bux.sk
knihy, ktorými žijete
Úvodná stránka Neprehliadnite
Buxcafe Knižné podcasty Eknihy na Bux.sk







Dole! Dole!

Vydavateľ: IKAR (IKAR, a.s.)
Jazyk: slovenský
Formát:Kniha
Počet strán:312
Poradie vydania:1.
Na sklade 
Informácie o dostupnosti

Posledná zmena: 24.04.2024 02:53

Lepšia cena: 13,36 € (vrátane DPH)
Vaša cena: 13,67 € (vrátane DPH)
Bežná cena:15,90 €
Ušetríte: 2,23 € (zľava 14%)
Lepšia cena
Ďalšie podoby titulu:
Formát: E-KNIHA
cena od: 11,10 €
  • Informuj priateľa

Obsah knihy: Dole! Dole!

Mafii v Dunajskej Strede chýbajú noví ľudia. Rozhodnú sa založiť strednú školu, ktorá by vychovávala nových členov organizovaného zločinu. Chobotnice vzťahov v malom meste, kde každý o každom vie aj to, aké nosí pyžamo, sú prepletené.

Začína sa nové kolo mafiánskej vojny? Ako dnes žijú tí, ktorí prežili? A stále platí, že ruka ruku umýva? A že za všetkým treba hľadať ženu?

Čierna groteska o tom, čo sa stane, keď šedivejúci mafiáni nostalgicky spomínajú na staré zlaté časy.

Detaily o knihe

Názov: Dole! Dole!

Objednávací kód NA205643

Zobraziť podrobnú špecifikáciu

Hodnotenie čitateľov

Dole! Dole! (Darina Figurová, 13.11.2023) Odpovedať

príjemné čítanie
Dole! Dole! Kniha, po ktorej čitateľ siahne, keď si cení autora alebo, keď jednoducho chce, musí. Dole! Dole! Dole na juhu Slovenska? Dole pod čiernou zemou? Dole pred guľkami zo zraní? Dole pred údermi svalnatých prenajatých zabijakov? Dole nielen v manželskej posteli? Akúkoľvek asociáciu si čitateľ spojí s názvom knihy, vždy ho to stiahne Dole! Román je čierna groteska z prostredia dunajskostredskej mafii, odkrývajúci spomienky na staré zlaté časy. Kasarda sa nebál južného sveta. Písať o mafii chce odvahu. S témou pracuje, ako skúsený majster slova. Čitateľa vedie lineárnou osou mafie, prepletenou odbočeniami, ktoré miestami pôsobia nadbytočne. Cez vtipného rozprávača ne/núti čitateľa zasmiať sa. Zvoliť si vnútorný pocit, aký chce. Ak je chcenie priamočiare, všetko sa dá. Vie to Kasarda aj mafia. No, ak na tejto ceste je odchýlka, chcenie inakosti, vznikajú problémy. Založenie mafiánskej školy na našom južnom Slovensku bojuje s chcením aj inakosťou. Charaktery postáv sú vykreslené nadmieru pravdivo. Veď nie je pravdou, na dedine vie každý o každom, všetkom? Ak ste si doteraz mysleli, že mafián je zločinec so zbraňou v ruke, tak ste na omyle. Kasarda ukazuje, že sú to „obyčajní ľudia“, žijúci a užívajúci si svoje nadpriemerné finančné zabezpečenie. Svet mafie a mafie vytvára konflikt. Konflikt, boj o moc, lásky študentskej, ale aj manželskej, sa číta, ako vtipná fikcia s ľahkosťou. Autor nezakrýva, ale odkrýva. Komparáciu textov cítiť – Rómeo a Júlia, Drakula. Skúsení čitateľ nájde v texte viac, ako len prvoplánové odpovede –Kto? Kde? Ako? Prečo? Román si nájde svoje miesto na knižných pultoch, poličkách. Vypĺňa vákuum, v ktorom je čitateľský záujem nižší ako samotný náklad diela. Hodnotenie: 4/5

Toto si prečítajte! (Janko, 25.8.2022) Odpovedať

vrelo odporúčam
Máloktorá slovenská kniha ma tak pobavila. Uťahovať si z mafie, ale pritom tak, že vlastne s nimi sympatizujete! Kopec dobrých fórov. Z toho by som spravil že dobrú čiernu komédiu. Palec hore. Bandi Ištok a ten Oskar a vôbec, všetky postavy, sú absolútne dôveryhodné. A vyučovanie v škole, niekedy až zabolí, ako je to pravdivé. Bomba kniha.

Pridajte svoj komentár


(nebude zverejnený)
Koľko je sedem plus osem?

V odpovedi prosím používajte iba číslice.

Ukážky z knihy

Niektoré odvážne veci je lepšie nerobiť. Napríklad konať podľa vlastného svedomia, vedomia, rozhodnutia. Jediný dôvod, prečo sa Ježiš Kristus s celým cirkusom, o ktorom sa píše v Apokalypse, nevrátil späť na zem, je, že mu kresťania stále pripomínajú, čo sa mu stalo, keď tu bol naposledy. Skús sa vrátiť, spravíme to zas. Veď kríže s priklincovaným chlapíkom svietia všade.
Bandi vie, čo najlepšie funguje na takých ako on. „Kľačať som si odvykol, monsignor, to vám nemusím hovoriť. Pozrite, viete, že ja som hlboko veriaci človek, až taký, že keď niekto koná proti Bohu, pomôžem Najvyššiemu a spokojne pár čurákov odbachnem,“ rozpráva Bandi farárovi vo farskom Kostole Nanebovzatia Panny Márie a svätého Juraja vedľa školy na Námestí Ármina Vámbéryho v centre Dunajskej Stredy.
„Pán Ištók, ja vám nemôžem prezradiť spovedné tajomstvo,“ namietne silnejší pán farár tichšie, než je zvyknutý. Svojím mäkkým hlasom sa bráni pred silou Bandiho autority, hoci ten by predal Pontskému Pilátovi Ježiša aj druhýkrát.

Knihy

Výber žánrov

Beletria pre dospelých

Cestovanie, mapy

Česká literatúra

Deti do 10 rokov

Deti nad 10 rokov

Fond na podporu umenia

Jazyky, vzdelanie

Literatúra faktu

Odborná literatúra

Populárne náučná pre dospelých

Slovenská literatúra


Darčekové predmety a ostatné

Hovorené slovo

Hudobné CD

Knihy na počúvanie

Počítačové hry a aplikácie

DVD



x