bux.sk
knihy, ktorými žijete
Úvodná stránka Neprehliadnite
Buxcafe Knižné podcasty Eknihy na Bux.sk







Svetlo v okne

Vydavateľ: Fortuna Libri (FORTUNA LIBRI, a.s.)
Jazyk: slovenský
Formát:Kniha
Počet strán:288
Poradie vydania:1.
Na sklade 
Informácie o dostupnosti

Posledná zmena: 19.03.2024 03:59

Lepšia cena: 15,04 € (vrátane DPH)
Vaša cena: 15,39 € (vrátane DPH)
Bežná cena:17,90 €
Ušetríte: 2,51 € (zľava 14%)
Lepšia cena
Ďalšie podoby titulu:
Formát: E-KNIHA
cena od: 12,50 €
  • Informuj priateľa

Obsah knihy: Svetlo v okne

Berlín 1941: Margarete Rosenbaumová pracuje ako slúžka u vysokopostaveného nacistického dôstojníka, keď jeho dom zasiahne bomba. Živá vyviazne len ona. Po útoku ju považujú za jeho dcéru a Margarete vie, že je to jej priepustka na slobodu…

Detaily o knihe

Názov: Svetlo v okne

Objednávací kód NA656748

Zobraziť podrobnú špecifikáciu

Hodnotenie čitateľov

Neurazí, nenadchne (Veronika Posová, 31.10.2022) Odpovedať

priemerná kniha
Kniha v sebe nesie tému vojny, no skrýva aj originálny príbeh o ukradnutej identite, vďaka ktorej si mladá židovka zachráni život. Veľmi sľubná téma, no žiaľ, počas čítania som mala stále pocit, že mi v príbehu čosi chýba, niečo je nedotiahnuté, a celkovo ma v knihe nič neoslovilo na toľko, aby som si z knihy odniesla iný, ako neutrálny pocit, miestami až mierne sklamanie. Čo mi je veľmi ľúto, lebo ako píšem, námet bol skutočne originálny a podľa mňa sa s tým autorka mohla vyhrať viac. Láska, ktorá vznikla medzi postavami bola na mňa prirýchla, nestihla som postrehnúť, kedy presne sa Wilhelm tak bezhlavo zamiloval do Margeret, podľa mňa sa autorka mohla viacej vyhrať so situáciou zakázanej lásky nie len z pohľadu židovka - nacista, ale vlastne aj sestra - brat. Čo ma však zaujalo je pohľad na vojnu z pohľadu samotných nacistov - pomerne často autorka zvýrazňovala, ako vnímali židov, prečo k nim mali taký odpor. Tiež nám odkryla zákulisné ťahy a správanie niektorých nacistických veliteľov, ktorí doslova zneužívali svoju moc. V pomerne krátkej knihe naznačila viacero tém z toho obdobia - francúzskych rebelov, začiatok vstupu Američanov do konfliktu, špionáž, pálenie zakázaných kníh. Žiadna z týchto tém však nebola úplne dotiahnutá do konca. Celkovo postavy si ma nedokázali získať natoľko, aby som im fandila, napriek tomu, záverečná scéna ma dostala a myslím, že veľmi pozdvihla celkový dojem z knihy. Kniha sama o sebe nie je zlá, mala som iné očakávania, ale za to kniha nemôže. Ak máte prečítaných viac kníh z druhej svetovej vojny, táto kniha patrí skôr k tým ľahším z tejto témy. Nie sú v nej opisované podrobné spôsoby mučenia, či vraždenia, takže si ju môžu v kľude prečítať aj tí, ktorí tieto témy v knihách nevyhľadávajú. Napriek tomu, vďaka nečakanému záveru vo mne autorka vzbudila zvedavosť, kam sa príbeh dokáže v pokračovaní posunúť, pretože po niektorých udalostiach si to neviem veľmi predstaviť. Celý príbeh hodnotím priemerne, ani neurazí, ani nenadchne, ani nenahnevá, ani nerozplače - je to doslova nečakaná oddychovka s témou vojny.

