bux.sk
knihy, ktorými žijete
Úvodná stránka Neprehliadnite
Buxcafe Knižné podcasty Eknihy na Bux.sk







Les miznúcich hviezd

Vydavateľ: Fortuna Libri (FORTUNA LIBRI, a.s.)
Jazyk: slovenský
Formát:Kniha
Počet strán:384
Poradie vydania:1.
Na sklade 
Informácie o dostupnosti

Posledná zmena: 28.03.2024 02:52

Lepšia cena: 15,88 € (vrátane DPH)
Vaša cena: 16,25 € (vrátane DPH)
Bežná cena:18,90 €
Ušetríte: 2,65 € (zľava 14%)
Lepšia cena
Ďalšie podoby titulu:
Formát: E-KNIHA
cena od: 13,20 €
  • Informuj priateľa

Obsah knihy: Les miznúcich hviezd

Sugestívny príbeh o mladej žene, ktorá počas druhej svetovej vojny využíva svoje poznanie divočiny, aby pomohla židovským utečencom zmiznúť pred nacistami – až kým všetko neohrozí tajomstvo z jej minulosti.

Detaily o knihe

Názov: Les miznúcich hviezd

Objednávací kód NA656747

Zobraziť podrobnú špecifikáciu

Hodnotenie čitateľov

Mix rôznych žánrov (Veronika Posová, 26.10.2022) Odpovedať

príjemné čítanie
V tomto nádhernému príbehu dostanete okrem zaujímavého deja aj stručnú príručku prežitia v lese, čo nikdy nie je na škodu. V knihe Les miznúcich hviezd sa autorka zamerala na židovských utečencov, ktorí sa skrývali pred nacistami v hlbokom lese, čo však bolo bez poznania prírody takmer nemožné prežiť. No hlavnou postavou v príbehu je mladá Jona, ktorú ako malú uniesla stará Jerusza, a tá jej ukázala všetky tajomstvá, ktoré ukrýva les. Kniha mi prišla ako mix rôznych žánrov, kde sa stretáva rodinná dráma, história, romantika a silné prepojenie s duchovnom. Autorka dokázala toto všetko prepojiť tak, že nič vám nepríde prehnane silené. Osobne sa mi veľmi páčilo, ako dokázala autorka do knihy zakomponovať aj náboženstvo hlavných postáv a ich vieru v Boha. Predsa len, príroda, v ktorej Jona vyrastala jej dala veľa priestoru precítiť prepojenie s určitým nadprirodzenom a mne osobne sa to do príbehu veľmi hodilo. Práve v správaní Jony a jej prvotnej nedôvere voči ľuďom autorka zvýraznila antisociálny postoj Jeruszi, ktorá sa Jonu snažila celý život držať mimo ľudí a vzbudiť v nej strach. Autorke sa vďaka slovám podarilo vzbudiť vo mne veľa emócií, pretože na jednej strane sme mali rozpor v Jone, kedy sa chcela držať od ľudí ďalej a zároveň jej veľkú túžbu pomáhať, a na strane druhej krutú realitu vojny, ktorá Jonu spočiatku veľmi silno prefackala. Celkovo v celej knihe silne vnímam, ako Jona spoznáva a objavuje rôzne emócie a nové pocity, ktoré v nej spôsobujú zmätok, od pocitu prijatia, závisti, vďaky, až po odmietnutie a zradu a popri tom všetkom ešte autorka zvládla opísať situáciu, v akej sa ocitli stovky ľudí utekajúcich pred vojnou. Opisy emócií a vnútorné dialógy autorka podchytila dobre, čo mi ale trošku nesedelo bolo niekedy až prílišné "tlačenie na pílu" ľúbostným trojuholníkom, ktorý bol trošku nasilu. Opäť raz výborná kniha na tému druhej svetovej vojny, kde nečítame o hrôzach holokaustu, táborov a mučenia, ale veľmi netradičným príbehom spoznávame aj inú stránku dejín, pretože v lesoch sa skutočne počas vojny ukrývali mnohé početné skupiny židov. Autorka si určite musela naštudovať veľa literatúry o prežití v prírode, o bylinách, lesných plodoch, chovaní zvierat, či dokonca aj ročných obdobiach, pretože aj toto bolo v knihe podané výborne a dokonca som sa sama miestami cítila, ako na zálesáckom kurze. A ako som spomínala, mňa si získala aj spiritualita príbehu, kniha ponúka veľa úžasných myšlienok na zamyslenie.

