bux.sk
knihy, ktorými žijete
Úvodná stránka Neprehliadnite
Buxcafe Knižné podcasty Eknihy na Bux.sk







Kniha ilúzií

Vydavateľ: IKAR (IKAR, a.s.)
Jazyk: slovenský
Formát:Kniha
Poradie vydania:1.
Nie je na sklade. 
Informácie o dostupnosti

Posledná zmena: 20.05.2024 03:09

  • Informuj priateľa

Obsah knihy: Kniha ilúzií

Život univerzitného profesora Davida Zimmera sa po havárii lietadla s jeho manželkou a dvoma synmi zosype. Preruší kontakty s okolitým svetom a jeho zúfalstvo vyústi do depresií a alkoholizmu. Zmenu v živote mu prinesie až nemý film s Hectorom Mannom, ktorý náhodou zhliadne v televízii. Rozhodne sa napísať o tajuplnom hercovi a filmárovi Mannovi knihu a vypátrať príčinu jeho zmiznutia. Intenzívna práca mu pomôže prežiť ďalší rok. Potom však dostane list od Mannovej manželky, v ktorom sa dozvie, že nezvestný si knihu prečítal a rád by sa s ním stretol. Strhujúci príbeh o smútku, bolesti, túžbach a nádeji smeruje k nečakanému rozuzleniu a poskytuje nezabudnuteľný literárny zážitok.<br><br>Spisovateľ, básnik, esejista, filmový scenárista a režisér Paul Auster patrí k najvýraznejším osobnostiam súčasnej americkej umeleckej scény. Narodil sa roku 1947 v New Jersey v USA a študoval na Kolumbijskej univerzite. V roku 1970 sa na štyri roky presťahoval do Paríža, kde sa intenzívne venoval vlastnej tvorbe a prekladom francúzskej poézie. Pôsobil aj ako profesor kreatívneho písania na Princetonskej univerzite. Vydal päť básnických zbierok, sedem kníh esejí. Je autorom niekoľkých filmových scenárov. Preslávil sa však najmä románmi, z ktorých najznámejšie sú V krajine posledných vecí, Mesačný palác, Leviatan, Pán Vertigo, Timbuktu a Kniha ilúzií, a knihou príbehov Newyorská trilógia, v ktorej vzdáva hold drsnej škole americkej detektívky.

Detaily o knihe

Názov: Kniha ilúzií

Objednávací kód -

Zobraziť podrobnú špecifikáciu

Hodnotenie čitateľov

Skvelé čítanie (Soňa, 11.11.2012) Odpovedať

vrelo odporúčam
Po Brooklynských fraškách som sa nadšene pustila aj do ďalšej knihy od autora, do Knihy ilúzií. Musím povedať, že táto je ešte lepšia a hodnotnejšia ako tá prvá, aj keď možno nemala až taký spád a tempo. V knihe sa striedajú dve hlavné dejové línie - život hlavného hrdinu, ktorý sa spamätáva z tragickej straty manželky a dvoch detí a životný príbeh herca Hectora Manna, ktorý bol nútený "zmiznúť" a žiť život plný odriekania. Celý príbeh je podfarbený krásou nemých čiernobielych filmov a Chauterbriandovými veršami, plus odkazmi na množstvo inej literatúry. Sledujeme, ako hlavný hrdina trpí, ako sa ocitá mimo života a sústredí sa len a len na prácu, ale vidíme aj to, ako mu nová žena v jeho živote Alma zmení život a znova doňho vleje silu a vôlu žiť. Koniec je veľmi silný a nečakaný, kniha vo mne zanechala veľa silných pocitov, ktoré vo mne rezonujú (dočítala som len včera). Odporúčam ju prečítať všetkým, ktorí hľadajú aj niečo viac ako prvoplánový príbeh či bezduchú love story.

Prekvapivo dobré (Zuzana Špendelová, 21.5.2008) Odpovedať

vrelo odporúčam
Priznám sa, že mám voči všetkému, čo pochádza z Ameriky, miernu averziu. Napriek tomu sa v literatúre našlo pár mien, na ktoré nedám dopustiť a po prečítaní Knihy ilúzii na tento zoznam pripisujem ďalšie meno. Už Sklenené mesto zaujalo, ale až v Knihe ilúzii sa autorov talent prejavil naplno. Pritom príbeh nemá len jednu dejovú líniu a hoci sa skokmi presúvame z Davidovho života do Hectorovho a naopak, akosi to vôbec nevadí. Tempo knihy sa tým nespomaľuje, ani tým neupadá čitateľova pozornosť. V celej knihe nie je jediná priama reč, teda aspoň nie klasicky ohraničená úvodzovkami, i tak sa poľahky orientujete vo všetkých dialógoch a ešte viac vás to vtiahne do deja. Nechcem prezrádzať koniec, ale tí, čo neznášajú hollywoodske happyendy, nebudú sklamaní... a aj na ostatných čaká slušná dávka emócii.

Pridajte svoj komentár


(nebude zverejnený)
Koľko nôh má vlk?

V odpovedi prosím používajte iba číslice.

Knihy

Výber žánrov

Beletria pre dospelých

Cestovanie, mapy

Česká literatúra

Deti do 10 rokov

Deti nad 10 rokov

Fond na podporu umenia

Jazyky, vzdelanie

Literatúra faktu

Odborná literatúra

Populárne náučná pre dospelých

Slovenská literatúra


Darčekové predmety a ostatné

Hovorené slovo

Hudobné CD

Knihy na počúvanie

Počítačové hry a aplikácie

DVD



x