bux.sk
knihy, ktorými žijete
Úvodná stránka Neprehliadnite
Buxcafe Knižné podcasty Eknihy na Bux.sk







Nelám mi srdce

Vydavateľ: VENUPRESS (VENUPRESS, s.r.o.)
Séria:Nelám mi (1.diel)
Jazyk: slovenský
Formát:Kniha
Počet strán:376
Poradie vydania:1.
Na sklade 
Informácie o dostupnosti

Posledná zmena: 29.03.2024 03:01

Lepšia cena: 11,68 € (vrátane DPH)
Vaša cena: 11,95 € (vrátane DPH)
Bežná cena:13,90 €
Ušetríte: 1,95 € (zľava 14%)
Lepšia cena
Ďalšie podoby titulu:
Formát: E-KNIHA
cena od: 8,89 €
  • Informuj priateľa

Obsah knihy: Nelám mi srdce

Slušná a nevinná Andrejka je uväznená vo svete povinností a tajomstiev. Rodičia na ňu nemajú čas a mladší brat, o ktorého sa musí starať, ju strápňuje. Navyše frajer Boris očividne niečo skrýva a nemá pre ňu ani jediný bozk. Zmeniť to môže azda rocker Thomas. Len keby sa v ňom Andrejka vyznala a keby nekomolil nielen slová, ale aj jej city.

Sofia je kráska, ktorá sa nedobrovoľne poddáva matke. Tá ako niekdajšia vicemiss túži len po dcérinom úspechu. Jej život sa krúti okolo počtu lajkov, falošných úsmevov a nepravých priateľstiev. Dá sa povedať, že to dievča je továreň na problémy, tak prečo si nevyrobiť ešte jeden?

Okoreniť by to mohla aféra s outsiderom Marošom, ktorý ako syn večne nervózneho otca pozná hnev, poníženie a neváha ich rozdávať ďalej.

Aby toho nebolo málo, duševne zničená Nora sa zaľúbi do ešte zničenejšieho Frederika. Zdá sa, že v spleti toľkých osudov si hrdinovia zaslúžia niečo dobré. Zaslúžia si šťastie. Len či sa to napokon neskončí zlomeným srdcom.

Nelám mi srdce je neobyčajná kniha, ktorá vás presvedčí, že svet síce nie je dokonalé miesto, ale aj tak sa v ňom oplatí žiť.

Detaily o knihe

Názov: Nelám mi srdce

Objednávací kód NA656366

Zobraziť podrobnú špecifikáciu

Hodnotenie čitateľov

Nelám mi srdce (Andrea Sadloňová, 28.1.2024) Odpovedať

príjemné čítanie
Kniha ma prekvapila, keďže som čakala len nejakú romancu pre násťročných, je to super príbeh viacerých dospievajúcich detí, ktorý je poučný a ľahko sa číta. Knihu môžem len odporučiť všetkým vekovým kategóriam.

To je sila (Alena Precechtelová, 14.7.2023) Odpovedať

vrelo odporúčam
Nelám mi srdce je skvelá knižka o - násť ročných. Kristína v tejto knižke opisuje osudy viacerých tínedžerov. Ak máte dojem , že všetci mladí si myslia, že život je gombička, tak ste na veľkom omyle. V tejto knižke sa presvedčíte, že aj oni majú svoje starosti a skúsenosti z ktorými sa musia popasovať. Veru mala som, čo robiť aj ja, aby som to dokázala stráviť . Slová autorky na konci príbehu ma dostali úplne do kolien. Takže knižku odporúčam nielen tínedžerom , ktorým je určená, ale aj dávno dospelým, aby tých mladých dokázali pochopiť a pomôcť im.

