bux.sk
knihy, ktorými žijete
Úvodná stránka Neprehliadnite
Buxcafe Knižné podcasty Eknihy na Bux.sk







Posledné kníhkupectvo v Londýne

Vydavateľ: Motýľ s.r.o. (Vydavateľstvo Motýľ, s.r.o.)
Jazyk: slovenský
Formát:Kniha
Počet strán:328
Poradie vydania:1.
Na sklade 
Informácie o dostupnosti

Posledná zmena: 16.04.2024 03:02

Lepšia cena: 12,52 € (vrátane DPH)
Vaša cena: 12,81 € (vrátane DPH)
Bežná cena:14,90 €
Ušetríte: 2,09 € (zľava 14%)
Lepšia cena
Ďalšie podoby titulu:
Formát: E-KNIHA
cena od: 9,90 €
  • Informuj priateľa

Obsah knihy: Posledné kníhkupectvo v Londýne

Nadčasový príbeh o strate, láske a sile literatúry.
August 1939 – Hitlerove vojská postupujú Európou a na prepuknutie vojny sa pripravuje i Londýn, do ktorého sa prisťahovala hlavná hrdinka Grace Bennettová, čím si splnila svoj celoživotný sen. Nečakala však, že veľkomesto ju privíta protileteckými krytmi, vrecami s pieskom a zatemnenými oknami. A už vôbec si nepredstavovala, že jej nezostane iná možnosť, než začať pracovať u nevrlého starého pána Evansa v ponurom a zaprášenom kníhkupectve v srdci Londýna. Najmä, keď sa v knihách vôbec nevyzná a sama nikdy nemala čas na čítanie.
Jedného dňa však do kníhkupectva vstúpi šarmantný letecký dôstojník George, vďaka ktorému Grace v sebe postupne objaví lásku ku klasickým románom a začne z nich čerpať toľko potrebnú nádej. Počas dlhých mesiacov neľútostného bombardovania Londýna Nemcami Grace zistí, že knihy dokážu pevne zomknúť celú komunitu. Aj tie najťažšie chvíle sa im tak podarí prekonať spôsobom, o akom sa jej nikdy ani nesnívalo.

Autorka románu Madeline Martin si dala záležať na čo najautentickejšom vykreslení strachu a zákerného bombardovania Londýna, ale aj prerodu Grace, ktorá nájde cestu do čitateľského sveta. Tento pútavý príbeh o knihách, láske a vojne sa, žiaľ, nezaobíde ani bez tragických dôsledkov druhej svetovej vojny, no svojím bezprostredným štýlom a dojemným záverom osloví všetkých milovníkov krásnej literatúry.

Detaily o knihe

Názov: Posledné kníhkupectvo v Londýne

Objednávací kód NA636113

Zobraziť podrobnú špecifikáciu

Hodnotenie čitateľov

Nádej (Tatiana, 21.4.2022) Odpovedať

vrelo odporúčam
V knihe je neskutočné množstvo popisov bombardovania Londýna. Autorka dofarbila obraz doby aj viacerými živými popismi vtedajšieho Londýna i atmosféry vojnou zmietanej krajiny. Pridala aj drobné reálie z politického života. Čo však knihe dodalo lesk a taký ten hrejivý pocit, ktorý vám zaleje dušu s každou prečítanou vetou boli krásne myšlienky a udalosti, ktoré skrz celý dej formovali hlavnú hrdinku. Doslova som sa ako čitateľ pozerala na prierez najdôležitejších rokov jej života. Práve na to obdobie, kedy sa z mladej slečny stala vyformovaná žena so srdcom na dlani a nekonečnou silou bojovať. Nemala som pocit, že narážam na trápne literárne klišé o žene levici. Autorka toto postupné dozrievanie vyšperkovala skrz situácie a mnohé činy, ktoré boli určite jedným z dôvodov, prečo bola blízkosť Grace pre mnohých požehnaním. Ukázala napríklad aj to, že odpustenie nie je nastavením druhého líca. Odpustenie prináša úľavu a odplavuje z náš ťažobu. Či už si to druhá strana zaslúži alebo nie. Či uvedomenie príde alebo nie. Zášť v srdci ešte nikoho neoslobodila, ale práve naopak - ešte viac ho prikovala. Kniha mi v niektorých momentoch pripomenula aj jeden z mojich najobľúbenejších príbehov o mladej Liesel - Zlodejku kníh. Aj Grace pomohla mnohým zabudnúť aspoň na chvíľu na hrôzy, ktoré priniesla vojna a neustále bombardovanie práve cez knihy a ich myšlienky. Ich čítaním a svojou láskou. Viaceré postavy mi možno spočiatku mierne pili krv. No už dávno sa mi nestalo, aby som si v knihe tak veľmi obľúbila nejakú postavu. V prípade tejto knihy sa to však stalo. Schválne neprezradím, o ktorú postavu išlo. No vyvolala vo mne všetky pozitívne emócie - obdiv, otcovské pohladenie, múdrosť i odhodlanie urobiť svet krajším miestom a chrániť to, čo je skutočne dôležité. Na druhej strane ma však zmietala ľútosť nad tým, čím si táto postava prešla a aké ťažké muselo byť nájsť v sebe silu prekonať priepasť hlbokej straty. Odporúčam nečítať si epilóg! Viem, že mnohí barbari to robia ako prvé. V prípade tejto knihy to rozhodne nerobte, pokazíte si tak čitateľský zážitok. Príbeh plynul spočiatku trošku pomalým tempom. Neskôr ma však prekvapil. Práve tým, čo popisujem v odstavcoch vyššie. Bolo z neho cítiť človečinu a lásku ku knihám... Nie je to ten príbeh, v ktorom sa na vás hrôzy vojny vovalia ako lavína alebo ako tsunami s cieľom čitateľa prevalcovať utrpením a smrťou na každom rohu. Príbeh skôr poukazoval na to, čo v mnohých prípadoch komunitám pomohlo - zomknutosť a pomoc. Škoda, že práve takéto niečo sa z nás ľudí pomaly stráca... Preto bola pre mňa táto kniha takým plamienkom nádeje. Že aj keď svet pohltí čierňava, tak v mnohých ľuďoch nezadusí svetlo, ktoré vyžaruje ich srdce - lásku, pomoc blížnemu a boj za lepší svet. 4.5/5*.

Pridajte svoj komentár


(nebude zverejnený)
Koľko nôh má vrabec?

V odpovedi prosím používajte iba číslice.

Knihy

Výber žánrov

Beletria pre dospelých

Cestovanie, mapy

Česká literatúra

Deti do 10 rokov

Deti nad 10 rokov

Fond na podporu umenia

Jazyky, vzdelanie

Literatúra faktu

Odborná literatúra

Populárne náučná pre dospelých

Slovenská literatúra


Darčekové predmety a ostatné

Hovorené slovo

Hudobné CD

Knihy na počúvanie

Počítačové hry a aplikácie

DVD



x