bux.sk
knihy, ktorými žijete
Úvodná stránka Neprehliadnite
Buxcafe Knižné podcasty Eknihy na Bux.sk







Ôsmy div sveta

Vydavateľ: IKAR (IKAR, a.s.)
Jazyk: slovenský
Formát:Kniha
Počet strán:392
Poradie vydania:1.
Na sklade 
Informácie o dostupnosti

Posledná zmena: 16.04.2024 02:55

Vaša cena: 7,90 € (vrátane DPH)
Bežná cena:15,90 €
Ušetríte: 8,- € (zľava 50%)
Ďalšie podoby titulu:
Formát: E-KNIHA
cena od: 11,10 €
  • Informuj priateľa

Obsah knihy: Ôsmy div sveta

BORIS FARKAŠ číta z knihy ÔSMY DIV SVETA:

Bez odvahy sú sny iba snami

New York, 1897. Najbohatšie mesto sveta.

Od krásnej a privilegovanej Rose Kingsbury¬ovej-Smithovej sa neočakáva viac (a ani menej), než to, že sa podriadi prísnej spoločenskej etikete a vydá sa za „muža dobrých mravov“. No mladá rebelka, ktorá túži na panoráme rastúceho Manhattanu zanechať vlastnú stopu, sa neponáhľa pod čepiec. Má v úmysle kráčať v otcových šľapajach a stať sa uznávanou archi¬tektkou. Krádež vzácneho rodinného dedičstva však uvrhne Kingsburyovcov-Smithovcov na pokraj krachu a iba Rose ich môže zachrániť. Zvolí si manželstvo ako obchodnú transakciu alebo ostane verná svojim ideálom o žen¬skej rovnoprávnosti a slobode?
Záhadný Ethan Salt má dni svojej cirkusovej slávy dávno za sebou. S milovanou slonicou Daisy žije pokojne na Coney Islande a venuje sa záchrane týraných cirkusových zvierat. Snaží sa získať peniaze na založenie vlastného zverinca, ale obáva sa, že tento sen sa mu nikdy nesplní. Až kým mu do života nezasiahne náhodné stretnutie s nádejnou mladou architektkou.

Zoči-voči zdrvujúcim predsudkom a zrade musí Rose zistiť, ako využiť svoj najväčší potenciál, aby ochránila všetko, čo je jej drahé.

Z anglického originálu The Eighth Wonder (Michael Joseph an imprint of Penguin Books, 2021 Australia) preložila Tamara Chovanová.

Detaily o knihe

Názov: Ôsmy div sveta

Originálny názov: The Eighth Wonder

Objednávací kód DY205468

Zobraziť podrobnú špecifikáciu

Hodnotenie čitateľov

Odporúčam (Ivana Kováčová, 10.4.2023) Odpovedať

vrelo odporúčam
Na jednej strane ma táto kniha lákala rebelskou hlavnou hrdinkou a rozvíjajúcim sa New Yorkom na konci 19. storočia, no na druhej strane som sa bála témy cirkusu, ktorú v knihách až tak neobľubujem. Našťastie, tá tu bola poňatá len okrajovo a dej sa skôr zameriaval na záchranu a ochranu zvierat. Autorka sa okrem toho venuje aj mnohým iným témam, z ktorých najviac do popredia vystupujú ženské práva a ženská nezávislosť. To sú všetko veci, o ktorých som rada, že sa hovorí aj v dnešnej dobe, takže týmto si ma kniha absolútne získala. Hlavná hrdinka Rose mi bola mimoriadne sympatická. Mala svoj sen stať sa architektkou a išla si za ním. Mohla získať pohodlný život na vrchole newyorskej smotánky, ale nedala sa zlákať bohatstvom a neobetovala svoju nezávislosť. Bojovala aj za práva iných žien, bola členkou spolku pomáhajúcemu získať ženám slušné pracovné podmienky a neustále sa snažila preraziť v architektúre. Dej je najskôr zameraný na Rose, jej rodinu a ich upadajúce postavenie. Keď spoznáva Cheta, najžiadanejšieho a snáď najvplyvnejšieho muža New Yorku, jej matka je celá bez seba a už vidí, ako Rose zachráni celú ich rodinu. Schyľuje sa k svadbe, ale Rose nakoniec vycúva. Zrejme za to môže aj charizmatický Ethan Salt, ktorý je chudobný záchranca cirkusových zvierat. Kniha sa čítala mimoriadne dobre. Občas som mala pocit, že čítam rozprávku, síce niekedy s nádychom smútku, keď sa opisovalo ubližovanie zvieratám a znevažovanie Rosinej práce, ale nakoniec sa všetko veľmi pekne vyriešilo. Je to historická romanca zasadená do veľkolepého, rozvíjajúceho sa New Yorku, kde spoločnosť nebola zviazaná toľkými konvenciami, ako sme zvyknutí pri deji odohrávajúcom sa v Anglicku, a to sa mi na knihe páčilo. Okrem toho téma Rosinho rebelstva, architektúry a záchrany zvierat priniesla do tohto žánru závan originality a výnimočnosti. Všetkým emancipovaným milovníčkam historických romancií túto knihu veľmi odporúčam.