TOP kniha (Erika, 26.6.2023) Odpovedať

vrelo odporúčam
Andrea, Sofia, Boris, Nora a Maroš. Päť životov, päť tínedžerov a jeden emóciami nabitý príbeh, ktorý mi to srdce zlomil. A rovno päťkrát.  Kto pozná tvorbu autorky, tak vie, že nemá problém písať ani o ťažších témach, čoho dôkazom je aj táto kniha.   Domáce násilie, sexuálna orientácia, šikanovanie, ale aj prvé lásky... Napriek vážnym témam sa príbeh čítal veľmi dobre, ľahko. Kapitoly neboli príliš dlhé a oceňujem, že boli napísané z pohľadu všetkých piatich postáv. Najviac priestoru z nich dostala Andrea. Pre niekoho bola sivou myškou, pre mňa bola zlatíčkom, čistou dušou, navyše knihomoľkou, dievčaťom, ktoré túžilo po pozornosti od rodičov a po láske. To ale v podstate všetci. Každý z nich bol iný, ale v konečnom dôsledku si boli rovní.  Popri čítaní som si spomenula na to aké problémy som riešila v ich veku ja, ale skoro všetko mi prišlo bezvýznamné. Neviem si ani predstaviť, že by mi rodičia nevenovali čas, nemohla som sa im priznať k niektorým veciam, musela by som plniť ich sny, aj keď v živote som chcela robiť niečo iné, že by som poriadne nezažila rodičovskú lásku.  Všetko je tu tak reálne opísané, že som častokrát mala pocit, že tie postavy sú moji spolužiaci. Že Andrea nie je Andrea, ale Martina, Boris nie je Boris, ale Matúš....a to bolo to, čo zlomilo moje srdce. Fakt, že týchto tínedžerov vlastne poznám.  Záver knihy ma ako väčšinu čitateľov šokoval. Ale nebojte sa, vysvetlenia sa dočkáme už čoskoro v pokračovaní.  Za mňa je toto jedna z TOP kníh, ktoré som čítala a preto si myslím, že bola právom nominovaná v kategórii Slovenská mládežnícka kniha roka 2022 Panta Rhei Awards.

***** (Som čitateľ, 29.1.2023) Odpovedať

vrelo odporúčam
Nelám mi srdce rozpráva príbeh piatich tíndžerov, pričom každý z nich si nesie svoje vlastné bremeno. Andrejka sa zmieta medzi povinnosťami, ktoré sa čakajú od dobrej dcéry, vzornej žiačky, kresťanky a tým, čo jej ponúka Thomas, nevyspytateľný člen známej kapely, ktorý sa sám nachádza v sieti beznádeje. Práve Andrea dostala najviac priestoru a s ňou som sa aj najviac vedela stotožniť. Zároveň akoby ona bola prepojením medzi všetkými postavami. Jej najlepšia kamarátka Sofia sa nevie vymaniť z pazúrov vlastnej matky, ktorá si cez ňu snaží splniť dávny sen a pritom sa cíti byť ohrozená vlastnou dcérou, ktorá predstavuje to najvzácnejšie, o čo prišla - krásu a mladosť. Sofia mi miestami naozaj liezla na nervy, ale neskôr som si uvedomila, že vnútri sa nachádza dobré jadro, ktoré si len vzhľadom na prostredie vytvorilo okolo seba hrubý obal. Sofia sa neskôr zaplieta s Marošom. Ten bol pre mňa najkomplikovanejšou postavou a nevedela som k nemu prechovávať žiadne sympatie. Na druhej strane som to brala skôr ako pozitívum, pretože podľa mňa je umenie napísať postavu, ktorá dokáže vyvolať takéto pocity nesympatie. Veľmi milou osôbkou v príbehu je Nora. Tá by druhým pomohla, aj keby ju to malo stáť život, no sama sebe pomôcť nevedela a skončila na liečení. Keď sa z neho dostáva, vpred ju ženie myšlienka na hudbu a na chvíle v spoločnosti Frederika, ktorý si sám nesie ťažký náklad... Posledným členom je Boris. Podobná povaha ako Andrejka, ale aj tak niečím iný. Jeho som si obľúbila a cítila som pri ňom silný ochranársky inštinkt. Autorka sa v knihe venovala veľmi citlivým témam. Viem si predstaviť, ako opatrne musela narábať s každou vetou. V tomto prípade mi neprekážal ani otvorený koniec, ktorý dáva priestor čitateľovej fantázii. A hlavne sa mi páčilo, v ktorom momente to autorka utla... Proste v tom najvhodnejšom, aby sme mali odpovede na otázky, ale zároveň si mohli zvyšok domyslieť. Nuž, čo dodať. Silná kniha, ktorá odráža reálny život dnešnej mládeže v jeho azda najsurovejšej podobe.

