bux.sk
knihy, ktorými žijete
Úvodná stránka Neprehliadnite
Buxcafe Knižné podcasty Eknihy na Bux.sk







Stretnutie s Rámom

Vydavateľ: mamaš SK (mamaš s.r.o)
Jazyk: slovenský
Formát:Elektronická kniha
Počet strán:232
Poradie vydania:1.
Dostupné na stiahnutie  
Informácie o dostupnosti

Posledná zmena:

EPUB MOBI PDF
Vaša cena: 9,90 € (vrátane DPH)
Bežná cena:14,95 €
Ušetríte: 5,05 € (zľava 34%)
Ďalšie podoby titulu:
Formát: KNIHA
cena od: 12,56 €
  • Informuj priateľa

Obsah knihy: Stretnutie s Rámom

V roku 2131 sa z hĺbky vesmíru vynorí neznáme teleso. Rýchlo sa stane stredobodom záujmu vedcov a dostane meno Ráma. Valec mimoriadnych rozmerov rotuje, má úplne hladký povrch a podľa slabého gravitačného poľa je zrejme dutý. Ráma nemôže byť prirodzeného pôvodu, a preto k nemu vyšlú prieskumnú raketu Endeavour. Kapitán Norton a jeho posádka objavia vo vnútri bizarný a fascinujúci svet, ktorý sa nepodobá ničomu, čo ľudstvo dovtedy poznalo... Arthur C. Clarke získal za knihu Stretnutie s Rámom najprestížnejšie literárne ocenenia za sci-fi vrátane cien Hugo a Nebula. Román patrí medzi najslávnejšie príbehy v žánri vedeckej fantastiky a je prvou časťou štvordielnej série.

Detaily o knihe

Názov: Stretnutie s Rámom

Originálny názov: Rendezvous with Rama

Objednávací kód NADBK104714

Zobraziť podrobnú špecifikáciu

Hodnotenie čitateľov

A predsa nie sme sami! (R_H, 29.10.2022) Odpovedať

príjemné čítanie
Úvodná časť, kde sa ľudstvo dozvie o existencii Rámy a vyšle k nemu kozmickú loď ma čitateľsky až tak nechytila, ale potom, čo sa posádka dostala do útrob Rámy to začalo byť napínavé a super zaujímavé. V niektorých momentoch som mala pocit akoby som neobjavovala cudzie mimozemské prostredie a divotvorné úkazy a živočíchy, ale akoby som sa s profesorom Liddenbrockom pustila do objavovania stredu Zeme (Cesta do stredu Zeme - J. Verne). Táto časť ma naozaj zaujala a aj interakcie postáv boli bohatejšie. O niektorých členoch posádky sa dozvedáme len minimum, o niektorých trochu viac a najviac priestoru dostal asi kapitán Norton. Audio tejto knihy nahovoril Martin Myšička a bolo to takpovediac prvé rande na slepo a vyšlo na jednotku! Celková atmosféra bola ešte umocnená rôznymi zvukovými kulisami, ktoré z obyčajného hovoreného slova urobili hotový film - stačilo len zavrieť oči a popustiť uzdu fantázii. Setkání s Rámou bolo celkom fajn čítanie i keď sa mu nepodarilo dosiahnuť to famózne vytrženie, ktoré sprevádzalo čítanie predchádzajúcej skvelej knihy obdobnej tematiky od Andyho Weira - Spasitel (Posledná Šanca, SK). Za prečítanie však určite stojí!

Stretnutie s Rámom (Monika Ertľová, 12.10.2022) Odpovedať

vrelo odporúčam
Niekedy fakt dobre padne vystreliť sa do vesmíru, zasnívať sa a nechať sa unášať víziami budúcnosti. Sir Arthur C. Clarke vám v Stretnutí s Rámom predkladá tú svoju a teda rovno takto na burana poviem, že vám odpáli dekel minimálne do galaxie GN-Z1. V dobe, keď toto dielo písal, boli technológie, ktoré dnes bežne využívame, doslova sci-fi, no napriek tomu dokázal v mysli „zostrojiť” gigantické, technologicky do najdrobnejších detailov neuveriteľne premyslené, doslova dokonalé vesmírne plavidlo, čo aj dnes vyrazí dych a ukáže vám, ako by mohol vyzerať život mimo planéty Zem. Ani z fyzikálneho a konštrukčného hľadiska by ste mu nemali čo vytknúť, všetko sedí. Zimomriavky všade… Ak milujete vedeckú fantastiku, Rámu musíte čítať. Bodka, koniec debaty. Dej je síce relatívne lineárny, kapitoly krátke, no tá ATMOSFÉRA! Graduje ako graf funkcie exp(x), a to najmä vďaka úchvatným opisom útrob Rámu, ktoré Clarke fakt vyšperkoval. Veda v hlavnej úlohe, bejby! Koniec koncov, nemusia byť vždy stredobodom pozornosti ľudia. Ráma je naozaj ohromný a všetky klobúky dolu pred Clarkom, že sa pri jeho vytváraní nepobral žiadnymi skratkami, ale dal si fakt záležať. Rámu doslova uvidíte, akoby ste boli súčasťou prieskumnej rakety Endeavour. Dostanete všetko: futuristické vízie, vedu, odvážnych prieskumníkov, vesmír, rakety, záhady. Sme tu sami? Nie sme? A hoci posádka v misii preskúmať neznáme teleso napreduje, čím viac o Rámovi zistia, tým viac otáznikov sa vynára. Ráma pozbieral všetky zvučné sci-fi ocenenia a hoci už má nejaký vek, sánka dole vám z neho padne aj dnes. Je až neuveriteľné, akú mal Clarke fantáziu a ako dokázal spopularizovať vedu (a keď si spomeniete na objav kozmického objektu Oumuamua, tak ak ste nechytili zimomriavky v úvode, teraz už fakt musíte…). A tá krásna obálka!

Odpovedieť na komentár


(nebude zverejnený)
Koľko dní má týždeň?

V odpovedi prosím používajte iba číslice.

Knihy

Výber žánrov

Beletria pre dospelých

Cestovanie, mapy

Česká literatúra

Deti do 10 rokov

Deti nad 10 rokov

Fond na podporu umenia

Jazyky, vzdelanie

Literatúra faktu

Odborná literatúra

Populárne náučná pre dospelých

Slovenská literatúra


Darčekové predmety a ostatné

Hovorené slovo

Hudobné CD

Knihy na počúvanie

Počítačové hry a aplikácie

DVD



x