bux.sk
knihy, ktorými žijete
Úvodná stránka Neprehliadnite
Buxcafe Knižné podcasty Eknihy na Bux.sk







Posledný list od milenca, 4. vydanie

Vydavateľ: IKAR (IKAR, a.s.)
Jazyk: slovenský
Formát:Kniha
Poradie vydania:4.
Nie je na sklade. 
Informácie o dostupnosti

Posledná zmena: 18.03.2024 02:52

  • Informuj priateľa

Obsah knihy: Posledný list od milenca, 4. vydanie

Novinárka Ellie hľadá v novinovom archíve zaujímavý príbeh, no ani sama celkom neverí, že by mohla nájsť niečo skutočne zaujímavé. Podarí sa jej však objaviť list z roku 1960 od neznámeho muža, ktorý v ňom žiada svoju partnerku, aby opustila manžela. Ellie tento ľúbostný príbeh z minulosti fascinuje. Napriek tomu, alebo možno práve preto, lebo sama má pomer so ženatým mužom.

Vrátime sa teda do roku 1960 a dozvieme sa, že Jennifer Stirlingová leží v nemocnici po vážnej autonehode. Nespomína si na nič – ani na manžela, ani na priateľky, ani na to, aká bola kedysi ona sama. Ale keď sa z nemocnice vráti domov, nájde utajený list a pomaly si začína spomínať na milenca, kvôli ktorému bola ochotná riskovať úplne všetko.

Príbehy Ellie a Jennifer, plné vášne, nevery a straty, sa navzájom prepletajú a sú popretkávané „poslednými listami“ zo skutočného života.

Z anglického originálu The Last Letter from Your Lover (Hodder & Stoughton, An Hachette UK Company, Londýn 2010) preložil Andrej Chovan.

Dostupné verzie titulu

Posledný list od milenca, 4. vydanie Elektronická kniha

Detaily o knihe

Názov: Posledný list od milenca, 4. vydanie

Originálny názov: The Last Letter From Your Lover

Objednávací kód -

Zobraziť podrobnú špecifikáciu

Hodnotenie čitateľov

Posledný list od milenca (Val, 3.3.2022) Odpovedať

priemerná kniha
Autorku mám na muške už dlho! Toto bolo moje prvé "rande" s jej tvorbou a aj keď som nekrochkala blahom,nebolo to úplne zlé. Kniha je rozdelená do 4. častí. Pred každou kapitolou sú úryvky alebo časti listov\odkazov\mailov… v poďakovaní sa spomína, že väčšina je úplne náhodná a ja po celý čas čo žmolím knihu v rukách, premýšľam,ako niektoré tie "intrá" zapadajú do kapitoly X( no, niektoré nijak a je to tak(asi) zámerne… Príbeh je rozprávaný v dvoch časových líniách, čo by mi ani tak nevadilo. Ale! Život Jennifer Stirlingovej, distingvovanej manželky azbestového, chladného magnáta 60.tych rokov, je prerozprávaný na striedačku z obdobia po nehode a pred ňou. Už tu som bola občas trochu mimo,a to nevravím o postavách, ktorých sa tu mihne celkom dosť. Všetky mená priateľov a známych manželov Stirlingovcov aj s priezviskami...Isto si viete predstaviť môj výraz *_* Do príbehu nás však vovedie novinárka Ellie v súčasnosti, ktorá nie je celkom spokojná so svojim životom,aj keď si to mylne nahovára. Zvláštne je, že ju autorka nechala takmer na polku knihy "zmiznúť" a venovala sa len životu Jenny. Oba príbehy sa pretnú,autorka sa snažila (? možno ani nie)o pár zvratov, ktoré som očakávala a aj prišli... Žiaľ, príbeh hodnotím ako lepší,no stále priemer.

