bux.sk
knihy, ktorými žijete
Úvodná stránka Neprehliadnite
Buxcafe Knižné podcasty Eknihy na Bux.sk







Kniha stratených mien

Vydavateľ: Fortuna Libri (FORTUNA LIBRI, a.s.)
Jazyk: slovenský
Formát:Kniha
Počet strán:400
Poradie vydania:1.
Posledné kusy na sklade 
Informácie o dostupnosti

Posledná zmena: 29.03.2024 03:00

Lepšia cena: 15,04 € (vrátane DPH)
Vaša cena: 15,39 € (vrátane DPH)
Bežná cena:17,90 €
Ušetríte: 2,51 € (zľava 14%)
Lepšia cena
Ďalšie podoby titulu:
Formát: E-KNIHA
cena od: 12,50 €
  • Informuj priateľa

Obsah knihy: Kniha stratených mien

Nezabudnuteľný román, inšpirovaný skutočným príbehom z druhej svetovej vojny, o mladej žene, ktorá pomáha židovským deťom utiecť pred nacistami Eva, knihovníčka na polovičnom dôchodku na Floride, si raz ráno všimne fotografiu v časopise pohodenom na výpožičnom pulte. Pri pohľade na ňu sa jej zastaví dych. Je
na nej kniha, ktorú nevidela už vyše šesťdesiat rokov a ktorú sama nazvala Kniha stratených mien.
V článku k fotografii sa píše o nemeckom knihovníkovi, ktorý hľadá pôvodných majiteľov kníh ukoristených počas vojny nacistami, aby im ich mohol vrátiť. K najzaujímavejším patrí kniha náboženských textov z osemnásteho storočia. Zdá sa totiž, že obsahuje nejaký kód, ale výskumníci v Berlíne ho nedokážu rozlúštiť ani zistiť pôvod knihy. A Eva je jediná, kto pozná odpoveď. No bude mať dostatok síl, aby sa vrátila k starým spomienkam a pomohla uviesť veci na pravú mieru?
V roku 1942 bola Eva, ešte študentka, nútená utiecť z Paríža po tom, čo zatkli jej otca, poľského Žida. Útočisko našla v mestečku v horách v slobodnej zóne, kde začala falšovať preukazy totožnosti a iné dokumenty pre židovské deti, ktoré bolo treba dostať cez hranice do Švajčiarska. Vymazávať ľudí z pamäti však nie je len tak, preto sa Eva spolu so svojím partnerom vo falšovaní, záhadným Rémym, rozhodne, že musia nájsť spôsob, ako zachovať pôvodné mená detí, často primalých na to, aby si pamätali, kým boli. Záznamy, ktoré vpisujú do Knihy stratených mien, pre ňu nadobudnú ešte väčší význam, keď ich bunku odhalia a Rémy zmizne.

Detaily o knihe

Názov: Kniha stratených mien

Objednávací kód NA639762

Zobraziť podrobnú špecifikáciu

Hodnotenie čitateľov

Krásny príbeh (Jana Milkovičová, 9.10.2022) Odpovedať

vrelo odporúčam
Odporúčam tým, ktorí majú radi knihy z obdobia 2.sv.vojny. Je to veľmi pekný príbeh, ktorý čítate v dvoj dejových líniách. Časť v prítomnosti, ked hlavná hrdinka nájde v novinách článok o knihovnikovi, ktorý hľadá pôvodných majiteľovi kníh. V článku spozná "jej" knihu stratených mien a rozhodne sa ísť do Nemecka. Tu nastáva prelínanie s minulosťou, obdobie 2.sv.vojny a Evinu účasť vo francúzskom odboji. Kniha sa veľmi dobre číta, napriek tématike nie je tak surová a drsná ako iné knihy s touto témou.