Úžasná oddychovka (Zuzana Čahojová, 16.3.2023) Odpovedať

príjemné čítanie
Ôsmy div sveta zaujme už na prvý pohľad nezvyčajnou obálkou. Mňa následne vtiahol do príbehu hneď prvou stranou. Pre mňa to bola ideálna kombinácia - čtivý štýl písania autorky, príbeh plný kontrastov, historický New York, boj za emancipáciu žien, hlboká láska aj nenávisť, túžba po pomstve aj slobode. Autorka skombinovala naozaj z každého rožku trošku a mne sa to nesmierne páčilo. Rose pochádza z bohatej rodiny a chce sa vyhnúť osudu, ktorý jej predurčila matka - výhodne sa vydať len pre bohastvo a postavenie, ale bez lásky. Túži po tom stať sa významnou architektkou, byť sama sebe paňou a najmä, ak sa vôbec za niekoho vydať, tak z lásky. Oproti nej Ethan pochádza z chudobnej vrstvy, doslova ho vychovala ulica. Ešte ako chlapec sa pridal k cirkusu, kde jeho láska k zvieratám prerástla k vášeň. V dospelosti sa stará o opustené, ľuďmi poznačené zvieratá. Aj keď Ethan a Rose nemôžu byť viac rozdielni, ich osudy sa za nevšedných okolností spoja. A ich spoločný príbeh lásky a boja za spravodlivosť môže začať. Na to, že kniha je autorkin debut, je neskutočne dobre napísaná. Hlavné postavy som si hneď obľúbila a s napätím sledovala ich životné úskalia. Obaja sa snažili vymaniť z predstáv a predsudkov spoločnosti o tom, kam patria a ako by mali so svojim osudom naložiť. Za žiadnych okolností sa nevzdávali a postavili sa všetkým, ktorí im chceli ukázať, že si v živote toho veľa nezaslúžia. A že sa našlo neprajníkov! Hlavne jedného som neznášala, až som skoro plakala od zúrivosti pre zášť a pomstichtivosť, ktorých sú niektorí ľudia schopní. Zároveň som sledovala začínajúci boj žien, ktoré chceli získať svoje práva a miesto v spoločnosti, boj za zvieratá, ktoré trpeli najmä kvôli ľudskej zábave a historický New York, tak odlišný od toho dnešného. Celé to spolu perfektne pasovalo.

