bux.sk
knihy, ktorými žijete
Úvodná stránka Neprehliadnite
Buxcafe Knižné podcasty Eknihy na Bux.sk







Ako, prosím?

Vydavateľ: IKAR (IKAR, a.s.)
Jazyk: slovenský
Formát:Kniha
Poradie vydania:1.
Nie je na sklade. 
Informácie o dostupnosti

Posledná zmena: 03.06.2024 02:54

  • Informuj priateľa

Obsah knihy: Ako, prosím?

Profesor Desmond Bates odchádza do predčasného dôchodku. Vôbec si ho však nevie užívať. Chýba mu zmysluplná rutina akademického života, no vedecká práca ho už nenapĺňa.
Kým on sa lúči s profesionálnym životom, manželkina kariéra začína prekvitať. Jeho úloha sa zredukuje na muža v domácnosti. Monotónne dni mu narúšajú len únavné návštevy Londýna, kde chodí kontrolovať svojho tvrdohlavého 89-ročného otca.
To všetko však nie je nič v porovnaní s jeho problémami so sluchom. Hovorí sa, že hluchota je smiešna a slepota tragická. Je to naozaj tak? Práve vďaka svojej hluchote sa Desmond nechtiac zapletie s mladou ženou, ktorej správanie ho vyvedie z rovnováhy.
Ako, prosím? je vtipný a zároveň dojemný román. Je to skvelá úvaha o snahe muža vysporiadať sa s hluchotou a smrťou, starnutím a smrteľnosťou, komédiou a tragédiou v ľudskom živote.

Detaily o knihe

Názov: Ako, prosím?

Originálny názov: Deaf Sentence

Objednávací kód -

Zobraziť podrobnú špecifikáciu

Hodnotenie čitateľov

Výborný ako obyvkle (Soňa Polakovičová, 13.11.2012) Odpovedať

príjemné čítanie
David Lodge ako jeden z mojich top spisovateľov opäť nesklamal. Ako však starne samotný autor, v každej knihe starnú aj jeho hrdinovia. Profesor Bates veľmi citlivo prežíva svoju postupnú stratu sluchu, ktorá sa nám počujúcim môže zdať smiešna, ale preňho je veľmi tragická a depresívna a znižuje mu sebavedomie okrem iného aj preto,lebo jeho mladšia manželka je v plnom kvete života. Nechtiac, kvôli svojim sluchovým problémom, sa zapletie aj do romance a takmer všetky dialógy v knihe sú vtipné, pretože hoviaci niečo povie, ale profesor rozumie niečo úplne iné a v takých intenciách aj odpovedá. Celkovo však román vyznieva skôr smutne a odhaľuje vnútorný svet starnúceho človeka, ktorý skončí aktívnu prácu, je na dôchodku a zrazu sa prestáva cítiť potrebný. Mám rada Lodgov humor a aj táto kniha bola v tomto neprekonateľná - humor anglický, múdry, v tejto knižke nezvyčajne situačný. Myslím, že môže byť:)

Velmi zly preklad (Lenka Kunova, 25.7.2009) Odpovedať

príjemné čítanie
Poznam Davida Lodga a citala som ho aj v originali. Preto poznam jeho styl... a je evidentne, ze prelozit tuto knihu bolo nad sily prekladatelky. Tolko chyb a nezmyslov!!! Ja neverim, ze tato kniha presla nejakou jazykovou upravou (preklepy a chyby, hlavne v ciarkach a padoch slov), nebodaj redakciou - hoci aj korektorka aj redaktorka su v tirazi uvedene.

Pridajte svoj komentár


(nebude zverejnený)
Koľko je jeden plus štyri?

V odpovedi prosím používajte iba číslice.

Ukážky z knihy

My hluchí nemáme žiadne varovné signály, ktoré by vyvolali súcit. Naše načúvacie prístroje sú takmer neviditeľné a nemáme roztomilé zvieratká, ktoré by sa o nás starali. (Aké zviera by v prípade hluchého zodpovedalo vodiacemu psovi? Papagáj, ktorý sedí na ramene a vreští niečo do ucha?) Cudzí ľudia si vôbec neuvedomia, že ste hluchý, až kým nezačnú s vami nadväzovať rozhovor, ale nepodarí sa im to. Potom sú skôr iritovaní, než súcitní. "Nemal by si preklínať hluchých, nemal by si dávať slepcovi do cesty prekážky," píše sa v Biblii (Levitikus, 19,14). Iste, len sadista by vedome podrazil nohy slepcovi, no aj Fred niekedy nechtiac vysloví "doparoma", keď jej stojím v ceste a ona nemôže prejsť. Proroci a veštci sú niekedy slepí - napríklad Tiresias - ale nikdy nie sú hluchí. Predstavte si, že položíte Sybile otázku a ona iritovane odpovie "Čože? Čo?"

Ukážky stránok – pre zobrazenie čitateľného náhľadu kliknite na ukážku

Knihy

Výber žánrov

Beletria pre dospelých

Cestovanie, mapy

Česká literatúra

Deti do 10 rokov

Deti nad 10 rokov

Fond na podporu umenia

Jazyky, vzdelanie

Literatúra faktu

Odborná literatúra

Populárne náučná pre dospelých

Slovenská literatúra


Darčekové predmety a ostatné

Hovorené slovo

Hudobné CD

Knihy na počúvanie

Počítačové hry a aplikácie

DVD



x