Minulosť vs. priptomnosť (Veronika, 10.9.2021) Odpovedať

príjemné čítanie
Od Jojo Moyes som čítala knihu Darca hviezd. Páčila sa mi a hoci by som mohla vedieť, čo mám od autorky očakávať, nestalo sa tak. Prekvapila ma prevedením celého príbehu a opäť si ma vďaka nemu získala. Rovnako aj svojim štýlom písania, ktorý je pre čitateľky ľahúčky a príjemný na pohodové chvíle, strávené s dobrou knihou. Aj napriek tomu, že som bola prvú polovicu knihy zmätená a strácala sa v jednotlivých kapitolách, neuberal dej na príťažlivosti. Naopak, poháňalo ma to do čítania a pátrania po vysvetlení. Prelínanie časových období bolo dozaista strategicky premyslené, rovnako ako prestriedanie príbehu zo života mladej novinárky Ellie, žijúcej v našom modernom období a krásnej Jennifer, ktorá si väčšinu života prežila v rokoch, kedy sa hľadelo na to, čo povie spoločnosť, odsudzovali sa aj najmenšie prehrešky a ženy boli stále v istej miere obmedzované. Krása, neha, dôvera, láska a túžba sa ale niesli celým príbehom. Obetovať všetok svoj čas, ktorý strávime na tomto svete jednej osobe, nie je samozrejmosť a veľakrát sa to ani nepodarí, ale ak nájdeme súhru dvoch duší, všetky prekážky sú zdolateľné. Emóciami nabitý, pútavý príbeh, ktorého obálka láka pozrieť si aj filmové prevedenie. Z neho som bola ale veľmi sklamaná. Možno keby nebolo knižnej predlohy, bol by to fajn film, ale takto... jednoznačne siahnite radšej po knihe, film by vám mohol pokaziť celkový dojem a to veru nechceme.

Marry (Marry, 7.9.2021) Odpovedať

Ak ste sklamaní kúzelníkmi a inými liečiteľmi, ktorí nedokázali dosiahnuť požadované výsledky. Buďte tentokrát v pohode s najmocnejším a duchovne najtalentovanejším kúzelníkom, akého ste kedy mohli stretnúť. volám sa Mary Brannon. Zdravím všetkých, ktorí čítajú toto svedectvo. Môj manžel ma odmietol po troch (3) rokoch manželstva len preto, že na neho mala kúzlo iná žena a nechal mňa a dieťa trpieť. Jedného dňa, keď som čítal web, videl som príspevok o tom, ako tento sprostredkovateľ kúziel na tejto adrese drpellar@gmail.com pomohol žene získať späť manžela a ja som mu odpovedal na jeho adresu a on mi povedal že žena zaklínala môjho manžela a ten mi povedal, že mi pomôže a po 2 dňoch, že budem mať svojho manžela späť. Veril som mu a dnes som rád, že vám môžem všetkým oznámiť, že tento kúzelník má moc vrátiť milencov. pretože som teraz šťastná so svojim manželom. Ďakujem za Dr.Pellar. Jeho e -mail: drpellar@gmail.com Kontaktujte ho, ak viete, že vás tento osud čaká nižšie (1) Páči sa ti tvoj bývalý? (2) Máte vždy nočné mory? (3) Chcete byť povýšený na svojom pracovisku? (4) Chcete, aby za vami utekali ženy/muži? (5) Chcete vlastné dieťa? (6) Chcete byť bohatí? (7) Chcete, aby bol váš manželský partner navždy váš? (8) Chcete zväčšiť veľkosť svojho vtáka? / Trváš dlhšie, keď máš sex? (9) Chcete nahradiť stratené peniaze? (10) Chcete zastaviť rozvod? (11) Chcete sa rozviesť? (12) Chcete, aby vám niekto splnil každé vaše prianie? (13) Vytvára mágia potrebu tehotného dieťaťa? (14) Chcete ukončiť manželstvo alebo vzťah alebo sa rozísť. (15) Je pre vás ťažké vyhrať prípad na súde? (16) Chcete si vziať svojho partnera čo najskôr? Moja e -mailová adresa je opäť: drpellar@gmail.com So všetkými svojimi problémami ho ihneď kontaktujte a situáciu vyriešte do niekoľkých dní.