Priveľa tém... (Veronika Posová, 6.2.2023) Odpovedať

priemerná kniha
Kniha nie je zlá, ale priznám sa, nedokázala som si k nej vytvoriť takmer žiadne puto a niekedy ťažko držala moju pozornosť. Autorka sa zamerala na toľko tém, že som mala problém pomenovať, čomu vlastne chce pripísať nosnú tému príbehu - zlatý vek Ameriky, architektúra, rovnoprávnosť žien, ženský spolok, spoločenské konvencie, rozdiely medzi chudobou a bohatstvom alebo neľudské zaobchádzanie so zvieratami? Autorka má zjavne spisovateľský talent, ale na mňa bolo v knihe občas priveľa opisov architektúry a potom sa mi v tom strácali samotné emócie postáv a dianie okolo. Viackrát som sa pristihla pri tom, že čítam o úžasnom opise nejakej budovy, ale myšlienky mi úplne utekajú a musela som celý odstavec prečítať znovu. A pritom nepatrím k čitateľom, ktorí by sa bohatým opisom vyhýbali, ale z nejakého dôvodu ma to v tejto konkrétnej knihe nechytilo, aj keď paradoxne, tvorili jej dôležitú súčasť vzhľadom na túžby hlavnej hrdinky. Oveľa viac ma zaujímalo, čo sa dialo v časti príbehu venujúcej sa inej téme. Na hlavnú interakciu postáv som čakala až do cca strany 200, dovtedy to bol pomalý dej, kde sme sledovali Rose a na jednej strane je túžbu byť slobodnou a uznávanou architektkou a na druhej strane jej naivné očarenie chlapom, ktorý od začiatku pôsobil ako záporák. Vytriezvenie prišlo až v momente, keď sa na scéne objavil Ethan, druhý hlavný hrdina príbehu. Oveľa viac, ako omáčky okolo architektúry budov ma zaujímali časti, kde sa Rose zúčastňovala ženského spolku, a kde opisovali neľudské podmienky pri práci, bezpečnosť pri samotnej práci, či nerovnosti medzi mužmi a ženami a pod. Tiež časti, kde Ethan bojoval za dotácie pre svoj zvierací cirkusový útulok boli zaujímavé, miestami až skľučujúce. Musím však oceniť prieskum, ktorý autorka spravila - do knihy vložila viacero významných postáv tej doby, a aj keď možno priamo nezasahovali do deja, ich prítomnosť dodávala deju autenticitu - Tesla, Edison, Rockefeller, či J.P.Morgan. Ak ste čítali knihu o Teslovi, viacero faktov spomenutých v tejto knihe vám bude známych. Kniha bola fajn, ale nič také, čo by som potrebovala čítať znovu. V knihe sa na môj vkus toho dialo príliš veľa, rozsah problémov a tém, ktorým sa chcela venovať bol taký široký, že žiaľ, niektoré témy išli na úkor ďalších od úzadia a nebol im potom venovaný dostatok času.

Pridajte svoj komentár


(nebude zverejnený)
Koľko dní má týždeň?

V odpovedi prosím používajte iba číslice.

Ukážky z knihy

Jednu ruku jej vložil do dlane, druhú položil na chrbát. Keď jej pošepky rátal do ucha rytmus krokov, mala stiahnutý žalúdok. „Raz, dva, tri, raz, dva, tri.“ Na pleci ju šteklil jeho dych a na -chrbte jej naskočili zimomriavky, vdychovala jeho pižmovú vôňu, až zabudla rátať sekundy. Akosi sa jej podarilo držať s ním krok a ich telá sa pohybovali rytmicky. „Povedzte, ako je možné, že ženu ako vy si ešte nikto neuchmatol?“
„Netúžim, aby si ma niekto uchmatol.“
„Naozaj?“ Uznanlivo sa na ňu usmial, cítila, ako jej príjemne blúdi rukou po chrbte a po pleci, potom jej ukazovákom zdvihol bradu, pohľady sa im stretli a úsmevy sa zmiešali. Kútikom oka však zazrela matkin červený kostým gejše – smerovala k nim. Rose ho odtisla, vrásky na jeho čele prezrádzali zmätok.
„Prepáčte, prepáčte, blíži sa moja mama. Počkali by ste tu, prosím?“
„Samozrejme.“ Uklonil sa. „Sľubujem. Nájdem si vás.“ Pozrel jej do očí, akoby skladal prísahu, potom splynul s davom.
„Amberley-Rose, ty si tancovala s džentlmenom. Kto je to?“ Zdalo sa, že matku to úprimne potešilo, ale Rose si uvedomila, že sa ani nenamáhala spýtať maskovaného muža na meno.
„Mama, absolútne netuším, kto je to.“
„Aha,“ Edith vykrútila ústa, „nič to, nezúfaj. Chcem ti predstaviť dvoch džentlmenov – trpezlivých a veľmi bohatých.“

Knihy

Výber žánrov

Beletria pre dospelých

Cestovanie, mapy

Česká literatúra

Deti do 10 rokov

Deti nad 10 rokov

Fond na podporu umenia

Jazyky, vzdelanie

Literatúra faktu

Odborná literatúra

Populárne náučná pre dospelých

Slovenská literatúra


Darčekové predmety a ostatné

Hovorené slovo

Hudobné CD

Knihy na počúvanie

Počítačové hry a aplikácie

DVD



x