bux.sk
knihy, ktorými žijete
Úvodná stránka Neprehliadnite
Buxcafe Knižné podcasty Eknihy na Bux.sk







Hamnet

Vydavateľ: Tatran (Vydavateľstvo TATRAN, spol. s r.o.)
Jazyk: slovenský
Formát:Kniha
Počet strán:256
Poradie vydania:1.
Na sklade 
Informácie o dostupnosti

Posledná zmena: 19.03.2024 03:57

Lepšia cena: 14,20 € (vrátane DPH)
Vaša cena: 14,53 € (vrátane DPH)
Bežná cena:16,90 €
Ušetríte: 2,37 € (zľava 14%)
Lepšia cena
Ďalšie podoby titulu:
Formát: E-KNIHA
cena od: 12,90 €
  • Informuj priateľa

Obsah knihy: Hamnet

Príbeh o tom, ako sa zo života stáva literatúra.

Jedného letného dňa v roku 1596 si dievčatko ľahne na slamník s horúčkou. Jej dvojča, chlapec Hamnet, všade hľadá pomoc. Ich mama Agnes je ďaleko, v záhrade, kde pestuje liečivé byliny. Otec sa zdržiava v Londýne. Rodičia netušia, že jedno z detí sa nedožije konca týždňa.

Maggie O’Farrellová vytvorila v románe Hamnet krehký portrét syna slávneho dramatika Williama Shakespeara, chlapca, o ktorom nevieme takmer nič, jeho meno však nesie nesmrteľná tragédia z pera jeho otca, Hamlet. V alžbetínskej dobe totiž boli obe mená identické. O’Farrellová rozpráva o Shakespearovi z pohľadu jeho manželky a detí vo chvíli, keď sú obaja manželia hlboko zranení smrťou syna. Chlapcovho otca ani raz nenazve celým menom, vždy je to len manžel, muž, mládenec, otec či brat. Jeho výzor a vystupovanie však zodpovedajú predstave, akú sme si o ňom vytvorili podľa jeho hier a historických faktov. Autorka sa zároveň vracia k histórii netradičného vzťahu mladého Willa Shakespeara a o osem rokov staršej Anne/Agnes Hathawayovej, ktorý napriek všetkému pretrval do konca ich života.

O’Farrellová mimoriadne naratívne a citlivo opisuje život v grófstve Warwickshire na konci 16. storočia. Veľkú pozornosť venuje životu žien v neskorej renesancii na starých obrazoch a bezpochyby potešia zmysly každého čitateľa.

Sú romány, ktoré otvárajú dvere minulosti a pritom ju prenesú do súčasnosti, takže nám je blízka a samozrejmá ako tlkot vlastného srdca. Hamnet pulzuje životom a dosviedča, aký krehký je tok nášho žitia.

Detaily o knihe

Názov: Hamnet

Objednávací kód NA635109

Zobraziť podrobnú špecifikáciu

Hodnotenie čitateľov

super (Lenka, 7.10.2022) Odpovedať

vrelo odporúčam
Mam rada historicke romany o ludoch, ktori skutocne kedysi zili. Román Hamnet sa zameriava na rodinu znameho Williama Shakespeara. V prvej casti sa stiedaju dve obdobia. Smrt mladeho Williamovho syna Hamneta a co jej predchadzalo a zoznamenie a zivot jeho rodicov. Dozvedame sa i to, ze William bol prevazne v Londyne, tvoril hry a domov chodil malo. Druha cast zobrazuje zivot rodiny po chlapcovej smrti a vznik tragedie Hamlet. Urcite odporucam.

hamnet (Andrea Vojtech, 30.4.2022) Odpovedať

príjemné čítanie
Hamnet ma lákal od začiatku, pretože knihe inšpirovanej životom veľkého Shakespeara sa jednoducho odolať nedá. Ten námet je jedinečný. Postavy autorka vykreslila tak, že Shakespeara a celú jeho rodinu si už inak ako cez optiku O’Farrell nedokážem predstaviť. Rovnako magický realizmus, ktorým je opradená postava Agnes, bol čarovný a dodával príbehu rovinu, bez ktorej by ma kniha bavila oveľa menej. No i napriek tomu som mala problém “zažrať” sa do jej čítania. Prvých 170 strán je ako ticho pred búrkou. Desivý pokoj, v ktorom cítiť predzvesť zničujúcej sily, ktorú čakáte, viete, že príde, a predsa keď udrie, roztriešti vás na úplné nič. Pretože na tú bolesť a prázdnotu v srdci matky sa nedá pripraviť. Na tých prvých 170 stranách som si neustále opakovala, že historický román nie je naozaj nič pre mňa. Utvrdzovala som sa v tom, že žánrovo ma to nechytá. V hlave som už splietala a racionalizovala priemerné hodnotenie. No práve v tých 170 stranách je sila príbehu. Opisuje život, ktorý by mohol byť svojou všednosťou a bežnosťou môj či váš. A potom ten fádny a naoko nudný život udrie na 171.strane. Nečakane, zastihne mňa či vás nepripravených, pretože neexistuje na svete nič, čo by vedelo rodiča pripraviť na smrť vlastného dieťaťa. A to dieťa v príbehu môže byť kedykoľvek to moje či vaše. Pozorne čítajte tie prvé strany. Vnímajte to šťastie, ten pokoj aj harmóniu, ktoré sú svojím spôsobom v súlade aj s tými disharmonickými súčasťami a mnohými bežnými problémami každej rodiny. Vnímajte tú nadpozemskú lásku a súzvuk Agnes a jej manžela. To nepolapiteľné puto, ktoré dokáže vzniknúť jedine medzi dvojičkami. Tú bezhraničnú lásku, ktorá núti človeka oklamať aj Smrť a vymeniť svoj vlastný život za život milovaného. A potom, zrazu, je to všetko preč. A vám, rovnako ako Agnes, Williamovi, Judith, Susanne, chýba kus srdca, po ktorom je len nezaplniteľné prázdno. Samotný záver vás presvedčí, že láska je nekonečná. Že stratu a bolesť každý spracúvame inak. A budete si priať, možno načisto tomu uveríte, že presne tento príbeh sa skrýva za vznikom Shakespearovej najznámejšej tragédie o Hamletovi.

