bux.sk
knihy, ktorými žijete
Úvodná stránka Neprehliadnite
Buxcafe Knižné podcasty Eknihy na Bux.sk







Jaternice tiahnu na Paríž

Vydavateľ: Absynt (Vydavateľstvo Absynt, s.r.o.)
Edícia:Mladý Absynt
Jazyk: slovenský
Formát:Kniha
Počet strán:304
Poradie vydania:1.
Na sklade 
Informácie o dostupnosti

Posledná zmena: 28.03.2024 02:51

Lepšia cena: 14,20 € (vrátane DPH)
Vaša cena: 14,53 € (vrátane DPH)
Bežná cena:16,90 €
Ušetríte: 2,37 € (zľava 14%)
Lepšia cena
  • Informuj priateľa

Obsah knihy: Jaternice tiahnu na Paríž

Na facebooku boli vyhlásené za najškaredšie baby na škole. Astrid, Hakima a Mireille získali zlato, striebro a bronz v súťaži Miss Jaternica a rozhodne preto neotvárajú šampanské. Možno by mali sedieť doma a plakať do vankúša. A to aj urobia. No hneď potom nasadnú na bicykle a vydajú sa na roadtrip. Že kam? Veď predsa do Paríža! Lebo viete ako, Bejby nebude sedieť v kúte a Jaternice tiež nie!
Vyberte sa na dobrodružnú cestu naprieč voňavým francúzskym vidiekom s Mireille, Hakimou a Astrid. Ich dokonalý plán prepašovať sa na záhradnú slávnosť v Elyzejskom paláci zahŕňa okrem iného pouličný predaj jaterníc (áno, jaterníc!), prespávanie v stane na kraji cesty i obrovské množstvo zjedeného syra. S čím však ani jedna nepočítala je záujem médií o ich príbeh.
Ako to celé dopadne? Podarí sa našim hrdinkám hodiť problémy za hlavu? A prečo mieria práve do Elyzejského paláca?

Kniha Jaternice tiahnu na Paríž je živelný príbeh o dospievaní a hľadaní si svojho miesta vo svete, v ktorom ste v jeden deň vyhlásené za najodpudivejšie dievčatá na škole a na druhý sa ocitnete na titulných stránkach novín ako nekorunované kráľovné boja proti šikane.
Príbeh troch kamarátok sa stal vo Francúzsku absolútnym bestsellerom a získal niekoľko ocenení, medzi inými aj prestížnu cenu Prix Sorcieres pre najlepšiu tínedžerskú knihu. Ich dobrodružstvá inšpirovali tvorcov zo sveta divadla i filmu a boli preložené do viacerých jazykov.

Jaternice tiahnu na Paríž je prvá kniha Vydavateľstva Absynt, ktorá je určená pre tínedžerov a tínedžerky. Tituly pre deti a mládež z Vydavateľstva Absynt sú označené našim upraveny´m logom.

Detaily o knihe

Názov: Jaternice tiahnu na Paríž

Originálny názov: Les Petites Reines

Objednávací kód NA643694

Zobraziť podrobnú špecifikáciu

Hodnotenie čitateľov

Knihu som odporučila 12-ročnej dcére (Michaela Töröková, 18.4.2022) Odpovedať

priemerná kniha
Knihu som odporučila 12-ročnej dcére, uvidíme, čo ona na to povie. Obálka sa jej páčila a možno sa jej zapáči aj samotný príbeh. Ja osobne som z knihy nie až tak nadšená, ale podobné knihy o sebaprijatí a priateľstve, o tom, že je dôležité, čo človek skrýva vo vnútri a nie ako vyzerá navonok, sú v jej veku dôležité. Hrdinky knihy sú trojicou najškaredších dievčat, ktoré zvolili ich spolužiaci cez online anketu. Mireille, Astrid a Hakima majú každá svoje problémy a spoločne sa rozhodnú podniknúť roadtrip do Paríža, kde ich plánujú vyriešiť. Mireille si na svoju obranu zvolila humor a nadsádzku, ale mne to v istom okamihu prestalo byť vtipné a zostal len taký zraňujúci pocit. Napriek tomu drží skupinku kamarátiek pokope, podporujú sa a to je milé. Ich cyklovýlet spojený s predajom jaterníc vyzerá na papieri ľahko, francúzske dedinky a spanie v stanoch... ale v realite takmer bez sprchy, bez kondičky a s menzesom, v horúčave, v búrke, proste chúdence dievčence. Spôsob, akým sa to všetko deje, je ale trochu pritiahnutý za vlasy. Napríklad aj to, že obrátia svoje negatívne tituly na biznis, je len vďaka obrovskej publicite, takže sa im darí produkty po ceste aj predávať a takto si zafinancujú výlet. To, že sa chceli dostať na oslavy do Paríža, je jedna vec, no stretnúť sa s významnými ľuďmi, aby im povedali svoje názory, doma vôbec neriešili ako na to... Našťastie existujú náhody a táto kniha sa im nevyhýba, práve naopak. Veľa vecí sa tak vlastne vyrieši akoby za pochodu a samo, bez ich pričinenia. Autorka si vybrala mrte tém; cez bodyshaming, online šikanu, ale aj typické problémy v puberte ako je pleť, váha, ako aj vzťahy s rodičmi a nájdenie si "vlastnej cesty", spomenula aj nevlastných rodičov, sociálnu fóbiu, vojnových veteránov, invalidov, platonickú lásku. Vnútorný prerod postavy ma neprekvapil, čakala som niečo podobné, je to predvídateľné. Potešilo ma spomenutie rôznych syrov. P.S. Rozhovor s feministikou je z celej knihy najlepší a najvtipnejší. P.P.S. Síce to s príbehom nesúvisí, ale je to len nedávno, čo sme s deťmi pozerali film Fantastická výmena na Netflixe, kde je podobný typ náhod a humoru, a rovnako aj šanca, že v závere sa hlavná hrdinka možno už k nevlastnému otcovi nebude správať tak hnusne ako doposiaľ. A áno, tiež je to francúzska tvorba. A ktovie, či by sfilmovanie knihe nepomohlo viac. P.P.P.S. Nikdy som nemala rada jaternice, hurky, ani krvavničky, veď je to ryža plus mleté vnútornosti v čreve, ďakujem, neprosím. Tento typ jedla ma skôr odpudzuje. Nemohli to byť radšej klobásky? Však tvar je podobný. A pritom v origináli to má taký krásny názov: Malé kráľovné (Les Petites Reines). Škoda, že sa nepoužil ten.

