bux.sk
knihy, ktorými žijete
Úvodná stránka Neprehliadnite
Buxcafe Knižné podcasty Eknihy na Bux.sk







Dokonalý policajný štát

Vydavateľ: IKAR (IKAR, a.s.)
Jazyk: slovenský
Formát:Kniha
Počet strán:368
Poradie vydania:1.
Na sklade 
Informácie o dostupnosti

Posledná zmena: 18.04.2024 02:54

Lepšia cena: 12,52 € (vrátane DPH)
Vaša cena: 12,81 € (vrátane DPH)
Bežná cena:14,90 €
Ušetríte: 2,09 € (zľava 14%)
Lepšia cena
Ďalšie podoby titulu:
Formát: E-KNIHA
cena od: 10,40 €
  • Informuj priateľa

Obsah knihy: Dokonalý policajný štát

ALFRÉD SWAN číta z knihy DOKONALÝ POLICAJNÝ ŠTÁT:

Tajná výprava do čínskej dystopie

Predstavte si život, v ktorom si večer ľahnete vedľa svojho partnera a ráno sa zobudíte po boku štátom dosadeného špicľa. Stačí, ak poviete alebo urobíte niečo, čo sa systému nepáči, a môžete skončiť v koncentračnom tábore alebo zmiznúť bez stopy. Kamery v dome, na uliciach, v obchodoch i v práci sledujú každý váš krok. Aj nepatrné pokĺznutie vám spôsobí veľké problémy. A trest môže prísť aj za činy, ktoré ste ešte nespáchali. Prediktívny policajný program pomocou najmodernejších technológií a databáz určí, akého zločinu sa človek v budúcnosti pravdepodobne dopustí a odporučí jeho prevýchovu.

Odrezaní od pravdy a možnosti voľby, pod neustálym dozorom a útlakom policajných zložiek – obyvatelia Ujgurskej autonómnej republiky Sin-ťiang na západe Číny hovoria svojej dystopii „situácia“. No to, čo pôsobí ako neuveriteľný námet z futuristického románu, je pre Ujgurov mrazivou realitou 21. storočia.

Na základe výpovedí ujgurských utečencov, štátnych zamestnancov, výskumníkov i aktivistov žijúcich v exile, Geoffrey Cain opisuje situáciu z prvej ruky. Podáva svedectvo o tom, ako si Čína stanovila za cieľ vymazať identitu, kultúru a dejiny celého národa. A tak stvorila dokonalý policajný štát...

Z anglického originálu The Perfect Police State: An Undercover Odyssey into China's Terrifying Surveillance Dystopia of the Future (PublicAffairs, Hachette Book Group, New York 2021) preložil Peter Tkačenko.

Detaily o knihe

Názov: Dokonalý policajný štát

Originálny názov: The Perfect Police State: An Undercover Odyssey into China's Terrifying Surveillance Dystopia of the Future

Objednávací kód NA205480

Zobraziť podrobnú špecifikáciu

Hodnotenie čitateľov

Neváhajte! (Kristína Puziová, 9.10.2022) Odpovedať

vrelo odporúčam
Predstavte si, že ste príslušníkom ujgurskej etnickej skupiny a žijete v Sin-ťiangu. Každý váš krok je zaznamenaný, pretože kamery sa nachádzajú úplne všade. Ak chcete niekam ísť, musíte priložiť svoj preukaz totožnosti k čipu, aby overil, či ste spoľahlivý alebo nie. Vedia o vás všetko a môžu to použiť proti vám. Ak ste podozrivý aj nepodloženým spôsobom, môžu vám nainštalovať kameru u vás doma alebo vás pošlú do tábora, aby vám hlavu nakazili ideologickým vírusom. Motto znie “Milujeme stranu! Milujeme vlasť!” Pripomína vám to niečo? Nemýlite sa. Je to múdry George Orwell a jeho román 1984… Nepredstaviteľné, však? O tom je kniha Dokonalý policajný štát. Autor prostredníctvom overiteľných zdrojov a výpovedi svedkov, či ľudí, ktorí boli a sú objektom útlaku, poukazuje na situáciu v Sin-ťiangu. Je to ohromné dielo, pretože jeho tvorba predchádzala množstvu práce. Navyše, vytvára skutočný obraz o Číne, či dokonca aj o USA… Keď som začala čítať knihu, moja prvá myšlienka bola: “Preboha, veď my ani netušíme, čo všetko sa deje vo svete!” Ihneď som začala googliť a veľmi ma prekvapilo, že o tejto téme som toho nenašla veľa, hoci niektoré štáty sú o situácii uzrozumení. Kde je chyba? Autor svojou knihou vytvára množstvo otázok, dáva odpovede, núti čitateľa zamýšľať sa a usmrcuje naivitu… Umelá inteligencia nám už nejaký ten čas uľahčuje život, ale jej nástroje môžu mať daľeko rozsiahlejšie a najmä negatívne dopady… Komu knihu odporúčam? Každému, kto sa nebojí pravdy a má aktivované kritické myslenie…

