bux.sk
knihy, ktorými žijete
Úvodná stránka Neprehliadnite
Buxcafe Knižné podcasty Eknihy na Bux.sk







Teória smútku Milevy Einsteinovej

Vydavateľ: Zelený kocúr (Vydavateľstvo Zelený Kocúr, s.r.o.)
Edícia:Pevný bod
Jazyk: slovenský
Formát:Kniha
Počet strán:208
Poradie vydania:1.
Na sklade 
Informácie o dostupnosti

Posledná zmena: 23.04.2024 04:02

Lepšia cena: 10,50 € (vrátane DPH)
Vaša cena: 10,75 € (vrátane DPH)
Bežná cena:12,50 €
Ušetríte: 1,75 € (zľava 14%)
Lepšia cena
  • Informuj priateľa

Obsah knihy: Teória smútku Milevy Einsteinovej

Silný príbeh výnimočnej a nadanej Milevy Marićovej, prvej manželky Alberta Einsteina, ženy s ťažkým životným osudom, ktorá si so sebou nosí svoj náklad smútkov. Ako jedna z prvých žien študovala teoretickú fyziku na univerzite v Zürichu, no napriek talentu a úsiliu sa jej nepodarilo naplniť svoje ambície a stať sa vedkyňou. Autorka pri písaní románu vychádzala z autentických dokumentárnych materiálov, ale i predpokladov, podľa ktorých bola Mileva spoluautorkou Einsteinových prevratných prác na poli fyziky.

Kniha je skôr sugestívnym psychologickým románom než biografickou rekonštrukciou. Ponárame sa do vnútorného sveta krehkej a citlivej ženy, ktorá sa vo chvíli bolestivého a ponižujúceho rozpadu svojho manželstva vracia k zásadným udalostiam svojho života, ku vzťahu s komplikovaným, nepredvídateľným a citovo nezrelým mužom a analyzuje, prečo sa jej nepodarilo naplniť životné sny a ambície. Ide o univerzálny príbeh ženy, ktorá v istej chvíli svojho života musela voliť medzi osobnými ambíciami a starostlivosťou o rodinu a potom už nebolo cesty späť. Jej kariérny aj osobný život zároveň nezvratne poznamena psychický otras spojený so smrťou prvého dieťaťa. Mileva bojuje s depresiami, komplikovanou finančnou situáciou nezabezpečenej matky dvoch detí, zdravotnými problémami mladšieho syna a snaží sa pri tom neprepadnúť úplnej beznádeji, nájsť v sebe zbytky energie a ísť ďalej.

O autorovi
Slavenka Drakulić – novinárka a spisovateľka, narodila sa v Rijeke v roku 1949. Doteraz vydala štrnásť kníh a viaceré z nich sú preložené do viac ako dvadsiatich jazykov. Šesť titulov jej vyšlo v americkom vydavateľstve Penguin. Vo svojich publicistických dielach sa zaoberá najmä témou komunizmu a vojny. Jej prvé publicistické dielo Smrtni grijesi feminizma (1984) bolo jedným z prvých feministických diel v Chorvátsku. Nasledovali Kako smo preživjeli komunizam i čak se smijali, Balkan Express, Cafe Europa, Oni ne bi mrava zagazili (za ktorú na Knižnom veľtrhu v Lipsku v roku 2004 získala Ocenenie za európske porozumenie), Tjelo njenog tjela a Basne o komunizmu. Vo svojich beletristických dielach sa zaoberá ženským telom, chorobou a traumou. Vydala romány Hologrami straha, Mramorna koža, Božanska glad, Kao da me nema, Frida ili o boli, Optužena a Dora i Minotaur. Žije striedavo v Chorvátsku a Švédsku. Jej články vyšli v časopisoch a novinách The Nation, The New Republic, The New Yor Times Magazine, The New York Review of Books, Süddeutsche Zeitung, Internazionale, Dagens Nyheter, The Guardian, Eurozine a v iných medzinárodných aj lokálnych médiách.

Recenzie
Odkedy Virginia Woolfová vymyslela postavu Shakespearovej sestry, dalo sa písať o tom, čím sa človek nestane, ak je ženou. …Čo ak by mal Einstein sestru s vlohami pre teoretickú fyziku? Nuž, mal takú manželku. Volala sa Mileva, podarilo sa jej odísť na štúdiá a ako jediná žena bola Albertovou spolužiačkou. Mali spoločné témy a potom deti. Ich príbeh však nie je podobný manželom Curiovcom, ktorí skúmali rádioaktivitu spoločne. Aký relatívny je príbeh, ktorý zmenil fyziku!“ Zuska Kepplová

