bux.sk
knihy, ktorými žijete
Úvodná stránka Neprehliadnite
Buxcafe Knižné podcasty Eknihy na Bux.sk







Starec a more príbehov

Vydavateľ: Tatran (Vydavateľstvo TATRAN, spol. s r.o.)
Jazyk: slovenský
Formát:Kniha
Počet strán:232
Poradie vydania:1.
Na sklade 
Informácie o dostupnosti

Posledná zmena: 28.03.2024 02:51

Lepšia cena: 12,52 € (vrátane DPH)
Vaša cena: 12,81 € (vrátane DPH)
Bežná cena:14,90 €
Ušetríte: 2,09 € (zľava 14%)
Lepšia cena
Ďalšie podoby titulu:
Formát: E-KNIHA
cena od: 10,90 €
  • Informuj priateľa

Obsah knihy: Starec a more príbehov

Nádherný príbeh o ľuďoch, ktorí milujú knihy.
Starý kníhkupec Carl už niekoľko desaťročí dennodenne kráča mestom s ruksakom na chrbte, aby doručil knihy ich budúcim majiteľom. Za tie roky neodmysliteľne patrí ku koloritu mesta, ľudia ho spoznávajú, no zároveň zostáva pre nich neviditeľný. Carlovi to vyhovuje, netúži po zmenách či prekvapeniach. Žije vo vlastnej bubline, kde sa reálny svet prelína s literárnym a skutoční ľudia s románovými postavami. Zmyslom jeho života sú každodenné roznášky a stretnutia so zákazníkmi.
Jedného dňa vtrhne do jeho pokojného života uragán v podobe prostorekej deväťročnej Saše. Ich vzájomné rozhovory sú konfrontáciou dvoch odlišných pohľadov na život a vyústia do mnohých úsmevných situácií.
Starec a more príbehov je oslavou zázračnej schopnosti kníh spájať ľudí. Knižka v sebe skrýva viacero pohľadov, predovšetkým však láskavý a úsmevný príbeh čudáckeho dôchodcu a neposednej zvedavej školáčky. Čitateľ však objaví aj mnoho odkazov na iné známe či menej známe knižné tituly. Ak ich dokáže „prečítať“, odmenou mu budú hlbšie vrstvy a významy textu. Láskavá a múdra kniha rozveselí, dojme a poteší mladých i starších čitateľov. Určite sa k nej budú s radosťou vracať.

Detaily o knihe

Názov: Starec a more príbehov

Objednávací kód NA636367

Zobraziť podrobnú špecifikáciu

Hodnotenie čitateľov

Povinná jazda knihomolov (Anita Kováčová, 29.10.2022) Odpovedať

vrelo odporúčam
Kniha kníh. Inak sa to ani nedá nazvať. Toto je presne tá kniha, ktorú musíte čítať dookola. Ktorá vás rozplače a zároveň aj rozosmeje. Príbeh ktorý nechcete aby skončil, ktorého súčasťou chcete byť aj vy sami. Určite je to povinná literatúra pre všetkých knihomolov.

Liek, o ktorom ani nevieš, že ho potrebuješ. (Andrea Chovancová, 26.4.2022) Odpovedať

vrelo odporúčam
Viete, čo je to čitateľská schizofrénia? Chcete vedieť, aké zviera počas čítania knihy pripomínate? Začítajte sa do diela Starec a more príbehov. Jeho hlavný hrdina, knižkonosič Carl Kollhoff, gentleman zo starej školy do špiku kosti, roznášajúci lásku za každého počasia vám na to s veľkým potešením odpovie. Tento deduško v rybárskom klobúku vám na stránkach tohto príbehu s veľkou dávkou vďačnosti, optimizmu i miloty dokáže, ako vás napríklad aj na prvý pohľad hlúpa kniha môže priviesť na múdre myšlienky, rozosmiať či zachrániť. Spoločne sa stanete svedkami, ako knihy dokážu zahriať opustené, osamelé a múrmi obrastené ľudské srdce. Niektoré veci sa totiž nedajú lepšie vyjadriť žiadnym iným spôsobom. Len papierom, lebo paper lieči. Často i veci, o ktorých človek ani netuší, že ich liečiť treba.