Silná kniha o láske, strate a hľadaní... (Tatiana, 20.4.2022) Odpovedať

vrelo odporúčam
Prvých asi 30 strán príbehu bolo pre mňa bojom. Tento boj však nakoniec priniesol svoje ovocie. Príbeh si ma získal a ukradol mi i spánok. Rodičovská láska, smútok, večný odkaz, súrodenecké puto i nazvem to "nemožnosť zabudnutia" sú pre mňa nosnými prvkami tohto príbehu. Oceňujem, že autorka striedala dejové linky a snažila sa dokresliť pozadie. Nezamerala sa len na samotného Hamneta a jeho smrť, ale aj na to, čo predchádzalo jeho narodeniu. Mimochodom, vedeli ste, že skutočné meno Hamnetovej matky a teda Shakespearovej manželky bolo Anne Hathaway? Áno, presne ako tá herečka. A vedeli ste, že jej manžel Adam sa vraj veľmi podobá na Shakespeara z dobových zobrazení? Shakespeare sa vraj svojho času vyjadril, že jeho láska k manželke je nekonečná a že aj keď zomrie a ona tiež, tak si ju v budúcom živote nájde, lebo ľúbiť ju iba v jednom živote nestačí... Taká malá konšpirácia, ale možno si ju nakoniec predsa len našiel :) Knihu Hamnet hodnotím na 5/5*. Ani kľukatý úvod ma nezlomil a ďalšia rovina príbehu si získala moje srdce.

Srdcervúce (Martina Fraňová, 15.4.2022) Odpovedať

vrelo odporúčam
Po dočítaní na mňa všetko doľahlo. Písmena, slová, vety do mňa narážajú obrovskou vlnou emócií. Nemôžem sa nadýchnuť, gniavi ma smútok a cítim istú melanchóliu. Bolo to nádherne, srdcervúce. Ach Hamnet, čo si to spôsobil? Kniha nie je o tom, o čom by ste si možno mysleli. Je to len o ňom? Nie. Hamnet je síce jadrom všetkého, ale v skutočnosti tu ide o jeho matku Agnes (alebo Annu, ak si želáte). Dávno som nezažila to, aby som si postavu až tak obľúbila. Bola jednoducho úžasná. Zvláštna, iná a pritom jemná a starostlivá. Prežila si všetkým možným, zdrvilo ju to, zmenilo a už nikdy nebola tým, čím predtým. Lebo strata dieťaťa taká je. Rozdrví ľudskú dušu na maličké kúsočky. Môže sa pozliepať naspäť, ale nikdy nebude taká, ako predtým. Čo sa týka autorkinho štýlu - bolo to niečo iné. Dlhšie mi trvalo, kým som si zvykla, kým som pochopila, ako to myslí. Bol to zvláštny poetický jazyk, ktorý mi nakoniec sadol. Doteraz sa mi jasne v mysli priemetajú niektoré chvíle a poviem vám, je to nádherné. Hamnet je o strate, o zmene, o láske a aj o smútku. Je to krásne, ale zároveň ťaživé. Autorka dala postavám novú dušu, vdýchla im opäť život. A teraz tieto znovuzrodené postavy, ich radosť a hlavne ich smútok, budú v našich knihomoľských srdiečkach ešte dlho prebývať. Nádherné dielo.

Hamnet a či Hamlet? (Veronika, 11.4.2022) Odpovedať

vrelo odporúčam
Bežnému čitateľovi knižka možno nevyhovie. Je písaná svojsky a núti nad príbehom viac uvažovať, keďže niektoré veci zostanú nevypovedané. Je to iný štýl písania, ale mňa očaril. V knihách ako je táto sa objavuje množstvo zaujímavostí z každodenného života, mentality ľudí danej doby a prostredia. Táto knižka si našla v mojej poličke stále miesto a určite si ju prečítam znovu.

Pridajte svoj komentár


(nebude zverejnený)
Koľko nôh má holub?

V odpovedi prosím používajte iba číslice.

Knihy

Výber žánrov

Beletria pre dospelých

Cestovanie, mapy

Česká literatúra

Deti do 10 rokov

Deti nad 10 rokov

Fond na podporu umenia

Jazyky, vzdelanie

Literatúra faktu

Odborná literatúra

Populárne náučná pre dospelých

Slovenská literatúra


Darčekové predmety a ostatné

Hovorené slovo

Hudobné CD

Knihy na počúvanie

Počítačové hry a aplikácie

DVD



x