bux.sk
knihy, ktorými žijete
Úvodná stránka Neprehliadnite
Buxcafe Knižné podcasty Eknihy na Bux.sk







Cesta slávy

Vydavateľ: IKAR (IKAR, a.s.)
Jazyk: slovenský
Formát:Kniha
Poradie vydania:1.
Nie je na sklade. 
Informácie o dostupnosti

Posledná zmena: 26.04.2024 02:53

  • Informuj priateľa

Obsah knihy: Cesta slávy

Niektorí ľudia majú také odvážne sny, že ak sa im ich podarí uskutočniť, svoje miesto v dejinách majú zaručené. Patria k nim aj známe osobnosti ako sir Francis Drake, kapitán Robert Scott, Charles Lindbergh, sir Edmund Hillary a Neil Armstrong.
Ale čo ak mal jeden muž rovnako trúfalý sen, a keď si ho splnil, nenašiel sa dôkaz, že dosiahol svoj cieľ?
Cesta slávy je príbehom takého muža. Až keď dočítate poslednú stranu tohto vzrušujúceho diela, môžete posúdiť, či meno Georgea Malloryho patrí na zoznam legiend. Ak áno, iné meno musí byť zo zoznamu vyčiarknuté.
Ostáva len dúfať, že odpoveď prinesie ďalšia pripravovaná výprava na Mount Everest. Jej hlavným cieľom je nájsť dôkazy, čo sa dosiaľ hľadali márne. Je to najmä fotoaparát s predpokladaným záberom Georgea Malloryho na vrchole Everestu a telo jeho spolulezca Sandyho Irvina.

Dobrodružný životopisný román o jednom zo špičkových horolezcov svojich čias je nielen napínavým príbehom muža a jeho dvoch najväčších lások, ale aj verným obrazom prvých desaťročí 20. storočia v Európe a Ázii s ich kľúčovými historickými okamihmi, čo sa významne odrazili na súkromnom i verejnom živote mladého Angličana. Jeho veľkosť spočívala najmä v kombinácii vlastností, ako je skromnosť, silná vôľa a cieľavedomosť. Faktografické podklady – listy Malloryho a jeho ženy, zaujímavé reálie a vedľajšie postavy známe z anglickej histórie dodávajú pútavému rozprávaniu nielen hlbokú presvedčivosť, ale najmä pôsobivý dramatický rozmer.

Preklad Katarína Jusková
Preklad poézie Jana Kantorová-Báliková

Dostupné verzie titulu

Cesta slávy Elektronická kniha

Detaily o knihe

Názov: Cesta slávy

Originálny názov: Paths of Glory

Objednávací kód -

Zobraziť podrobnú špecifikáciu

Recenzie

Hodnotenie čitateľov

Cesta slavy (Dana Pivkova, 4.8.2013) Odpovedať

vrelo odporúčam
Kniha opisuje zivotopis horolozca Georgea Malloryho. Pokial som neprecitala tuto knihu, nevedela som, ze vobec niekto taky existoval, kedze o horolezectvo sa velmi nezaujimam. Ale skutocne, pribeh ma velmi zaujal a nevedela som sa od neho odtrhnut. George velmi miloval lezenie a miloval tiez svoju zenu Ruth. A bohuzial, to ze svoju zenu miluje viac ako horolezectvo si uvedomil niekolko hodin pred svojou smrtou... V obsahu knihy sa pise... "Az ked docitate poslednu stranu tohto vzrusujuceho diela, mozete posudit, ci meno Georgea Malloryho patri na zoznam legiend." Knihu dom docitala a moja odpoved je - ano, patri.

Mallory (Tomáš, 10.3.2013) Odpovedať

vrelo odporúčam
Kto to bol George Mallory? Pred tým ako sa mi dostala do rúk táto výborná kniha som to meno nikdy nepočul, no po jej prečítaní som si o ňom zistil hádam všetko :) Musím povedať, že to bol naozaj výnimočný človek, ktorý mal jeden veľký sen. Ten sa mu však nepodarilo splniť... Alebo áno?

Cesta slávy (Majka, 18.1.2012) Odpovedať

vrelo odporúčam
Knihu som čítala zhruba pred 4 mesiacmi a vôbec som neľutovala, že som po nej siahla, lebo je ÚŽASNÁ. Najviac ma na tomto životopise o horolezcovi Georgeovi Malloryovi zaujala jeho vytrvalosť splniť si svoj najväčší sen (dosiahnuť vrchol Mont Everestu) a schopnosť dokazovať svojmu najväčšiemu rivalovi Georgeovi Finchovi, že je lepší horolezec. Nenechal sa vôbec odradiť názormi iných a šiel tvrdo za svojím cieľom. Taktiež sa mi veľmi páčili scény, kde autor opisuje ako George spoznal Ruth a ako vynaložil všetko úsilie, aby sa stala jeho manželkou. Bavila som sa hlavne pri scénach, kde ho Ruth na začiatku ignorovala a venovala svoju pozornosť jeho kamarátovi Andreuwovi aj keď tiež vedela, že George je jej životná láska. Ruth tiež obdivujem za to, ako neustále podporovala svojho manžela v splnení jeho sna aj keď, vždy vedela, že z výpravy sa už nikdy nemusí vrátiť, čo sa napokon aj stalo. Pri nej som si uvedomila ako dokáže žena naozaj milovať muža, byť mu verná a byť stále jeho oporou. A George bol taktiež chlap na správnom mieste a to svojou vernosťou Ruth (napriek pokušeniam, ktoré mu priniesol život) a prístupom k svojim spolu-lezcom počas samotných výprav a prípravám na ne.