Krásna kniha s pekným posolstvom. Nezabúdajme na ľudskosť. (Tatiana, 21.4.2022) Odpovedať

vrelo odporúčam
V príbehu sa mieša historická linka so súčasnou (rok 2005). Našťastie však historická linka dostala oveľa väčší priestor. Nás knihomoľov dozaista poteší aj fakt, že v príbehu bola zvečnená aj láska ku knihám. Hlavná hrdinka totiž pracovala v knižnici a mala ku knihám veľmi vrúcny vzťah. V príbehu som síce narazila na mnoho predvídateľných pasáži, no nepokazilo mi to dobrý dojem. Dozvedela som sa veľa o falšovateľoch a ich neprehliadnuteľnej, častokrát mravenčej, vyčerpávajúcej a nebezpečnej úlohe v časoch vojny. Zaslúžili sa o záchranu tisísok životov a mnohokrát im dali druhú šancu na život. Eva však túžila, aby identita najmä zachránených detí neostala zamlčaná a aby mali po vojne šancu nájsť svojich rodičov a nezabudli na svoje korene a skutočnú identitu. Vďaka Rémymu našla spôsob, ako ich minulosť a meno zachovať. Slúžila im na to Kniha stratených mien a sofistikované kódovanie, aby sa tieto informácie nedostali do nesprávnych rúk. Nechýba ani romantická linka, poukázanie na dôležitosť spolupatričnosti a ľudskej pomoci, ale tiež zrada, nebezpečenstvo, bolesť zo straty... Všetko, čo sa v príbehoch, ktoré poznačila vojna priam žiada. Príbeh je inšpirovaný skutočnosťou, aj keď viaceré postavy boli vymyslené a takpovediac namixované a stvorené do jedného okulahodiaceho celku. Tento príbeh určite ostane ešte dlho v mojich myšlienkach. Práve tie krásne pripomenutia toho, čo je dôležité boli pre mňa tou najkrajšou farbičkou, ktorá dodala tomuto príbehu odohravajúcemu sa v ťažkých časoch svetlejšiu farbu a štipku nádeje. Musím pochváliť aj preklad a kvetnatý štýl autorky, ktoré naozaj presvedčivo vykreslili atmosféru doby a podpísali sa aj pod hodnoverný opis charakterov. Tento príbeh určite radím k tým lepším, prepracovanejším a citlivejším, čo sa tejto tématiky a žánru týka. Narazila som len naozaj zopár chybičiek krásy - miernu predvídateľnosť v niektorých častiach príbehu. Každopádne však vo mne táto kniha zanechala silnú emóciu a posledné strany boli naozaj srdcervúce i napínavé zároveň. Knihu hodnotím na 4.5/5⭐.

Top (Daniela G, 3.4.2022) Odpovedať

vrelo odporúčam
Kniha je za mňa jedna z top kníh, čo som kedy čítala.Pribeh je pútavý a nebudete sa chcieť odtrhnúť od čítania .

Slzy v očiach (Monika, 1.4.2022) Odpovedať

vrelo odporúčam
Jedna z najkrajších kníh co som čítala. Plakala som pri nej, proste nedalo sa ináč. Odporúčam

Odporúčam (Barbora, 1.4.2022) Odpovedať

príjemné čítanie
Pre všetkých milovníkov kníh s obdobia druhej svetovej vojny. Kniha opisuje iné okolností, ktoré boli súčasťou vojny a nikdy som sa na to takto nepozerala. Nieje to vôbec dej o bitkách na fronte či živote v koncentračných táboroch. Pekné, zaujímavé a napínavé čítanie, odporúčam

Pridajte svoj komentár


(nebude zverejnený)
Koľko je sedem plus dva?

V odpovedi prosím používajte iba číslice.

Knihy

Výber žánrov

Beletria pre dospelých

Cestovanie, mapy

Česká literatúra

Deti do 10 rokov

Deti nad 10 rokov

Fond na podporu umenia

Jazyky, vzdelanie

Literatúra faktu

Odborná literatúra

Populárne náučná pre dospelých

Slovenská literatúra


Darčekové predmety a ostatné

Hovorené slovo

Hudobné CD

Knihy na počúvanie

Počítačové hry a aplikácie

DVD



x