Kristínka je pýchou slovenskej knižnej scény (Miška, 27.10.2022) Odpovedať

vrelo odporúčam
Kristínka Ježovičová je v mojich očiach to najlepšie, čo YA literatúra u nás ponúka. Preplieta to pekné s tým ohavným, nezjemňuje, neprikrášľuje, ukazuje mladosť takú, aká môže byť a často aj je - plná bolesti, neistoty a trápení. Každý z piatich hrdinov a rozprávačov sa mi vryl do srdca a hoci niektorí boli "dobrí" a niektorí nie, obľúbila som si ich rovnako - pretože všetci boli ľudskí, skutoční. Ďakujem, že píšeš. A nedá mi nespomenúť nádherné prevedenie knižky, hlavne predsádky sú skvelé.

Decká odvedľa (Val, 14.10.2022) Odpovedať

vrelo odporúčam
Chválim krásnu obálku,k príbehu a žánru sa hodí ako pokrievka na hrniec.Vychváliť však musím aj predsádky,ktoré vo vydavateľstve nikdy nie sú obyčajné.V Nelám mi srdce nám práve na predsádkach autorka predstaví hlavných hrdinov príbehu v instaštýle.5hrdinov-Andrea,Boris,Sofia,Nora a Maroš…sú tak rozdielni,a predsa majú čo-to spoločné. Pri čítaní máte pocit,akoby šlo o decká z vedľajšieho vchodu.Máte pocit,že ich môžete stretnúť,spoznať,porozprávať sa,dohovoriť im,utešiť ich,dodať odvahu,porozumieť… Sú akoby reálnymi bytosťami a ich problémy a trápenia autorka vykreslila ako ‘z prvej ruky’. Ježovičová rozumie mládeži,dokáže ich pochopiť,to je zjavné už z príbehu a ja ako nepochopené dieťa svojich rodičov si prajem,aby malo každé dieťa aspoň jedného rodiča,akým je Kristína.Vnímavá,citlivá,chápajúca.Sama seba použila v príbehu pri veľmi emocionálnej scéne a vtedy sa mi moje dojmy o jej povahe ako človeku,ako matke,len potvrdili. Najviac som si obľúbila Andrejku,poslušnú dcéru,veriacu knihomoľku,ktorá chce robiť všetko správne.Tak trochu som sa v nej videla,preto sa mi všetky neprávosti,ktoré jej autorka nadelila,zahrýzali pod kožu.Nielen od jej brata Adama(to bol malý netvor!aspoň väčšinu času),ale aj od Sofie,najlepšej kamarátky.Táto insta diva,neraz Adi zavarila,ale páčilo sa mi,že napriek Sofiinmu vplyvu,bola stále dobrým dievčaťom. Sofia bola obeťou ambícií svojej matky a nepoznala svoju pravú hodnotu.Boris,rodičmi nepochopení,Maroš,trpiaci správaním otca a deda. No a Nora,ktorá milovala život a hudbu,ale v jej rodine bolo všetko dôležitejšie ako ona.To bolí a vyrovnať sa s tým nie je ľahké. Autorke v r.2015 vyšla kniha Soňa a je dosť možné,že práve táto postava si v Nelám mi srdce zahrala vedľajšiu,no dôležitú rolu,rovnako ako Fredy z knihy Nevyslovené. Čo vám poviem,záver mi nebol po chuti,ale taký je život.Postavy majú tínedžerský vek, život pred sebou,snáď nám autorka ešte o nich niečo napíše,lebo tieto decká len tak z hlavy nedostanem.

