bux.sk
knihy, ktorými žijete
Úvodná stránka Neprehliadnite
Buxcafe Knižné podcasty Eknihy na Bux.sk







Trhač srdca

Vydavateľ: IKAR (IKAR, a.s.)
Jazyk: slovenský
Formát:Kniha
Poradie vydania:1.
Nie je na sklade. 
Informácie o dostupnosti

Posledná zmena: 02.05.2024 02:57

  • Informuj priateľa

Obsah knihy: Trhač srdca

Psychoanalytik Morho prichádza do vidieckeho ústrania pri mori skúmať nevedomie obyvateľov a napĺňať tak vlastné prázdne vnútro. Jeho zvedavosť zaskočia a ohúria udalosti a ľudia okolo neho: lietajúce trojičky Abel, Bábel a Kábeľ, ktoré vzdorujú matkinej vlastníckej láske, farárov kult exkluzívneho Boha a boxerské zápasy s diablom v podobe kostolníka, trh so starými ľuďmi predávanými ako hračka pre deti, rafinovaný sexuálny život dedinského kováča, kovového robota a Klementíny, hovoriace mačky, stopujúce kozy a prasce, plemenný žrebec ukrižovaný pre smilstvo, dojímavá smrť stromov, vyťahovač mŕtvol a odpadkov z červeného potoka Sľáva, ktorého úlohu plateného nečistého svedomia dediny a obetného baránka napokon Morho prevezme...
Poézia detstva a prírody, čistota srdca a nespútaná obrazotvornosť trojice malých chlapcov stoja vo Vianovom románe v protiklade k obludnosti a surovosti sveta dospelých, ktorý sa pokúša slabých a bezbranných obrazne i reálne držať v klietke. Vian, milovník a vyznávač slobody, otvára obzory a unáša – umožňuje hrať sa a lietať, snívať s otvorenými očami, aj keď nám jeho vymyslený groteskný svet miestami bolestne trhá srdce a nepriamo pripomína svet, v ktorom žijeme.

Detaily o knihe

Názov: Trhač srdca

Originálny názov: L'Arrache-coeur

Objednávací kód -

Zobraziť podrobnú špecifikáciu

Hodnotenie čitateľov

Najhorsia kniha ako su som citala (Jana Macková, 15.3.2013) Odpovedať

som sklamaný(á)
Kupila som si ju sice velmi lacno, ale lutujem aj tych par eur, co som za nu dala. Vobec som jej nepochopila. Mozno len nemam zmysel pre takyto styl, zaner. Neprehrava mi taketo subori v mojom programe. Neviem... Ale bola som doslova zhrozena... Pribeh mi prisiel nezmyselny, nemal hlavu ani patu. Ale kto vie. Mozno prave to bolo autorovym zamerom. Vyvolat taketo emocie. Tak u mna sa mu to urcite podarilo...

Pridajte svoj komentár


(nebude zverejnený)
Koľko je štyri deleno dva?

V odpovedi prosím používajte iba číslice.

Ukážky z knihy

Robot zastal. Morho videl, ako podkúvač dychčí od netrpezlivosti. Kovové ruky sa nenútene zdvihli ku golieriku šiat a bez námahy si ich strhli z tela. Na dlážku padli biele zdrapy. Očarený Morho vnímal do najmenších podrobností prsia z pružnej kože, poddajné boky a obdivuhodné kolenné a ramenné zhyby. Android sa pomaličky uložil na posteľ. Morho odskočil. Odsotil slúžku, ktorá sa ho usilovala dostať do varu, a horúčkovite zašmátral po nohaviciach. Vo vrecku si nechal náramkové hodinky. V nejasnom prísvite zo svetlíka zistil, koľko je. Bolo trištvrte na päť!
Odkedy pristihol Klementínu v jedálni, každý deň o pol piatej sa utiahla do svojej izby, vraj si trocha zdriemne. Presne vo chvíli, keď sošné oceľové bedrá privádzali podkúvača do extázy, Klementína v dome na útese zatínala útle prsty do posteľnej plachty a takisto dychčala od spokojnosti.
Morho bol čoraz vzrušenejší, keď sa priblížil k malému otvoru v stene. Bez váhania cezeň nazrel. Zároveň šmátral po vnadách nosatej Karkule, ktorá bola v siedmom nebi a nič nechápala. Tá sedľač je teda civilizovaná, až to bolí, vravel si psychiater pri pohľade na podkúvača.

Ukážky stránok – pre zobrazenie čitateľného náhľadu kliknite na ukážku

Knihy

Výber žánrov

Beletria pre dospelých

Cestovanie, mapy

Česká literatúra

Deti do 10 rokov

Deti nad 10 rokov

Fond na podporu umenia

Jazyky, vzdelanie

Literatúra faktu

Odborná literatúra

Populárne náučná pre dospelých

Slovenská literatúra


Darčekové predmety a ostatné

Hovorené slovo

Hudobné CD

Knihy na počúvanie

Počítačové hry a aplikácie

DVD



x