bolo, a čo bude, všetko rozprávané z pohľadu mladého dievčaťa. Určite odporúčam.

pekné ,-)) (Petronela Pavlíková, 20.11.2012) Odpovedať

príjemné čítanie
Jemnučká a citlivá ako samotný obal knihy. Jeden z tých príbehov, ktorý keď dočítate zosmutniete a zamyslíte sa ako jeden okamih môže zmeniť váš doterajší život a zároveň ste šťastný a spokojný s tým čo máte.

Neuveriteľná (Miriama Džupinková, 10.11.2012) Odpovedať

táto knižka mi skoro roztrhala srdce! Pri žiadnej inej knihe som nerevala od začiatku do konca. Je to kniha plná citu a lásky. Pre mňa to je jedinečný a silný príbeh, ktorý ma dosť hlboko zasiahol a donútil ma zamyslieť sa nad sebou a celkovo nad životom. Zaručene kto si ju prečíta už ju z hlavy nedostane. Oceniť hlavne musím to, že to nie je žiadne "tlachanie pre tinedžerov", ale je to naozaj niečo čo Vám po prečítaní pomôže sa pohnúť ďalej v živote. Túto knihu by som dala prečítať všetkým ľudom čo denno-denne hovoria, že aký majú zlý život (pre somariny) a pritom si ani neuvedomujú čo všetko majú, kým o to neprídu. Skvelá kniha naozaj - ako facka od života

Zmena (Tereza Pádejová, 30.8.2012) Odpovedať

vrelo odporúčam
Táto kniha ma dosť zmenila, otvorila mi oči v mnohých smeroch. Pravdaže som si pri nej aj poplakala a som šťastná že sa to tak skončilo aj keď tie okolnosti boli dosť zlé.Prebrala ma, osviežila, bolo to iné a zaujímavé čítanie...Ale výborná kniha :)

Veľmi silná (Ivana, 17.8.2012) Odpovedať

vrelo odporúčam
Veľmi silná kniha. Taká útla knižka a taký silný príbeh, ktorý vás núti premýšľať ešte veľmi dlho po prečítaní. Pri čítaní príbehu som mala zimomriavky a až dokonca som nevedela ako to dopadne. Prítomnosť sa strieda so spomienkami z celého života. Toto je veľmi silná kniha pri ktorej sa budete zamýšľať či by ste v takej situácií zostali alebo išli ďalej.

Kniha na zamyslenie sa (Petra Pankuličová, 13.8.2012) Odpovedať

príjemné čítanie
Nádherný dej, ktorý vás osloví a núti zamyslieť sa nad tým, čo je pre nás v živote najdôležitejšie a prečo sa oplatí žiť po tom, čo sme už všetko čo nám bolo doteraz najmilšie stratili. Krásna kniha pre každého kto sa nebojí nazrieť do svojej duše.

vrelo odporúčam (Mária Breštenská, 31.5.2012) Odpovedať

vrelo odporúčam
Niektoré knihy vás zaujmú silnými rodinnými príbehmi. Niektoré zas napätým hľadaním vinníka brutálnej vraždy. Mňa však Ak zostanem zaujalo úplne jednoduchým, autorkiným štýlom. Dostanete sa do príbehu lásky, smrti a tých najväčších priateľstiev zároveň. Miin príbeh ma chytil za srdce. Na čo vám bude ten najväčší hudobný talent a život plný radosti, keď v jednej chvíli stratíte všetko? Plakala som, držala hlavnej hrdinke palce a... už na prvých stranách vedela, že knižka bude patriť medzi moje najobľúbenejšie. Ak zostanem je možno malé rozmermi, ale svojim príbehom a atmosférou predbehne veľa rozsiahlych románov.

O živote (Tereza, 21.5.2012) Odpovedať

príjemné čítanie
No možno nie každý so mnou bude súhlasiť, ale ja mám rada takéto knižky. Ktoré sú trošku hlbšie, ktoré hovoria o živote. A táto kniha rozhodne svojím melancholických spôsobom o živote hovorí. Nič tu nie je jednoduché, nič nie je bielo čierne. Ani láska. Pre mňa to bola kniha, ktorá sa mi zapísala do srdca a rozhodne tam zostane.

priemer (Martina Čabalová, 23.2.2012) Odpovedať

neoslovila ma
S knih ktore som v poslednej dobe citala ma tato najmenej oslovila.

Milujem ju ! (Marianna, 19.11.2011) Odpovedať

vrelo odporúčam
Naozaj ma veľmi oslovila a chcela by som sa spýtať či sa chystá aj preloženie druhého dielu .
Všetky komentáre (13)

Pridajte svoj komentár


(nebude zverejnený)
Koľko nôh má holub?

V odpovedi prosím používajte iba číslice.

Ukážky z knihy

Oči mám zatvorené, takže ho skôr počujem ako vidím. Počujem, ako prudko dýcha. Ako keby práve zabehol maratón. Potom zacítim jeho pot a výraznú pánsku voňavku, ktorú by som používala aj ja, keby som mohla. Otvorím oči. Adam ich zatvára. Viečka má červené a opuchnuté, takže viem, čo robil. Preto odišiel? Aby sa osamote vyplakal? Aby som ho nevidela?
Nesadne si na stoličku, doslova na ňu dopadne, tak ako padá šatstvo na zem na sklonku dlhého dňa. Zakryje si tvár rukami a zhlboka sa nadýchne, aby sa upokojil. Po minúte mu ruky klesnú do lona. „Počúvaj,“ osloví ma hlasom ostrým ako žiletka.
Doširoka otvorím oči, čo najväčšmi sa narovnám a počúvam.
„Zostaň.“ Adam vysloví len to jedno slovo a prehltne city, ktoré sa derú von. „Niet slov, ktoré by vyjadrili, čo sa ti stalo. Viem, je to strašné. Ale existuje niečo, prečo sa oddá žiť.“

Ukážky stránok – pre zobrazenie čitateľného náhľadu kliknite na ukážku

Knihy

Výber žánrov

Beletria pre dospelých

Cestovanie, mapy

Česká literatúra

Deti do 10 rokov

Deti nad 10 rokov

Fond na podporu umenia

Jazyky, vzdelanie

Literatúra faktu

Odborná literatúra

Populárne náučná pre dospelých

Slovenská literatúra


Darčekové predmety a ostatné

Hovorené slovo

Hudobné CD

Knihy na počúvanie

Počítačové hry a aplikácie

DVD



x