Úžasné (Hana Smažáková, 11.10.2022) Odpovedať

vrelo odporúčam
Nelam mi srdce je další kniha od autorky Kristíny Jezovicove. Zároveň bych chtěla poděkovat vydavatelství Venupress za možnost spolupráce. Moc si toho vážím. Poprvé, aspoň v mém případu jsem se setkala, že v knize je více pohledů než 2 a to rovnou 5. Bála jsem se toho, že se v knize budu ztrácet, ale naštěstí autorka v tom umí chodit. Příběh vypráví o Borisovi, Marošovy, Andree, Nory a Sofie. Kdy každý z nich je úplně jiný. Každý z nich se potýká s něčím jiným. Každý na svých bedrech nosí jiné břemeno a každý z nich se s tím vypořádává jinak. Přiznám se, že jsem věděla jak se asi cítí naše postavy. Sama jsem neměla moc přátel, nebyla jsem oblíbená, krásná a splňovat kvóty dcery jakou by rodiče chtěli nebylo lehké... Ale zpátky ke knize, tento příběh je hodně silný a emotivní. Protože se uvnitř skrývají temata, při kterých hodně lidí zavírá oči. Jako by ani neexistovali. Líbilo se mi, jak autorka rozvinula téma, jako rodinné situace, orientace, a mnoho dalšího. Autorka jde přímo k věci, nemaže nám med kolem pusy a i když jsem občas přestala dýchat, děkuji za to, příběhu to dodalo šmrnc, odlišnost a jsem ráda, že se v knize řeší i jiné věci než láska. I když je kniha YA a já už věkem do této kategorie nepatřím (ale jen věkem, uvnitř jsem stále mladá, krásná a perspektivní), tak tento žánr ráda čtu. Zároveň se mi libili krátké kapitoly, kniha se tím rychle četla. Děkuji, že jsem mohla nahlédnout do hlavy všem aktérům. Smekám pomyslný klobouk před autorkou, protože témata, o kterých psala nejsou jednoduchá, a že se vůbec do toho pustila. Co mě úplně překvapilo, bylo to, jak se na scéně objevila i autorka. Nečekala jsem to a bylo to takové... Jiné... Nečekané a super. Ale zároveň to bylo smutné a děsivé. Bála jsem se... Jak jsem zmínila kniha je nadupaná emocemi a já do teď vstřebávám to, co jsem přečetla. V hlavě mi utkvěla věta autorky "nekašlite na seba ani na druhých" Zároveň, i když neřeším jakou má kniha obálku, pro mě je prvoradá anotace, ale tady musím říct, že je vážně krásná povedená, ale... Možná je to úmysl samotné autorky a vydavatelství, ale toto je tuším čtvrtá kniha s fotkami na obálce. Což když jsem ji viděla poprvé, říkala jsem si "je v tom záměr? Nebo neví co na obálku." ale pocit, že je v tom záměr je silnější. Zároveň mě nadchla předsádka, jedním slovem originální. Nesetkala jsem se s tímto a BRAVO. Co bych chtěla ještě vypíchnout je konec knihy. Název... Nelam mi srdce je hodně vystižné, protože toto vám zlomí srdce. Kdo četl ví. Kdo nečetl... Uvidíte... Vaše MM

