bux.sk
knihy, ktorými žijete
Úvodná stránka Neprehliadnite
Buxcafe Knižné podcasty Eknihy na Bux.sk







Frida

Vydavateľ: Slovenský spisovateľ (Slovenský spisovateľ, a.s.)
Séria:Životy slávnych
Jazyk: slovenský
Formát:Kniha
Počet strán:344
Poradie vydania:1.
Na sklade 
Informácie o dostupnosti

Posledná zmena: 28.03.2024 02:52

Lepšia cena: 14,20 € (vrátane DPH)
Vaša cena: 14,53 € (vrátane DPH)
Bežná cena:16,90 €
Ušetríte: 2,37 € (zľava 14%)
Lepšia cena
Ďalšie podoby titulu:
Formát: E-KNIHA
cena od: 12,- €
  • Informuj priateľa

Obsah knihy: Frida

Frida Kahlo je jednou z najslávnejších maliarok na svete. Jej dielo patrí do kultúrneho bohatstva Mexika a jej expresívne autoportréty sa stali ikonickými. Pútavý, emóciami nabitý román nemeckej spisovateľky, historičky a publicistky Maren Gottschalkovej zachytáva legendárnu umelkyňu v rozhodujúcom období života - na prahu celosvetovej slávy.

V roku 1938 prichádza Frida Kahlo do New Yorku, aby tam uviedla svoju prvú samostatnú výstavu. A zatiaľ čo doma sa jej rúca manželstvo so slávnym maliarom Diegom Riverom, v Amerike zažíva triumfálny úspech – newyorské umelecké kruhy ju oslavujú, nachádza nových priateľov a nemá núdzu ani o ctiteľov. Do jej života opäť vstupuje úspešný fotograf Nickolas Muray, ku ktorému už dlhšie prechováva hlboké city. A práve tento vzťah tvorí kostru celého románu. Frida zažíva vzrušujúce chvíle aj v Paríži, kam odchádza na pozvanie Andrého Bretona. Stretáva sa s velikánmi tamojšej umeleckej scény - Pablom Picassom, Marcelom Duchampom, Maxom Ernstom či Joanom Miróom, ktorí pozitívne hodnotia jej originálnu tvorbu, odrážajúcu jej zložitú, náruživú a nespútanú podstatu.
Po šiestich mesiacoch v zahraničí sa Frida Kahlo vracia do rodného Mexika už ako uznávaná umelkyňa a nezávislá žena, pripravená na nový začiatok tak v umení, ako aj v súkromnom živote.

Maren Gottschalk je vynikajúca rozprávačka a jej Frida je strhujúci román o živote a diele pozoruhodnej umelkyne.
NDR Kultur

Pre čitateľov, čo sa chcú dozvedieť viac o Fridinom živote, je táto kniha skvelým začiatkom. Autorka zručne spája fakty a fikciu a vytvára pútavý ucelený portrét umelkyne a ženy... Tento román i Frida sama sú nádhernou oslavou umenia, lásky a života.
Belletristik Couch

Maren Gottschalk nám s hlbokou znalosťou približuje umenie Fridy Kahlovej - čitateľ má možnosť sledovať vznik slávnych autoportrétov takmer v reálnom čase. Autorka s veľkým pochopením sprostredkuje úsilie, ktoré táto zraniteľná, no zároveň nesmierne hrdá maliarka vkladá do každého ťahu štetcom.
Buchkultur

Maren Gottschalk opisuje život umelkyne, ktorej autoportréty poznáme všetci, pomocou nádherných obrazov, výstižných opisov a skvele vypointovaných dialógov. Fridin život bol poznačený nespočetnými sklamaniami i obrovskou bolesťou, no táto výnimočná žena a umelkyňa nikdy nestratila schopnosť milovať ani chuť žiť.
Rheinische Post

Prekladateľka: Zuzana Guldanová

Detaily o knihe

Názov: Frida

Objednávací kód NA655179

Zobraziť podrobnú špecifikáciu

Hodnotenie čitateľov

Zaujímavý beletrizovaný životopis (Zuzana Čahojová, 2.1.2023) Odpovedať

príjemné čítanie
,,Lebo máš v hlave klietku. Ale ty nie si väzeň. Nevidel som tvoje obrazy, ale Olympe mi o nich rozprávala. Tvoje obrazy ľudí dojímajú, nezachytávaš len vlastný život, ale oveľa viac. Ľudia nad tvojimi obrazmi uvažujú, snívajú. Alebo rozprávajú. Sú ochotní zaplatiť, aby mohli vlastniť to, čo je v tvojej hlave. Máš obrovské šťastie! Frida, ty si voľná ako vtáky na stromoch." V umeleckej brandži je možné nájsť množstvo excentrických, zvláštnych a výnimočných ľudí, ktorí prosto vyčnievajú z davu. Frida patrila presne medzi takéto osobnosti. Žena, ktorá zaujala už na prvý pohľad svojim zovňajškom, vždy farebným oblečením, občas šokujúco hrubým slovníkom, ale najmä tým, čím je taká známa - umením. Obrazy, tak ako sama autorka, dokázali prekvapiť a udiviť veľké množstvo ľudí. Frida v nich odzrkadlovala svoj život, z veľkej časti prežitý v bolesti, nemožnosť mať deti aj názory, ktoré sa často líšili od ostatných. Frida od autorky Maren Gottschalk je zaujímavý titul, pri ktorom som nemala čas sa ani chvíľu nudiť. Väčšinou je venovaný milostnému životu známej ženy, dlhodobým aj krátkodobým milencom a večnému boju so svojim manželom. Zároveň však Frida tvrdo bojovala s takmer neustále prítomnou bolesťou, ktorá bola často až neznesiteľná. Mala svojich démonov, ktorí spôsobovali časté zmeny nálad, ale vďaka tomu ani jeden deň s ňou nebol obyčajný.

Pridajte svoj komentár


(nebude zverejnený)
Koľko je dva krát tri?

V odpovedi prosím používajte iba číslice.

Knihy

Výber žánrov

Beletria pre dospelých

Cestovanie, mapy

Česká literatúra

Deti do 10 rokov

Deti nad 10 rokov

Fond na podporu umenia

Jazyky, vzdelanie

Literatúra faktu

Odborná literatúra

Populárne náučná pre dospelých

Slovenská literatúra


Darčekové predmety a ostatné

Hovorené slovo

Hudobné CD

Knihy na počúvanie

Počítačové hry a aplikácie

DVD



x