bux.sk
knihy, ktorými žijete
Úvodná stránka Neprehliadnite
Buxcafe Knižné podcasty Eknihy na Bux.sk







Kaspický dážď

Vydavateľ: IKAR (IKAR, a.s.)
Jazyk: slovenský
Formát:Kniha
Poradie vydania:1.
Nie je na sklade. 
Informácie o dostupnosti

Posledná zmena: 02.05.2024 02:57

  • Informuj priateľa

Obsah knihy: Kaspický dážď

Desať rokov pred vypuknutím islamskej revolúcie stojí Irán na pokraji explózie. Dvanásťročná Yaas príde na svet v rodine, ktorá bola rozdelená už pred jej narodením: jej otec je potomok bohatých iránskych židov, ktorí sa začlenili do moslimskej spoločenskej smotánky, kým jej matka vyrástla v chudobných uličkách južného Teheránu, len kúsok od starého židovského geta.
Yaas má neľahké detstvo. Musí si hľadať vlastnú cestu medzi dvoma rozdielnymi vrstvami iránskej spoločnosti. Nerovné manželstvo jej rodičov utŕži osudovú ranu, keď sa jej otec zaľúbi do nádhernej ženy z urodzenej moslimskej rodiny. Rodina sa začne rozpadávať a krajina smeruje čoraz bližšie k revolúcii. Yaas postihne záhadná choroba a odsúdi ju na ešte väčšiu osamelosť. Napriek chorobe však bojuje zo všetkých síl, aby zachránila seba a svoju rodinu.
Kaspický dážď predstavuje spoločenskú sondu a zároveň psychologickú štúdiu o strate a jej dopade na psychiku človeka. Zavedie nás do fascinujúceho sveta, v ktorom sa odvážne dievčatko vzoprie osudu.

Detaily o knihe

Názov: Kaspický dážď

Originálny názov: Caspian Rain

Objednávací kód -

Zobraziť podrobnú špecifikáciu

Hodnotenie čitateľov

kaspicky dazd (V. Berdáková Pavlík, 6.5.2015) Odpovedať

neoslovila ma
Podla mna velmi slaba kniha.,..z tohto prostredia som urcite citala uz aj ovela lepsie pribehy. Je dost nudne pisana a vela sa tam toho stale opakovalo. Som mierne sklamana. Ale co uz..nemoze byt kazda kniha super.

celkom fajn (Mariana, 3.8.2012) Odpovedať

príjemné čítanie
Celkom dobrá kniha, neprečítala som ju síce jedným dychom, ale ani ma nenudila, taký zlatý stred. Pôsobila na mňa trocha depresívne. Príbeh je zaujímavý, no zároveň veľmi smutný. Malá Yaas žila od narodenia iný život ako ostatné deti. Vyrastala vo svojom vlastnom svete. Jej rodičia sa nemali radi, iba sa trpeli a ani jej choroba ich nezblížila. Mne osobne sa páčia knihy z arabského sveta. Úplne top sú pre mňa príbehy, podľa skutočných udalostí.

deti si skôr uvedomia dôležitosť rodiny ako rodičia (Kami, 31.5.2012) Odpovedať

Veľmi pútavá kniha. Po prečítaní sa nedá nad ňou nezamyslieť. Je smutné, že deti si skôr uvedomia dôležitosť rodiny vo svojom živote ako ich rodičia. Hlavná hrdinka Yaas má neskutočne veľa odvahy aj napriek ťažkej chorobe. Dokáže sa vzoprieť osudu a snaží sa bojovať o to jediné, čo jej zostalo v živote - o rodinu. Tak ako tu cítiť rozprávkové prvky, rovnako je tu cítiť i krutosť tvrdej reality života mnohých Židov - nie len Yaas. Rovnako trpia aj ostatné deti a autorka to zdôraznila precíznou psychologickou analýzou Yass - dokázala zvýrazniť a dať do popredia pocity detskej duše, ktorá sa pokúša bojovať proti strate vlastnej rodiny a tradíciám židovského národa.

Kniha, ktorú sa oplatí prečítať viac krát (Zuzana Antolová, 3.12.2011) Odpovedať

vrelo odporúčam
Kto má rád magický realizmus, meno Gina B. Nahai je mu určite známe. Kto ju nepozná, bude po prečítaní knihy milo prekvapený. Práve vďaka tejto autorke a jej ženskému poňatiu tohto štýlu som si nadobro zamilovala prvky "magična" v literatúre. V knihe Kaspický dážď vás fascinuje vnútorný svet malej Yaas, ktorá je od narodenia iná ako ostatné deti, vyrastá pod vplyvom labilnej matky, slabošského otca a bigotných starých rodičov, bojujúc s osamelosťou, nepochopením, túžbou po rodičovskej láske a napokon aj s chorobou. Aj keď v rodine nenachádza potrebnú istotu, zo všetkých síl sa snaží udržať ju pokope, lebo je to to jediné čo v živote má. Paradoxne choroba dieťaťa, ktorá v iných prípadoch rodinu skôr stmelí, tu urýchli jej rozpad. To všetko na pozadí historických udalostí iránskych revolučných nepokojov, mocenských bojov v krajine, priepastných rozdielov medzi jednotlivými spoločenskými vrstvami v krajine. A samozrejme s rozprávkovými prvkami magična. Odporúčam tiež Anjel nad Teheránom od spomínanej autorky.

zaujimava kniha (Jarmila, 9.8.2011) Odpovedať

vrelo odporúčam
Zaujimava kniha, ktorej pribeh sa odohrava v Irane v rodine iranskych Zidov. Zivotne pribehy ludi si opisane prostrednictvom malej Yaas, ktora ich opisuej svojim destkym pohladom. Zaujimave je ako sa dokaze mlady clovek vyrovnat s udelmi osudu. Nielen svojho ale predisvetkym svojich rodicov, starych rodicov..... treba precitat je to zaujimava kniha

Pridajte svoj komentár


(nebude zverejnený)
Koľko je štyri krát dva?

V odpovedi prosím používajte iba číslice.

Ukážky stránok – pre zobrazenie čitateľného náhľadu kliknite na ukážku

Knihy

Výber žánrov

Beletria pre dospelých

Cestovanie, mapy

Česká literatúra

Deti do 10 rokov

Deti nad 10 rokov

Fond na podporu umenia

Jazyky, vzdelanie

Literatúra faktu

Odborná literatúra

Populárne náučná pre dospelých

Slovenská literatúra


Darčekové predmety a ostatné

Hovorené slovo

Hudobné CD

Knihy na počúvanie

Počítačové hry a aplikácie

DVD



x