bux.sk
knihy, ktorými žijete
Úvodná stránka Neprehliadnite
Buxcafe Knižné podcasty Eknihy na Bux.sk







Najmilšie želanie

Vydavateľ: SLOVART (Vydavateľstvo Slovart, spol. s r.o.)
Jazyk: slovenský
Formát:Kniha
Počet strán:200
Poradie vydania:1.
Zvyčajne posielame do 8-10 pracovných dní 
Informácie o dostupnosti

Posledná zmena: 28.03.2024 02:52

Lepšia cena: 10,88 € (vrátane DPH)
Vaša cena: 11,14 € (vrátane DPH)
Bežná cena:12,95 €
Ušetríte: 1,81 € (zľava 14%)
Lepšia cena
Ďalšie podoby titulu:
Formát: E-KNIHA
cena od: 8,99 €
  • Informuj priateľa

Obsah knihy: Najmilšie želanie

Gréta má šestnásť, čaká ju život na stredoškolskom internáte a odlúčenie od rodiny. Je naučená sústrediť všetku svoju pozornosť na sestru, ktorej zdravotný stav vyžaduje špeciálnu starostlivosť, a tak ju nová situácia a nadbytok voľného času desia. Dni poznačené osamelosťou striedajú znepokojivé noci zahalené zlovestnými tieňmi, čo sú jej neustále v pätách. Pod tlakom okolností, odkázaná len sama na seba, prepadne Gréta do sveta, z ktorého cesta nazad je neľahká a tŕnistá. Ďalší príbeh z pera jednej z najobľúbenejších slovenských young adult autoriek Mirky Varáčkovej - príbeh o probléme, o ktorom sa mlčí. Lebo priznať ho je ako vyzliecť sa donaha.

Detaily o knihe

Názov: Najmilšie želanie

Objednávací kód NA656993

Zobraziť podrobnú špecifikáciu

Hodnotenie čitateľov

Taký je život (Alena Precechtelová, 19.2.2023) Odpovedať

vrelo odporúčam
Najmilšie želanie je knižka s pera skvelej slovenskej spisovateľky Varáčková Miroslava. Knižka je určená pre mládež a hoci ja mám mladosť dávno za sebou knižka sa mi veľmi páčila . Jej milovaná sestra je chorá a potrebuje špeciálnu starostlivosť . Gréta bola na nej priam závislá ,ale matka s ňou odišla ďaleko. Gréta si nevie život bez nej predstaviť a navyše musí odísť na internát. Ako tieto situácie prežíva Gréta ? Tak to sa už dozviete v tejto úžasnej knižke . Prežívala som život Gréty a poviem Vám, že chvíľami som mala poriadne zimomriavky po tele a musela som knižku poriadne predýchať . Mirka skladám pred Tebou klobúk

Najmilšie želanie (Kristína Rydlová, 11.1.2023) Odpovedať

príjemné čítanie
O Mirke je známe, že vo svojich príbehoch sa zameriava na rôzne závažné z problémy z pohľadu dospievajúcich ľudí, takže nie je žiadne prekvapenie, že v podobnom duchu sa nesie aj jej posledná kniha. Najmilšie želanie síce nemá ani 200 strán, no aj tak sa autorka opäť raz pekne zahrala s mojimi emóciami. 16-ročná Gréta bola zvyknutá, že všetok svoj voľný čas venovala starostlivosti o svoju autistickú sestru Miu. Jej život bol plný pravidiel rituálov, ale nevadilo jej to, pre Miu by urobila čokoľvek. Všetko sa však zo dňa na deň zmenilo - rodičia jej oznámili, že sa rozvádzajú, mama do sestrou sa sťahujú do Ameriky a keďže otec ako vodič kamiónu často nie je doma, bude musieť ísť bývať na internát. Mia zrazu mala množstvo voľného času, ktorý nedokázala zaplniť, a tak jej do hlavy začali čoraz viac prenikať temné myšlienky a cudzie hlasy, ktoré jej nedovolili spávať a postupne ju prenasledovali na každom kroku... Myslím, že autorka autenticky popísala aké to je, keď mladého človeka trápia depresie, panické záchvaty, úzkosti a podobne. Kniha tiež poukazuje na to, že je dôležité nič netajiť, nebáť sa niekomu zdôveriť a vyhľadať pomoc. Grétini rodičia ma naštvali, nejak som nedokázala pochopiť ich rozhodnutia. Áno, možno to všetko nerobili so zlým úmyslom a chceli Gréte dopriať trochu slobody, keďže predtým jej kvôli starostlivosti o sestru nezostával žiadny čas pre seba, no podľa mňa to nemuseli robiť takto drasticky. Škoda, že sme tu nemali viac objasnené správanie Grétinej matky, ktorá dcéru ako keby úplne odstrihla zo života. Prečo odmietala akýkoľvek kontakt? Prečo k nej bola taká chladná? Prečo jej nedovolila bývať u rodiny? Toto by ma naozaj zaujímalo. Našťastie, Gréta mala aspoň skvelého bratranca a tetu, ktorí tu pre ňu boli vždy, keď to potrebovala. Bohužiaľ, aj oni mali v niektorých veciach zviazané ruky. Záver bol celkom prekvapivý, autorka sa s nami pekne zahrala. Musím sa priznať, že som to vôbec netušila. Opäť by som privítala, keby to bolo trochu viac rozpísané a dozvedeli sme sa, ako sa k celej situácii postavili Grétini rodičia, prípadne sme dostali kapitolu odohrávajúcu sa po nejakom dlhšom čase. Nebolo to pre mňa jednoduché čítanie, ale som rada, že autorka sa rozhodla upriamiť pozornosť na túto problematiku, ktorá je súčasťou našich životov a je potrebné o nej hovoriť. Možno, že príbeh pomôže nejakému človeku, ktorý si prechádza niečím podobným.

