bux.sk
knihy, ktorými žijete
Úvodná stránka Neprehliadnite
Buxcafe Knižné podcasty Eknihy na Bux.sk







Pošli po mňa

Vydavateľ: Tatran (Vydavateľstvo TATRAN, spol. s r.o.)
Jazyk: slovenský
Formát:Kniha
Počet strán:240
Poradie vydania:1.
Na sklade 
Informácie o dostupnosti

Posledná zmena: 18.04.2024 03:00

Lepšia cena: 12,52 € (vrátane DPH)
Vaša cena: 12,81 € (vrátane DPH)
Bežná cena:14,90 €
Ušetríte: 2,09 € (zľava 14%)
Lepšia cena
Ďalšie podoby titulu:
Formát: E-KNIHA
cena od: 10,90 €
  • Informuj priateľa

Obsah knihy: Pošli po mňa

Mladá Annelise pracuje v obľúbenej pekárni v nemeckom mestečku Feldenheim, ktorá patrí jej rodičom, a sníva o šťastnej budúcnosti. V krajine sa dostáva k moci fašizmus, protižidovské nálady rastú, no Annelise a jej rodina neveria, že by sa ich to mohlo dotknúť. Dúfajú, že to pominie a život v mestečku, kde ľudia rozličných vierovyznaní odjakživa dobre vychádzali, sa vráti do starých koľají. Annelise sa zaľúbi, vydá a porodí dcérku. Nebezpečenstvo je však čoraz bližšie – ktosi im hodí do okna kus tehly, priatelia s nimi prerušia kontakty, verní zákazníci prestanú v pekárni nakupovať. Mladej rodinke sa našťastie podarí ujsť do Ameriky, no musia odísť bez Annelisiných rodičov, ktorých budúcnosť a najmä bezpečnosť sú veľmi neisté.
O dve generácie neskôr sa stretneme v meste na americkom Stredozápade s Annelisinou vnučkou Clare. Náhodou objavila listy svojej prastarej matky, ktoré im písala z Nemecka, a vďaka nim pochopí, akú obeť musela priniesť jej rodina. Sloboda jedných bola vykúpená nešťastím a smrťou druhých. Teraz sa kruh obety a vykúpenia uzatvára.
Pošli po mňa je rodinný román s veľkým emocionálnym nábojom. Lauren Foxová sa ním rozlúčila s minulosťou v podobe veľkolepej, intímnej cesty do sveta matiek a dcér, povinností a záväzkov, nádeje a odpustenia.

Detaily o knihe

Názov: Pošli po mňa

Objednávací kód NA637522

Zobraziť podrobnú špecifikáciu

Hodnotenie čitateľov

Dokáže trauma ovplyvniť aj ďalšie generácie? (Tatiana, 26.4.2022) Odpovedať

príjemné čítanie
Lauren Fox sa inšpirovala históriou svojej rodiny. Tiež pochádzala z rodiny migrantov - jej babička emigrovala z Nemecka v časoch druhej svetovej vojny. Na príbehu štyroch generácií žien poukázala na to, že krv nie je voda a že vzťahy a väzby nezlomí a nepretrhne ani diaľka, dokonca ani oceán, ak sú skutočne silné... Avšak, trochu desivé bolo práve to, ako sa tento až strach z odlúčenia preniesol na mladšie generácie. Niektoré ťarchy, bolesť i smútok tak asi nevedome prenášame aj na svojich potomkov. Príbehu ako takému naozaj nemám čo vytknúť. Doslova som ním preplávala a čítanie ma napĺňalo. Sklamanie, láska, rozorvanosť, túžba, výčitky, nenávisť. Z dovtedy milého suseda sa stal z jedného dňa na druhý nepriateľ... Úsmev nahradila síra a paľba krutých slov, láskavý dotyk nahradil pľuvanec a pohŕdanie. Práve to autorka vystihla a práve to mi prišlo zdrvujúce. Ako spoločnosť sťaby šibnutím prútika odsúdila človeka a vyvrhla ho na okraj spoločnosti. Človeka, ktorý bol kedysi priateľom, dobrým známym, ochotným susedom, láskavým predajcom či len okoloidúcim, ktorý vám venoval úsmev. Musím priznať, že koniec príbehu ma mierne sklamal. Čakala som od neho niečo viac. Zdal sa mi príliš otvorený a nezodpovedal na niektoré moje otázky. V tomto som teda ako čitateľ ostala na vážkach a nedostalo sa mi na 100% to, čo by som očakávala. Aj keď teda pravdou je, že sa snažím nemať pred čítaním žiadne očakávania... Príbeh ako taký bol však naozaj krásny, citlivý, čtivý a emóciami nabitý. Akčnosť či spád by neboli na mieste. Lepšia prepracovanosť v niektorých pasážach by však príbeh ešte viac vyšperkovala. Najmä posledná časť sa mi už zdala málinko povrchnejšia. Bolo však zaujímavé pozrieť sa na niektoré udalosti aj z tohto pohľadu... Na to, ako dokáže puto pretrvať a ako dokáže trauma ovplyvniť celé generácie. Príbeh Lauren Fox vo mne zarezonoval. Nerada síce tento typ príbehov hodnotím hviezdičkami, no pre lepšiu predstavu to tak spravím. 4/5⭐.

Pridajte svoj komentár


(nebude zverejnený)
Koľko je dva krát deväť?

V odpovedi prosím používajte iba číslice.

Knihy

Výber žánrov

Beletria pre dospelých

Cestovanie, mapy

Česká literatúra

Deti do 10 rokov

Deti nad 10 rokov

Fond na podporu umenia

Jazyky, vzdelanie

Literatúra faktu

Odborná literatúra

Populárne náučná pre dospelých

Slovenská literatúra


Darčekové predmety a ostatné

Hovorené slovo

Hudobné CD

Knihy na počúvanie

Počítačové hry a aplikácie

DVD



x