Recenzia (Viktória Bernátová, 5.10.2022) Odpovedať

vrelo odporúčam
Tejto knihe hovorím návykové čítanie, pretože ma nejednu noc pripravila o spánok, ale vôbec to neľutujem. Ľutujem len to, že som ju tak rýchlo prečítala. Dej sa točí okolo Andrey, Borisa, Sofie, Maroša a Nory, ktorí sa musia neraz zmieriť s neľahkým osudom. Andrea je sivá myška, ktorá sa najradšej nachádza v knihách. Život jej sťažuje mladší brat, ktorý ju len strápňuje. Jej príbeh ma bavil najviac, pretože si ma získala svojou povahou. Sofia skrýva za svojou krásou viac, ako si myslíme. Jej život sa krúti okolo počtu lajkov, falošných úsmevov a nepravých priateľstiev. Všetky postavy z knihy som si obľúbila, niektoré menej, niektoré zas viac. Niektoré konania som odsudzovala, pretože sama neviem akoby som sa zachovala. A aj keď sa v knihe nachádzajú pohľady piatych hlavných postáv nestrácala som sa v ňom. V príbehu sa neraz odohrali nečakane zvraty, ktoré ma dokázali prekvapiť. Kniha rieši vážne témy, ktoré autorka citlivo napísala a je cítiť, že do knihy vložila svoje srdce. Prekvapilo ma, že sa v knihe ocitla aj samotná autorka, ale zároveň ma to potešilo, pretože tá scéna je nezabudnuteľná. Na knihe sa mi páčili aj krátke kapitoly a časté striedanie pohľadov, mala som pocit akoby ma to viac udržiavalo v napätí a vždy som si povedala, že potrebujem prečítať ešte ďalšiu kapitolu. Musím pochváliť aj krásnu obálku a spracovanie, ktoré sa ku knihe hodia a určite mi spríjemnili čítanie. Páči sa mi ako nám autorka ukázala svet taký aký je. Bez cenzúry. Na konci prišiel zvrat a ostal otvorený. Vo mne ostalo niekoľko otázok, ale myslím, že to takto proste malo skončiť a aj keď mi autorka zlomila srdce, budem jej navždy vďačná za toto dielo.

dokonalá je slabé slovo! (Klaudia Čechová, 4.10.2022) Odpovedať

vrelo odporúčam
Hoci názov nám hovorí o nelámaní srdca, mne ho Kristínka zlomila. Veľmi ťažko sa mi píšu tieto slová, lebo nie som si istá, či dokážem dostatočne vystihnúť pocity z tejto knihy. Napriek tomu, že je kniha písaná až z 5 pohľadov, autorka sa dostatočne venovala každému jednému, takže ku všetkým si nájdete cestu. Veľké plus dávam za to, že sa opäť stretávame s postavami s ktorými sme už mali tú česť sa stretnúť. (pzn. jedná sa o knihy Nevyslovené a Vydrž to somnou) Každá jedna postava Vás donúti sa zastaviť a zamyslieť sa a prehodnotiť hodnoty v živote. Témy, ktoré autorka rozoberá sú veľmi aktuálne a je veľmi dôležité a potrebné sa o nich rozprávať. Myslím si, že záver knihy niektorých nahnevá a sklame - mňa naopak dostal. Príbeh je reálny, krásny a miestami krutý. Je presne taký, akoby ho napísal sám život. Ďakujem Kristínka za túto knihu.

Užasná emocionálna jazda (Radka-frog.bizzard.world, 4.10.2022) Odpovedať

vrelo odporúčam
Láska je tá najkrajšia hudba. Dej: Andrea,Sofia,Boris,Maroš a Nora.To sú naše decká o ktorých je nelám mi srdce.Každý je iný a každý prežíva niečo iné spoločne prežívajú ale pubertu a spolu sú previazaní osudom a životom. Pozitíva : Kniha je písaná z piatych pohľadov postáv a každá dostala svoj vlastný priestor.Na ocot neostali aj vedľajšie postavy ktoré tu skvelo fungujú a všetko pekne spojili dokopy.Mne osobne veľmi rýchlo prirástli všetci ku srdcu.Páčilo sa mi že každá postava bola iná ,svojská ale pritom nebola zaškatuľkovaná do nejakej formy.Sice nie vždy som s nimi sympatizovala ale aj tak mi ich osud nebol ľahostajní ,úprimne som sa o nich zaujímala. Je neuveriteľne ako Kristína píše.Máte pocit ako keby ste čítali skutočný príbeh z reálnymi postavami. Jej knihy žijú a pri čítaní žijete s nimi a po nich neviete popadnúť dych. Nezabudnime na jazyk ktorý je plný krásnych myšlienok ale aj vtipu či sarkazmu. Nebudem klamať ten koniec ma naštval a to som vo svojim vyjadrovaní mierna ale život je jeden otvorený koniec a nikdy sa nám nepodarí všetko uzavrieť a pochopiť.Takže rešpektujem autorkine rozhodnutie podať skôr príbeh o ceste ako o cieli. Moje hodnotenie je 5⭐️/5.Keď som bola decko robila som hlúposti a už od malička som to nemala ľahké.Každý deň bojujem za to aby som mohla byt sama sebou bezvýčitiek. Možno preto vnímam takéto príbehy tak strašne emotívne a silno pretože nelám mi srdce mi to srdce ale zlomilo riadne.Príbeh mal v sebe všetko.Hovoril o ťažkých témach ale aj o banálnych tenegerských veciach ktoré si musí zozoznamu odškrtnúť naozaj každý. Vtipná ,drsná ,milá ,úprimná ,drzá či autentická to všetko opisuje knihu ale aj tak Vám nieviem opísať prečo je táto kniha tak silná tak výnimočná. Smiala som sa,hnevala ,nadávala či plakala všetko možné emócie vo mne táto kniha vzbudila.Takže áno túto knihu si prečítajte lebo ak nie kvôli sebe tak kvôli vašemu stále mu ja tomu čo si myslelo že to nezvládne lebo moja mama všetko raz prejde a vy to zvládnete.