Výborné! (Ivana Kováčová, 17.9.2022) Odpovedať

vrelo odporúčam
Ak ste fanúšikom Orwella a obdivujete jeho predpovede v diele 1984, v Cainovom Dokonalom policajnom štáte dostanete niečo podobné, akurát, že sa nejedná o neurčitú ďalekú a len možnú budúcnosť, ale ide o veľmi smutnú realitu. Po zbežnom prezretí knihy môžete nadobudnúť dojem, že ide len o obyčajné beletristické dystopické dielo, ale akonáhle sa začítate, zistíte, že ide o veľmi prepracovanú obsiahlu reportáž s množstvom dychberúcich informácií. Nebojte sa do knihy pustiť, aj keď o Ujguroch a oblasti Sin-tiang nič neviete. Autor ponúka zobrazenie reality a faktov pomerne zrozumiteľne a venuje sa viacerým témam. Máte tak možnosť nájsť v texte pasáže, ktoré sa vám budú čítať lepšie a potom tam budú určite aj tie, ktoré možno až tak nezaujmú, lebo nie ste zrovna odborníkom v danom odvetví. Hneď v úvode nám autor vysvetľuje, ako na knihe pracoval, ako overoval informácie a veľmi stručne nás uvádza do problematiky. Knihou nás sprevádza vďaka výpovedi Maysem, ktorá na vlastnej koži zažila teror v Sin-ťiangu a na poslednú chvíľu sa jej podarilo ujsť. Popri tom sa podrobnejšie dozvedáme nielen o situácii v Sin-ťiangu, ale autor plynule prechádza aj do globálnych problémov a ako znalec IT sa pomerne podrobne venuje aj tejto oblasti. Sústreďuje sa aj na obchodnú vojnu medzi USA a Čínou, pretože všetky tieto udalosti ovplyvňujú jedna druhú a sú navzájom poprepájané a od seba závislé. Prajem si, aby takýchto kníh bolo čím ďalej tým viac a dostávali sa do rúk ľuďom, ktorým možno otvoria oči. Ako jednotlivci síce možno nič nezmôžeme, ale aspoň zaujmeme k veciam správny postoj.

Pridajte svoj komentár


(nebude zverejnený)
Koľko je štyri krát dva?

V odpovedi prosím používajte iba číslice.

Ukážky z knihy

Do môjho pasu sa zahľadel „príslušník verejnej bezpečnosti“, ako sa v Číne označuje polícia so širokými právomocami prehľadávať a zadržiavať ľudí či ich majetok.
„Japonsko? Kambodža? Egypt?“ spýtal sa podozrievavo pri pohľade na pečiatky v pase. „Čím sa živíte?“
„Som obchodný konzultant,“ odvetil som. „Som len na návšteve... ako turista.“
Bol som nervózny. Keďže bola zima, nestretol som tu ani žiadneho iného západného „turistu“. Obával som sa tiež, že polícia objaví môj skrytý diktafón zamaskovaný za náramkové hodinky.
Policajt niekomu zatelefonoval a uprel na mňa smrteľne vážny pohľad.
„Musíte zo svojho mobilu vymazať všetky fotografie.“ Ten mobil som kúpil v Číne pred niekoľkými dňami a jeho jediným účelom bolo fotografovať podozrivo vyzerajúce budovy, propagandistické plagáty a políciu.
Pod policajtovým dohľadom som vymazal fotografie, na čo mi vrátil mobil aj cestový pas.
„Vitajte v Číne,“ povedal mi napokon. „Prosíme, nesnímajte citlivé zábery. Teraz sa môžete vrátiť do hotela.“

Knihy

Výber žánrov

Beletria pre dospelých

Cestovanie, mapy

Česká literatúra

Deti do 10 rokov

Deti nad 10 rokov

Fond na podporu umenia

Jazyky, vzdelanie

Literatúra faktu

Odborná literatúra

Populárne náučná pre dospelých

Slovenská literatúra


Darčekové predmety a ostatné

Hovorené slovo

Hudobné CD

Knihy na počúvanie

Počítačové hry a aplikácie

DVD



x