Skvelá YA (Martina F., 11.4.2022) Odpovedať

vrelo odporúčam
Nie je jaternica ako jaternica. Dôkazom je aj táto vegánska, ekologická verzia, ktorú si môžte kúpiť v kníhkupectve. Jaternica medzi knižkami? Áno. A rovno tri (za cenu jednej)! “Vždy to tak bolí?” “Gramatika? Hej, je to veľmi bolestivá záležitosť.” “Ale nie, krámy.” Toto bolo také milučké, nenútené a vtipné. Hneď na začiatku sa zoznámite s hlavnými postavami - s hanblivou Hakimou, najväčšou fanúšičkou kapely Indochine Astrid a jedinečnou Mireille. Tieto dievčence spája to, že sa ocitli na špičke zoznamu najškaredších dievčat na škole, alebo aj inak povedané, vyhrali súťaž - Miss jaternica. Je to naozaj odporná zábavka, ktorá ma poukazovať na zovňajšok dievčat, ničí to ich sebavedomie a sebalásku... Ale, niekto zabudol na to, že sa tam ocitla aj Mireille, ktorá si z toho už nič nerobí (minulý rok tento rebríček vyhrala) a dokonca to so svojimi kolegyňami - Jaternicami využije vo svoj prospech! Kiežby bolo takýchto knižiek viac. A kiežby by som ich čítala v pubertálnom veku. Za humorom a dobrodružstvom sa skrývajú dôležité veci, ktoré mnohé deti a pubertiaci zažívajú (a možno aj dospeláci). Šikana, vysmievanie sa, je ok nebyť ok, život s hendikepom, nízka sebaúctu a sebaláska… všetko bolo podané nenútene a prirodzene, za čo sa autorke klaniam, pretože je ťažké napísať knihu pre také kritické a citlivé obdobie, akým je puberta. Je to skvelá oddychovka, ktorá ľuďom aj niečo dá, nájdete tu skvelé postavy a veľké dobrodružstvo! Plus tá obálka a prevedenie…nádhera!

Vhodné pre všetky vekové kategórie (Maťa, 4.4.2022) Odpovedať

príjemné čítanie
Akonáhle som sa dozvedela, že Absynt sa ide púšťať do young adult kníh vedela som, že si to proste musím prečítať. Napriek tomu, že tento typ literatúry už v súčastnosti nevyhľadávam, bolo mi jasné, že toto vydavateľstvo sa neuspokojí s knihou lebo je mainstream a cool, ale prinesie nám hodnotné a kvalitné príbehy. Nebola som sklamaná. Táto kniha má vekové označenie 13+, čiže ja nie som práve cieľová skupina. Avšak, táto kniha sa dotýka dôležitých tém, ktoré majú čo povedať čitateľovi v každom veku. Autorka sa na necelých 300 stranách venuje šikane, kyberšikane, traumou, body imidžom, sebaláske či postihnutiu a robí to úplne prirodzene, čiže nemáte pocit, že je to prepchaté. Jej štýl písania je veľmi čtivý a celá kniha je veľmi vtipná. V štýle mi pripomínala ďalšiu výbornú YA knihu Láska je pre lúzrov. Avšak, mala som trochu problém s postavami. Autorka dala ich charakterom hĺbku, ale len miestami. Hlavne Hakima mi prišla ako postava, ktorá tam len bola. Skôr jej brat bol v centre pozornosti. A keď už sme pri Hakime - nikdy neuverím tomu, že by nejaký rodič dovolil svojej 12,5 ročnej dcére sa takto vydať na cestu. Môj ďalší problém s knihou je skôr taký kozmetický. Papier obálky je podľa mňa dosť nanič (rovnaký má aj Vo vlnách), pretože sa ničí a krčí na okrajoch už len tým, že knihu pri čítaní držíte. Na dotyk je príjemný a vraj je ekologický, čo je super, len škoda, že je taký nepraktický. Každopádne, táto kniha by určite nemala ujsť vašej pozornosti, pretože každému má čo ponúknuť.

Odpovedieť na komentár


(nebude zverejnený)
Koľko je štyri deleno dva?

V odpovedi prosím používajte iba číslice.

Knihy

Výber žánrov

Beletria pre dospelých

Cestovanie, mapy

Česká literatúra

Deti do 10 rokov

Deti nad 10 rokov

Fond na podporu umenia

Jazyky, vzdelanie

Literatúra faktu

Odborná literatúra

Populárne náučná pre dospelých

Slovenská literatúra


Darčekové predmety a ostatné

Hovorené slovo

Hudobné CD

Knihy na počúvanie

Počítačové hry a aplikácie

DVD



x