bux.sk
knihy, ktorými žijete
Úvodná stránka Neprehliadnite
Buxcafe Knižné podcasty Eknihy na Bux.sk







Dievča v jeho tieni

Vydavateľ: IKAR (IKAR, a.s.)
Jazyk: slovenský
Formát:Kniha
Počet strán:400
Poradie vydania:1.
Na sklade 
Informácie o dostupnosti

Posledná zmena: 29.03.2024 02:53

Lepšia cena: 12,52 € (vrátane DPH)
Vaša cena: 12,81 € (vrátane DPH)
Bežná cena:14,90 €
Ušetríte: 2,09 € (zľava 14%)
Lepšia cena
Ďalšie podoby titulu:
Formát: E-KNIHA
cena od: 10,40 €
  • Informuj priateľa

Obsah knihy: Dievča v jeho tieni

Nasledovať sen si vyžaduje odvahu

Píše sa rok 1832 a pandémia cholery tvrdo zasiahla Londýn. Nora Beadyová počas nej prišla o celú rodinu a nebyť doktora Horacea Crofta, neprežila by ani ona. Excentrický a brilantný chirurg sa rozhodne ujať mladého dievčaťa, a tým sa pre ňu otvorí nový svet. Nora sa stáva nielen jeho chránenkyňou, ale aj pomocníčkou a žiačkou. Kým iné dievčatá sa učia vyšívať a maľovať akvarely, ona zašíva rany a pripravuje anatomické nákresy. Napriek tomu, že ženy majú vykonávanie lekárskej praxe zakázané, Croftova klinika je pre Noru bezpečným miestom. Až do chvíle, keď sa na jej prahu objaví doktor Daniel Gibson – nový sekundujúci chirurg.
Daniel netuší, že schopnosti mladej ženy ďaleko prevyšujú jeho vlastné. Najmä keď Nora hrá rolu poslušnej mladej dámy, aby ochránila povesť svojho dobrodinca. Držať sa bokom je ťažšie, než sa zdá. Nepomáhajú ani vzájomné sympatie, ktoré sa medzi nimi napriek všetkému vyvinú. A tak Nora stojí pred neľahkou voľbou. Ostane aj naďalej neviditeľná a dovolí iným prevziať zásluhy za jej výskum, alebo ukáže svetu, kým naozaj je?

Z anglického originálu The Girl in His Shadow (Sourcebooks Landmark, 2021 Naperville, Illinois) preložila Oľga Kralovičová.

Detaily o knihe

Názov: Dievča v jeho tieni

Originálny názov: The Girl in His Shadow

Objednávací kód NA205436

Zobraziť podrobnú špecifikáciu

Hodnotenie čitateľov

Dievča v jeho tieni (Marta, 29.10.2022) Odpovedať

vrelo odporúčam
Príbeh o tom, aké to mali silné, inteligentné ženy v minulosti ťažké a čím všetkým si museli prejsť keď chceli uspieť v mužskom svete. Kniha sa čítala ľahko a určite ju odporúčam.

Medicínskej téma a problematika postavenia žien v spoločnosti (Alena Kováčová, 19.10.2022) Odpovedať

vrelo odporúčam
Príbehy so silnými a inteligentnými hrdinkami patria k mojim najobľúbenejším, takže v tomto príbehu som si rozhodne prišla na svoje. Hlavná hrdinka Nora Beadyová mi bola svojou usilovnosťou a snahou sa niečo naučiť a dokázať veľmi sympatická a to isté môžem povedať aj o jej mužských spoločníkoch. Jej mladí kolegovia Daniel a Harry boli jej medicínskymi schopnosťami najskôr šokovaní a zhrození, rýchlo sa však dokázali prispôsobiť a brali ju ako seberovnú. Pre jej opatrovníka Horacea Crofta, kontroverzného, ale napriek všetkým výstrelkom uznávaného doktora, predstavovala Nora veľkú pomoc a oporu. V príbehu sledujeme častokrát veľmi primitívne medicínske metódy a postupy, ktoré napriek svojej jednoduchosti, dokázali zachraňovať ľudské životy. Máme tu pokrokových vedcov, ktorí sú otvorení "moderným" metódam výskumu, ale aj zastaraných tradičných doktorov, ktorí by najradšej navždy lepili na ľudí pijavice a púšťali žilou. Začiatky medicíny a chirurgie boli určite ťažké a vyžadovali si také odvážne osobnosti, akými boli aj naši hlavní hrdinovia, ktorí sa nebáli kradnúť a následne pitvať mŕtvoly, aby na základe nových pozorovaní a zistení, mohli pomáhať živým. Aj keď sme v 21. storočí, mám pocit, že žena si svoje postavenie v spoločnosti stále musí vydobíjať ťažšie ako muži. A v roku 1845, kedy sa odohráva tento príbeh, bolo absolútne nepredstaviteľné, že by ženu prijali ako doktorku. Podľa vtedajšej spoločnosti sa žena nebola schopná vzdelávať a vôbec sa nehodila na také dôležité povolanie, ako boli napríklad doktori. A pritom Nora Beadyová všetkým ukázala, aká je inteligentná a aký by mohla mať prínos pre spoločnosť, ak by dostala šancu.