Nelám mi srdce (Michaela @books.collection, 3.10.2022) Odpovedať

vrelo odporúčam
Život mladých ľudí nie je vždy taký krásny ako ho prezentujú na sociálnych sieťach. Kedysi naši rodičia žili šťastne, bez telefónov a vystačili si s tým, čo mali. Len nám sa všetko máli. A podobne sú na tom hlavné postavy knihy Nelám mi srdce. Pätica mladých ľudí žije v tomto skazenom svete. Vo svete, kde nie sú žiadne zábrany, ľudia všetko pridávajú na internet, existujú mnohé poruchy príjmu potravy a choroby. Táto kniha, ak ste o tom ešte nevedeli, vám otvorí oči v tom zmysle, že sa možno budete na tento svet dívať inak Ja sama som veľakrát vďačná za to, kde bývam a ako som vyrastala. Teraz sa bojím pomyslieť na to, ako budú žiť naše deti. Čo im bude hroziť, čím sa budú trápiť a či zvládnu uniesť ťarchu tohto sveta. Možno to znie ako klišé, no žiť nie je jednoduché a častokrát si treba nájsť zmysel svojho života. Autorka v knihe rieši homosexualitu, túžby mladých ľudí, ovplyvnenia z kruhu rodiny, ale aj priateľov a prostredia, kde mladí žijú. Kristína sa nebojí povedať veci tak, ako sú. Vôbec si neberie servítku pred ústa a píše, čo jej ruka dovolí. Autorka sa venuje mnohým dôležitým témam a dúfa, že tým pomôže nejednému človeku. Mne sa táto kniha veľmi páčila. Je zameraná na Young Adult, teda na mladých dospelých ľudí, no určite sa máme z nej čo poučiť aj my, dospelí. Osudy týchto "detí" sú ťažké, nevyspytateľné a ich rozhodnutia sú častokrát nepremyslené. Keďže ide o mladých, ktorí väčšinou túžia po láske, sú zaslepení inými vecami a neskôr sklamaní. Počas čítania sa poriadne nasmejete. Úplne som zbožňovala rôzne slovné prešmyčky, mladšieho brata by som najradšej prefackala, no neskôr sa z neho stal celkom fajn brat. Kto by to bol povedal. Niektoré hlavné postavy ma štvali, ale presne takto sa v ich veku správa takmer každý, takže im nemám čo vyčítať. Treba im venovať viac času. Táto kniha bola super. Všetky tie ponaučenia, sklamania z lásky a nečakané udalosti. Nečakajte, že to bude extra sladké, príbeh ma trpkú reálnu príchuť a o to je lepší! Túto knihu by si mali prečítať všetci, aby pochopili, aké následky môžu mať zlé činy a odniesli si veľké ponaučenie! Autorka to s písaním skutočne vie. Toto je moja prvá kniha od nej a bola úžasná. Ako sa vyhrala s postavami, dejom, používala rôzne slová, jednoducho, skvelé.