Odporúčam (Veronika, 17.10.2022) Odpovedať

príjemné čítanie
Les miznúcich hviezd bola kniha jedna z mnohých, pri ktorých sa autori inšpirovali udalosťami, ktoré sa odohrali počas 2.sv.vojny. Jedna z mnohých, ale predsa výnimočná, a to práve tým, že sa dej neodohrával v koncentračných táborov, ale v divočine. Kniha je síce fikciou, ale autorka pred jej písaním študovala túto problematiku, získala cenné vedomosti, ktoré aplikovala do príbehu, v ktorom hrá hlavnú postavu Jona, ktorú ako dieťa unesie cudzá žena a namiesto bohatej nemeckej rodiny ju vychováva ona, v izolácii, v lesoch, ktoré sa stanú jej domovom. Keď ostane sama, osud jej skrížia židovskí utečenci, ktorí hľadajú útočisko pred vojnovými zverstvami, ktorých sa ujme. Autorka mi predostrela originálny príbeh so silnou ženskou postavou zasadenou do deja v jedných z najhorších dejinách ľudstva. Oceňujem, že autorka sa týmto dejinám precízne venovala, čo je aj v texte cítiť a o to viac ma kniha bavila,lebo som sa mala možnosť dozvedieť niečo nové prostredníctvom plynulého deja a pútavého príbehu. Autorka to prostredím "vychytala" a posunula tým dej na vyššiu úroveň. Skvelý štýl písania, skvelá téma, už sa len začítať.

Les miznúcich hviezd 4* (Mária Morosková, 7.10.2022) Odpovedať

príjemné čítanie
Aj keď som si myslela, že som v príbehoch o 2 sv. vojne prečítala už skoro všetko, v tomto príbehu prichádza autorka s informáciami, ktoré sú pre mňa nové, a o takomto príbehu som doposiaľ ešte nečítala. V tomto prípade ide o skutočnosť, že mnoho stoviek Židov uniklo z poľských get a podarilo sa im prežiť v divočine lesa. Sú tam strašné zverstvá, ktoré sa ťažko čítajú bez ohľadu na to, koľko príbehov z tohto obdobia som prečítala. Našou hlavnou postavou je Yona, ktorá prežila takmer celý svoj život v poľských lesoch. Vychovala ju tajomná žena, ktorá pozná každý aspekt toho, ako žiť a prežiť v lese, a svoje vedomosti odovzdáva Yone, ktorú ako malé Nemecké dievča „unesie“. Varuje Yonu, že sú pred nemi temné dni a že v najbližších rokoch by nemala opustiť les. Keď sa Yona ocitne skutočne sama, začne uvažovať, aký by mohol byť život v okolitých dedinách. Narazí na malú skupinku Židov, ktorí utiekli z geta. Učí ich veľa z toho, čo vie, a pomáha im prežiť zimu v lese. Ako sa na konci knihy, v autorkinej poznámke dozvedáme, autorka urobila veľa výskumov o tisíckach Židov, ktorí prežili vojnu, ukrytí v lese. S jedným preživším dokonca urobila rozhovor a aj z neho čerpala pri písaní tejto knihy.

Pridajte svoj komentár


(nebude zverejnený)
Koľko je dva krát deväť?

V odpovedi prosím používajte iba číslice.

Knihy

Výber žánrov

Beletria pre dospelých

Cestovanie, mapy

Česká literatúra

Deti do 10 rokov

Deti nad 10 rokov

Fond na podporu umenia

Jazyky, vzdelanie

Literatúra faktu

Odborná literatúra

Populárne náučná pre dospelých

Slovenská literatúra


Darčekové predmety a ostatné

Hovorené slovo

Hudobné CD

Knihy na počúvanie

Počítačové hry a aplikácie

DVD



x