Pre všetkých dobrodruhov :-) (Monika, 12.1.2012) Odpovedať

príjemné čítanie
Myslím, že citát uvedený na obale knihy presne vystihol o čom kniha je: "Príbeh muža, ktorý mal dve vášne (lásky) a jedna z nich ho zabila". Osobne sa o horolezectvo, turistiku a ani nič podobné nezaujímam, ale táto kniha mi rozšírila obzory, čo sa týka života horolezcov tým najzaujímavejším spôsobom. Fakt odporúčam. Jeffrey Archer má veľmi zaujímavý a pútavý štýl písania, ktorý vás zaručene vtiahne do deja. Celé je to dobrodružné, napínavé, a k tomu..napísané podľa skutočného príbehu Georga Mallory-ho. Mne sa kniha veľmi páčila pretože ma nútila čítať stále ďalej a ďalej. A okrem toho...straaaašne sa mi páčili listy, ktoré písal George svojej manželke, fakt nádherné.

dobrá kniha (miro, 4.3.2011) Odpovedať

príjemné čítanie
docital som ju nedavno. necitam casto, ale tu ma zaujala tematika, preto som ju opacil :o) a musim povedat, ze moje ocakavania splnila skvele. proste - pacila sa mi

cesta slávy (Alena, 7.1.2011) Odpovedať

vrelo odporúčam
Mám skúškové obdobie, ale na túto knihu si vždy nájdem čas. Ešte som ju nedočítala do konca, ale už teraz sa neviem dočkať. Fantastická.

úžas (mirka, 25.10.2010) Odpovedať

0
Od Archera som prečítala veľa kníh, ale táto je najlepšia. Nemohla som sa od nej odtrhnúť. Fantasticky napísaná.
Všetky komentáre (7)

Pridajte svoj komentár


(nebude zverejnený)
Koľko hodín má deň?

V odpovedi prosím používajte iba číslice.

Ukážky z knihy

Conrad Anker upieral pohľad na zamrznuté telo, na zvetranú pokožku, bielu ako mramor. Odev alebo to, čo z neho zostalo, akoby nosil tulák, a nie absolvent Oxfordskej alebo Cambridgeskej univerzity. Mŕtvy mal okolo drieku uviazané hrubé konopné lano, rozstrapkané konce prezrádzali, kde sa pretrhlo pri páde. Rukami si zakrýval hlavu, ľavú nohu preloženú cez pravú. Píšťala aj ihlica na pravej nohe boli zlomené – noha akoby ani nepatrila k telu.

Nikto z horolezcov neprehovoril, všetci sa usilovali naplniť si pľúca riedkym vzduchom; vo výške 8 230 metrov nikto neplytvá slovami. Anker nakoniec klesol na kolená a predniesol modlitbu k Čomolungme – Bohyni-matke Zeme. Nemal naponáhlo; historici, alpinisti, novinári aj obyčajní zvedavci čakali na tento okamih vyše sedemdesiatpäť rokov. Stiahol si hrubú rukavicu podšitú flísom, položil ju na sneh vedľa seba, predklonil sa úsporným, vyrátaným pohybom a malíčkom pravej ruky opatrne odhrnul stvrdnutý golier na vrchnom odeve. Srdce mu búšilo až v ušiach, keď čítal úhľadný červený nápis na vnútornej strane goliera.
„Panebože,“ ozvalo sa mu za chrbtom. „To nie je Irvine, ale Mallory.“
Anker neodpovedal. Musel si ešte overiť fakt, kvôli ktorému sem merali cestu dlhú osemtisíc kilometrov.

Ukážky stránok – pre zobrazenie čitateľného náhľadu kliknite na ukážku

Knihy

Výber žánrov

Beletria pre dospelých

Cestovanie, mapy

Česká literatúra

Deti do 10 rokov

Deti nad 10 rokov

Fond na podporu umenia

Jazyky, vzdelanie

Literatúra faktu

Odborná literatúra

Populárne náučná pre dospelých

Slovenská literatúra


Darčekové predmety a ostatné

Hovorené slovo

Hudobné CD

Knihy na počúvanie

Počítačové hry a aplikácie

DVD



x