Kniha, ktorú sa oplatí prečítať (Zuzana Hanicová, 1.10.2022) Odpovedať

vrelo odporúčam
Dievča v jeho tieni. Túto knihu som videla v ponuke noviniek a hneď na prvý pohľad ma zaujala svojím názvom a krásnou obálkou. Prečítala som si z nej krátku ukážku a neváhala som a kúpila som si ju. Neľutujem to, bola to výborne napísaná kniha, ktorá sa nedala odložiť až kým som ju nedočítala. Určite ju odporúčam každému. Je to napínavý príbeh z lekárskeho prostredia spojený s príbehom ženy, na ktorej vidíme aké ťažké postavenie mali vtedy ženy v spoločnosti. Príbeh začína krátkym opisom situácie v Londýne v čase cholery. Nora Beadyová je malé dievčatko, ktorého rodinu cholera tiež zasiahne. Postupne celá jej rodina zomrie a Norin život tiež visí na vlásku. Ich ošetrujúcim lekárom bol doktor Horace Croft, ktorý si Noru zobral k sebe, aby ju zachránil, keď celá jej rodina zomrela. Hlavným dôvodom, prečo ju u seba nechal bolo to, že keby sa ju podarilo zachrániť, mohol by na nej skúmať ako choleru poraziť. Doktor Croft bol známy tým, že skúšal nové postupy a nakupoval mŕtve telá, aby ich skúmal a mohol potom liečiť ďalšie podobné prípady. Nora sa nakoniec stala jeho žiačkou a kreslila anatomické nákresy a pomáhala pri operáciách. V tých časoch, ale mali ženy zakázané vykonávať lekársku prax, takže všetko, čo Nora robila, robila tajne. Po čase ale musel doktor prijať nového pomocníka, doktora Gibsona a pre Noru bolo stále ťažšie utajiť čo všetko vie a čo u doktora robí. Jedného dňa je doktor preč a privezú im pacienta na pokraji smrti. Nora za asistencie doktora Gibsona vykoná ťažkú a nebezpečnú operáciu, ktorá je v tých časoch považovaná za nemožnú. Pacient prežije a uzdraví sa. Komu ale nakoniec budú pripísané zásluhy za tak dôležitý objav ako bolo vykonanie tejto operácie? Budú pripísané doktorovi Gibsonovi? A kto mu pri tak závažnej operácii asistoval? Bude Nora zasa len v tieni iného doktora a nebude sa môcť priznať, že to všetko bola jej práca? Alebo sa priznajú, že to dokázala ona, žena bez lekárskeho vzdelania? Ako by na niečo také zareagovala vtedajšia spoločnosť? Obdivovali by ju alebo naopak obvinili by ju z trestného činu?

Vrelo odporúčam (Kristína D., 25.9.2022) Odpovedať

vrelo odporúčam
Toto bola famózna kniha! Najprv ma zaujala obálka, ale tým sa to ani zďaleka nekončilo. Príbeh ponúka pohľad na svet žien, ktoré mali veľmi obmedzené možnosti. Aj napriek tomu, že bola hlavná hrdinka Nora excelentnou chirurgičkou s otvorenou mysľou a prevratnými nápadmi, svet mužský jej brány medicíny nechával zatvorené. Bolo pozoruhodné sledovať jej odvahu a bojovného ducha, ktorý tkvel v tom, že chcela len pomáhať ostatným. Príbeh bol navyše veľmi pútavý a aj keď obsahuje veľké množstvo podrobností o zákrokoch, tak ma to až prekvapivo fascinovalo. Štýl písania bol skvelý a bolo noazaj ťažké odtrhnúť sa, pretože stránky vám akosi prirodzene rýchlo ubúdajú... Určite knihu odporúčam! Zaslúži si vašu pozornosť :)

Odpovedieť na komentár


(nebude zverejnený)
Koľko mesiacov má rok?

V odpovedi prosím používajte iba číslice.

Ukážky z knihy

Vtedy skôr pocítil, než počul slabý výdych. Bola za ním, schúlená hlboko v ošúchanom kresle. Nadvihol jej bradu - ešte žila, pokožku mala horúcu, pohľad nesústredený. Chytil ju za ruku, aby jej zmeral pulz, a zamračil sa. Pri počítaní pomalých nitkovitých úderov si všimol, ako sa jej chvejú prsty. V druhej ruke držala naberačku, opierala si ju o brucho. Lavórik vedľa nej bol prázdny. Pery sa jej pohybovali, a hoci z nich nevychádzal žiaden zvuk, takmer počul pukot jej suchej pokožky.
Vodu, naznačovala ústami. Nijaká v izbe nebola.
„Hneď sa vrátim,“ povedal a šiel pohľadať kuchyňu. Vodu tam nenašiel, ale v čajníku na stole objavil trošku studeného nápoja, ktorý už bol na dne slizovitý. To postačí.
Pokúsil sa nakvapkať jej ho na pery, ale tekutina stiekla, kým ju stihla zachytiť. Teraz už mal obavy a namočil jej pery svojou vreckovkou. Keď jej priložil vlhkú handričku na ústa, sala. Jej prsty, už na kosť vychudnuté - cholera bola desivo agresívna -, zovreli plátno. Neskôr sa jej snažil vreckovku zobrať, aby ju znovu namočil. Jej zovretie zosilnelo, viac než čakal, no obával sa robiť si nádeje. Bolo ľahké, deprimujúco ľahké, predstavovať si, že pacienti vyzerajú lepšie. Nemyslel si aj to, že tá žena to zvládne? Dieťa vyzeralo krehko ako chumáčiky púpavy.
Nemôže ju tu nechať samu.

Knihy

Výber žánrov

Beletria pre dospelých

Cestovanie, mapy

Česká literatúra

Deti do 10 rokov

Deti nad 10 rokov

Fond na podporu umenia

Jazyky, vzdelanie

Literatúra faktu

Odborná literatúra

Populárne náučná pre dospelých

Slovenská literatúra


Darčekové predmety a ostatné

Hovorené slovo

Hudobné CD

Knihy na počúvanie

Počítačové hry a aplikácie

DVD



x