Vynikajúca! (Kristína Puziová, 1.10.2022) Odpovedať

vrelo odporúčam
Ťažko sa mi hľadajú slová, ktoré by vystihovali silu tejto knihy. Je určená pre mladšie ročníky, ale dotkne sa úplne každého, kto ju vezme do rúk. A ja nie som výnimkou… V prvom rade ma upútalo grafické spracovanie knihy, ktoré je dokonalé, tak ako vždy pri knihách od tohto vydavateľstva. Vo vnútri nájdete fotku všetkých hlavných hrdinov a niekoľko vystihujúcich faktov o nich, čo zobrazuje akoby ich profil na instagrame. To napomôže spoznať knižné postavy skôr, ako vôbec začnete čítať a predchádza akémukoľvek chaosu. Ja som si vďaka tomu vytvorila vzťah k postavám už po prvých kapitolách, hoci som ich nepoznala z predchádzajúcich autorkiných kníh. Kapitoly sú krátke a písané striedavo z pohľadu piatich postáv. Úprimne, mala som pocit, že identita postáv je reálna a nie je len výplodom autorkinej fantázie. Navyše, pohľad každej postavy je podaný tak autenticky, že ak by mi niekto povedal, že to písali skutočne oni, bez pochybností by som tomu uverila. Ich myslenie, prežívanie a charakter sú vyformované dôkladne, čo vytvára poriadny čitateľský zážitok. Kniha je zameraná na náročné, citlivé témy. Sú usmernené tak, aby čitateľ mal priestor na premýšľanie či prehodnocovanie a to aj dlho po dočítaní… Kus seba, ktorý autorka vložila do príbehu si ma úplne podmanil. Táto kniha je majstrovské dielo. Emócie, ktoré vyžaruje som cítila až kde si na hrudi a moje osudné stretnutie s postavami si nechávam hlboko v srdci.

