bux.sk
knihy, ktorými žijete
Úvodná stránka Neprehliadnite
Buxcafe Knižné podcasty Eknihy na Bux.sk







Na krídlach: Ako evolúcia a dizajn prekonali gravitáciu

Vydavateľ: PRÍRODA (IKAR, a.s.)
Jazyk: slovenský
Formát:Kniha
Počet strán:304
Poradie vydania:1.
Na sklade 
Informácie o dostupnosti

Posledná zmena: 23.04.2024 03:54

Lepšia cena: 22,60 € (vrátane DPH)
Vaša cena: 23,13 € (vrátane DPH)
Bežná cena:26,90 €
Ušetríte: 3,77 € (zľava 14%)
Lepšia cena
  • Informuj priateľa

Obsah knihy: Na krídlach: Ako evolúcia a dizajn prekonali gravitáciu

Snívalo sa vám niekedy, že lietate? Predstavovali ste si, aké by to bolo, keby ste boli vtákom a mohli plachtiť po oblohe či sa na krídlach strmhlav vrhnúť k zemi? Lietaním sú deti fascinované už odmalička a Richard Dawkins, mysliteľ a vedec z Oxfordskej univerzity, je z neho rovnako nadšený aj v dospelosti.
Vo svojej knihe skúma všetky aspekty letu, zvieracieho, ľudského i mechanického. Keďže zázrak lietania je votkaný do celej našej histórie, kniha vás prevedie príbehmi od bájneho Ikara až po boeing 747. Aké sú rozdiely medzi vtákmi, ktoré sa vyvinuli evolúciou, a lietajúcimi strojmi skonštruovanými ľuďmi? Ako sa ľuďom podarilo prekonať zákony gravitácie? Autor okrem ľudského spoločenstva a živočíšnej ríše skúma aj fascinujúce lety, ktorých je schopná naša myseľ – úniky z reality, a to všetko prostredníctvom vedy a predstavivosti.
Táto kniha je výsledkom jedinečnej spolupráce jedného z popredných svetových vedcov a talentovanej umelkyne Jany Lenzovej.

Z anglického originálu Flights of Fancy vydaného vo vydavateľstve Head of Zeus v 2021 preložila Jana Lenzová. Vyšlo vo vydavateľstve IKAR, a.s. – v roku 2022.

Detaily o knihe

Názov: Na krídlach: Ako evolúcia a dizajn prekonali gravitáciu

Originálny názov: Flights of Fancy

Objednávací kód NA205596

Zobraziť podrobnú špecifikáciu

Hodnotenie čitateľov

Zaleťte si medzi pútavé stránky (Michaela Zamari, 31.3.2023) Odpovedať

vrelo odporúčam
Kto z nás môže povedať, že nesníval o tom, ako lieta? Ja som teda nejeden taký sen pretavila aj do knihy, hoci áno, nie celý sen bol o lietaní a ja nepíšem fantasy, ale skôr romantiku a erotiku. ☺ No môcť tak vidieť svet nielen spod morskej hladiny ale aj z perspektívy lietadla a nesedieť pri tom priamo nad krídlom, to by bolo niečo... Preto som ani nezaváhala a siahla po tejto knihe. Vedeli ste, že taký Rybár dlhochvostý migruje od pólu k pólu a nikdy nevidí zimu? Alebo, že mravčia kráľovná si drasticky odhryzne krídla, keď pre ňu už ďalej nie sú potrebné? A tušili ste, že veľryby sú potomkami párnokopytníkov? Autor "vo svojej knihe skúma všetky aspekty letu, zvieracieho, ľudského i mechanického. Keďže zázrak lietania je votkaný do celej našej histórie, kniha vás prevedie príbehmi od bájneho Ikara až po boeing 747. Aké sú rozdiely medzi vtákmi, ktoré sa vyvinuli evolúciou, a lietajúcimi strojmi skonštruovanými ľuďmi? Ako sa ľuďom podarilo prekonať zákony gravitácie? Táto kniha je výsledkom jedinečnej spolupráce jedného z popredných svetových vedcov a talentovanej umelkyne Jany Lenzovej." Unikátnym výsledkom a fascinujúcej evolúcie lietania. Mňa si teda získala. "Darvinovský prirodzený výber môže viesť zviera k tomu, aby si v starobe skrátilo život, ak tým zvýši svoj reprodukčný úspech v mladosti." Konečne som pochopila, prečo si vtáky zobákmi neustále snoria v perí na krídlach. Oni si ho napravujú, pretože zle "zazipsované" perie môže byť veľký problém a závisí od toho nielen letecký výkon, ale aj život samotného tvora. V knihe však autor nerozoberá len lietajúce živočíchy, ale aj dopravné prostriedky. Často som sa zamýšľala nad tým, čo by mi bežne ani len nezišlo na um, pritom... "Priemyselná špionáž nie je jediným vysvetlením, prečo moderné lietadlá navrhnuté v Amerike, Európe, alebo Rusku, vyzerajú všetky rovnako. Inžinieri vo všetkých krajinách musia zápasiť s rovnakými fyzikálnymi zákonmi." Aj informácie z pozoruhodnej spolupráce medzi rastlinami a opeľovačmi mi takmer "odpálili dekel". "... existuje viac ako 900 druhov fíg a takmer každá figa má svoj vlastný, súkromný druh osy, ktorá opeľuje výlučne len ju." Súhlasím s autorom, že to je naozaj zázračná presnosť. A toto zasa zázračná kniha, v ktorej sa priateľským a zrozumiteľným jazykom dozviete veľa zaujímavostí. Knihou vás sprevádza aj množstvo ilustrácií a v závere si poviete, že by ste prijali aj pokračovanie. Ja rozhodne áno. A čo vy, zaletíte si medzi jej stránky?

Pridajte svoj komentár


(nebude zverejnený)
Koľko je osem deleno dva?

V odpovedi prosím používajte iba číslice.

Knihy

Výber žánrov

Beletria pre dospelých

Cestovanie, mapy

Česká literatúra

Deti do 10 rokov

Deti nad 10 rokov

Fond na podporu umenia

Jazyky, vzdelanie

Literatúra faktu

Odborná literatúra

Populárne náučná pre dospelých

Slovenská literatúra


Darčekové predmety a ostatné

Hovorené slovo

Hudobné CD

Knihy na počúvanie

Počítačové hry a aplikácie

DVD



x