Šokujúce prekvapenie (Štefánia Setéthová, 18.10.2022) Odpovedať

vrelo odporúčam
Som nesmierne rada, že sa ku mne knižka dostala. Autorkinú tvorbu poznám už z iných kníh. Vedela som, že je to autorka YA románov a že sa vyzná v teenageroch. Dokáže sa vžiť do duše mladých, precítiť ich trápenie a dať to na papier. Veľmi sa mi páči, že na konci príbehu nájdete aj linku pomoci pre mladých. Nevidno to každý deň a veľmi to sedí aj k obsahu, ktorý nám autorka píše. Áno nám, pretože jej tvorba je adresovaná nie len mladým, ale aj dospelým, aby sme si všímali jednotlivé signály u teenagerov. Jej najnovšia kniha Najmilšie želanie je tomu príkladom. 16 ročná Gréta je až veľmi naviazaná na svoju sestru, ktorá si vyžaduje špeciálnu starostlivosť. Keď ju rodičia pošlú na internát nezvláda to. Prepadne svojim tieňom a stáva sa z nej úplne iný človek. Autorkin štýl písania mi sadol od začiatku. Trošku som sa do knihy púšťala s obavami, keďže nie som cielová skupina pre tento žáner. Aspoň som si to myslela. Lenže táto knižka je určená pre každého, už ako som spomínala. Ešte pred odchodom na internát sa Gréta stretáva so sympatickým spevákom Vilom. Autorka ho opísala tak dokonale, až ho vysnila, by som povedala. Bol veľmi starostlivý, Grétu miloval. Gréty mi bolo veľmi ľúto a vážne nechápem, prečo sa jej matka správala ku nej tak odmerane. Ako keby jej na nej vôbec nezáležalo. Lámalo mi to srdce. Žiadne dieťa si nezaslúži takúto ranu od rodičov. Tobôž nie od matky. Myslím si, že keby sa jej mamka nesprávala tak, ako sa správala, celé by sa to skončilo úplne inak. A toto je asi pointa celého príbehu. A oco jej to tiež neuľahčoval.. Útla kniha, ktorá v sebe ukrýva šialene silný príbeh. Odporúčam si ju prečítať každému. Chytila ma za srdce, a tak skoro na ňu nezabudnem. Príbeh vás prekvapí, ako sa hovorí, odpáli vám dekel. Ja som zostala šokovaná a posledné strany som doslova hltala. Prahla som po informáciach a chcela som vedieť, ako Gréta dopadne. Niekde v hĺbke duše som cítila, že sa také niečo udeje... ale vážne ma prekvapilo mnoho faktorov. Autorka ich nám predostrela veľmi profesionálne, nadávkovala nám to pomaličky, po kúsku. Čo sa mi veľmi páčilo, a bol opak tých negatívnych a temných dní Gréty, tak vzťah s bratrancom Timom. Veľmi sympatický, až som si priala mať takého bratranca, ktorému sa môžem zveriť zo všetkým a môžem sa naňho obrátiť hoc aj po polnoci. V jednej chvíli, som sa ale pýtala, prečo trávi viacej času s ním ako s Vilom, jej prvou láskou. Na konci vám všetko dá zmysel. Verte mi. Len si knihu prečítajte všetci. Prosím.

Toto treba precitat (Nikol, 28.9.2022) Odpovedať

Zial velmi moderna tema o to viac potrebne sa jej venovat a robit osvetu. Psychicke zdravie je dolezite od jednotlivca az po celu spolocnost. Nie je slabost vyhladat ci poziadat o pomoc. Aj negativne veci aj zazitky su sucastou nasich zivotou. Nelaska, od rodicov, voci sebe, rozpad rodiny, aj rozne formy vrodenych postihnuti a chorob. Autorka poukazuje na dolezitost blizkosti, rodiny a priatelstva. Je na kazdom z nas aky ma pristup, k sebe, k druhym, rozsah ematie, sebareflexie. Mozno prave tato kniha v tebe daco najde alebo ti ukaze. Nie je to moja prva ani druha kniha od autorky, dokonca mi dnes dosla dalsia jej kniha, ale s touto sme si nesadli, nerozumiem, stava sa. Aj tak mam za to, ze by ste si ju mali precitat.

Odpovedieť na komentár


(nebude zverejnený)
Koľko nôh má holub?

V odpovedi prosím používajte iba číslice.

Knihy

Výber žánrov

Beletria pre dospelých

Cestovanie, mapy

Česká literatúra

Deti do 10 rokov

Deti nad 10 rokov

Fond na podporu umenia

Jazyky, vzdelanie

Literatúra faktu

Odborná literatúra

Populárne náučná pre dospelých

Slovenská literatúra


Darčekové predmety a ostatné

Hovorené slovo

Hudobné CD

Knihy na počúvanie

Počítačové hry a aplikácie

DVD



x