Knižka pre všetkých knihomoľov (Eliška Petríková, 24.4.2022) Odpovedať

,,Vieš, veci sa majú tak, že ľudia čítajú čoraz menej. Pritom medzi doskami kníh žijú tiež ľudia so svojimi príbehmi. Každá kniha má srdce, ktoré začne tĺcť vo chvíli, keď sa do nej začítaš. Srdce knihy sa v tej chvíli prepojí s tvojím." Knižka Starec a more príbehov je jednou z najkrajších kníh, aké som kedy čítala. Je o knižkách, láske k nim, o knihomoľoch, o ľuďoch, priateľstve, ochote pomôcť a vzájomnej spolupatričnosti. Knižka nie je ,,len" knižkou, v tejto knihe je pomyselným mostom, ktorý spája ľudí, alebo im ukáže cestu, akou by sa mali v živote vydať. Knižka ma viackrát dojala.Záver bol úžasný, citlivý, dušu pohladzujúci. Veľkým plusom bolo pre mňa samotné zloženie hlavných postáv, Carl - starý človek a dieťa - Saša. Páčilo sa mi to spojenie múdrosti starších a to, že kniha pripomína, akí sú v nášom živote nesmierne dôležití, a detskej nevinnosti, zvedavosti a detského mudrovania. Hoci Carl Sašu najskôr odmietal, ona sa nenechala odbiť. A že z nich vznikla zaujímavá dvojka, o tom niet pochýb. Pri ich dialógoch som sa musela smiať. Autorov štýl písana mi sadol. Knižka je písaná jednoducho, žiadne zložité vety. Človek pri nej zrelaxuje a zároveň sa zamýšla nad vetami, citátmi, metaforami, ktoré knihu zdobia. Kniha je plná odkazov na iné knihy, či plná mien literárnych postáv. Knihu Starec a more príbehov skutočne ocenia skalní milovníci kníh . ,,Vieš, knihomoli sú veľmi vzácne tvory, väčšinou veľmi hanblivé. Je to navyše druh, ktorý vymiera a treba ho bezpodmienečne chrániť."

knižné pohladenie (Michaela Töröková, 18.4.2022) Odpovedať

príjemné čítanie
Po nesmierne ťažkom čítaní (27 smrtí Tonyho Obeda) mi táto kniha prišla ako pohladenie. Knihy, ktoré zachraňujú osudy. Potrebovala som niečo so šťastným koncom. Osamelým zákazníkom nosí ich objednávky osobne starnúci kníhkupec. Každú knihu dôkladne zabalí a popri celodennej pochôdzke odnesie až domov. Zákazníkom priraďuje mená literárnych postáv, ktoré ich charakterizujú viac ako knihy, ktoré nakupujú. Jeho úloha v kníhkupectve postupne speje ku koncu, nová majiteľka už nemá pochopenie pre túto službu, ale on sa nevzdáva a pokračuje. Cestou sa k nemu pridáva malá školáčka, zvedavá a všetečná a ich spoločné rozhovory sú celkom vtipné. Saša s každým zákazníkom nadväzuje rozhovor, vojde k nim domov, takže z profesionálneho odstupu už nič nie je. A od toho je len krôčik k tomu, ako sa začať montovať cudzím ľuďom do života. A ako inak, knihami. Páčila sa mi myšlienka, že pre každého je niekde tá pravá kniha, len ju treba nájsť a ponúknuť, ukázať cestu. Rieši sa tu však priveľa vecí, niektoré sú miestami zveličené, ale príbehu to na pútavosti neuberá. Šikana v škole a na pracovisku, osamelosť a chudoba v starobe, agorafóbia, zastrašovanie a fyzické násilie - aj v domácnosti, aj na verejnosti. Vzhľadom na krátky rozsah kniha ponúka pomerne dosť literárnych diel na inšpiráciu (a nie všetky sú mi známe). Možno by som pri hlbšom rozbore asi našla viac vecí, čo mi nesedia, ale nutne potrebujem aspoň štipku ľudskosti a knihomoľská téma je tou pravou. A rada by som skúsila ešte iné "knižné" knihy. Trochu mi pripomína Kníhkupectvo na Bylinkovom námestí, alebo Levanduľovú izbu, Pojízdný krámek snů... Čo mi ďalej odporučíte?