Romantika uprostred reality života (Miroslava Novysedláková, 1.9.2021) Odpovedať

príjemné čítanie
Spisovateľku Jojo Moyesovú som si celkom obľúbila vďaka knihe Darca hviezd a preto som znova siahla po jej románe. Autorka je veľmi dobrou rozprávačkou a dokáže poňať príbeh s istým nadhľadom, ako rozprávač neupadá do mizérie či šťastia svojich postáv – aspoň ja to tak vnímam. Prenecháva tak čitateľovi priestor na jeho vlastné emócie a nič mu nepodsúva, čo u mňa skutočne fungovalo, pretože vďaka tomu sa mi Posledný list od milenca čítal veľmi dobre a tento príbeh i jeho stvárnenie považujem za skutočne veľmi vydarený. Hoci spočiatku prelínanie časových liniek môže čitateľa trocha zmiasť, (aj mňa to trochu znervózňovalo) nemala som napriek tomu pocit, že ma nejaká časť – časová línia – nebavila a čakala som na tú druhú. Z postáv mi najviac prirástla k srdcu samotná Jennifer Stirlingová aj so svojím milencom Bootom alias Anthonym O´Hareom. Páčilo sa mi, že ich vzťah nebol iba o „tom“, ale o hlbokej duševnej spriaznenosti, o láske, ktorá nevychádzala iba z fyzickej príťažlivosti. Ellie, hrdinka „z prítomnosti“ mi svojim ženatým milencom veľmi nesadla a robila jednu blbosť za druhou – ako pubertiačka – ale to je život, aj tak sa ľudia zvyknú správať. Autorka to mala očividne všetko veľmi premyslené, pretože aj ten Ellien príbeh zohral v ústrednej dejovej linke dosť podstatnú rolu, takže – ak ste ako ja a nemáte veľké sympatie so ženami, čo spávajú so ženáčmi, len vydržte a pookrejete. Jojo Moyesovú by som označila za takú romantickú realistku. V jej príbehoch doslova „nádej umiera posledná“ a zároveň v jej románoch vždy nájdete opis nejakých historických skutočností, takže sa dozviete niečo, čo ste možno ani netušili, že sa kedysi stalo. Prepája to naozaj s neskutočnou eleganciou. Nenatrafila som na žiadne ťažkopádne časti, ktoré by som z knihy vyškrtla. Jediné, čo je u mňa u tejto autorky mínusom je to, že ma tieto jej smutnokrásne (netvrdím, že tam chýba happy end – to vôbec nie) príbehy akosi nastavia vždy tak, že hoci sa mi to veľmi páčilo, viem, že druhýkrát si to neprečítam. Jednoducho preto, že stačilo – dostala som z príbehu to, čo som mala a som naozaj rada, že som si mohla prečítať tak dobre napísaný príbeh s krásnymi myšlienkami.