Tento román hovorí o ťarche, ktorú pociťuje žena pri silnom a geniálnom mužovi, o vzťahu dvoch intelektuálne rovnocenných partnerov, ktorým však spoločenské normy a konvencie vytvárajú celkom odlišné podmienky.“ Tina Lešničar

Slavenke Drakulić sa podarilo vytvoriť grandiózny, veľmi dojemný román, ktorý dokonale obnažuje tragédiu ženy, ktorá kvôli láske opustila samú seba. S empatiou a brilantným zmyslom pre jemné tóny ľudskej krehkosti nás autorka vtiahne do Milevinho myšlienkového sveta, plného lásky k Albertovi, ale i nádejí a snov, či pochybností a démonov, ktorí ju prenasledovali celý život. Drakulićovej jednoduchý a priamočiary jazyk robí Milevinu narastajúcu samotu a zúfalstvo hmatateľnými bez toho, aby do nich upadol aj čitateľ.“ Rosa Emma

O edícii
Pevný bod: edícia kvalitnej európskej prózy
Nová knižná edícia vydavateľstva Zelený kocúr s názvom Pevný bod je zameraná na výber z hodnotnej európskej prózy. Ponúka slovenským čitateľom diela autorov, ktorí predstavujú piliere európskych hodnôt.
Dajte mi pevný bod vo vesmíre a pohnem Zemou.“ Archimedes
Redaktorka edície: Renata Deáková

Detaily o knihe

Názov: Teória smútku Milevy Einsteinovej

Objednávací kód NA645368

Zobraziť podrobnú špecifikáciu

Hodnotenie čitateľov

mileva einstein (Andrea Vojtech, 25.4.2022) Odpovedať

vrelo odporúčam
Čas je relatívny. Aj po viac než 100 rokoch je svet stále plný smutných Milev, ktoré sa kvôli láske k mužovi vzdávajú svojich snov, túžob, cieľavedomosti, kariéry, dieťaťa. Ktoré stratia samé seba a zrazu si život neužívajú, len ho prežívajú. Súcitím s Milevou z najhlbších temnôt svojho srdca. Vonku zúri prvá svetová vojna, zatiaľ čo Mileva vedie v súkromí osobnú vojnu s Albertom. Géniovia mávajú sklony k narcizmu, Einstein nebol výnimkou, čo potvrdzujú aj autentické úryvky z jeho korešpondencie. Avšak Mileva má aj mnoho vlastných démonov, s ktorými musí bojovať. Bojuje s vlastnou depresiou, s vlastnými neúspechmi, výčitkami svedomia. Bojuje s psychickými chorobami nielen vlastnými, no i u tých, ktorých miluje najviac na svete. Je to sonda do rozpoltenej duše ženy, ktorá sa snaží byť dobrou dcérou, manželkou, matkou; ktorá túži po kariére v dobe, kedy sa na cieľavedomé ženy pozeralo cez prsty; ktorá sama bojuje s fyzickým hendikepom. Mrzáčka, ktorá chce dokázať svetu, že je hodná rešpektu, rovnosti, tolerancie, lásky. Je to príbeh, ktorý by mohol byť pravdivý, no v konečnom dôsledku je úplne irelevatné, či aj naozaj je. Mileva totiž rozpráva univerzálny príbeh miliónov žien, ktoré nesú príliš veľké bremeno. Je to príbeh dôležitý, autentický, nadčasový, pretože mnohé sa nezmenilo. Stále je okolo nás priveľa Milev, ktoré sa trápia pod ťarchou smútku, nenaplnených snov, strácajú samé seba kvôli pocitom zlyhania, výčitkám a sklamaniu z nenaplnených očakávaní ľudí, ktorí by im mali byť oporou a chápať ich. Mileva vám dovolí nazrieť do mysle človeka trpiaceho depresiou, samotou, nepochopením a pocitmi zlyhania. A nekonenčou osamelosťou. Je to silné, sugestívne a tak veľmi smutné, že i slnečný deň za oknom premení na upršané šero. Túto knihu si však dajte, pretože určite neoľutujete. Je to nabité emóciami, o ktorých sa treba baviť.

Odpovedieť na komentár


(nebude zverejnený)
Koľko dní má týždeň?

V odpovedi prosím používajte iba číslice.

Knihy

Výber žánrov

Beletria pre dospelých

Cestovanie, mapy

Česká literatúra

Deti do 10 rokov

Deti nad 10 rokov

Fond na podporu umenia

Jazyky, vzdelanie

Literatúra faktu

Odborná literatúra

Populárne náučná pre dospelých

Slovenská literatúra


Darčekové predmety a ostatné

Hovorené slovo

Hudobné CD

Knihy na počúvanie

Počítačové hry a aplikácie

DVD



x