bux.sk
knihy, ktorými žijete
Úvodná stránka Neprehliadnite
Buxcafe Knižné podcasty Eknihy na Bux.sk







Klára a slnko

Vydavateľ: ODEON (IKAR, a.s.)
Jazyk: slovenský
Formát:Kniha
Počet strán:376
Poradie vydania:1.
Na sklade 
Informácie o dostupnosti

Posledná zmena: 29.03.2024 02:53

Lepšia cena: 15,04 € (vrátane DPH)
Vaša cena: 15,39 € (vrátane DPH)
Bežná cena:17,90 €
Ušetríte: 2,51 € (zľava 14%)
Lepšia cena
Ďalšie podoby titulu:
Formát: E-KNIHA
cena od: 12,50 €
  • Informuj priateľa

Obsah knihy: Klára a slnko

Klára je vysokointeligentný, špeciálne naprogramovaný robot, ktorého účelom je byť priateľkou a spoločníčkou dospievajúcemu dieťaťu. Vďaka výnimočným schopnostiam zo svojho miesta v obchode vnímavo pozoruje správanie zákazníkov aj okoloidúcich. Skenuje, zaznamenáva, analyzuje a vyhodnocuje. Deje sa tak v blízkej budúcnosti, vo svete, kde sú technologicky nevylepšení ľudia prežitok. Jedného dňa si Kláru kúpia rodičia ťažko chorej Josie a vtedy sa Klára prvýkrát skutočne stretáva s labyrintom emócií, ktoré tvoria fascinujúci ľudský svet.
Kazuo Ishiguro, držiteľ Nobelovej ceny za literatúru, prichádza s dojímavým dielom, v ktorom potvrdzuje svoje literárne majstrovstvo a žánrovo sa vracia k vynikajúcemu románu Neopúšťaj ma. Ishiguro skúma rýchlo sa meniaci moderný svet očami nezabudnuteľnej a prívetivej detskej rozprávačky, ktorá sa zo všetkých síl snaží pochopiť lásku, život, smrť, smútok, strach či samotu.

Z anglického originálu Klara and the Sun (Faber and Faber Limited, London 2021) preložil Vladislav Gális.

Detaily o knihe

Názov: Klára a slnko

Originálny názov: Klara and the Sun

Objednávací kód NA205427

Zobraziť podrobnú špecifikáciu

Hodnotenie čitateľov

Nezvyčajný, ale nesmierne zaujímavý príbeh (Zuzana Čahojová, 15.10.2022) Odpovedať

príjemné čítanie
Klára je robot, umelá inteligencia, alebo skôr umelý priateľ. Lebo jej úlohou nie je slúžiť ani upratovať, ale robiť spoločnosť. Časť svojho života strávila v obchode s odmedzeným výhľadom na ulicu. Tu sa začala jej cesta. Pociťovala hrejivé a liečivé lúče Slnka, sledovala kolobeh života za sklom. Pokým si ju nenašla Josie, mladé dievča, ktoré trpelo vážnou chorobou. Klára s Josie započali spoločné obdobie zvláštneho, netypického priateľstva, ktoré mnohým vo viacerých smeroch obohatilo život. Klára a Slnko je moja prvá skúsenosť s autorom Kazuo Ishigurom. Už od prvej kapitoly ma oslovil jeho svojský štýl rozprávania, to ako sa zameral na malé detaily a situácie. Ľudské postavy boli naozaj rôzne, najmä povahovo, niektoré viac a niektoré menej dôležité. A keď som pochopila, čo s Klárou zamýšľajú a s akým zámerom si ju skutočne naobstarali, tak trochu mi to zlomilo srdce. Lebo aj napriek tomu, že bola ´iba ´ umelá inteligencia, obľúbila som si ju. Fascinoval ma spôsob ako vnímala svet okolo seba, úplne odlišne ako hociktorý človek. Možno sa zdá, že city nie je možné naučiť. Ale u Kláry som naozaj mala pociť, že to vie. Vie si obľúbiť, milovať, mať radosť, súcitiť a byť smutná. Príbeh sa odohrával v budúcnosti. Vo svete, ktorý je iný ako ten náš. Autor však venoval len málo priestoru tomu, aby ho bližšie predstavil a opísal. A tak veľmi mi to chýbalo! Po dočítaní mi totiž v hlave ostalo veľké množstvo otázok, na ktoré som nedostala odpoveď, aj keď som v to celý čas dúfala. Aj pár dní po prečítaní si spomeniem na moment z knihy a rozmýšľam, čo ním autor asi myslel. Ale možno aj to bol jeho zámer. Pracovať s fantáziou čitateľa, donútiť rozmýšľať a diskutovať o svete, ktorý pre nás vytvoril.

Pridajte svoj komentár


(nebude zverejnený)
Koľko je deväť plus dva?

V odpovedi prosím používajte iba číslice.

Ukážky z knihy

Ukázalo sa, že niektorí ľudia, ktorí zastanú pred výkladom, sa o nás vôbec nezaujímajú. Len si chceli vyzuť tenisku a niečo na nej upraviť alebo chceli stláčať obdĺžniky. Niektorí však podišli až ku sklu a nazerali dnu. Mnohí z nich boli deti, zhruba vo veku, pre ktorý sme boli najvhodnejší, a zdalo sa, že sa z nás tešia. Dieťa vzrušene podišlo bližšie, samo alebo so svojím dospelým, potom ukazovalo na všeličo prstom, smialo sa, strúhalo grimasy, klopalo na sklo, mávalo.
Občas – a ja som sa rýchlo naučila pozorovať toho, kto je pred výkladom, a zároveň sa tváriť, že hľadím na budovu RPO – sa na nás prišlo pozrieť dieťa a malo v očiach smútok alebo niekedy hnev, ako keby sme spravili niečo zlé. Takéto dieťa sa v nasledujúcej chvíli mohlo ľahko zmeniť a rozosmiať sa alebo mávať ako ostatné, ale po druhom dni vo výklade som sa rýchlo naučila rozoznať ten rozdiel.

Knihy

Výber žánrov

Beletria pre dospelých

Cestovanie, mapy

Česká literatúra

Deti do 10 rokov

Deti nad 10 rokov

Fond na podporu umenia

Jazyky, vzdelanie

Literatúra faktu

Odborná literatúra

Populárne náučná pre dospelých

Slovenská literatúra


Darčekové predmety a ostatné

Hovorené slovo

Hudobné CD

Knihy na počúvanie

Počítačové hry a aplikácie

DVD



x