bux.sk
knihy, ktorými žijete
Úvodná stránka Neprehliadnite
Buxcafe Knižné podcasty Eknihy na Bux.sk







Zdravie bez liekov

Vydavateľ: PRÍRODA (IKAR, a.s.)
Séria:Zdravie v črevách
Jazyk: slovenský
Formát:Kniha
Poradie vydania:1.
Nie je na sklade. 
Informácie o dostupnosti

Posledná zmena: 28.03.2024 02:44

Ďalšie podoby titulu:
Formát: E-KNIHA
cena od: 13,90 €
  • Informuj priateľa

Obsah knihy: Zdravie bez liekov

Viac o tejto knihe aj v podcaste Knižný kompas. Vypočujte si rozhovor:

ZDRAVIE BEZ LIEKOV
MÁTE NA DOSAH S POMOCOU ČREVNÝCH MIKRÓBOV

Už Hippokrates povedal, že všetky choroby sídlia v črevách. Ľudstvu trvalo viac než 2 400 rokov, kým túto pravdu dokázalo podoprieť faktami. Autori mimoriadne úspešnej knihy Zdravé črevo a trávenie, doc. Ladislav Kužela, PhD. a Zuzana Čižmáriková, PhD, sa v tomto diele podujali prebádať fascinujúce prostredie ľudskej mikrobioty.
A keďže náš autor a uznávaný gastroenterológ aj na vlastnej koži vyskúšal, akú zázračnú moc má nad človekom strava, oprávnene môže konštatovať, že k zdraviu sa dokážeme doslova dobre a chutne prejesť.

Mikroorganizmy v našom čreve ovplyvňujú nielen zdravie našej tráviacej sústavy, ale aj našu imunitu, metabolizmus, výkonnosť, či dokonca psychiku. Od stavu nášho črevného mikrobiómu záleží, či sa u nás prejavia niektoré závažné civilizačné a chronické choroby, obezita, alergie alebo intolerancie. Preto by sme sa mali o svojich črevných „priateľov“ dobre starať a poskytnúť im, čo potrebujú – a to je strava s čo najrozmanitejšou rastlinnou vlákninou. Mali by sme jesť tak, akoby od toho závisel náš život.

Pretože závisí.

Detaily o knihe

Názov: Zdravie bez liekov

Objednávací kód -

Zobraziť podrobnú špecifikáciu

Hodnotenie čitateľov

jasne, pútavo, no zároveň odborne o dôležitosti zloženia stravy (Andrea Vojtech, 4.4.2022) Odpovedať

príjemné čítanie
Ak sa snažíte stravovať zdravo s dôrazom na rastlinnú zložku, kniha vás v mnohom neprekvapí, skôr vám dá vedecké vysvetlenia, prečo je to či ono tvrdenie správne, ako funguje naše trávenie a možno vám aj zdvihne sebavedomie po zistení, že pre bilióny živých organizmov ste celým vesmírom. Presnejšie, len v našom hrubom čreve žijú desiatky až stovky biliónov mikróbov. To, prečo je to dôležité, aké nespočetné funkcie plnia a ako vplývajú nielen na naše trávenie, ale zdravie celkovo, vám detailne vysvetlí práve táto publikácia. Mimochodom, vedeli ste, že až 70% imunitného systému sa nachádza práve v črevách? Myslím, že ak vás nič iné nepresvedčí o zdravšom stravovaní, tak toto snáď áno. Autori knihy fundovane vysvetľujú, prečo by sme sa mali stravovať prevažne rastlinami, pričom za optimálny model by sa dala považovať stredomorská strava založená okrem rastlín (nielen ovocie a zelenina, ale aj celozrnné potraviny) aj na množstve rýb. Strava by mala byť predovšetkým pestrá s rôznymi druhmi vlákniny, pričom to, že môžeme jesť (takmer) všetko, neznamená, že nie je dôležité, koľko čoho zjeme. Práve v tom je ten zákerný trik, pretože jednak sú isté všeobecné odporúčania, ktoré pozitívne vplývajú na všetkých (napr. obmedzené množstvo príjmu červeného mäsa), no treba brať do úvahy aj jedinečnosť každého človeka, t.j. čo jednému robí dobre, druhému môže škodiť (viď. rôzne intolerancie a potravinové alergie). Osobne mi trochu chýbalo viac detailnejších vysvetlení, prečo isté potraviny nejesť - čo presne spôsobujú, ako presne na ne telo reaguje, no to je len detail, ktorý postrádam možno iba ja. Na kvalite a váhe daných tvrdení to neuberá. Ak vás zaujímajú nielen samotné rady a odporúčania, ako sa stravovať a celkovo žiť zdravšie, no hľadáte aj odpovede na nespočetné otázky, prečo je to tak, Zdravie bez liekov vám môže pomôcť mnohé pochopiť.

Odpovedieť na komentár


(nebude zverejnený)
Koľko je štyri deleno dva?

V odpovedi prosím používajte iba číslice.

Knihy

Výber žánrov

Beletria pre dospelých

Cestovanie, mapy

Česká literatúra

Deti do 10 rokov

Deti nad 10 rokov

Fond na podporu umenia

Jazyky, vzdelanie

Literatúra faktu

Odborná literatúra

Populárne náučná pre dospelých

Slovenská literatúra


Darčekové predmety a ostatné

Hovorené slovo

Hudobné CD

Knihy na počúvanie

Počítačové hry a aplikácie

DVD



x