bux.sk
knihy, ktorými žijete
Úvodná stránka Neprehliadnite
Buxcafe Knižné podcasty Eknihy na Bux.sk







Muž, ktorý si mýlil manželku s klobúkom

Vydavateľ: Inaque (Inaque)
Jazyk: slovenský
Formát:Kniha
Počet strán:256
Poradie vydania:1.
Zvyčajne posielame do 8-10 pracovných dní 
Informácie o dostupnosti

Posledná zmena: 29.03.2024 03:00

Lepšia cena: 13,43 € (vrátane DPH)
Vaša cena: 13,75 € (vrátane DPH)
Bežná cena:15,99 €
Ušetríte: 2,24 € (zľava 14%)
Lepšia cena
  • Informuj priateľa

Obsah knihy: Muž, ktorý si mýlil manželku s klobúkom

Oliver Sacks vo svojej najznámejšej knihe rozpráva dvadsaťštyri príbehov ľudí so zvláštnymi neurologickými poruchami je tu muž, ktorý si mýlil manželku s klobúkom, ľudia, ktorým sa v hlave spustila hudba z ich detstva, ktorí prestali rozoznávať tváre svojich blízkych či časti vlastného tela.

V citlivom rozprávaní doktora Sacksa sa z každej poviedky stáva jedinečná a ľudská štúdia živej bytosti bojujúcej proti nepredstaviteľnej chorobe.

Postavy doktora Sacksa sú takmer románové. Dokazujú, aké úžasné schopnosti má náš mozog a aká krehká je naša myseľ.
Sunday Times

Oliver Sacks (1933 2015). Vyštudoval medicínu v Oxforde a pracoval ako stážista v nemocniciach v Spojených štátoch. Od roku 1965 žil v New Yorku, kde prednášal na katedre neurológie lekárskej fakulty NYU a pracoval ako neurológ v charitatívnom domove dôchodcov. V slovenčine vyšli jeho knihy Antropologička na Marse, Halucinácie, Zrak mysle, Všetko na svojom mieste a zbierka esejí Vďačnosť. Pripravujú sa knihy Migréna a Rieka vedomia.

Detaily o knihe

Názov: Muž, ktorý si mýlil manželku s klobúkom

Originálny názov: The Man Who Mistook His Wife for a Hat

Objednávací kód NA643689

Zobraziť podrobnú špecifikáciu

Hodnotenie čitateľov

Zaujimave čítanie (Renáta Hatinová, 14.4.2022) Odpovedať

príjemné čítanie
Kniha Muž, ktorý si mýlil manželku s klobúkom vyšla v preklade Tomáša Mrvu vo vydavateľstve Inaque tento rok už po tretíkrát. Autor túto zbierku (celkovo 24) príbehov rozdelil na štyri časti, ktrorým dal príhodné názvy: Straty, Excesy, Cesty a Svet prostáčikov. Každá časť sa zaoberá inou oblasťou neurologických porúch a životné osudy jednotlivých protagonistov by som charakterizovala ako zaujímavé ba až bizarné. Niektoré príbehy sa ma dotkli viac, niektoré menej, ale ani o jednom nemôžem povedať, že by bol o čosi menej výnimočný ako ten druhý. Pri poviedke Žena, ktorá stratila telo mi vskutku behali zimomriavky po tele; poviedka Ruky bola fascinujúca - o žene ktorá v šesťdesiatke objavila schopnosť používať ruky; Vpravo hlaď! - o jednostrannej vnímavosti - keď osoba nevníma ľavú polovicu seba či okolia bola tiež veľmi nevšedná. V druhej časti Excesy ma zaujal životný príbeh Vtipného Raya, muža s Tourettovým syndrómom, ktorý žil dva životy - usporiadaný a nudný s liekmi, divoký a výstredný bez liekov a príbeh Kupidova choroba o deväťdesiatročnej Natashi, ktorá si na sklonku života začala užívať svoje pozemské bytie. Veľmi emotívnym bol aj príbeh z tretej časti - Cesta do Indie. Avšak najviac sa ma dotkla posledná časť - Svet prostáčikov, kde sa stretneme s rôznymi prejavmi a formami autizmu, s ľuďmi, ktorí sú ako ostrovy v mori, ktoré stratili kontakt s pevninou. Tu by som vypichla dva príbehy: Rebecca a Autistický umelec. Autisti sú vlastne čisté duše, ktoré okolie mnohokrát považuje za defektných či handicapovaných len preto, že nie sú schopní fungovania v každodennej rutinnej realite a pritom ich skrytá genialita v iných oblastiach je často bagatelizovaná. Kniha Muž, ktorý si mýlil manželku s klobúkom je rôznorodá, zaujímavá a v mnohom otvára oči nám “normálnym” smerom k “handicapovaným”. Avšak v mnohých prípadoch to nie je až také jednoduché čítanie - čitateľa môže odrádzať množstvo odborných názvov v texte, ku ktorým nie sú vysvetlivky a tak si ich čitateľ musí prácne dohľadávať (alebo sa aj na to vykašľať). Ja som mnohé z odborných výrazov a názvov liekov už poznala, takže pre mňa osobne to nebol až taký problém orientovať sa v odbornom lekárskom žargóne. Milí knihomili, túto knihu odporúčam všetkým, ktorí si chcú rozšíriť svoje osobné obzory a taktiež tým, ktorým nie sú ľahostajné osudy “handicapovaných” ľudí medzi nami.

Pridajte svoj komentár


(nebude zverejnený)
Koľko je dva deleno dva?

V odpovedi prosím používajte iba číslice.

Knihy

Výber žánrov

Beletria pre dospelých

Cestovanie, mapy

Česká literatúra

Deti do 10 rokov

Deti nad 10 rokov

Fond na podporu umenia

Jazyky, vzdelanie

Literatúra faktu

Odborná literatúra

Populárne náučná pre dospelých

Slovenská literatúra


Darčekové predmety a ostatné

Hovorené slovo

Hudobné CD

Knihy na počúvanie

Počítačové hry a aplikácie

DVD



x