bux.sk
knihy, ktorými žijete
Úvodná stránka Neprehliadnite
Buxcafe Knižné podcasty Eknihy na Bux.sk







Svetlo v úkryte

Vydavateľ: IKAR (IKAR, a.s.)
Jazyk: slovenský
Formát:Kniha
Počet strán:424
Poradie vydania:1.
Na sklade 
Informácie o dostupnosti

Posledná zmena: 23.04.2024 03:54

Lepšia cena: 14,20 € (vrátane DPH)
Vaša cena: 14,53 € (vrátane DPH)
Bežná cena:16,90 €
Ušetríte: 2,37 € (zľava 14%)
Lepšia cena
Ďalšie podoby titulu:
Formát: E-KNIHA
cena od: 11,80 €
  • Informuj priateľa

Obsah knihy: Svetlo v úkryte

DOMINIKA ŽIARANOVÁ číta z knihy SVETLO V ÚKRYTE:

Každé zaklopanie na dvere môže znamenať koniec

Píše sa rok 1943 a šestnásťročná Stefania pracuje v obchode u Diamantovcov v poľskom mestečku Przemyśl. Je zaľúbená do Izia, jedného zo synov. Mladý pár svoj vzťah tají, pretože ona je katolíčka a Diamantovci sú Židia, ale nevzdávajú sa nádeje, že raz im osud dožičí byť spolu. S vpádom nemeckej armády do krajiny sa všetko zmení. Rodinu vysťahujú do geta a Stefania ostáva sama v okupovanom meste, kde sa stará o šesťročnú sestru Helenu. A potom ktosi zaklope na dvere. Je to Max Diamant. Počas transportu do vyhladzovacieho tábora vyskočil z vlaku a žiada o pomoc. Stefania v tej chvíli urobí jedno z najzásadnejších rozhodnutí v živote a Maxa ukryje. Po ňom ešte ďalších dvanásť Židov. Každý deň pritom tŕpnu, či sa neozve búchanie na dvere, ktoré by znamenalo koniec pre všetkých.

Svetlo v úkryte je knižným spracovaním skutočného príbehu dvoch sestier, ktoré zachránili trinásť ľudských životov a riskovali pritom vlastnú smrť.

Z anglického originálu The Light in Hidden Places (Scholastic Press New York 2020) preložila Diana Ghaniová.

Výhodná ponuka

Detaily o knihe

Názov: Svetlo v úkryte

Originálny názov: The Light in Hidden Places

Objednávací kód NA205425

Zobraziť podrobnú špecifikáciu

Hodnotenie čitateľov

Výborné (Ivana Kováčová, 31.10.2022) Odpovedať

vrelo odporúčam
Koľko je na svete hrdinov, o ktorých sa nehovorí a vôbec o nich netušíme? Svetlo v úkryte je úžasne spracovaný príbeh dvoch hrdiniek, ktorým sa počas druhej svetovej vojny podarilo zachrániť 13 Židov. Tieto mladé hrdinské dievčatá boli sestry, žili v Polsku vedľa geta, okolo seba neustále sliediace oči a každé zaklopanie na dvere mohlo byť ich posledné. Zrejme je veľmi ťažké povedať, ako by sme sa zachovali na mieste hlavnej hrdinky Stefanie, ale veľmi pochybujem, že by som v sebe našla čo len desatinu jej odvahy. Každý deň prekonávala svoje hranice a riskovala nielen svoj život, ale aj sestrin, aby zachránila niekoľko Židov. Niektorých ani nepoznala, ale pre ňu mal každý jeden význam. Aj keď musela neustále čeliť rôznym problémom, myslieť na všetky tie veci, ktoré by sa mohli pokaziť, vymýšľať stále nové nápady, ako prejsť Nemcom cez rozum, nikdy sa nevzdala. Žila s neustálym pocitom strachu a každý jeden deň bola na smrť vyčerpaná. Chodila pracovať na 12 hodín do továrne a potom zháňala potraviny a ostatné nevyhnutné veci pre 13 ukrývaných ľudí, ktorí sa neustále hádali a a nijako jej to neuľahčovali. Od prvej stránky bol tento príbeh veľmi pútavo napísaný a vzhľadom na to, že sa venoval naozaj vážnej téme, bol písaný na základe skutočných udalostí a častokrát sa nečítal najľahšie, zhltla som ho naozaj veľmi rýchlo. Bola som zvedavá, ako si Stefania poradí so všetkými problémami a hlavne, čo na ňu ešte čaká na ďalších stránkach. Aj keď viem, že to bola hrozná doba a je mi zle už len z predstavy, že by som bola na jej mieste, musela som sa miestami aj usmievať nad jej vynachádzavosťou a nezhodami medzi "jej" Židmi. Väčšina vojnových príbehov z Polska, ktoré som čítala, sa vždy odohrávali priamo v koncentračných táboroch. Tento je iný, lebo sa venuje ukrývaniu Židov, aby sa do tábora nikdy ani len nedostali. Pretože tí, ktorí tam raz prišli, sa odtiaľ už nikdy nevrátili. Svetlo v úkryte je príbeh o odvahe a aj keď nie vždy išlo všetko podľa plánu a hlavní hrdinovia stratili mnoho blízkych osôb, dosiahli nakoniec svoje malé víťazstvo.