Emotívna bomba (Kristy.Books, 21.8.2021) Odpovedať

vrelo odporúčam
Moje emócie dostali zasa raz poriadne zabrať! Od Jojo toho nemám veľa prečítaného, toto bola ešte len moja druhá kniha od tejto autorky, ale s oboma som bola spokojná. Hoci, musím sa priznať, že zo začiatku som z príbehu až taká nadšená nebola. Prišiel mi taký nemastný-neslaný, takmer nič sa tam nedialo. Prelínalo sa tu viacero časových rovín a chvíľami som sa v tom trochu strácala. Jennifer stratila pamäť, takmer nič si nepamätala, bolo tam množstvo nevyslovených skutočností a tajomstiev, o ktorých sme nevedeli, až to na mňa pôsobilo chaoticky. Keď sa však príbeh rozbehol, veľmi ma chytil za srdce. Priznávam, že dejová linka z minulosti ma bavila viac než tá z prítomnosti. Páčila sa mi atmosféra 60. rokov (aj keď to, v akej pozícii sa v tej dobe nachádzali ženy sa mi zasa až tak nepáčilo, pri niektorých scénach som sa poriadne rozčúlila). Jennifer si po nehode veľa vecí nepamätá, no stále má pocit, že niečo nie je v poriadku. Náhodou nájde listy od svojho milenca, ktoré sú plné lásky a pochopí, prečo je jej vzťah s manželom taký chladný. Lenže si nevie spomenúť, kto je tým mužom, ktorý jej vyznáva lásku, a keď si naňho konečne spomenie a rozhodne sa urobiť zmenu vo svojom živote, osud to všetko zariadi inak. V týchto momentoch ma normálne bolelo srdce a bolo mi až do plaču. Ich láska bola naozaj krásna, hoci ich vzťah bol veľmi komplikovaný. Naši zaľúbenci si museli prejsť mnohými ťažkými situáciami... pri tom stačilo len tak málo a všetko mohlo byť úplne inak. V prítomnosti tiež sledujeme zakázaný vzťah, len tentokrát je zadaný muž, nie žena. Hoci v súčasnosti už rozvod nie je takou náročnou záležitosťou ako kedysi, Elliein milenec sa doň zrovna nehrnie, aj keď Ellie tajne dúfa, že raz opustí manželku a budú žiť spolu. Dovtedy musia svoj vzťah tajiť. Je z toho všetkého nešťastná, hovoria jej to aj jej kamaráti, negatívne zasahuje aj do jej práce, no ona sa stále snaží svojho milenca obhajovať. A pritom nevidí, čo má priamo pred sebou... Občas ma štvala, ale na druhej strane sa mi páčilo, že prešla určitou zmenou a postupne niektoré veci prehodnotila. Na konci mi bola oveľa viac sympatickejšia. Napriek slabšiemu úvodu sa mi príbeh veľmi páčil a emočne ma vyžmýkal. Keď si predstavím, že takéto príbehy sa dejú aj v skutočnosti... Podľa knihy bol natočený film, ak by sa niekomu nechcelo čítať.

Pridajte svoj komentár


(nebude zverejnený)
Koľko je osem plus jeden?

V odpovedi prosím používajte iba číslice.

Ukážky z knihy

„Asi sa vám to bude zdať čudné,“ spustí Ellie, „ale dá sa vypátrať, kto si pred mnohými rokmi prenajal istý P. O. Box?“
„Prenajímatelia sa dosť často menia. Pred koľkými rokmi?“
Ellie premýšľa, čo všetko jej môže povedať, ale Margie pôsobí prívetivo, a tak nasadí dôverný tón. Siahne do tašky a vytiahne kôpku listov starostlivo uložených v priesvitnom obale. „Je to taký zvláštny P. O. Box. Našla som zopár ľúbostných listov adresovaných na tunajší P. O. Box a rada by som ich vrátila.“
Margie jej slová očividne zaujali. Pravdepodobne je to pre ňu príjemná zmena po rozhovoroch o vyplácaní dôchodkov a návratkách za tovar katalógových domov.
„Je to P. O. Box číslo trinásť.“ Ellie jej ukáže obálku.
Margie na tvári vidieť, že tú priehradku pozná. „Trinásť?“
„Vy o nej niečo viete?“
„Áno.“ Margie stisne pery, akoby zvažovala, čo môže povedať. „Ten P. O. Box má prenajatý tá istá osoba už takmer štyridsať rokov. Niežeby to bolo až také nezvyčajné.“
„A čo je podľa vás nezvyčajné?“
„To, že do nej nikdy neprišiel jediný list. Neraz sme sa na tú osobu obrátili, aby sme jej dali príležitosť ukončiť prenájom, ale tá žena tvrdí, že si ju chce nechať. No čo už, keď chce vyhadzovať peniaze von oknom, je to jej vec.“ Pozrie na list. „Hovoríte, že sú to ľúbostné
listy? Ach, to je naozaj smutné.“
„Môžete mi prezradiť jej meno?“ Ellie cíti, ako jej zviera žalúdok.
Z tohto by mohol byť lepší príbeh, než by kedy snívala.

Knihy

Výber žánrov

Beletria pre dospelých

Cestovanie, mapy

Česká literatúra

Deti do 10 rokov

Deti nad 10 rokov

Fond na podporu umenia

Jazyky, vzdelanie

Literatúra faktu

Odborná literatúra

Populárne náučná pre dospelých

Slovenská literatúra


Darčekové predmety a ostatné

Hovorené slovo

Hudobné CD

Knihy na počúvanie

Počítačové hry a aplikácie

DVD



x