Balzam na dušičku (Beáta, 15.4.2022) Odpovedať

vrelo odporúčam
"Hovorí sa, že knihy si samy nájdu svojich čitateľov - no občas potrebujú, aby im niekto ukázal cestu." To je tak krásna kniha, nádherný príbeh o knihách a ľuďoch. Kto rád číta, ten vie, aký je dôležitý výber kníh. Aj ja mám obdobie, kedy potrebujem romantiku, aby som trochu pozabudla na realitu alebo naopak potrebujem drsný príbeh napríklad o vojne, aby mi pomáhal otvoriť oči a byť vďačná za všetko, čo mám. "Knihy nám zachraňujú život viacerými spôsobmi; dokážu zahriať naše srdce a v ojedinelých situáciách i naše telo." Táto kniha presne hovorí o dôležitosti výberu kníh a dôležitosti čítania. Niekedy dobre zvolená kniha nám môže zmeniť myslenie a tým pádom aj život. A to robil aj hrdina tejto knižky, pán Kollhoff, ktorý mi prirástol k srdcu ako aj malá Saša - tá bola úžasná . Úloha týchto dvoch postáv bola nesmierne dôležitá. "Lebo knihy potrebujú niekoho, kto im ukáže správnu cestu. "

Knihomoľská kniha (Martina Fraňová, 14.4.2022) Odpovedať

príjemné čítanie
Starec a more príbehov je taká útla knižôčka s veľkým srdcom. Napohľad jednoduchý príbeh vás zavedie za starčekom, ktorý roznáša ľuďom knihy. Ako aj samotné knihy, tak aj jednotliví ľudia sa skrývajú za príbehmi, o ktorých sa postupne dozvedáme. A aby som nezabudla, jedného dňa sa k starčekovi pripojí aj dievčatko, ktoré všetko zmení. Ale o tom sa dočítate až v samotnom príbehu. Kniha vyzerá krásne už na prvý pohľad. Pod prebalom sa skrýva tmavozelená kniha, ktorá ladí s oranžovým vnútrom. Neviem, ako vy, ale pocit jedinečnosti vo mne narástol. Zjav knihy ladil aj so samotným vnútrom. A príbeh…bol taký milý a zároveň upokojujúci, ako objatie, ktoré po zlom dni vážne potrebujete. Milujem knihy z knižného prostredia, pretože tie postavy chápu, aké je to byť knihomoľom. To, že každá kniha je jedinečná, čistý dar z knižného neba, ktorý musíme chrániť a opatrovať. Zároveň sa tešíme, keď niekto siahne po knihe na naše odporúčanie a ešte viac, keď sa mu kniha páči. V tejto knihe nájdete takýchto knihomoľov a možno ešte väčších. Ich myšlienky naozaj pohladili moju knihomoľskú dušu. Autorov štýl bol zo začiatku mierne kostrbatý, ale čím sa príbeh posúval vpred, tým nabral väčšiu istotu. Ak si myslíte, že to bude pokojný príbeh, tak máte čiastočne pravdu. Príbeh o starčekovi a dievčatku je väčšinou pokojný, ale v niektorých chvíľach vás môže prekvapiť.

Pohladenie pre dušu (Zuzana Hušlová, 7.4.2022) Odpovedať

vrelo odporúčam
Táto kniha je jednoducho pohladením pre dušu. Nie je len krásnym príbehom kamarátstva medzi starcom Carlom, ktorý žil pre knihy a roznášal ich svojim zákazníkom, a malým veselým a veľmi múdrym dievčatkom Sašou, ktoré mu do života prinieslo svetlo a radosť. Je to aj príbeh lásky ku knihám, knihám, ktoré ľudí už po stáročia spájajú. Kniha je aj plná odkazov na iné knihy, ktoré však dokáže odkryť iba ten, kto knihy miluje rovnako ako Carl. Pri jej čítaní som sa neustále usmievala. Usmievala som sa najmä pri zábavných a láskyplných rozhovoroch, ktoré viedli Carl so Sašou. Usmiala a potešila som sa vždy, keď v knihe spomenuli inú knihu, ktorú som už čítala. No príbeh tejto knihy ma zároveň dokázal na mnohých miestach aj dojať. Ten kto miluje knihy, by si práve túto mal určite prečítať. Zaručujem vám, že to neoľutujete.