Autorka mi tak trochu zlomila srdce (Kristína Rydlová, 18.9.2022) Odpovedať

vrelo odporúčam
Kniha Nelám mi srdce je kombináciou autorkiných predchádzajúcich príbehov a zároveň niečoho úplne nového. Nemyslím si, že je nevyhnutné, aby ste čítali predchádzajúce knihy, táto novinka sa dá čítať aj samostatne, no pokiaľ ste ich čítali, máte určitý bonus. Nejde o klasický rozkošný YA príbeh, pripravte sa na množstvo emócií, reálnych problémov, životných vzostupov i pádov, sklamaní, bolesti...Príbeh sa síce volá Nelám mi srdce, no moje srdce autorka tak trochu zlomila. V príbehu sa striedajú pohľady 5 mladých ľudí – Andrey, Nory, Sofie, Borisa a Maroša (hoci mám pocit, že niektoré pohľady trochu prevládali nad inými). Kapitoly boli pomerne krátke, dej rýchlo ubiehal, príbeh sa mi čítal ľahko. Príbeh je písaný jazykom teenagerov (slang, cudzie slová nadávky), čo mu pridáva na autentickosti. Musím pochváliť aj grafické spracovanie knihy, od obálky po začiatky jednotlivých kapitol. Andrea je typická „šedá myška“, s dobrými známkami, slušným vychovaním a nízkym sebavedomím. Oblieka sa „obyčajne“, nemaľuje sa, stále nosí rovnaký účes. Najviac túži po prvom naozajstnom bozku. S touto postavou som sa dokázala najviac stotožniť, v mnohých veciach mi pripomínala mňa samotnú. Jej brat Adam...vôbec sa nečudujem, že jej tak liezol na nervy, ja by som ho asi prizabila, keby mi robil takéto veci. Sofia, to bol presný opak Andrey – vždy vyfintená, rada je stredobodom pozornosti, nemá núdzu o záujem chlapcov, aktívna na sociálnych sieťach... No hoci jej život navonok vyzerá dokonalo, v skutočnosti taký vôbec nie je. Jej mama...nikdy nepochopím, ako sa takto môžu rodičia správať k svojim deťom. Nora si už toho veľa preskákala a hoci statočne bojuje, ešte nemá vôbec vyhraté. Držím jej palce, aby raz vyhrala nad svojimi démonmi a oni ju už nedokázali toľko ovplyvňovať, ako teraz. Boris, okolo neho bolo od začiatku mnoho tajomstiev, no čitateľovi už po pár kapitolách bolo jasné, čo pred svetom skrýva. Pukalo mi preňho srdce, neraz by som ho najradšej objala a povedala mu, že sa za seba nemusí hanbiť a všetko bude dobré. Maroš, pre mňa najmenej sympatická postava z celej pätice. Jeho som zasa mala chuť preplieskať. Verím, že niekde hlboko skrýval svoju druhú tvár a bolo v ňom aj niečo dobré, no bohužiaľ, bolo to dosť zatienené tým, čo robil a ja som si k nemu jednoducho nedokázala nájsť cestu. U autorky si nemôžeme byť nikdy istí, čo si pre nás ďalej pripraví. Keď už som si myslela, že viem, ako všetko dopadne, tak bum, náhle sa všetko zmenilo a autorka prišla s nejakým zvratom, ktorý ma úplne dostal. Niekedy som mala chuť zakričať „nie, prosím nerob to“ alebo „to nemôže byť pravda“... Ide o veci, ktoré sa k príbehu hodia, no zároveň ma robia smutnou. Niekedy som sa cítila, ako by som mala rozdvojenú osobnosť. Priznám sa, že mne príbeh príde nedokončený, mám snáď milión otázok, na ktoré by som rada dostala odpoveď. No ako autorka napísala v závere – osudy postáv sa v knihe nekončia, pokračujú ďalej, takže rozumiem, prečo knihu ukončila tak, ako ju ukončila. Je tu množstvo myšlienok o láske, vzťahoch, priateľstvách, viere a podobne. Nelám srdce mi zatiaľ zo všetkých autorkiných kníh (ktoré som doposiaľ prečítala) sadol najviac.

Za mna velmi silne, odporucam (Nikol, 15.9.2022) Odpovedať

vrelo odporúčam
Kristina, Kristina, co to stváraš?! Nie, ze Nelám mi srdce, Nerozbijaj ma... Co napisat, ved by to bolo akoby som odpisovala jej slova v "doslove" este mi bude hrozit plagiatorstvo. Podaktori zucastneni su moji stari znami. Presne toto milujem na jej knihach, oni stale ziju, a vzdy čakám koho stretnem v tej dalsej. Zo zaciatku som sa dost stracala, kde, kto, čo. 5 mladych bytosti a kazda ma svojich demonov. Kniha bola plna zivota, reality, nešťastia, bolesti, sily... Autorka sa opat venuje velmi zavazmym temam. Asi takto, precitajte si tuto knihu. Verim, ze nebudete lutovat ani peniaze ani cas. Upozornujem na vybuch emocii, ktore vas urcite zasiahnu. Mozno, teda dufam, nam aj otvori oci a srdce a budeme vnimavi co a komu sa deje. Lebo Borisov, Frederickov, Andreii, Marosov ci Noru mame vsetci vo svojom okoli
Všetky komentáre (14)

Pridajte svoj komentár


(nebude zverejnený)
Koľko je osem deleno dva?

V odpovedi prosím používajte iba číslice.

Knihy

Výber žánrov

Beletria pre dospelých

Cestovanie, mapy

Česká literatúra

Deti do 10 rokov

Deti nad 10 rokov

Fond na podporu umenia

Jazyky, vzdelanie

Literatúra faktu

Odborná literatúra

Populárne náučná pre dospelých

Slovenská literatúra


Darčekové predmety a ostatné

Hovorené slovo

Hudobné CD

Knihy na počúvanie

Počítačové hry a aplikácie

DVD



x