bux.sk
knihy, ktorými žijete
Úvodná stránka Neprehliadnite
Buxcafe Knižné podcasty Eknihy na Bux.sk







Čas žiť a čas umierať

Vydavateľ: Slovenský spisovateľ (Slovenský spisovateľ, a.s.)
Edícia:Svetová klasika
Jazyk: slovenský
Formát:Kniha
Počet strán:416
Poradie vydania:2.
Na sklade 
Informácie o dostupnosti

Posledná zmena: 25.04.2024 03:02

Lepšia cena: 16,72 € (vrátane DPH)
Vaša cena: 17,11 € (vrátane DPH)
Bežná cena:19,90 €
Ušetríte: 2,79 € (zľava 14%)
Lepšia cena
  • Informuj priateľa

Obsah knihy: Čas žiť a čas umierať

Erich Maria Remarque (1898 – 1970) patrí k najúspešnejším a najčítanejším európskym spisovateľom 20. storočia. Jeho diela boli preložené do tridsiatich jazykov a najmä vďaka príťažlivým opisom s prvkami žurnalistického štýlu dosahujú neobyčajnú silu výpovede. Zachytávajú napínavé vojnové i povojnové príbehy ľudí, poznačené rasovou nenávisťou, nacionalizmom, odcudzením či emigráciou. K autorovým najslávnejším dielam nepochybne patrí aj román Čas žiť a čas umierať, ktorý vychádza v novom slovenskom preklade, prvý raz v pôvodnej necenzurovanej verzii.

Nemecký vojak Ernst Graeber, bojujúci na východnom fronte, stojí pred závažným rozhodnutím, ktoré má dať jeho životu iný smer v čase, keď nemecká armáda stráca dobyté pozície a ustupuje k hraniciam. Ako zázrakom schválená dovolenka v Nemecku kruto poznačenom vojnou, smrť najbližších, chvíle šťastia i hrôzy a najmä vzťah s bývalou spolužiačkou Elisabeth, prerastajúci v lásku, mu pomôžu zbaviť sa všetkých doterajších pochybností a pochopiť vlastný podiel viny na vojnovom besnení, otriasajúcom celou Európou. O to absurdnejší a tragickejší je za týchto okolností Graeberov návrat na front k zdecimovanému pluku, kde má ďalej bojovať za nezmyselnú vec, v ktorú už neverí.

Prekladateľka: Zuzana Guldanová

Detaily o knihe

Názov: Čas žiť a čas umierať

Originálny názov: Zeit zu leben, Zeit zu sterben

Objednávací kód NA668212

Zobraziť podrobnú špecifikáciu

Hodnotenie čitateľov

Čas žiť a čas umierať (Zuzana Čahojová, 26.9.2023) Odpovedať

príjemné čítanie
4,5 * “Vypliešťal oči na zničené strechy. A čo čakal? Ostrov za frontom? Domov, bezpečie, útočisko, útechu? Možno. Lenže ostrovy nádeje sa dávno potopili v monotónnom, nezmyselnom umieraní, fronty sa roztrieštili, vojna je všade. Všade, ešte aj v hlavách a v srdciach.” Poviem vám, nebolo to ľahké čítanie. Aj keď čo je na vojne ľahké, nebodaj pekné? Nič. Zo všetkého sála smútok, depresia, nešťastie a smrť. Rovnako som sa cítila aj pri čítaní tejto knihy. Stále som čakala na malé potešenie v šedých dňoch vojaka, ktorý ešte nepodľahol surovosti vojny, stále si zachováva istú ľudskosť. Aj nádej, že počas zaslúženej dovolenky strávi čas s rodičmi a príde domov, ktorého sa vojna nedotkla. Nič nie je tak, ako si predstavoval, vojna roztiahla svoje chápadlá do všetkých kútov. Aj napriek nešťastiu nájde malé radosti, ktoré by boli v normálnom živote výsmechom. Krehkú lásku, v ktorú nikdy nedúfal, odpoveď na morálne otázky a aspoň krátke chvíle šťastia. Nič však netrvá večne. A tam kde je život, vždy čaká aj smrť. Aj napriek smútku, ktorý som cítila, som presvedčená, že podobné knihy treba čítať. Ľudia prirýchlo a priľahko zabúdajú na krvavú históriu, ktorá sa, bohužiaľ, neustále opakuje. ,,Bude krásne žiť," povedala.,,Od toľkých vecí sme si odvykli. Vlastne takmer od všetkého. Preto máme toho toľko pred sebou. Čo je pre iných samozrejmé, bude pre nás dobrodružstvo. Stačí, keď vzduch nebude páchnuť zhoreniskom. Alebo večera bude bez lístkov. Obchody, v ktorých si človek kúpi, čo chce. Mestá, ktoré nie sú zničené. Alebo keď sa budeme môcť zhovárať bez toho, aby sme sa najprv poobzerali na všetky strany! Keď sa nebudeme musieť báť!”

Pridajte svoj komentár


(nebude zverejnený)
Koľko nôh má mačka?

V odpovedi prosím používajte iba číslice.

Knihy

Výber žánrov

Beletria pre dospelých

Cestovanie, mapy

Česká literatúra

Deti do 10 rokov

Deti nad 10 rokov

Fond na podporu umenia

Jazyky, vzdelanie

Literatúra faktu

Odborná literatúra

Populárne náučná pre dospelých

Slovenská literatúra


Darčekové predmety a ostatné

Hovorené slovo

Hudobné CD

Knihy na počúvanie

Počítačové hry a aplikácie

DVD



x