♥️ pohladenie pre dušu (Tatiana, 7.4.2022) Odpovedať

vrelo odporúčam
Už dávno som sa nestretla s knihou, ktorá by tak lahodne, nenápadne a nenútene servírovala čitateľovi toľko krásnych myšlienok a odbočiek na zamyslenie sa ako práve táto. Prostredníctvom príbehu trošku čudackého starčeka Carla a naopak mladej prostorekej školáčky Saše nahliadnete do možno málinko uzavretej duše zarytého knihomoľa harcovníka a knihomoľky "v zácviku", ktorá ešte len spoznáva čarovný svet kníh. Kniha ponúka veľa pekných myšlienok, ktoré k životu patria, ktoré sú odjakživa jeho súčasťou, ktoré sú stále vôkol nás, len na ne zabúdame, ale aj také myšlienky, ktoré prebývajú v našich srdciach a sú síce ukryté, no pokiaľ ich dostaneme na povrch, tak sa svet razom stáva krajším miestom.  Starec a more príbehov neponúka len pohľad na to, čo všetkých milovníkov kníh spája. Krásne poukazuje na to, že čítanie kníh má prinášať nielen radosť, ale aj pôžitok. Že čítanie nie je len formou oddychu, ale aj nekonečnou studnicou nových informácií a poučení do budúcna. Páčil sa mi na prvé prečítanie možno rozdielny pohľad na svet očami pojašenej Saše a naopak uvedomelého introverta Carla. Saša priniesla Carlovi do života slnko, svetlo a radosť z maličkostí a otvorila dvere jeho bezprostrednosti, srdečnosti a aj hlboko ukrytej túžbe po dobrodružstvách a huncútstvach. A na druhej strane je tu Carlova skúsenosť, triezvosť a múdrosť. Jeho vrásky, veľké ruky plné mozoľov, tona spomienok a láskavosť. Odbočky k mnohým krásnym knihám a knižným hrdinom boli krásnou bodkou, čerešničkou a spestrením v celom tomto príbehu. Či už to bola Pani Pančucha, Predčítač, Herkules, Pán Darcy... Každá táto postava bola svojská, iná a vymaľovala príbeh inou farbičkou. Dodala jej pestrosť, uveriteľnosť a pekný odkaz či ponaučenie. V knihe som našla nielen krásne posolstvá, spojivká, ktoré nás knihomoľov spájajú po celom svete, ale aj láskavý humor, pri ktorom mi podskočilo srdce a nehanbím sa to priznať - pri ktorom sa mi aj v oku zaleskla slzička dojatia. Také drobné pripomenutia toho, že dobro ešte existuje... Neverím, že existuje univerzálna kniha pre každého. Ale táto drobná milôstka má k tomu blízko. Ak by som mala byť obdarovaná a dostala by som práve túto knihu, tak by som sa neskutočne potešila. Čítanie som si kúskovala a nemohla som urobiť lepšie. Carl i Saša mi prirástli k srdcu a určite sa raz k tejto knihe ešte v budúcnosti vrátim a nájdem v nej opäť niečo nové. Niečo, čo mi možno v danej chvíli vyčarí úsmev na tvári, vleje do duše nádej alebo spraví deň krajším. Myslím, že nebude prekvapením, ak Starca a more príbehov ocením všetkými možnými hviezdičkami 5/5*.

Povinné čítanie pre milovníkov kníh (radka, 4.4.2022) Odpovedať

Malá, útla knižôčka, ktorá v sebe skrýva nezabudnuteľný príbeh. Príbeh, ktorý pohladí na duši. Obsahuje krásne myšlienky spojené s knihami, ktoré sa určite všetkým milovníkom kníh zapáčia.

Inšpiratívna (zuzana, 2.4.2022) Odpovedať

vrelo odporúčam
Krásny príbeh, ktorý sa ľahúčko číta. Vhodná aj po ťažkom a vyčerpávajúcom dni. Veľmi sa mi v príbehu páčili odkazy na iné knihy - čo je pre mňa veľmi motivačné. Určite si knihu otvoríte aj po jej prečítaní, aby ste sa inšpirovali k ďalšiemu čítaniu.
Všetky komentáre (10)

Odpovedieť na komentár


(nebude zverejnený)
Koľko je dva krát dva?

V odpovedi prosím používajte iba číslice.

Knihy

Výber žánrov

Beletria pre dospelých

Cestovanie, mapy

Česká literatúra

Deti do 10 rokov

Deti nad 10 rokov

Fond na podporu umenia

Jazyky, vzdelanie

Literatúra faktu

Odborná literatúra

Populárne náučná pre dospelých

Slovenská literatúra


Darčekové predmety a ostatné

Hovorené slovo

Hudobné CD

Knihy na počúvanie

Počítačové hry a aplikácie

DVD



x