bux.sk
knihy, ktorými žijete
Úvodná stránka Neprehliadnite
Buxcafe Knižné podcasty Eknihy na Bux.sk







Hodiny

Vydavateľ: ODEON (IKAR, a.s.)
Jazyk: slovenský
Formát:Kniha
Počet strán:232
Poradie vydania:1.
Na sklade 
Informácie o dostupnosti

Posledná zmena: 28.03.2024 02:44

Vaša cena: 9,90 € (vrátane DPH)
Bežná cena:15,90 €
Ušetríte: 6,- € (zľava 38%)
Ďalšie podoby titulu:
Formát: E-KNIHA
cena od: 11,10 €
  • Informuj priateľa

Obsah knihy: Hodiny

Spisovateľ M. Cunningham, jeden z najbrilantnejších autorov svojej generácie, vzdáva románom Hodiny poctu anglickej spisovateľke Virginii Woolfovej. Tak ako autorka vo svojom slávnom diele Pani Dallowayová opísala jediný deň v živote titulnej hrdinky, aj Cunningham sa zameral na jeden deň v živote troch postáv.
Prvou z nich je samotná Virginia Woolfová, ktorá v dvadsiatych rokoch 20. storočia zápasí s duševnou chorobu a pokúša sa písať ďalší román. Druhou je Laura Brownová, mladá žena v domácnosti v povojnovej Kalifornii, ktorá vychováva malého syna a bojuje s obmedzeniami manželstva z rozumu. A napokon je to Clarissa Vaughanová, vydavateľka a matka dospelej dcéry v New Yorku deväťdesiatych rokov. V ten deň chystá večierok pre svojho ťažko chorého priateľa Richarda, ktorý získal literárnu cenu.
Michael Cunningham v románe plynulo prechádza dekádami 20. storočia, aby zachytil jedinečné vnútorné svety troch nezabudnuteľných žien. Výsledkom je vášnivé, hlboké a dojímavé dielo, román o umieraní, bezmocnosti, ale aj o tom, že aj hlboko nešťastný človek dokáže nájsť kratučké okamihy radosti.

Z anglického originálu The Hours (Picador, USA 1998) preložil Vladislav Gális.

Detaily o knihe

Názov: Hodiny

Originálny názov: The Hours

Objednávací kód WE205553

Zobraziť podrobnú špecifikáciu

Hodnotenie čitateľov

Úžasná !!! (Ivana Kováčová, 8.1.2023) Odpovedať

vrelo odporúčam
Kniha Hodiny opisuje jediný deň v živote našich troch hlavných postáv. Prvá dejová linka z pohľadu "Pani Dallowayovej" sa odohráva v New Yorku, koncom 20. storočia. V skutočnosti sa volá Clarissa Vaughanová, ale jej najlepší priateľ Richard jej dal prezývku podľa najznámejšej postavy, ktorú vytvorila Virginia Woolf. Druhá dejová linka sa sústredí na samotnú Virginiu Woolf v roku 1923, kedy v Londýne píše jeden zo svojich najznámejších románov Pani Dalloway. Tretí príbeh sa sústredí na Lauru Brownovú, ktorá prežíva svoj deň v roku 1949 v Los Angeles, pripravuje narodeninovú oslavu so svojím synom pre manžela a popritom číta Pani Dalloway. Všetky tri príbehy sú prepojené práve motívom knihy Pani Dalloway, ktorému spisovateľ vzdal Hodinami poctu. Či už príbeh samotnej autorky tohto románu, ktorá sa napriek svojej postupujúcej psychickej chorobe snaží napísať svoje najlepšie dielo, ale, samozrejme, zmienky a podobnosti nájdeme aj v zvyšných dvoch linkách, či už v prezývke Clarissy, knihy ktorú Laura číta alebo v samotnom správaní postáv. Kniha je zdanlivo o ničom - predsa len zachytáva jeden všedný deň v životoch troch žien, ale pravdou je, že je o všetkom. O živote a o smrti, o láske, všetkých podobách lásky. O strachu a o smrti, o túžbe po smrti a strachu zo smrti. O vyslobodení, o depresii, o bolesti, o krivdách a nespravodlivosti. Napriek tomu, že som Pani Dallowayovú zatiaľ nečítala, Hodiny nie sú napísané tak, že by ste to k ich pochopeniu vyslovene potrebovali. Je asi fajn zhruba vedieť, o čom Pani Dallowayová je, resp. aspoň niečo o živote Virginie Woolf, ale užijete si to tak či tak. Určite si plánujem prečítať dielo Virginie Woolf, a potom by som sa rada vrátila k Hodinám, aby som si mohla vychutnať všetky detaily, ktoré mi možno teraz unikli. Neviem si predstaviť lepšie zakončenie knižného roka, než s touto knihou. Hlavne kvôli tomu, že Hodiny sú naozaj dokonalé a stali sa určite jednou z najlepších kníh, ktoré som čítala v roku 2022.

Pridajte svoj komentár


(nebude zverejnený)
Koľko je štyri deleno dva?

V odpovedi prosím používajte iba číslice.

Ukážky z knihy

Momentálne číta Virginiu Woolfovú, celú Virginiu Woolfovú, knihu za knihou, a fascinuje ju predstava takejto ženy, takej úžasnej, takej zvláštnej a tak nezmerateľne smutnej ženy, ženy, ktorá mala geniálny talent, ale aj tak si vložila do vrecka kameň a vošla do rieky. Laura si rada predstavuje (je to jedno z jej najväčších tajomstiev), že aj ona má trochu geniality, len náznak, hoci vie, že väčšina ľudí zrejme nosí podobné nádeje, zovreté ako malé pästičky, ktoré sa nikdy neroztvoria. Keď pred sebou tisne vozík v supermarkete alebo sedí u kaderníčky, rozmýšľa, či si všetky ostatné ženy nemyslia do určitej miery to isté: Aha, aký úžasný duch, žena bolesti, žena transcendentnej radosti, ktorá by radšej bola niekde inde, ktorá súhlasila, že bude vykonávať drobné a v podstate hlúpe úlohy, prezerať paradajky, sedieť pod fénom, lebo je to jej remeslo a jej povinnosť. Lebo sa skončila vojna, svet prežil a my všetky sa staráme o domácnosť, rodíme a vychovávame deti, netvoríme len knihy alebo obrazy, ale celý svet – svet poriadku a harmónie, kde sú deti v bezpečí (ak aj nie šťastné), kde sa muži, ktorí videli nepredstaviteľné hrôzy, ktorí konali hrdinsky a správne, vracajú domov k vysvieteným oknám, k parfumu, k tanierom a obrúskom.

Knihy

Výber žánrov

Beletria pre dospelých

Cestovanie, mapy

Česká literatúra

Deti do 10 rokov

Deti nad 10 rokov

Fond na podporu umenia

Jazyky, vzdelanie

Literatúra faktu

Odborná literatúra

Populárne náučná pre dospelých

Slovenská literatúra


Darčekové predmety a ostatné

Hovorené slovo

Hudobné CD

Knihy na počúvanie

Počítačové hry a aplikácie

DVD



x