Každé zaklopanie môže znamenať koniec. (Marián Péter, 1.10.2022) Odpovedať

vrelo odporúčam
Nikto z nás sa úplne nevie vžiť do situácie, do deja. Ako príbeh áno, skvelý. (Keby to sa to rátalo len ako fikcia, ako niečo, čo sa nestalo, keby sa to zaraďovalo k nejakým vymysleným napínavým románom) Ale, keď si človek predstaví, že to, čo číta sa v skutočnosti (ani nie tak pradávno) stalo, až ho zamrazí. To, čo dokázala mladá Stefánia spolu s jej šesťročnou sestrou, tak to nebolo hocičo. Ukrývala v podkroví 13 Židov počas vojny, ktorým zachránila život. Keď sa to takto napíše, tak si človek povie - a čo?! Lenže v celej knihe cítiť ten strach, tú atmosféru, ktorá priam z knihy srší. Čítate a čítate, až máte pocit, že vy ste tá Stefánia, idete a idete, stále niečo riešite, zháňate si pod zub (nie len pre seba a pre sestru, ale pre ďalších 13 hladných krkov) v časoch, kde všetko bolo na prídel. 2 ľudia či 13 ľudí - tak to sa ťažšie uživí a ešte ťažsie zakryje. 2 mladé dievčatá predsa toľko nespotrebujú. Všetko môže byť podozrivé, každý jeden čin. Oči musela mať na stopkách v každej sekunde. Ja osobne si taký život a život v tých časoch neviem predstaviť. Napriek tomu, koľko toho už mám prečítané ohľadom týchto vojnových kníh, z každej si niečo vezmem a v každej sa niečo nové dozviem. Ja si neviem ani dnešné 6 ročné deti predstaviť, že by boli tak rozumné a šikovné ako malá Helenka. V tých časoch deti prestali mať detstvo a zrazu dospievali… 5-6 ročné deti sa museli správať ako vyspelí ľudia. A to je veľmi smutné… deťom by sa detstvo nemalo odopierať… no vtedy to boli zlé časy, veľmi zlé, ktoré verme tomu, že sa už nezopakujú. Kniha je perfektne napísaná, tie emócie, ktoré v nej sú prenesú na čitateľa a ani sa nenazdá, už je kniha prečítaná. Potom ostávajú otázky typu - Načo toto celé bolo dobré?! Len kvôli chamtivosti a nenásytnosti istých osôb… Obrovský klobúk dole pred Stefaniou a jej malou sestričkou Helenou, pred ich oddanosťou, odvahou… lebo ten, kto zachráni jediný život, je to, akoby zachránil celý svet… a aj tých 13 životov za to stálo ❤️ ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️/5

Svetlo v úkryte (Miriam Vavák Samková, 1.10.2022) Odpovedať

vrelo odporúčam
.ilujem knihy napísané podľa skutočných príbehov. Táto kniha bola fantastická. Dve dievčatá, sestry, boli neskutočne odvážne, majú môj obdiv . Táto kniha určite stojí za prečítanie.

Odpovedieť na komentár


(nebude zverejnený)
Koľko je tri plus tri?

V odpovedi prosím používajte iba číslice.

Ukážky z knihy

Cestou z geta som videla dievča, ktoré na smrť dobili pažbou pušky. Nevedela som určiť, koľko malo rokov, čo urobilo a či vôbec niečo urobilo. Esesák sa však pritom usmieval, a potom nechal jej zakrvavené telo na ulici. Mala som čo robiť, aby som vyšla z tieňa, prinútila nohy kráčať ďalej, počkala na tú správnu chvíľu a vytiahla stĺpik z jamy. Bežala som domov a celou cestou som sa triasla.
V tú noc som prvý raz pochopila, čomu čelím. Predtým bolo ľahké namýšľať si, že všetky tie hrozné udalosti sú iba omyl. Pomýlené myšlienky pomýleného vodcu, ktorý pomýlil svoju armádu a svoj ľud. Neexistovali vari vždy ľudia, ktorí boli chudobní a hladní? Ľudia nenávidení a opovrhovaní? Neboli vždy vojny, v ktorých bojovali mladí muži a zomierali nevinní? Bolo to hrozné, ale taký bol svet. V tvári toho dôstojníka som však uvidela niečo iné. Uvidela som v nej radosť z nenávisti. Pôžitok z toho, že spôsobuje bolesť inému človeku. Videla som zlo.

Táto kniha je súčasťou kompletu s týmito dielmi:

Kúpou kompletu ušetríte 21,11 €.

Knihy

Výber žánrov

Beletria pre dospelých

Cestovanie, mapy

Česká literatúra

Deti do 10 rokov

Deti nad 10 rokov

Fond na podporu umenia

Jazyky, vzdelanie

Literatúra faktu

Odborná literatúra

Populárne náučná pre dospelých

Slovenská literatúra


Darčekové predmety a ostatné

Hovorené slovo

Hudobné CD

Knihy na počúvanie

Počítačové hry a aplikácie

DVD



x