Svetlo v okne (Kristína Rydlová, 27.9.2022) Odpovedať

príjemné čítanie
Svetlo v okne je prvý diel trilógie Margarétina cesta. Margarete je mladé židovské dievča, ktoré pracuje ako slúžka v rodine vysokopostaveného nacistického dôstojníka. Keď počas bombardovania zničia ich dom, ako jediná prežije. Počas úniku z domu zoberie doklady dcéry svojich zamestnávateľov, pretože si uvedomuje, že tak sa jej podarí ľahšie dostať do bezpečia. Keď bude predstierať, že je nacistické dievča Annegret, má väčšiu šancu, že prežije Hitlerov režim a vyvražďovanie Židov. Darí sa jej žiť nový život...až kým jej lož neodhalí Annegretin brat Wilhelm, príslušník SS. Na jej veľké prekvapenie ju však nenahlási za podvod, naopak chce, aby sa k nemu presťahovala a naďalej predstierala, že je jeho sestra. Čo sa skrýva za jeho správaním? Podarí sa Margarete zachrániť život? Vojnové príbehy sú pre mňa vždy náročným čítaním a inak tomu nebolo ani v tomto prípade. Vždy sa zhrozím nad tým, čoho sú niektorí ľudia schopní. Často ma dvíhalo zo stoličky a mala som chuť si zanadávať, najmä keď som počúvala názory niektorých "mudrlantov". Svetlo v okne sa sústreďuje predovšetkým na židovskú otázku - na to, ako sa k nim správali, ako ich nenávideli, ponižovali, trestali, prenasledovali, odvážali... Keď Margarete pracovala ako slúžka, celá rodina sa k nej správala otrasne. Ešte keď začalo bombardovanie, odstrčili ju, aby sa nedostala do úkrytu... čo jej paradoxne zachránilo život. Bolo pre ňu ťažké hrať sa na Annegret, ktorá bola rozmaznaná, namyslená, krutá, ale keď človek bojuje o holý život, musí zaťať zuby a urobiť, čo je potrebné. V skutočnosti bola dobrosrdečná, inteligentná, pracovitá, šikovná. Z rodiny jej zostala už len teta, ostatných deportovali. Teta jej poskytla pomocnú ruku a aj kvôli nej sa Margarete snažila nepútať na seba pozornosť, pretože by do problémov dostala aj ju. Na Margarete čakalo množstvo prekážok, ktoré musela prekonať, aby neprezradila pravú identitu. Ani na chvíľu nemohla stratiť ostražitosť. Wilhelm bol pre mňa takou "komplikovanou" postavou. Na jednej strane bol ovplyvnený ideológiou a otvorene dával najavo svoj postoj k Židom a súhlas s Hitlerom. Na druhej strane však nebol taký krutý ako otec či starší brat a ešte keď lepšie spoznal Margarete, začali sa v ňom biť protichodné postoje. Áno, postupne začal mať isté pochybnosti, ale svoje názory úplne nezmenil. Avšak tým, čo urobil na konci, si získal moje sympatie. Posledné kapitoly ma emočne veľmi zasiahli, možno aj najviac z celého príbehu a aj po dočítaní som nad nimi stále premýšľala. Dostali sme aj menšiu romantickú linku. Škoda, že jej autorka nevenovala trochu väčšiu pozornosť, potom by to celé bolo pre mňa ešte viac emotívnejšie (a asi aj uveritelnejšie). Musím sa priznať, že z Wilhelmovej strany som city cítila viac ako od Margarete (aj keď chápem, že pre oboch bola táto situácia, vzhľadom na okolnosti a dobu, veľmi náročná). Som zvedavá, čo na Margarete čaká v ďalších častiach.

Pridajte svoj komentár


(nebude zverejnený)
Koľko nôh má bocian?

V odpovedi prosím používajte iba číslice.

Knihy

Výber žánrov

Beletria pre dospelých

Cestovanie, mapy

Česká literatúra

Deti do 10 rokov

Deti nad 10 rokov

Fond na podporu umenia

Jazyky, vzdelanie

Literatúra faktu

Odborná literatúra

Populárne náučná pre dospelých

Slovenská literatúra


Darčekové predmety a ostatné

Hovorené slovo

Hudobné CD

Knihy na počúvanie

Počítačové hry a aplikácie

DVD



x